زعفران نوعی ادویه و طعم دهنده غذا است که از گذشته بسیار محبوب بوده و در عین حال قیمت بالایی نیز دارد برای همین به آن طلای سرخ نیز میگویند. این گیاه در آب و هوای ایران به خوبی رشد میکند و باعث شده تا ایران از بزرگ ترین تولید کننده های زعفران در جهان و اولین صادرکننده آن باشد. شهرهای استان خراسان رضوی قطب تولید و پرورش زعفران هستند. در ادامه می خواهیم به بررسی بیشترین برداشت زعفران وعوامل موثر بر میزان برداشت زعفران بپردازیم.
بیشترین برداشت کاشت زعفران در هکتار
کار کاشت و پرورش زعفران مورد علاقه ی بسیاری از کشاورزان است. قیمت بالای این گیاه و ارزشمند بودن آن افراد زیادی را جذب پرورش آن میکند. هزینه ها و درآمد کاشت و تولید زعفران به عوامل زیادی بستگی دارد. برای رسیدن به بیشترین برداشت کاشت زعفران در هر هکتار نکاتی وجود دارد که باید رعایت شده و به آن ها عمل شود. در این مطلب با این نکته ها و نیز میزان زعفران برداشتی, هزینه ها و درآمدها آشنا میشوید.
انواع کاشت زعفران
گیاه زعفران به طور کلی با دو روش سنتی و مدرن کشت میشود. به روش مدرن روش آرمانی هم می گویند. روش های دیگری هم بری کاشت زعفران وجود دارد ولی در مقیاس کم انجام میشوند. مثل کاشت زعفران در گلخانه و کاشت زعفران در گلدان.
بیشتر بخوانید: کشت زعفران گلخانه ای هیدروپونیک
مقدار برداشت زعفران در سال اول کم خواهد بود و این مقدار هر ساله افزایش پیدا میکند. با این حال در همان سال اول بخش زیادی از هزینه هایی که در احداث مزرعه شده برای کشاورز جبران میشود. اما به طور کلی از سال دوم, مزرعه زعفران به سوددهی خوبی میرسد. از مزایای کاشت زعفران این است که فقط یک بار کاشت انجام میشود ولی تا ۷ سال محصول برداشت میشود.
بیشترین برداشت زعفران در هکتار در کشت سنتی
در گذشته کشاورزان تنها با روش سنتی به کشت زعفران می پرداختند اما امروزه با به کار گرفته شدن روش های جدید, متوجه این موضوع شدند که برداشت محصول در روش سنتی بسیار کم تر بوده است. همین موضوع باعث شد تا کشاورزان به استفاده از روش های جدید روی بیاورند. کشاورزان قدیمی در کاشت سنتی, مقدار برداشت زعفران را در هکتار ۵ یا ۶ کیلوگرم خالص تخمین می زنند. این مقدار برای یک هکتار زمین بسیار کم است. به همین دلیل گفته میشود استفاده از روش سنتی کاشت زعفران دیگر به صرفه نبوده و سودآوری زیادی ندارد.
بیشترین برداشت زعفران در هکتار با روش آرمانی
روش کشت آرمانی یا همان روش نوین کشت زعفران, برای دستیابی به محصول با کیفیت و بیشتر انجام میشود و کم کم جای کاشت به روش سنتی را میگیرد. با این روش همچنین در هزینه ها به مقدار زیادی صرفه جویی میشود. همچنین میزان برداشت محصول در این روش تا سه برابر روش های سنتی است و بیشترین برداشت کاشت زعفران در هکتار تا ۲۵ کیلوگرم هم می رسد.
آشنایی با روش کاشت آرمانی
در این روش کاشت زعفران هدف رسیدن به محصول بیشتر است در حالی که هزینه ها کم تر شود.
در کاشت سنتی زعفران در هر هکتار حدودا ۳ تا ۵ تن پیاززعفران کاشتن میشود. در کشت آرمانی این مقدار بخه ده تن در هکتار میرسد اما این به معنی این نیست که پیازهای بیشتری روی هم کاشته میشوند. در این روش. پیازهای زعفران با فاصله های معین و منظم از هم کاشته میشوند. همه این فواصل محاسبه شده است. بنابراین همه ی مواد مغذی و همچنین آب به اندازه کافی برای همه ی پیازها تامین میشود. نتیجهی این کار بهتر شدن بازدهی مزرعه خواهد بود.
از تفاوت های میان کاشت سنتی و نوین زعفران, نحوه ی کاشت پیازها در خاک است که در روش سنتی بصورت کرتی است اما در روش آرمانی به صورت ردیفی ومنظم با عمق مشخص انجام میشود. در کشت سنتی هر نوع پیاز با هر کیفیتی کاشته میشود اما در روش آرمانی فقط پیازهایی با وزن مشخص و کیفیت بالا کاشته میشود.
میزان برداشت زعفران در گلخانه
برداشت زعفران در کاشت گلخانه ای با کاشت در خاک تفاوت زیادی ندارد وممکن است کمی ببشتر باشد. همچنین به خاطر تامین شرایط ایده آل برای رشد گیاه, زعفران کیفیت خوبی خواهد داشت. اما هزینه نگهداری و تامین تجهیزات برای کشت گلخانه ای بیشتر از کشت خاکی است.
بیشتر بخوانید: بهترین کود مایع برای گیاهان آپارتمانی
عوامل موثر بر میزان برداشت زعفران
در کاشت و پرورش زعفران با در نظر گرفتن نکات و رعایت شرایطی میتوان به سود خوبی دست پیدا کرد. از جمله عوامل موثر در تولید زعفران موارد زیر را میتوان عنوان کرد:
- کوددهی: کوددهی در کاشت و پرورش همه گیاهان نقش مهمی دارد. در کشت زعفران هم اگر کوددهی حساب شده و منظم انجام شود نقش زیادی در کیفیت وکمیت محصول دارد.
- آبیاری: آبیاری مناسب و به موقع تاثیر مستقیم بر گلدهی زعفران دارد.
- تهیه پیازهای مرغوب
- حفاظت مزرعه در برابر عوامل محیطی مختلف از جمله آفت ها
برداشت زعفران کار بسیار پر زحمتی است. چیدن گل ها تماما با دست انجام میشود و حساسیت ها و مشکلات خاص خود را دارد. همین موارد است که باعث شده تا این گیاه ارزشمند بوده و قیمت آن بالا باشد.
بدون دیدگاه