زعفران از گران ترین گیاهان و ادویه ها در دنیا است و خواص زیادی نیز دارد. همین ویژگی ها باعث شده تا خیلی از افراد به فکر کاشت زعفران در خانه خود بیافتند. برای آشنایی با زعفران و دانستن میزان درآمد کاشت زعفران در منزل این مقاله را تا انتها دنبال کنید.
آشنایی با زعفران
زعفران از گیاهان گرمسیری و بومی جنوب شرق آسیا است. از گذشته های دور از آن به عنوان طعم دهنده و ادویه در غذاها استفاده میکردند. علاوه بر آن با شناخت خواص آن نقش دارو هم داشته است. زعفران خاصیت های زیادی دارد. از آن به عنوان گیاه شادی آور یاد میکنند که تقویت کننده ی قلب و اعصاب است.
ایران قطب تولید زعفران در جهان است و بیشترین مقدار تولید آن به کشورهای مختلف صادر میشود. مرحله ی برداشت زعفران حساس و زمان بر است به دلیل اینکه برداشت آن فقط با دست امکان پذیر است و نیروی انسانی زیادی میطلبد. به همین دلیل است که قیمت آن بالاست و آن را طلای سرخ مینامند.
بیشتر بخوانید: نحوه کاشت زعفران در منزل
زعفران گیاه نسبتا مقاومی است و آبیاری کمی نیاز دارد. پیاز زعفران که از آن برای تکثیر زعفران استفاده میشود بسیار مقاوم است از این جهت زعفران زحمت زیادی برای کاشت و نگهداری ندارد.
کاشت زعفران
زعفران به طور معمول و سنتی در زمین های کشاورزی کشت میشود. در سال های اخیر روش کشت گلخانه ای هم مورد توجه قرار گرفته است. از مزایای این روش بهینه بودن آن است و صرفه جویی در مصرف آب و سایر هزینه ها. این روش نوین امکان پرورش زعفران در اقلیم های مختلف را داده است. کاشت گلخانه ای با روش های متفاوتی انجام میگیرد که توضیحات مفصلی دارند. در این نوع کشت از خاک استفاده نمیشود بلکه در محیط های خاصی با استفاده از آب و رطوبت زعفران پرورش داده میشود.
با این حال هنوز کشاورزان زیادی با روش قدیم اقدام به کشت زعفران میکنند. برای این نوع کاشت باید زمین مناسب با خاک حاصلخیز و نوع شنی _ رسی فراهم شود. این زمین باید عاری از علف هرز باشد و خاک آن به همراه کود حیوانی پوسیده شخم زده دشود. بعد از این کار آمادهی کشت میشود. بخش مهم دیگر فراهم کردن پیاز زعفران است.
این پیازها باید بهترین نوع باشند تا کشت موفقی صورت بگیرد. از نظر اندازه درشت باشند و بدون بیماری و آفت بوده و تازه باشند. پیازها میتوانند تا مدت ۷ سال گل بدهند و نیازی به کشت هر ساله نیست. قبل از کاشت لازم است با آفت کش پیازها ضدعفونی شوند تا داخل خاک از بین نروند و پوسیده نشوند.
بعد از آماده شدن زمین و پیازها, عملیات کاشت آغاز میشود. پیازهای در عمق ۲۰ سانتی متری خاک در چاله هایی که به ردیف حفر شده اند, کاشته میشوند و روی آن ها را می پوشانند و مسطح میکنند. اولین آبیاری باید حتما در مهر ماه انجام شود و زودتر از آن باعث می شود فقط برگ ها رشد کنند وگلدهی دیر شروع شود.
کاشت زعفران در منزل
برای کاشت زعفران در خانه و در گلدان ابتدا باید پیازمناسبی تهیه کنید. پیاز را میتوانید از بذر فروشی ها بخرید. تعداد پیاز به گلدانی که در نظر دارید بستگی دارد. گلدان باید ترجیحا سفالی و دارای زهکشی مناسب باشد و با خاکی مخلوط از کود حیوانی و خاک باغچه پر شود. این گلدان را به پنج قسمت تقسیم کنید و در هر قسمت ۴ پیاز بکارید و روی آن ها را ۱۰ سانتی متر خاک بریزید. این مقدار برای یک گلدان متوسط کافی است و باید اندازه گلدان خود را مدنظر قرار دهید.بهترین زمان کاشت زعفران در منزل خرداد است. آبیاری باید در مهر ماه انجام شود تا آن زمام گیته فعالیتی ندارد. سه هفته بعد از اولین آبیاری گلدهی آغاز می شود و یک ماه طول می کشد. در این مدت گل ها باید برداشت شوند.
از زمان کاشت تا شروع آبیاری گلدان باید در محل خنکی قرار بگیرد و دور از نور خورشید باشد. بعد از آبیاری آن را به زیر نور مستقیم خورشید منتقل کنید.
مشکلات کشت زعفران در منزل
بزرگ ترین مشکل کاشت گلدانی زعفران مبتلا شدن آن ها به نوعی بیماری است که باعث از بین رفتن پیاز میشود و یا موجب گل ندادن آن ها میشود. به همین علت تهیه پیازمناسب و سالم بسیار اهمیت دارد.
درآمد کاشت زعفران در منزل
در اولین سالی که زعفران کشت میشود؛ از هر کیلو پیاز زعفرانی که کاشته شده فقط ۲ گرم زعفران تولید میشود با گذشت زمان این مقدار به مرور بیشتر میشود. در سال های بعدی محصول برداشتی شما بیشتر شده و میتوانید علاوه بر مصرف خود و خانواده, با فروش آن درآمدی نیز داشته باشید.
بیشتر بخوانید: بهترین کود مایع پتاسیم بالا
به طور خلاصه به ازای کاشت ۱۰۰ کیلو پیاز زعفران شما ۱۰۰ تا ۴۰۰ گرم زغفران خواهید داشت. برای مقادیر زیر ۵۰ کیلو درآمد آنچنانی نخواهید داشت و تنها برای مصرف شخصی کافی خواهد بود.
بدون دیدگاه