هرس درخت صنوبر

درخت صنوبر یا همان درخت تبریزی دارای قامتی بلند است و در بیشتر شرایط آب و هوایی قابل رشد است. این درخت از نوع درختانی است که از چوب آن در صنعت چوب می‌توان استفاده نمود. بنابراین برای حفظ و نگهداری این درخت باید آن‌را هرس کرد. در این مقاله شما را با هرسدرخت صنوبر بیشتر آشنا می‌نماییم.

درخت صنوبر و مشخصات گیاهی درخت صنوبر

درخت صنوبر یا درخت تبریزی از خانواده بیدها است. درخت صنوبر 85 گونه دارد. گونه‌هایی که در ایران وجود دارند عبارتند از: کبوده یا سپیدار، تبریزی یا شالک، تیره بومی مانند پده و سفید پلت

مشخصات گیاهی درخت صنوبر عبارتند از:

  • گونه‌های صنوبر دو پایه هستند. بدان معنی که گل‌های نر و ماده آن‌ها هر کدام بر روی درختان جداگانه‌ای قرار می‌گیرند.
  • گل‌های درخت صنوبر به صورت خوشه‌ای هستند.
  • ارتفاع این درخت ما بین 12 الی 27 متر است.
  • اندازه قطر تاج پوششی 3 تا 8 متر هست و  قطر تنه‌ی آن نیز 1.5 متر است.

هرس درخت صنوبر

  • برگ‌های این نوع درخت سبک است.
  • برگ‌های بزرگ در قسمت تنه‌ی اصلی درخت  و ساقه‌های بزرگ هستند. برگ‌های کوچک روی ساقه‌های فرعی و کوچک درخت قرار دارند.
  • رنگ برگ‌های آن سبز روشن و براق است. در فصل پاییز رنگ برگ‌ها زرد پر رنگ می‌شود.
  • شکل ظاهری برگ‌ها، به شکل قلبی و یا تخم مرغی کشیده با کناره‌های دندانه‌دار است.
  • پوست تنه درخت صنوبر به طور معمول سفید یا سبز است. با افزایش سن درخت شیارهایی عیق یا نیمه عیق در درخت ایجاد می‌شود.
  • ریشه‌های درخت صنوبر قوی است.

بیشتر بخوانید: هرس درخت گردو

با کاشت درختان صنوبر کنار یکدیگر، می‌توان به عنوان بادشکن مورد استفاده قرارگیرند. دقت نمایید درخت صنوبر نزدیک ساختمان یا لوله کاشته نشود.

درخت صنوبر دارای ریشه‌های سطحی است، ولی دارای رشد بسیار عالی هستند. در کمتر از 15 سال ارتفاع درخت به 25 متر می‌رسد.

صنوبر خزان‌پذیر، پهن برگ و تک پایه است.

گل‌های درخت صنوبر کرک دار هستند.

ویژگی درخت صنوبر نسبت به سایر درخت‌های جنگلی

ویژگی درخت صنوبر نسبت به سایر درخت‌های جنگلی عبارتند از:

  • با قلمه زدن به راحتی تکثیر می‌شود
  • از رشد سریعی برخوردار است
  • یا به صورت تک درخت است و یا اگر در کنار یکدیگر کاشته شوند مانند بادشکن عمل می‌کند
  • جوب بدنه درخت صنوبر سفید و یکدست است
  • از چوب آن در صنعت استفاده می‌شود

روش کاشت درخت صنوبر

درخت صنوبر از طریق روش‌های قلمه زدن، کاشتن بذر، جستن و پاجوش کردن، کاشت می‌شود.

شرایط مناسب برای رشد صنوبر

درخت صنوبر برای رشد به شرایط محیطی خاصی نیاز ندارد. انواع مختلف درخت صنوبر با محیط‌های گوناگون سازگار است. اگر در شرایط مناسبی کاشته شوند بسیار سریع رشد می‌کنند.

مواد غذایی برای رشد درخت صنوبر

درخت صنوبر دارای قدرت رشد سریعی است. تغذیه این درخت از خاک است. بهترین کودها برای تقویت این درخت کود دامی است. در واقع این کود به دلیل سه تاثیر شیمیایی، تغذیه‌ای، بهبود خواص فیزیکی و بیولو‌ژیکی، برای رشد درخت صنوبر بسیار لازم است.

هرس درخت صنوبر

خاک و زمین مناسب برای رشد صنوبر

بهترین خاک برای رشد صنوبر خاکی یکنواخت با ترکیبی کمتر از 30 درصد با خاک رس است. زمین مناسب برای رشد صنوبر زمینی است که فاقد سنگلاخ باشد و به صورت شیب‌دار و باتلاقی یا ماندابی باشد. بهتر است زمین در معرض بادهای گرم و سرد قرار نگیرد.

آب و هوای مناسب برای رشد درخت صنوبر

درخت صنوبر از نوع درختانی است که در شرایط مختلف آب و هوایی مانند مناطق گرمسیر، مناطق سردسیر، معتدل، قسمت‌های مرطوب و خشک دریا، محدوده‌های جلگه‌ای و دامنه کوه‌های هیمالیا قابل مشاهده است.

درخت صنوبر برای حیات به آبیاری مداوم و مستمر نیاز دارد. در مناطق خشک و کم آب این درخت رشد نمی‌کند. درختان صنوبر به آب جاری و روان خنک و سرشار از ویتامین علاقه فراوانی دارند. به همین دلیل در قسمت‌هایی مانند کنار رودخانه و یا کانال‌های آب که آب در جریان است، به خوبی رشد می‌کنند. لازم به توضیح است که آب جهت آبیاری این درخت نباید زیاد شور باشد. پی اچ مناسب آب برای آبیاری درخت صنوبر مابین 7 تا 8.5 باید باشد.

هرس کردن درخت صنوبر

برای حفظ شکل ظاهری درخت صنوبر و حذف شاخه‌های خشک و اضافی و پیش‌گیری از بیماری و آفات باید آن‌را هرس کرد. درخت صنوبر را در هر زمان می‌توان هرس کرد. به این دلیل که دارای جوانه‌های جانبی بسیاری هستند. با هرس کردن جوانه‌های قسمت بالای درخت، جوانه‌های جانبی رشد خواهند کرد. ولیکن بهترین زمان برای هرس درخت صنوبر، در فصل زمستان است. اگر هرس در فصل بهار نیز انجام شود ضرری به‌همراه ندارد

درخت صنوبر در صنعت

درخت صنوبر در صنعت چوب نیز بسیار کاربرد دارد. چوب درخت صنوبر از گروه دلتوییدس و دسته تبریزی در صنعت مورد استفاده است.

با اهمیت‌ترین گونه صنوبر در صنعت چوب گروه دلتوییدس (صنوبر شرقی) است. این گونه به شکل طبیعی در مناطقی از قسمت‌های شرقی آمریکا، جنوب آمریکا و کانادا وجود دارند. گونه دلتوییدس صنوبر هم‌چنین در نواحی معتدل به رشد مطلوبی می‌رسد. درخت صنوبر این گونه‌ها تا ارتفاع 60 متر و قطر یک متر رشد می‌کنند.

بیشتر بخوانید: همه چیز در رابطه با گیاه ژربرا دیزی و راه های نگهداری از آن

در نواحی جنگلی شکل ظاهری درختان صنوبر صاف و مستقیم با تاج متقارن است. در کشور ایران گونه‌های دلتوییدس و اورامریکن به این دلیل که رطوبت و آب نیاز دارند در قسمت شمال کشور روییده می‌شوند. گونه‌های تبریزی و کبوده در نواحی که دارای شرایط معتدل، سرد، خشک یا نیمه خشک هستند و یا در کنار رودخانه‌های دایمی دیده می‌شوند. چوب این نوع از درختان سبک نرم و یکنواخت است و در نجاری مورد استفاده قرار می‌گیرد.

کاربرد چوب درخت صنوبر

چوب درخت صنوبر در برابر شکنندگی مقاوم هستند. بنابراین از آن جهت ساختن تیرهای ساختمانی، ستون و خرپای زیر شیروانی‌ها، کبریت سازی، جعبه سازی، ساخت مبلمان، صنایع کاغذ، درب و پنجره سازی و خراطی استفاده می‌نمایند. امروزه در کشور ایران 80 درصد چوب‌کاری غیر جنگلی را درخت صنوبر تحت پوشش قرار داده است و میزان 27 درصد از آن در شمال کشور انجام می‌شود.

درخت صنوبر زود بیمار یا دچار آفت می‌شود. بنابراین قبل از استفاده از چوب آن وفور شود. چوب این نوع درخت دارای سطح یکنواختی است، و به راحتی می‌توان آن‌را تراشید. زمان مناسب برای استفاده از جوب درخت صنوبر 5 الی 8 سال است.

خواص دارویی و درمانی درخت صنوبر

خواص دارویی و درمانی درخت صنوبر عبارتند از:

  • جهت حل مشکل ورم کلیه، رفع اختلالات مخاطی و ریوی، میوه درخت را خرد کرده و مانند چای دم نمایید. روزی سه فنجان از دمنوش میل نمایید.

هرس درخت صنوبر

  • برای رفع برفک و زخم‌های دهان، شستشویی زخم‌ها و ضد عفونی کردن آن، رفع بوی بد عرق دست و پا، میوه درخت را در آب بجوشانید و مصرف کنید.
  • برای رفع جوش، آب تازه میوه درخت صنوبر را گرفته و به موضع بمالید.
  • برای رفع مشکل زخم ریه، درد، گلو، قطع خونریزی بینی و قطع خون زخم‌های تازه، پوست و برگ درخت را دم کنید و میل نمایید.

کلام آخر

درخت صنوبر از خانواده‌ی بیدهاست. این درخت در شرایط مختلف آب و هوایی به خصوص هوای معتدل و بارانی به خوبی رشد می‌کند. چوب درخت و میوه و برگ آن، در زمینه‌های مختلف صنعت و داروهای گیاهی مورد استفاده قرار می‌گیرد. در مقاله در مورد انواع درخت صنوبر و مشخصات آن و هم‌جنین در مورد محیط و خاک مناسب برای رشد درخت اشاراتی نمودیم. بنابراین برای محافظت از این درخت پرکاربرد باید آن‌را هرس کرد. امیدواریم با مطالعه این مقاله در مورد درخت صنوبر اطلاعات مفیدی کسب نموده باشید.

به این مطلب امتیاز دهید!
رضایتمندی شما از این مقاله!
5/5
جستجو
فهرست مطالب

همین‌حالا از مشاوره رایگان آل‌کود استفاده کن

این مطلب را با دوستان خود به اشتراک بگذارید.

بدون دیدگاه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

[vc_row][vc_column][vc_column_text]

مشاوره کود دهی، فروش ریز مغذی

09120807366
[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]