کشت زعفران گلخانه ای هیدروپونیک

کاشت زعفران در گلخانه این امکان را فراهم کرد تا در مناطقی که آب و هوا, خاک و آب مناسب برای رشد زعفران ندارند, بتوان این گیاه را پرورش داد. کشت زعفران گلخانه ای هیدروپونیک یکی از روش های کاشت زعفران در گلخانه است که در ادامه شرایط و نحوه ی انجام آن را می‌خوانید.

روش های کاشت زعفران

زعفران به صورت متداول با دو روش کاشته می‌شود. کاشت سنتی و خاکی و روش نوین گاشت گلخانه ای‌.

هر کدام از این روش ها مزیت ها و معایبی نیز دارند و کشاورزان و علاقمندان به پرورش زعفران باید با دانش کامل در مورد هر کدام از این روش ها آن ها را انتخاب کرده و به کار بگیرند.

کشت زعفران گلخانه ای هیدروپونیککاشت زعفران به روش سنتی( خاکی)

قدیمی ترین روش کاشت زعفران کاشت سنتی است که از گذشته تا به امروز استفاده می‌شود. در این نوع کشت کشاورز باید  به اقلیم و آب و هوای منطقه توجه کند. نوع آب و هوا برای رشد زعفران اهمیت بالایی دارد. این گیاه در سرمای شدید و یا در رطوبت زیاد دوام چندانی ندارد. بهترین منطقه برای پرورش زعفران مناطقی خشک و نیمه گرمسیری است. تابستان خشک و زمستان ملایم از ویژگی این مناطق هستند. در ایران استان خراسان و شهرستان های آن بهترین مناطق برای پرورش زعفران هستند و این شهرها به قطب تولید زعفران تبدیل شده اند.

بیشتر بخوانید: درآمد کاشت زعفران گلخانه ای

بعد از زمین و اقلیم مناسب برای زعفران, خاک هم اهمیت زیادی دارد.  خاک مناسب ترکیبی از خاک رس و شن است. خاک باید بدون هیچ‌ گونه علف هرزی باشد و قبل از آغاز کاشت پیاز زعفران باید به خوبی شخم زده شود. از اواسط ماه مرداد تا شهریور بهترین زمان برای کاشتن پیاز زعفران است.

مورد مهم دیگر در کاشت سنتی پیاز زعفران است. انتخاب پیازهای سالم و با اندازه درشت بدون آفت و بیماری, تاثیر زیادی روی کیفیت زعفران برداشتی دارد. پیازهای زعفران پویته ای به رنگ قهوه ای دارند و شکل آن ها ممکن است بیضی شکل, دایره ای و یا تخم مرغی باشد. پیازها را با روش های مختلفی مثل کپه ای, چاله ای و یا نواری می‌کارند.

کشت زعفران گلخانه ای هیدروپونیکرایج ترین آن کاشت به روش چاله ای است که چاله هایی با عمق ۲۰ سانتی متر حفر می‌کنند و تعداد سه عدد پیاز را در آن قرار داده و با خاک می‌پوشانند. با آغاز پاییز و در اواسط ماه مهر اولین آبیاری انجام می‌شود. بعد از ۲۰ روز پیازها شروع به گلدهی می‌کنند. تا آبان ماه باید گل ها برداشت شوند. زمان مخصوص این کار از طلوع آفتاب تا ساعت ۹ صبح است به دلیل اینکه گل ها در این زمان باز هستند.

کاشت زعفران گلخانه ای

 کشت زعفران در گلخانه روش جدیدی است و حدود دو دهه پیش برای اولین بار توسط چینی ها انجام شده است. در این روش از خاک استفاده نمی‌شود و پیازهای زعفران با دو روش هیدروپونیک و آیروپونیک پرورش می‌یابند. کاشت گلخانه ای نسبت به روش سنتی مزیت هایی دارد از جمله کاهش هزینه های مختلف کاشت و نگهداری. همچنین در مناطقی که با کمبود آب مواجه هستند بهترین گزینه برای کاشت و پرورش زعفران است. همچنین میزان برداشت محصول در این روش بسیار بیشتر ازروش سنتی است. با این حال فضای گلخانه کاملا مشابه آب و هوای مناطق نیمه گرمسیر نیست در نتیجه کیفیت محصول به اندازه زعفران حاصل از کشت سنتی نیست.

کاشت زعفران در گلخانه به دو صورت انجام می‌شود: هیدروپونیک و آیروپونیک

کشت زعفران گلخانه ای هیدروپونیک

هیدروپونیک یا آب کشت از روش های کاشت زعفران در گلخانه است. گیاه زعفران با این روش رشد سریعی دارد و زود وارد مرحله گلدهی می‌شود. در این نوع کشت از خاک استفاده ای نمی‌شود. خروجی محصول در این روش نسبت به سایر روش ها بسیار بیشتر است.

برای کشت با روش هیدروپونیک باید ابتدا در خرداد ماه و تیرماه که زمان خواب پیازها است، پیاز زعفران را تهیه کرد. سپس پیازها را که اندازه و وزن مشخصی دارند, در محیط مناسب از نظر نور و‌ دما نگهداری می‌شوند تا زمانی که جوانه بزنند. تا پایان شهریور این پیازها باید به جعبه های چوبی که در گلخانه قرار دارد, منتقل شوند.

کشت زعفران گلخانه ای هیدروپونیکبا انتقال پیازها به فضای گلخانه کشت آغاز می‌شود. در روش هیدروپونیک به جای خاک, آب را با مواد مغذی غنی می‌کنند و در اختیار گیاه قرار می‌دهند. در این روش رشد گیاه سریع تر است چرا که به خوبی مواد مغذی و آب دریافت می‌کنند.

در روش هیدروپونیک چون از خاک استفاده نمی‌شود هزینه خاک و زمین کشاورزی وجود ندارد. همچنین با کشت پیازها به صورت طبقاتی از حداکثر فضا استفاده می‌شود و در نتیجه میزان محصول بسیار بیشتر خواهد بود. در این روش آبیاری با سیستم های جدیدی انجام می‌شود و مصرف آب کمترین مقدار را دارد.

در گلخانه امکان کنترل نور و دما و رطوبت وجود دارد که در روش سنتی این امکان نیست و گیاه در معرض خطرات جوی قرار دارد.

کشت گلخانه ای زعفران به تجهیزات و دانش فردی نیاز دارد و اگر اصولی انجام شود راندمان بالایی خواهد داشت.

کشت زعفران گلخانه ای هیدروپونیک

یکی از روشهای کشت زعفران، کشت زعفران به روش هیدروپونیک است. در روش کشت زعفران گلخانه ای، گیاه زعفران می تواند رشد بیشتر و بهتری را تجربه کند.  در روش کشت گلخانه ای زعفران یا هیدروپونیک، به ترکیباتی از قبیل خاک نیاز ندارید. همچنین، سرعت تولید زعفران به روش گلخانه ای بیشتر است و بیشتر از یکبار در طی سال می توانید زعفران را برداشت کنید. به طور معمول از هر هکتار، تقریباً به اندازه ی 12 کیلوگرم زعفران بدست می آید. اگر قصد کشت زعفران بدون خاک را دارید به شما کشت به روش گلخانه ای یا هیدروپونیک را پیشنهاد می کنیم. در این مقاله به بررسی اطلاعاتی درباره ی روش کشت زعفران گلخانه ای هیدروپونیک می پردازیم.

بیشتر بخوانید: تاثیر کود کامل شوک ۱۰ ایکس بر پیاز

معرفی روش هیدروپونیک کشت زعفران

به منظور کشت زعفران به این روش، در ماه های خرداد تا تیر پیاز زعفران را باید تهیه کنید. پیاز زعفران باید در محیط هایی با میزان نور، رطوبت و تهیه ی مناسب نگه داری شوند. پس از آن، پیازهای زعفران را از اواسط ماه های مرداد تا شهریور ماه به جعبه ی چوبی در گلخانه انتقال دهید و پروسه ی کشت را آغاز کنید. در کشت زعفران به روش هیدروپونیک، به جای استفاده از آب برای تغذیه ی گیاه زعفران از آب استفاده می شود. البته، آب مورد نیاز برای کشت زعفران به روش هیدروپونیک باید با مواد موادمغذی مفید برای رشد گیاه ترکیب شده و به گیاه زعفران داده شود. در روش هیدروپونیک که تغذیه ی گیاه از طریق مصرف آب صورت می گیرد، گیاه زعفران رشد بهتر و بیشتری را تجربه می کند.

کشت زعفران گلخانه ای هیدروپونیککشت هیدروپونیک زعفران چه مزایایی دارد؟

  • کاهش هزینه های کشت زعفران: به دلیل کشت زعفران به روش گلخانه ای یا هیدروپونیک از کشت طبقاتی استفاده می شود و در نتیجه هزینه ها کاهش می یابد. همچنین، برای کشت زعفران به روش هیدروپونیک به خاک احتیاج نیست و در نتیجه هزینه ی تهیه و آماده سازی زمین نیز کاهش پیدا می کند.
  • کاهش میزان مصرف آب: در روش آبیاری زعفران به روش هیدروپونیک به آب به میزان کمتری احتیاج دارید. میزان آب لازم برای آبیاری زعفران به روش هیدروپونیک کمتر از روش سنتی است. کاهش هدر رفتن آب از ویژگی های کشت زعفران به روش گلخانه ای است. بنابراین، این روش می تواند در کشورهای دارای بحران کم آبی بهترین روش کشت زعفران محسوب شود.
  • تراکم کشت بالا: به دلیل استفاده از فضای حداکثری و طبقاتی برای کشت زعفران می توان تراکم کشت زعفران را بالا در نظر گرفت. ‏
  • تنظیم میزان رطوبت و دما: یکی دیگر از مزایای کشت هیدروپونیک ‏ زعفران، قابلیت تنظیم میزان دما و رطوبت به میزان دلخواه است. در واقع، میزان رطوبت و نور لازم برای رشد گیاه قابل تنظیم می باشد.‏ اما در کشت زعفران به روش سنتی نمی توان دما و رطوبت را پیش بینی یا کنترل کرد.
  • کاهش هزینه در مبارزه با آفات گیاهان: در روش کشت هیدروپونیک زعفران، کنترل بیشتری روی از بین بردن آفات و بیماری های قارچی گیاه صورت می گیرد. به دلیل اینکه محیط کشت زعفران را با روش هیدروپونیک می توان به راحتی و با صرف هزینه ی کم ‏ضدعفونی کرد، مانع بروز آفات ‏و بیماری مربوط به گیاهان می شود.‏
  • بررسی سلامت پیازهای زعفران: در روش کشت گلخانه ای زعفران به علت قرار گرفت پیاز زعفران در قسمت خارج از خاک می توان پیازهای زعفران را به خوبی از تظر آلودگی آنها به میکروب ها و … بررسی کرد.
  • افزایش برداشت محصول: در روش کشت زعفران هیدروپونیک میزان برداشت محصول بیشتر از روشهای دیگر کشت زعفران می ‏باشد.‏
  • تسهیل پروسه برداشت زعفران: در روش کشت هیدروپونیک، پروسه ی برداشت زعفران راحت تر و سریعتر صورت می گیرد.‏
  • وجود شرایط محیطی مناسب: در روش کشت هیدروپونیک زعفران شرایط محیطی مناسبی برای رشد و پرورش گیاه زعفران وجود ‏دارد. ‏
  • سوددهی بیشتر: در کشت گلخانه ای یا هیدروپونیک زعفران می توان به سود بیشتری دست پیدا کرد. ‏
  • تولید زعفران مرغوب تر: به دلیل اینکه زعفران به صورت مستقیم در معرض نور خورشید قرار نمی گیرد، محصولی باکیفیت تر و مرغوب تر تولید می شود.

کشت زعفران گلخانه ای هیدروپونیک

درباره کشت زعفران هیدروپونیک ‏

کشت زعفران به روش گلخانه ای به دو صورت هیدروپونیک ‏و ایروپونیک صورت می گیرد. در روش هیدروپونیک از حداکثر فضا استفاده می شود و به همین دلیل میزان تراکم کشت در هیدروپونیک زیاد است. استفاده از حداکثر فضا و کشت طبقانی زعفران به روش هیدروپونیک باعث کاهش هزینه های مربو به تهیه ی زمین و آماده سازی زمین زراعی می شود. همچنین، سرعت رشد و تولید زعفران نیز با استفاده از این روش افزایش پیدا می کند.

کشت زعفران با استفاده از این روش نسبت به روش سنتی راندمان تولید بیشتری دارد. مزایای کشت زعفران به روش هیدروپونیک متعدد است و افراد زیادی این روش را برای کشت زعفران های بیشتر و مرغوب تر استفاده می کنند. کاهش هزینه کشت، کاهش مصرف آب، تراکم کشت بالا، تنظیم میزان رطوبت و دما، کاهش هزینه در مبارزه با ‏آفات گیاهان، افزایش برداشت محصول از مزایای کشت هیدروپونیک زعفران محسوب می شود. ‏ اما با این حال کشت زعفران به روش هیدروپونیک دارای معایبی نیز می باشد.

به این مطلب امتیاز دهید!
رضایتمندی شما از این مقاله!
5/5
جستجو
فهرست مطالب

همین‌حالا از مشاوره رایگان آل‌کود استفاده کن

این مطلب را با دوستان خود به اشتراک بگذارید.

بدون دیدگاه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

[vc_row][vc_column][vc_column_text]

مشاوره کود دهی، فروش ریز مغذی

09120807366
[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]