برای دستیابی به محصولات با کیفبت و میزان برداشت بالای محصول در کشاورزی و باغداری لازم است بر اساس نیازهای گیاه و درخت کوددهی انجام شود. برای گیاه گندم هم این موضوع صدق میکند. استفاده از کود k60 برای گندم مزایایی دارد. در این مطلب به بررسی این موضوع و نیز مرحله خوش اب آبیاری گندم میپردازیم.
کود k60 چه کودی است و کاربرد آن چیست؟
امروزه در کشاورزی و باغداری، استفاده ازکودهای پتاسیم دار بسیار رایج است و این زمانی اتفاق افتاد که با گذشت زمان اثرات مهم و مفید این کودها بیشتر به اثبات رسید و موجب شد تا استفاده از کودهای حاوی پتاسیم در برنامه کوددهی درختان و گیاهان از قبل بیشتر شود.
پتاسیم یکی از عناصر مهم و اساسی در زندگی انسان ها و گیاهان مختلف است. این عنصر در همه مراحل رشد یک گیاه و درخت موثر است. یکی از مهم ترین تاثیرات و مزایای کودهای پتاسیم برای گیاهان افزایش مقاومت آن ها است. پتاسیم کمک میکند تا ریشه گیاه در مقابل شرایطی مثل سرمای شدید و یخبندان و نیز گرمای شدید مقاومت کند و از بین نرود.
بیشتر بخوانید: کود NPK برای سیب زمینی
درقسمت های دیگر گیاهان هم اثر گذار است به طور مثال باعث میشود استحکام ساقه ها بیشتر شده و آن ها دچار خمیدگی نشوند. همچنین باعث میشود آفت ها و بیماری ها مثل انواع بیماری های قارچی، آسیب کمتری به گیاهان وارد کنند. کود k60 یکی از شناخته ترین کودهای پتاسیم دار و دارای درصد بالایی از عنصر پتاسیم است.
این کودها در برنامه کوددهی گیاهان نقش مهمی دارند. بازدهی و کارایی بالای کود k60 باعث شد تا از آن در پرورش محصولات مختلف استفاده شود. ترکیبات کود k60 به شکلی ست که در زمان کوتاه و به سرعت میتواند کمبود پتاسیم گیاه را تامین کند. پتاسیم در مراحل مختلف رشد گیاه بسیار موثر است و سرعت رشد رویشی و زایشی گیاه را افزایش میدهد.
استفاده از کود k60 برای گندم
گیاه گندم یکی از غلات است که اهمیت زیادی در زندگی و غذای مردم جهان دارد. در ایران نیز گندم محصولی استراتژیک است که نیمی از مزارع کشور زیر کشت آن هستند. کاشت و پرورش گندم به دانش کافی از نیازهای این گیاه نیاز دارد. خاک مناسب، رطوبت کافی، آبیاری، کوددهی و سمپاشی بخشی از شرایط موردنیاز رشد این گیاه هستند.
گندم برای رشد و رفع نیازهای تغذیه ای خود به عناصری همچون فسفر، نیتروژن و پتاسیم نیاز دارد. این سه عنصر ماکرو از اساسی ترین نیازهای گیاهان به شمار میروند. گندم سرشار از ویتامین های مختلف، کربوهیدرات ها و فیبر است. برای حفظ این مواد گیاه باید کود کافی دریافت کند. نیتروژن عنصر مهمی ست که در رشد گندم و کیفیت دانه های آن موثر است و فسفر نیز در رشد رویشی گیاه و رشد برگ ها نقش مهمی دارد.
شاید بتوان گفت مهم ترین عنصر موردنیاز گندم، پتاسیم است. این عنصر اساسی روی میزان محصول و کیفیت آن تاثیر مستقیمی دارد. گندم از ابتدای کاشت تا زمان برداشت محصول به پتاسیم نیاز دارد. یکی از مزایای مهم پتاسیم برای گندم، افزایش مقاومت ریشه ها و قسمت ساقه است تا در مواجهه با تنش های محیطی و آفات و بیماری های مختلف کمترین آسیب را ببیند.
استفاده از کود k60 برای گندم تمامی نیاز پتاسیمی آن را در کوتاه ترین زمان رفع میکند. کود k60 علاوه بر پتاسیم دارای تعدادی از اسیدآمینه های ضروری است که به جذب بیشتر پتاسیم کمک میکند.
زمان استفاده از کود k60
گندم هم در زمان کاشت و هم در طول دوره رشد به پتاسیم نیاز دارد. در زمان کاشت بذرهای گندم میتوان کود k60 را استفاده کرد که بیشتر به شکل مایع است. بیشترین زمانی که گندم به پتاسیم نیاز دارد مرحله ساقه زنی و خوشه زنی است. پتاسیم بر کیفیت دانه ها اثر گذاشته باعث پرشدن دانه ها میشود. همچنین تعداد خوشه ها و طول آن ها تا حد مطلوبی افزایش مییابد. در مرحله خوش آب که یکی از مراحل آبیاری ست میتوان با استفاده از کود k60 بازدهی آبیاری را نیز افزایش داد. در این زمان باید با روش محلول پاشی از کود k60 استفاده نمود.
خوش آب چیست؟
همان طور که گفتیم یکی از زمان های مناسب و موثر استفاده از کود k60 در مرحله خوش اب است که پنجمین مرحله آبیاری گندم به شمار میرود. برای گیاه گندم آبیاری هم به اندازه کوددهی اهمیت داشته و باید منظم و اصولی انجام شود. گندم هایی که به روش کشت آبی کاشته شده اند به آبیاری نیاز دارند و در کشت دیم آبیاری بسیار کمی موردنیاز است. سیستم آبیاری قطره ای بهینه ترین و بهترین روش آبیاری برای گندم است و امروزه روش های قدیمی تر تنها باعث هدررفت آب میشوند و رطوبت گیاه را به اندازه کافی تامین نمیکنند.
سایر مراحل آبیاری گندم علاوه بر مرحله خوش آب
- مرحله اول آبیاری خاک اب نام دارد و بلافاصله بعد از اتمام کاشت بذرها انجام میشود. این آبیاری برای تامین رطوبت بذرها و افزایش سرعت جوانه زنی اهمیت زیادی دارد.
- دومین مرحله آبیاری گندم پی اب نامیده میشود. این مرحله بعد از خاک اب انجام شده و از سله بستن و خشکی خاک جلوگیری کرده و همچنین به جوانه زنی بذرها کمک میکند.
- پنجه آب سومین مرحله ای است که آبیاری انجام میشود و در مرحله پنجه زدن آن را انجام میدهند. با این کار رطوبت کافی برای بوجود آمدن پنجه ها تامین میشود.
بیشتر بخوانید: گیاهان آپارتمانی که رشد سریع دارند
- ساق آب هم در مرحله ای که به اصطلاح گیاه به ساقه میرود، انجام میشود. این آبیاری به افزایش طول ساقه و انشعابات آن کمک میکند.
- مرحله پنجم هم خوش اب است که درباره آن صحبت شد.
- آخرین مرحله آبیاری که اهمیت بالایی هم دارد در زمان ظهور خپشه نای گندم انجام میشود و نقش آن تاثیر در پر شدن دانه ها و جلوگیری از خشکی آن هاست.
بدون دیدگاه