نخود سبز یا نخود فرنگی، در دسته گیاهان میگنجد و طعم بینظیر آن سبب شده تا به صورت گسترده در جهان کشت شود. این گیاه پس از لوبیا، دومین گیاه غلافدار پرمصرف در جهان به شمار میآید. بسیاری از افراد برای آن که طعم فوقالعاده آن را در حالی که تازه است بچشند، در باغچه کوچک خانه خود نخود فرنگی پرورش میدهند. گرچه امروز میتوانید نخود سبز یخ زده را از همه فروشگاهها تهیه کنید که البته به صورت یخزده هستند. اما آیا میدانستید که کاشت نخود فرنگی در خاک باغچه و باغ شخصی خودتان به خاک کمک خواهد کرد و سطح نتیروژن آن را افزایش خواهد داد؟ این گیاه خاک خود را حاصل خیز خواهد نمود. نخود فرنگی گیاهی محبوب است که از قرنها پیش برای مصرف در غذا استفاده میشده است. امروز نیز به دلیل خواص بسیار زیاد و مقادیر غنی پروتئین مورد توجه است. کاشت نخود فرنگی به دلایل بسیاری از جمله آن که منبع غذایی ارزشمند برای انسان و دام است؛ رو به گسترش دارد. در این مقاله به نحوه کاشت نخود فرنگی خواهیم پرداخت. با ما همراه باشید.
چرا نخود فرنگی مادهای ارزشمند است؟
- مواد معدنی موجود در نخود سبز؛ آهن، مس، منیزیم، فسفر، روی
- ویتامینهای موجود در نخود فرنگی؛ A، k، B6، C
- نخود فرنگی حاوی فیبر و لوتئین است
- هر 100 گرم نخود فرنگی حاوی 81 کیلوکالری انرژی است
- هر 100 گرم نخود فرنگی دارای 5.1 گرم فیبر است
- نخود فرنگی حاوی آمینواسیدهای ضروری و لیسین است
- انواع مواد مغذی مانند نشاسته و چربی در آن وجود دارند
- همچنین این ماده برای کنترل وزن، پوکی استخوان، پیشگیری از سرطان معده، سیستم ایمنی بدن و پیشگیری از بیماریهای قلب مفید است.
بیشتر بخوانید: کاشت درخت زرشک از ابتدا تا انتها
برای کاشت نخود فرنگی به این نکات توجه کنید:
- نخود فرنگی در مناطقی با آب و هوای معتدل، نیمه گرمسیری و خشک قابلیت کشت دارد.
- این ماده در فصلهای پائیز، زمستان و اوایل بهار کشت میشود.
- این گیاه به ندرت در مناطق گرمسیر قابل کشت است
- اغلب کشت بهاره عملکرد پائینتری دارد
- این گیاه سرما را دوست دارد
- دمای مناسب برای جوانه زنی نخود فرنگی 18 تا 22 درجه سانتیگراد است
- در دوره رشد رویشی دمای مناسب برای نخود فرنگی 18 تا 32 درجه سانتیگراد است.
- این محصول در مناطق گرمسیر و جنوب کشور به صورت پائیزه کشت میشود
- این گیاه سایه جزئی را تحمل میکند اما به نور کامل و رطوبت مداوم نیاز دارد تا رشد کند.
آیا انواع نخود فرنگی را میشناسید؟
بیشترین میزان کشت نخود فرنگی در قاره آسیا است و 3 کشر بزرگ تولیدکننده این ماده؛ چین، هند و فرانسه هستند. 3 نوع مختلف از نخود فرنگی دارای بیشترین میزان تولید هستند. نخود فرنگی برفی، نخود فرنگی قند و نخود فرنگی انگلیسی که در کل ممکن است به نخود فرنگی نخود برفی گفته شود. دانههای نخود فرنگی انگلیسی مقادیر نشاسته بالایی دارند. نخود فرنگی قند بر خلاف نخود فرنگی انگلیسی دارای غلافهای خوراکی است. و اما نخود فرنگی برف؛ این نوع نیز مقاومت بالایی در برابر سرما و حتی بارش برف دارد.
مراحل کاشت نخود فرنگی
- کاشت نخود فرنگی؛ گام نخست
آمادهسازی بستر و خاک مناسب برای کاشت نخود فرنگی گام نخست است. بهترین نوع خاک نیز خاک ماسهای زهکشی شده با میزان اسیدیته 6 تا 7 و خاک رس هستند. خاک نباید دارای رطوبت بالایی در هنگام کاشت نخود فرنگی باشد. بهتر است خاک خشک شود و به گونهای باشد که به دست نچسبد. در هر فوت مربع از خاک، بهتر است تا یک مشت کمپوست آلی، پرلیت نرم و خزه ذغال سنگ بریزید. آنها را خوب با خاک مخلوط کنید.
- کاشت نخود فرنگی؛ گام دوم
با قرار دان انگشت در میان خاک، سوراخی به عمق 2.5 تا 5 سانتیمتر ایجاد کنید. تعدادی بذر را داخل آن قرار دهید و به آرامی با خاک بپوشانید. با استفاده از یک پمپ دوش باغبانی آبیاری کنید. آب را به سطح خاک اسپری کنید. بذرها را در فاصله 10 سانتیمتر و در صورت کاشت نخود فرنگی به شکل ردیفی، در فاصله 46 سانتیمتری بکارید. در حالت معمول در 2 هفته پس از کاشت بذر باید جوانه زنی را ببینید. نخود فرنگی در دمای بین 4.5 تا 29 درجه سانتیگراد جوانه خواهد زد. بهترین دما نیز 24 درجه سانتیگراد است. البته این امکان نیز وجود دارد که بین 4 تا 5 هفته جوانه زنی به طول انجامد. و این در حالتی روی میدهد که دمای خاک کمتر از 4.5 درجه سانتیگراد باشد.
- گام سوم برای کاشت نخود فرنگی
در مرحله بعد باید آبیاری مناسبی را برای تقویت ریشههای نخود فرنگی انجام دهید. بهتر است تا هفتهای یک بار به صورت عمیق آبیاری کنید. در مرحله اول رشد، آبیاری باید منظم و البته پراکنده باشد. خاک در مراحل اولیه رویش نباید خشک شود زیرا به رشد آسیب میرساند. پس از گذشت مدتی فرآیند گل دادن گیاه آغاز میشود. دقت کنید که گیاه را از یخ زدگی محافظت کنید. ممکن است یک ماه پس از جوانه زنی شاهد گل دادن نخود سبز باشید. اما امکان داد این مدت کمی طولانیتر هم شود. پس از گلدهی غلافهایی که به بلوغ رسیدهاند طی 20 روز آماده برداشت خواهند بود.
برداشت نخود سبز
جذابترین مرحله برداشت نمودن غلافهای سبز و زیبای نخود فرنگی است. زمانی که غلافها به میزان مناسب نمایان شدهاند آن را برداشت کنید. خوشه را با یک دست خود به آرامی بگیرید و با دست دیگر غلاف را بردارید. بهتر است به شدت احتیاط کنید چون ممکن است با فرآیند برداشت به ریشهها آسیب بزنید. بهتر است تا نخود فرنگی را صبح خیلی زود و پس از کریستال شدن شبنمها برداشت کنید.
بیشتر بخوانید: کاشت گیاه نخود فرنگی
آفات و حشرات
دقت کنید که گیاه تازه و جوان نخود فرنگی، غذای محبوب پرندگان است. بهتر است تا از صفحات توری لانه مرغ استفاده کنید. همچنین اگر آب و هوای منطقه مرطوب است امکان دارد که حلزونها پدیدار شوند بنابراین از قرص ضد حلزون استفاده کنید. همچنین برای سبز شدن بذر با آفات و حشرات مبارزه کنید. برای مقابله با علفهای هرز میتوانید از سیمازین استفاده کنید. این ماده نوعی علف کش است و پس از کاشت، به مقدار یک کیلو گرم با استفاده از 800 لیتر آب برای هر هکتار به کار میرود.
بدون دیدگاه