درخت زیتون دارای منافع اقتصادی بسیار فراوانی برای باغداران است. زیتون علاوه بر مصرف خوراکی در ساخت دارو و شویندههای بهداشتی نیز بسیار کاربرد دارد. از این رو جهت افزایش باردهی درخت زیتون باید از کودهایی که حاوی مقادیر بالایی از نیتروژن، پتاسیم، بور و منیزیم هستند، استفاده نمود. در این مقاله شما را با این درخت بسیار مفید و روشهای افزایش باردهی آن بیشتر آشنا میکنیم.
درخت زیتون
درخت زیتون گیاهی از خانواده زیتونیان است و دارای انواع مختلفی است. این گیاه به صورت درختچهای کوتاه رشد میکند و دارای باردهی خوبی است. گلدهی درخت در فصل بهار انجام میشود. زیتون جزو گیاهان همیشه سبز است و دارای عمر طولانی است. اگر درخت رشد نکند به وسیلهی پاجوشهایی که تولید کرده است، مجدد رشد میکند. دارای ارزش اقتصادی بسیار بالایی است و خواص درمانی و دارویی نیز دارد. برگ درخت زیتون رنگ سبز تیره و باریک و ضخیم است. قسمت روی آن صاف و سطح زیر آن کرک دارد. دارای رشد متوسطی است و از چوب آن به دلیل جلاپذیر بودن در صنعت چوب استقاده میشود.
انواع درخت زیتون
درخت زیتون دارای انواع و ارقام مختلفی است. از جمله انواع ایرانی آن عبارتند از:
- زیتون زرد
- روغنی
- ماری
- شنگه
- فیشمی
- دزفولی
بیشتر بخوانید: تاثیر کود ۱۰x شوک بر کاهو
شرایط مناسب برای پرورش درخت زیتون
درخت زیتون برای پرورش و رشد نیاز به شرایط مناسب دارد. این شرایط عبارتند از:
- آب و هوای مناسب
درخت زیتون در مناطقی که زمستانهای معتدل و تابستانهای گرم و خشک طولانی دارند، رشد خوبی دارد. این درخت در برابر سرما و یخبندان مقاومت کمی دارد.
- خاک مناسب
خاک مناسب برای رشد درخت زیتون اسیدی است. البته این درخت در خاکهای لومی شنی نیز قابل رشد است. این درخت در خاکهای شور نیز مقاومت متوسطی دارد.
- آبیاری مناسب
درخت زیتون به آبیاری متوسط در حدی که خاک مرطوب باشد نیاز دارد. آبیاری بیش از حد سبب آسیب رساندن به درخت میشود. این درخت نسبت به خشکی مقاومت دارد.
روش تکثیر درخت زیتون
درخت زیتون از طریق سه روش قابل تکثیر است:
- تکثیر از طریق خواباندن شاخه
- تکثیر از طریق پیوند زدن
- تکثیر از طریق قلمه زنی
- تکثیر از طریق پاجوش زدن
هرس درخت زیتون
یکی از راهکارها جهت افزایش باردهی درخت زیتون هرس کردن آن است. هرس به معنی حذف شاخ و برگهای اضافی از روی درخت به منظور شکل دهی و ایجاد فضای مناسب برای رشد و تغذیه سایر شاخهها است. هرس درخت زیتون از همان لحظه که درخت را در زمین میکارند، قابل انجام است. البته هنگام هرس نباید شاخههای بیرونی از درخت جدا شوند.
کوددهی جهت افزایش باردهی درخت زیتون
عناصر مغذی نیتروژن، پتاسیم، منیزیم و بور بیشتر از سایر عناصر در افزایش باردهی درخت زیتون موثر است.
تاثیر عنصر نیتروژن در افزایش باردهی درخت زیتون
عنصر نیتروژن اگر به اندازهی کافی در گیاهان و درختان موجود باشد، باعث رشد رویشی آنها میشود. این عنصر به صورت غیر مستقیم بر افزایش باردهی درخت زیتون نقش بسیار مهمی دارد. درخت زیتون زمانیکه در خاکهایی با حاصلخیزی کم کاشته شوند نیاز شدیدی به نیتروژن دارد.
بنابراین استفاده از کودهای نیتروژن دار مانند کود کامل سه بیست یا کود کامل 10 ایکس شوک بسیار مفید است. برای اینکه کود حاوی نیتروژن نتیجه فوقالعادهای بر باردهی درخت زیتون داشته باشد آنرا قبل از آبیاری یا بارندگی روی سطح خاک محلول پاشی میکنند.
برای افزایش باردهی درخت زیتون حدود 70 درصد از کود را پایان فصل زمستان، قبل از شکلگیری جوانهی گل و شروع رشد شاخههای جانبی جدید استفاده میکنند. مابقی در طول زمان گلدهی به درخت داده میشود. با این روش زیتون بسیار بارور شده و محصول با کیفیتی تولید میکند.
تاثیر عنصر پتاسیم در افزایش باردهی درخت زیتون
از دیگر اصلی برای افزایش باردهی درخت زیتون پتاسیم است. بعد از برداشت محصول و بعد از هرس درخت زیتون، خاک مقدار زیادی پتاسیم از دست میدهد. بنابراین جهت افزایش باردهی و بهبود کیفیت زیتون از کودهای پتاسیم در طول فصل زمستان به درخت زیتون میدهند.
در مناطقی که از نظر تامین آب مشکلی ندارند، میتوان کود پتاسیم را در آخر فصل زمستان برای خاک درخت زیتون استفاده کرد.
برای انتقال سریع پتاسیم مورد نیاز به درخت زیتون بهتر است از کودهای کامل مایع مانند کود کامل شوک ایکس ده به صورت محلول پاشی استفاده کرد.
تاثیر عنصر بور در افزایش باردهی درخت زیتون
بور عنصر ریز مغذی است که در افزایش باردهی این درخت نقش دارد. استفاده از کودهای حاوی بور قبل از باز شدن گلهای درخت زیتون به صورت محلول پاشی نتیجه بسیار فوقالعادهای خواهد داشت. به این ترتیب عنصر بور به اندازهی کافی جهت رشد لوله گرده و تشکیل میوه به درخت به اندازهی کافی میرسد.
تاثیر عنصر منیزیم در افزایش باردهی درخت زیتون
عنصر ریز مغذی منیزیم در افزایش باروری درخت زیتون مهم است. این عنصر یکی از اجزای اصلی مولکول کلروفیل است و نقش مهمی در عملیات فتوسنتز ایفا میکند. کودهای حاوی منیزیم را زمانی که درخت با کمبود آن مواجه شد استفاده میکنند.
بیشتر بخوانید: جلبک دریایی چیست و چه کاربردی دارد؟
درخت زیتون از جمله درختانی است که عمر طولانی دارد و اگر از بین برود از طریق پاجوشهای خود مجدد رشد میکند. بنابراین با یک بار کاشت درخت تا مدتهای طولانی میتوان از محصول بینظیر آن بهره گرفت. استفاده از کودهای کامل که حاوی عناصر نیتروژن، پتاسیم، منیزیم و بور به اندازهی کافی هستند، در افزایش باردهی درخت زیتون نقش بسیار مهمی دارد.
بدون دیدگاه