کود پتاسیم مخصوص برنج

کود پتاسیم مخصوص برنج

پتاسیم یک ماده مغذی ضروری گیاهی است که رشد ریشه و بنیه گیاه را بهبود می بخشد،  همچنین به جلوگیری از خوابیدن و افزایش مقاومت محصول در برابر آفات و بیماری ها کمک می کند. پتاسیم در گیاه و در خاک کاملا متحرک است. از رایج ترین کود پتاسیم مخصوص برنج که امروزه استفاده می شود، کود پتاس بالا است، این کود از ورس و خوابیدگی در برنج جلوگیری می کند

چرا کود پتاسیم برای برنج لازم ؟

پتاسیم اغلب پس از نیتروژن  مناسب ترین  ماده مغذی در زمان پرمحصول بودن  برنج است. کود پتاسیم باید به مقدار کافی در بیشتر مزارع برنج آبی مصرف شود. سایر مواد مغذی باید در مقادیر متعادل استفاده شوند تا استفاده مناسب  کود پتاسیم در برنج باعث تولید محصول سالم و قوی  شود.

زمان مصرف کود پتاس برای برنج

علایم کمبود پتاسیم در برنج

علائم کمبود پتاسیم در برنج شامل عدم رشد برگهای سبز و ایجاد رنگ قهوه ای مایل به زرد در حاشیه برگها است و در نوک و حاشیه برگهای مسن تر حالت نکروز بوجود می آید.  علائم کمبود پتاسیم در برگ شبیه بیماری تانگرو  برنج است  اما در این بیماری برگ ها زرد و نارنجی می شوند و گیاه کوتاه قدم می شود.  علائم کمبود پتاسیم در برگ اغلب در مراحل پایانی رشد ظاهر می شود.  ریشه های ناسالم و  سیاه می شوند و وزن دانه کاهش می یابد. معمولا بروز علایم  کمبود پتاسیم در مناطق تحت کشت فشرده با سطوح بالای کاربرد نیتروژن و فسفر رخ می دهد. اغلب خاک های درشت بافت شنی کمبود پتاسیم را نشان می دهند. در خاکهای مرتفع اسیدی ، خاک های اسید سولفات و خاکهای ارگانیک افزودن پتاسیم به  آب آبیاری در برخی مناطق قابل توجه است. از آنجایی که پتاسیم در گیاه متحرک است، علائم کمبود  آن ابتدا در برگ‌های پایینی ظاهر می‌شود، سپس  به سمت برگ‌های بالایی پیش می‌رود .  برگهای بالایی کوتاه، آویزان و سبز تیره می شوند. برگ‌های مسن‌تر از زرد به قهوه‌ای تغییر می‌کنند و اگر کمبود اصلاح نشود، به تدریج تغییر رنگ در برگ‌های جوان ایجاد می‌شود. ممکن است نوک و حاشیه برگ ها خشک شودیا  نوارهای زرد رنگ در امتداد میان برگها ظاهر شود و برگهای پایینی حالت آویزان داشته باشد.در موارد  کمبود شدید پتاسیم ، لکه های قهوه ای زنگ زده روی آن ظاهر می شود،  این لکه ها ابتدا در نوک برگ های مسن تر و بعداً روی کل برگ پخش می شود سپس قهوه ای و خشک می شود. لکه های نکروزه نامنظم نیز ممکن است روی پانیکول ها ایجاد شود. گیاهان  دارای کمبود پتاسیم به کندی رشد می کنند و ضعیف هستند و سیستم های ریشه ای و  ساقه ها ضعیف هستند و حالت خوابیدگی پیدا می کنند.

زمان مصرف کود پتاس برای برنج

بیشتر بخوانید: زمان مصرف کود پتاسیم بالا

نحوه مصرف پتاسیم در برنج

نحوه مصرف پتاسیم  در تغذیه بهینه محصول برنج  مهم است. کاه  برنج حدود 19 کیلوگرم در هکتار و دانه آن 8/16 کیلوگرم را جذب می کنند. مقدار مصرف  پتاسیم در برنج   بر اساس هدف عملکرد و وضعیت پتاسیم  خاک تعیین می شود.

زمان مصرف پتاسیم برنج

اگر میزان کودپتاس کم باشد، تمام کود را قبل از آخرین بارگیری خاک و  قبل از نشاءکاری اضافه کنید یا تمام پتاسیم را ظرف 10 تا 15 روز پس از کاشت مستقیم بپوشانید. در مقادیر کمتر از  30 کیلوگرم پتاس  در هکتار، 50% به صورت  پایه و 50٪  درصد در شروع زودرس پانیکول استفاده  می شود. اگر خاک شنی همراه با آبشویی است، پتاسیم را حداقل در دو نوبت  اضافه  کنید، استفاده از پتاسیم در گلدهی باعث افزایش مقاومت در برابر و بیماری ها  و آفات با عملکرد بالا می شود.

علائم کمبود فسفر در برنج

مزایای کودهای پتاسیم در برنج

از مزایای کودهای پتاسیم در برنج کاهش انتشار  سریع متان است. کودهای پتاسیم همچنین نیازهای مغذی محصولات را برآورده می کنند، بنابراین به حفظ بهره وری و افزایش عملکرد  کمک می کنند. کودهای پتاسیم همچنین در صورت استفاده  صحیح  برای حفظ تعادل مواد مغذی در خاک و بهبود  سلامت خاک مفید  هستند . کاربرد پتاسیم در خاک های مزارع برنج از کاهش پتانسیل اکسیداسیون و کاهش محتویات مواد احیا کننده فعال و محتوای آهن  جلوگیری می کند. مکمل های پتاسیم همچنین باکتری های متانوژن را مهار کرده و جمعیت باکتری های متانوتروف را تحریک می کنند. علاوه بر تولید زیست توده برنج (در سطح زمین و زیر زمین) و عملکرد دانه، اصلاح‌های پتاسیم می‌تواند به طور موثر انتشار متان  را از خاک غرقابی کاهش دهد و این می‌تواند باعث  کاهش موثر متان به ویژه در خاک‌های دارای کمبود پتاسیم شود.

کود پتاسیم مخصوص برنج

 از معایب مصرف کودهای پتاسیم در برنج شامل :

کود پتاسیم باید دقیقاً اعمال شود تا از اثرات منفی بر حاصلخیزی مزرعه جلوگیری شود. کودهای پتاسیم در صورت مصرف  بیش از حد معمول عموماً ترکیب مواد مغذی خاک را علاوه بر تأثیر بر ساختار فیزیکی آن، تغییر می دهند. این می تواند بر اکسیداسیون متان تأثیر منفی می گذارد.

تأثیر پتاسیم بر  عملکرد برنج

از جمله تاثیر پتاسیم بر عملکرد برنج افزایش ارتفاع بوته های برنج  با افزایش دوزهای مصرف  کود پتاسیم است . اما  افزایش تعداد پنجه زنی در برنج در مقدار کم پتاسیم افزایش می یابد. کوددهی  مناسب پتاسیم  برای به حداکثر رساندن عملکرد دانه برنج بسیار مهم است.  در برنج  پتاسیم بسیار متحرک است و تغذیه مناسب با پتاسیم در برنج باعث افزایش پنجه زنی، نمو خوشه، باروری سنبلچه ها، جذب مواد مغذی نیتروژن و فسفر،  افزایش سطح برگ و طول عمر برگ، مقاومت در برابر بیماری، افزایش طول ریشه می شود. ضخامت، ضخامت و استحکام ساقه، تحمل گیاه برنج به بیماری ها و آفات، مقاومت گیاه برنج در برابر خوابیدن نیز افزایش می یابد. تجمع ماده خشک و محتوای کلروفیل و شاخص سطح برگ و  سطح پوسته و کود برنج بر عملکرد دانه و کاه اثر مثبت و معنی‌داری  با مصرف پتاسیم دارند. طبق تحقیقات مختلف  بر روی خاک لومی شنی با مصرف  پتاسیم به‌طور پایه در زمان نشاءکاری یا در 2 قسمت  تقسیم مساوی در هنگام نشاء و خوشه باعث افزایش عملکرد برنج می شود. همچنین می توان جهت کارایی بیشتر پتاسیم در برنج آن را در 3 قسمت  یعنی  50 درصد در زمان نشاء، 25 درصد در پنجه زنی و 25 درصد در شروع خوشه اعمال شود.  کاربرد پتاسیم تعداد پنجه های موثر را  نیز افزایش می دهد.

با تشکر از توجه شما آل کود

5/5 - (1 امتیاز)
رضایتمندی شما از این مقاله!
5/5
جستجو
فهرست مطالب

همین‌حالا از مشاوره رایگان آل‌کود استفاده کن

این مطلب را با دوستان خود به اشتراک بگذارید.

بدون دیدگاه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

[vc_row][vc_column][vc_column_text]

مشاوره کود دهی، فروش ریز مغذی

09120807366
[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]