طریقه کاشت خیار برای دسته از افرادی که به کار کشت و پرورش صیفی جات علاقه مند هستند و میخواهند خود تولید کننده باشند را در این مقاله قصد داریم بیان کنیم. پس لطفا تا پایان ما را همراهی بفرمایید.
آشنایی با گیاه خیار
خیار با نام علمی Cucumber از دسته گیاهان یک ساله بالا رونده به حساب میآید که دارای برگهایی پهن با ساقههای گوشهدار میباشد. گرچه گلدهی خیار وابسته به روز نیست یعنی حالتی روز خنثی دارد اما با این حال در شرایط روز بلند و دمای بالا بیشتر گل تولید میکند.
این گیاه در خاک های لومی با زهکشی مناسب بیشترین رشد را دارد. دمای مطلوب برای پرورش خیار 18 تا 30 درجه سانتیگراد میباشد از این رو گیاهی است که باید در فصل گرما کاشت شود. همچنین در دمای کمتر از 10 درجه سانتیگراد به سرعت یخ میزند. بهترین فصل برای کشت گیاه خیار، بهار و تابستان است.
طریقه کاشت خیار
خیار را به روشهای مختلفی میتوان کشت نمود که در ادامه به شرح این روشها خواهیم پرداخت:
طریقه کاشت خیار در زمینهای وسیع
- رایجترین روش پرورش خیار، کشت بر روی زمینهای گسترده و به اصطلاح مزرعه است که در ابتدا زمین مد نظر را تا عمقی بیش از 50 سانتیمتر شخم میزنند، سپس به خاک کود حیوانی و یا کود شیمیایی به منظور تقویت هر چه بهتر اضافه میکنند، این امر موجب میشود تا خاک از املاح و عناصر معدنی همچون فسفر، پتاس و ازت غنی گردد. توجه شود که کود حیوانی پوسیده باشد.
- معمولا کشت خیار بر روی پشتههایی به فاصله 5/1 تا 2 متر انجام میگیرد. این امر موجب میگردد تا آب از طریق نشتی به ریشه گیاه برسد. در خطی که توسط آب مشخص شده میتوان حفرههایی به عمق 3 تا 4 سانتیمتر ایجاد کرد و بذرها را در آنجا قرار داد. که اگر به خوبی آبیاری شوند بذرها بعد از یک هفته جوانه میزنند.
- خیار بعد از جوانه زدن به شکل بوتههای 2 تا 4 برگی ظاهر میشود که لازم است به طور مرتب وجین انجام گیرد، با وجین کردن، بوتههای ضعیفی که قدرت میوه دهی را ندارند دور بیندازید.
- معمولا آبیاری خیار هر 5 الی 7 روز یکبار انجام میگیرد. سعی نمایید، آبیاری را به طور آهسته انجام دهید تا به ریشه گیاه نفوذ کند.
بیشتر بخوانید: علائم کمبود فسفر در انگور
طریقه کاشت خیار در خانه
یکی دیگر از روشهای کاشت خیار در خانه و گلدان میباشد. این روش نیز برای پرورش خیار بسیار جذاب است. زیرا برای کاشت خیار در گلدان میتوانید مراحل زیر را انجام دهید:
- در ابتدا بایستی رقم مناسب بذر را خریداری نمایید. برای این امر بذر هیبرید گزینهای ایده آل است چرا که نیازی به گرده افشانی ندارد. همچنین سعی کنید بذری را بخرید که خوشه کوتاهتری داشته باشد تا فضای کمی را اشغال نماید.
- اگر میخواهید خیار را در گلدان کشت کنید، باید برای این کار گلدان بزرگی را در نظر بگیرید زیرا بوتههای خیار فضای زیادی را اشغال میکنند.
- برای این که زهکشی مناسبی داشته باشید میتوانید سوراخی را در گلدان ایجاد کنید و کف آن را با شن و خرده سنگ بپوشانید.
- برای این که بذرها را در گلدان قرار دهید شما نیاز دارید که گلدان را با خاک پر کنید. در کنار خاک میتوانید از کمپوست نیز استفاده کنید، کمپوست موجب غنی شدن خاک از املاح و عناصر معدنی میگردد. 50 درصد خاک و 50 درصد کمپوست نیز برای این امر مناسب میباشد.
- هر بذر را در عمق 12 میلیمتری بکارید و بهتر است که فاصله بین دو بذر نیز 12 میلیمتر باشد تا مانع رشد یکدیگر نشوند.
- در پایان کار به خاک آب بدهید ولی نه به صورتی که خاک غرقابی شود. اگر خیار زیاد آبیاری گردد باعث تاخیر در گلدهی میشود. از این رو بایستی به اندازه آبیاری گردد.
- گلدان را در جایی قرار دهید که به خوبی نور دریافت کند. زیرا همان طور که اشاره کردیم، خیار گیاهی گرمادوست است از این رو وجود نور و گرما به اندازه کافی میتواند شرایط رشد را فراهم آورد.
کشت خیار در گلخانه
یکی دیگر از روشهای رایج برای تولید انبوه خیار، کشت در گلخانه میباشد. کشت خیار در گلخانه به دو صورت انجام میگیرد:
- کشت مستقیم
- کشت خزانهای
که معمولا کشت به صورت خزانهای مرسومتر است. در کشت مستقیم، بذر خیار به صورت مستقیم بر روی زمین و خاک قرار میگیرد، که زمین بایستی از رطوبت کافی برخوردار باشد. در کشت خیار گلخانهای، از نظر نور و حرارت شرایط همانند سایر روشها است که به راحتی نیز میتوان شرایط لازم را فراهم آورد.
بیشتر بخوانید: علائم کمبود فسفر در برنج
زمان برداشت خیار
با طریقه کاشت خیار آشنا شدید. در این قسمت به برداشت آن میپردازیم. معمولا زمان برداشت خیار وقتی است که به اندازه مطلوب رسیده باشد و به سن محصول چندان توجهی نمیگردد. اگر محصول خیلی زود رشد کند میتوان هفتهای 2 الی 3 بار برداشت را انجام داد. و هر چه که دیرتر برداشت صورت بگیرد خیار درشتتر میشود که معمولا بازار پسندی پایینتری دارد. برای برداشت خیار باید مواظب باشید که به بوته آسیبی نرسد، برای این امر میتوانید از قیچی استفاده کنید. با یک قیچی میوه چین میتوانید نیم سانت بالاتر، خیار را از بوته جدا کنید.
با تشکر از توجه شما آل کود
بدون دیدگاه