بادمجان از جمله خوشمزه ترین و پرطرفدارترین صیفیجاتی است که امروزه افراد زیادی اقدام به کشت آن میکنند. کاشت بادمجان به طور معمول در باغچه، گلخانه، گلدان و زمین کشاورزی میتواند انجام شود و افراد با توجه به شرایطی که دارند، باید یک روش مناسب را انتخاب کنند.
بهتر است بدانید گیاه بادمجان حساسیت زیادی به سرما دارد و بیشتر در مکانهای گرم میتواند رشد مناسبی داشته باشد. نگهداری از این گیاه بسیار راحت است و افرادی که شرایط لازم برای رشد آن را فراهم کنند و همچنین به صورت اصولی کار کشت را انجام دهند، میتوانند محصولات مرغوبتری برداشت نمایند. بنابراین اگر میخواهید اطلاعات بیشتری در این زمینه به دست آورید، بهتر است تا انتهای مقاله با ما همراه باشید.
نحوه کاشت بذر بادمجان
کاشت بادمجان به طور معمول از طریق بذر قابل انجام است و افراد میتوانند در اوایل فصل بهار یا اواخر زمستان، به راحتی این کار را انجام دهند. بادمجانها برای رشد ایدهآل به مکانی وسیع احتیاج دارند و شما باید از گلدانهایی از جنس سفال که تقریباً عمق زیادی دارند، بهره بگیرید.
البته میتوانید ابتدا بذر بادمجان را در سینیهای نشاء گیری بکارید و سپس زمانی که رشد آنها به حد قابل قبولی رسید، جوانهها را به گلدانی بزرگتر منتقل کنید. گلدانهای سفالی در مقایسه با سایر گلدانها، بیشتر گرما را درون خود نگه میدارند و همین امر نیز موجب میشود رشد گیاه بهتر صورت بگیرد.
بیشتر بخوانید: پرورش زاموفیلیا
پس از تهیه کردن گلدانی مناسب باید زهکشی استاندارد، باید یک خاک مرغوب نیز برای کاشت بادمجان آماده کنید. بهترین خاک برای رشد بادمجان، خاکی است که در آن ترکیب شن، ماسه و خاک گلدانی وجود داشته باشد.
بذرهای بادمجان را به صورت جدا در یک گلدان کوچک که داخل آن خاک نرمی وجود دارد، قرار دهید تا آماده کشت شوند. سعی کنید آنها را به گونهای در گلدان بکارید که به عمق 1 سانتی متری داخل خاک فرو بروند. دقت داشته باشید داخل هر حفرهای که ایجاد میکنید، باید 2 بذر قرار بگیرد.
پس از قرار دادن بذر داخل گلدان، روی آنها را با استفاده از سطح نازکی از خاک بپوشانید و سپس گلدان را به مکانی که نور خورشید به صورت مستقیم به آن جا میتابد منتقل نمایید.
بعد از آن نیز میتوانید کار آبیاری را انجام دهید و منتظر بمانید جوانهها شروع به رشد کنند. هنگامی که نشاء به اندازه 2 سانتی متر رشد کرد، میتوانید گیاه را به داخل گلدانی بزرگتر یا باغچه انتقال دهید تا پس از گذشت مدتی، محصولات شروع به رشد کنند.
نکات مهم برای پرورش و نگهداری بادمجان
- برای حفظ دمای ثابت و رطوبت در خاک حتما از مالچ بهره بگیرید.
- همان طور که در ابتدای مقاله نیز اشاره کردیم، گیاه بادمجان برای رشد مناسب به نور و گرمای نسبتاً زیادی احتیاج دارد و اگر در مکانی سرد قرار بگیرد، از بین میرود. بنابراین سعی کنید گلدانتان را در فضای باز و پرنوری قرار دهید.
- بعد از کاشت بادمجان خیلی از کودهایی که حاوی نیتروژن هستند استفاده نکنید زیرا چنین اغلب کودهایی رشد برگ و شاخهها را افزایش میدهند و خیلی به رشد محصول کمک نمیکنند.
- دقت داشته باشید گلدان مورد نظرتان باید حداقل از لبه تا وسط خاک، حدود 3 سانتی متر خالی باشد.
- بعد از کاشت بذر، تقریباً حدود 130 الی 170 روز زمان لازم است تا محصولات به رشد مناسبی برسند و قابل برداشت شوند. از این رو سعی کنید در این زمان به خوبی از گیاه عاقبت کنید و رسیدگیهای لازم را حتما با احتیاط انجام دهید.
- به هیچ عنوان اجازه ندهید خاک گلدان یا باغچهتان برای مدت طولانی خشک بماند زیرا این امر موجب میشود میزان تولید محصولات به شکل قابل توجهی کاهش یابد.
- هنگام کاشت بذر بادمجان در گلدان بهتر است از یک قیم بهره بگیرید تا روند رشد بذر به شکل ایدهآل ادامه یابد.
- برای افزایش نیروی گیاه بهتر است هر چند وقت یکبار با استفاده از قیچی تمیز، برگهای اضافی و آسیبدیده را از گیاه جدا کنید.
- اگر میخواهید محصولاتی شیرین و خوش طعمتر برداشت کنید، بهتر است آبیاری را به صورت اصولی و به موقع انجام دهید. البته باید هنگام آبیاری گیاه مواظب باشید که ریشه غرقاب نشود زیرا این امر موجب پوسیدگی آن خواهد شد.
- پس از این که کار کاشت بادمجان به اتمام رسید و بذر شروع به جوانه زدن کرد، برای رشد بهتر ریشه و افزایش عملکرد محصولات، حتماً کار کوددهی را در زمانهای لازم به شکل صحیح انجام دهید.
- کوددهی بادمجان باید هر 2 هفته 1 بار با استفاده از کودهای مایع و غنی به روش آبیاری صورت بگیرد.
- به طور معمول بهترین زمان برای انتقال نشاء، هنگامی است که ارتفاع آنها نزدیک به 15 سانتی متر باشد.
- اگر گیاه شما به صورت اصولی کاشته شده باشد و همچنین به خوبی از آن مراقبت کرده باشید، میتوانید در هر هکتار حدود 25 الی 35 تن محصول برداشت کنید.
برای جلوگیری از رشد علفهای هرز یا اضافه، آفات و عوامل بیماریزا در خاک، حتما به صورت مرتب از کودهای کامل و غنی استفاده کنید و کار کوددهی را به روش محلول پاشی و آبیاری انجام دهید.
- اگر خاک باغچهتان از حاصلخیزی کافی برخوردار نیست، پیش از کاشت بذر و انتقال نشاء حتما آن را با استفاده از کودهای مناسب اصلاح کنید تا یک بستر مطلوب برای رشد ریشه به وجود آید.
بیشتر بخوانید: کاشت کدو سبز
سخن پایانی
دقت داشته باشید برخی از بذرهای بادمجان که اندازه کوچکی دارند، دارای یک دوره خواب هستند و از این رو بعد از کشت ممکن است به خوبی رشد نکنند و یا این که خیلی دیر جوانه بزنند. این گونه بذرها معمولا به 6 الی 12 ماه زمان احتیاج دارند تا به نشاء تبدیل شوند. به همین علت بهتر است از ابتدا، آنها را در خزانه کشت کنید تا سرما به آنها آسیب نزند و کاشت بادمجان به بهترین شکل ممکن، انجام شود.
هنگامی که نشاء به مرحله چهار برگی رسید، میتوانید به راحتی آن را به گلدان یا زمین اصلی انتقال دهید و خیلی سریعتر محصولات باکیفیتی برداشت کنید. بهتر است زمانی را برای انتقال نشاء انتخاب کنید که به گیاه شوک وارد نشود و همچنین بتواند به راحتی رشد خود را ادامه دهد.
بدون دیدگاه