هرس درخت هلو

درخت هلو از جمله درختانی است که در مناطق گرمسیر به خوبی رشد می‌کند. میوه این درخت کرکدار و گوشتی است. جهت فرم‌دهی و باروری درخت هلو باید آن‌را هرس کرد. در مقاله در مورد هرس درخت هلو و انواع آن، شما دوستان را بیشتر آشنا می‌نماییم.

درخت هلو و روش‌های تکثیر آن

درخت هلو دارای انواع مختلفی مانند هلو انجیری، هلو هسته جدا و … است، که در کشور ایران رشد می‌کند. برگ درخت هلو ساده و متناوب با کناره‌هایی برگشته است. درخت هلو گل می‌دهد و گل‌های آن به رنگ صورتی مایل به ارغوانی است.

میوه درخت هلو بزرگ است و روی آن از کرک‌هایی پوشیده شده است. این میوه گوشتدار است و داخل آن هسته‌ای شیار دار وجود دارد.

برای تکثیر درخت هلو از دو روش بذر هسته و پیوند زدن استفاده می‌کنند.

هرس درخت هلو

خاک و آب و هوای مناسب برای رشد درخت هلو

درخت هلو برای رشد مناسب باید در هوای نسبتا گرم کاشته شود. به این ترتیب درخت هلو به صورت پایه بلند رشد می‌کند. در نواحی سرد و معتدل درخت هلو را باید به صورت پایه کوتاه در قسمت گرم باغ کاشته شود.

زمین مناسب برای کاشت درخت هلو باید عمیق باشد، تا قابلیت نفوذ آب در آن زیاد باشد و هم‌چنین در طول روز گرمای مناسب به آن برسد. درخت هلو را در زمین‌هایی که گرم و دارای سنگلاخ نیز هستند می‌توان کاشت.

بیشتر بخوانید: هرس درخت صنوبر

از کاشت درخت هلو در زمین‌های رس مانند، که دارای رطوبت زیادی هستند و دیر گرم می‌شوند خودداری شود.

انواع شکل‌های درخت هلو

درخت هلو از نوع درختانی است که به شکل‌های مختلف پابلند، نیمه پابلند، پاکوتاه می‌توان پرورش داد. فرم‌هایی که می‌توان به درخت هلو داد، به صورت گرد، کروی و پهن است. درخت هلو پابلند یا نیمه پابلند ،در نواحی معتدل رشد مناسبی دارند. در نواحی سردسیر درخت هلو پاکوتاه با فرم گرد نتیجه بهتری دارد.

دلیل هرس درخت هلو

رشد و تکامل شاخه‌های درخت هلو در یک سال نسبت به سایر درختان سریع تر است. از این رو اگر به موقع هرس نشوند شاخه‌ها بیش از حد زیاد می‌شوند، در نتیجه تاج درخت انبوه می‌شود و مانع از رسیدن نور خورشید و هوا به سایر شاخه‌ها می‌شود. هدف از هرس درخت هلو در سنین بالا به منظور کند شدن روند پیری و باردهی مطلوب است.

انواع هرس درخت هلو

برای هرس درخت هلو باید به این نکته دقت داشت که تنها شاخه‌های که به تازگی رشد کرده‌اند میوه دهی دارند. بنابراین جوانه‌ی گل، فقط روی این شاخه‌ها ظاهر می‌شود و روی شاخه‌های قدیمی دو ساله یا بیشتر تشکیل نمی‌شوند.

هرس درخت هلو در فرم پاکوتاه و پهن، باید با دقت بسیار انجام شود. جهت ایجاد انشعابات شاخه‌های اصلی فرم پابلند، درخت هلو یکبار هرس می‌شود.

انواع هرس درخت هلو عبارتند از:

  • هرس فرماسیون نوعی جامی
  • هرس باردهی
  • هرس بعد از کاشت نهال
  • هرس سبز
  • هرس در زمستان سال دوم و سال سوم
  • هرس کورسونی

در این مقاله هرس فرماسیون نوعی جامی، هرس سبز و هرس بعد از کاشت نهال، را به شما دوستان توضیح داده‌ایم.

هرس درخت هلو

هرس فرماسیون نوعی جامی

سال اول

در سال اول کاشت درخت هلو تا ارتفاع 50 سانتی متر از خاک نهال را نگه می‌دارند و مابقی را سرزنی می‌کنند. به طور معمول روی نهال حدود دو الی پنج جوانه باقی می‌‌گذارند. اگر نهال شاخه داشت حدود چهار شاخه را از روی دو جوانه پایین نزدیک اتصال به درخت نگاه می‌دارند و مابقی شاخه‌ها را قطع می‌کنند.

سال دوم

در سال دوم رشد درخت هلو سه الی چهار شاخه که در طول سال رشد مناسبی داشته را انتخاب نموده و مابقی را از درخت جدا نمایید. به اندازه دو سوم طول از محل اتصال شاخه باقی مانده به تنه‌ی درخت آن‌را نگاه داشته و ما بقی را از جوانه‌ای که سمت بیرون است سربرداری می‌کنند. اگر شاخه فرعی بر روی شاخه اصلی وجود دارد آن‌هم باید جدا شود.

سال سوم

در سال سوم کاشت درخت هلو، شاخه‌های فرعی به صورت دو شاخه بر روی شاخه اصلی رشد می‌کند. برای هرس این شاخه‌های فرعی، از قسمت سر شاخه به اندازه یک دوم یا یک سوم سربرداری می‌شود. از سال سوم به بعد، شاخه‌های درخت هلو شکل طبیعی خود را به دست آورده‌اند و تعدادشان بین 6 الی 8 عدد است بنابراین هرس از سال سوم آسان‌تر است.

از سال سوم به بعد با هدف باردهی و افزایش محصول هرس درخت هلو را انجام می‌دهند.

هرس باردهی در درخت هلو

هرس باردهی در درخت هلو در فصل زمستان و در شرایط محیطی مناسب انجام می‌شود. معمولا جوانه و تکمه‌های گل بر روی شاخه‌های قدیمی از سال قبل شکل می گیرند و عبارتند از:

  • شاخه‌های نرک یا گورمان
  • شاخه‌های مرکب

بشتر بخوانید: کشت و پرورش خیار

  • شاخه‌های ضعیف یا باریک
  • دسته گل بهاری ( جوانه گل مجتمع)

انواع هرس باردهی

  1. هرس کلاسیک
  2. هرس آمریکایی

هرس سبز در درخت هلو

هرس سبز در دخت هلو در قسمت‌های مختلفی از آن انجام می‌شود. ولی معمولا در درختانی که کورسون‌ها به صورت غیر طبیعی و قبل از رسیدن از بین می‌روند انجام می‌شود. در هرس سبز کلیه جوانه‌های غیر مفید از بین می‌روند.

برای هرس سبز در فصل بهار اگر بر روی شاخه‌ای که حذف شده است، شش جوانه رشد کند، چهار جوانه را حفظ می‌کنند و دو جوانه داخلی از بین می‌رود. بعضی اوقات جوانه‌ها فقط از قسمت داخلی شاخه‌ها و جوانه‌های داخلی حذف می‌شود. به این دلیل این کار انجام می‌شود که شاخه‌های داخلی شاخه‌های جایگزین و جانشین را تولید نمی‌کنند. بنابراین لازم است شاخه‌های داخلی حذف شود تا شاخه‌های جایگزین رشد نمایند.

در این روش عمل جوانه‌گیری همراه با پانسمان است. بدین ترتیب روی دو یا سه برگ از شاخه‌های جوان، شیره نباتی باقی‌مانده را به سمت جوانه‌های باقی‌مانده هدایت می کنند. گاهی اوقات در حین عملیات پانسمان برای اینکه میوه با کیفیت و مرغوبی حاصل نمایند، میوه‌هایی که در زیر شاخه درخت یا در محل غیر مناسب تشکیل شده است را از بین می‌برند.

برای پانسمان شاخه‌های قوی بر روی دو الی سه جوانه برگی آن‌ها عملیات را انجام می‌دهند. در ماه تیر و مرداد شاخه‌های جانشین را به طول 30 الی 35 سانتی‌متر پانسمان می‌کنند.

هرس درخت هلو

هرس بعد از کاشت نهال

بعد از کاشت نهال هلو، آن‌را از فاصله 90 سانتی‌متری و جوانه‌ای که به سمت بیرون است، سربرداری می‌کنند. برای درختانی که شاخه‌های جانبی زیادی دارند هرس از دو جوانه‌ی پایینی و بیرونی انجام می‌شود. برای شکل‌دهی به شاخه‌های درخت هلو زمان مناسب در طول تابستان از نیمه خرداد به بعد است.

برای هرس بعد از کاشت، شاخه اصلی حفظ می‌شود و مابقی شاخه‌ها یا جدا می‌شوند یا برای حفظ تعادل نهال سرزنی می‌شوند.

در این روش باید فاصله بین شاخه‌ها رعایت شود. فاصله شاخه اول (اصلی) از زمین 30 سانتی‌متر، شاخه دوم 90 سانتی متر و شاخه سوم نیز به همین ترتیب رعایت شود. 

کلام آخر

درخت هلو را در شکل‌های مختلف پابلند، نیمه پابلند و پاکوتاه در باغات با شرایط آب و هوایی متناسب با درخت پرورش می‌دهند. برای اینکه بتوان محصولات مرغوب و با کیفیت از درخت هلو حاصل کرد باید آن‌را هرس کرد. در مورد انواع هرس درخت هلو در مقاله اشاراتی کردیم. با مطالعه این مقاله امیدواریم به بهترین نحو درخت هلو را هرس کنید، تا محصولی با کیفیت حاصل نمایید.

به این مطلب امتیاز دهید!
رضایتمندی شما از این مقاله!
5/5
جستجو
فهرست مطالب

همین‌حالا از مشاوره رایگان آل‌کود استفاده کن

این مطلب را با دوستان خود به اشتراک بگذارید.

بدون دیدگاه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

[vc_row][vc_column][vc_column_text]

مشاوره کود دهی، فروش ریز مغذی

09120807366
[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]