برداشت زعفران در قائنات

قائنات شهری با میانگین دمای سالانه 9 درجه سانتی گراد، و بارش سالیانه 175 میلی متر، به عنوان پایتخت زعفران جهان شناخته شده است. شهری در خراسان جنوبی که در بهمن 58 با تصویب هیئت وزیران به صورت شهرستانی مستقل در آمد. همان طور که می دانید، خراسان قطب کشت زعفران در ایران است و قرار گرفتن این شهرستان در خراسان سبب شده تا سالانه درآمد خوبی از کشت این محصول گرانبها داشته باشد.در این مقاله درباره برداشت زعفران در قائنات بیشتر مطالعه می کنید.

گیاه زعفران

زعفران گیاهی است که برای رشد به منطقه ای کم باران و خشک نیازدارد که زمستان هایی سرد و تابستان هایی گرم داشته باشد. قائنات نیز از این شرایط بی بهره نیست و همین امر سبب شده تا این شهر پایتخت زعفران جهان باشد. همچنین وجود اراضی  افتاب گیر، بدون درخت و به دور از باد های سرد زمستانی در این شهرستان تاثیر به سزایی در کیفیت و کمیت زعفران آن گذاشته است.

برداشت زعفران در قائناتآبیاری زعفران در قائنات

کم باران بودن شهرستان قائنات از عواملی است که باعث شده تا این شهرستان پایتخت زعفران جهان شود. زعفران گیاهی کم آب و مقاوم در برابر سرما است. بنابراین قائنات بستری مناسب برای پرورش این طلای سرخ می باشد.

بیشتر بخوانید: کود نیترات برای سیب زمینی

آبیاری زعفران طی 2 الی 4 مرحله انجام می شود. دو مرحله ابتدایی آبیاری زعفران که مربوط به فصل پاییز هستند در هر صورت باید انجام شوند . مرحله اول قبل از گلدهی زعفران ها و در اوایل فصل پاییز است و مرحله دوم، پس از برداشت زعفران در انتهای پاییز صورت می گیرد. مرحله سوم و چهارم تنها در صورت نبود باران انجام می شوند. مرحله سوم مربوط به اواخر سال یعنی اسفند ماه است که معمولا به خاطر بارش باران در این فصل انجام نمی شود و مرحله آخر اواخز فروردین و یا اوایل اردیبهشت رخ می دهد. با توجه به شرایط آب و هوایی قائنات و کم بودن باران در بهار معمولا نیاز است که مرحله چهارم آبیاری انجام شود. اما تابستان چطور؟

آبیاری زعفران در تابستان می تواند مضر باشد و باعث شود در فصل برداشت محصول موفق به برداشت حجم مناسبی از زعفران نشوید. به همین دلیل است که قائنات با تابستان های گرم و خشک کم باران خود مکانی مناسب برای کشت این گیاه گرانبها است.

کوددهی زعفران در قائنات

کوددهی زعفران همراه با آبیاری آن انجام می شود. هر کدام از مراحل آبیاری زعفران در بازه زمانی متفاوتی انجام می شوند و این یعنی گیاه در حال طی کردن مرحله متفاوتی از رشد است. بنابراین با توجه به مرحله آبیاری باید از کود های متفاوتی استفاده کرد. مثلا آب اول که در اوایل پاییز و پیش از گلدهی زعفران ها انجام می شود، برای تقویت وزن پیاز زعفران و افزایش گلدهی فرصت مناسبی می باشد. بهتر است در هر فصل با توجه به شرایط خاک مزرعه و نیاز گیاهتان و همچنین مشورت کارشناسان بهترین کود را انتخاب کنید تا در نهایت محصول پر بار تر و با کیفیت تری داشته باشید.

برداشت زعفران در قائناتگلدهی زعفران در قائنات

به طور کلی گیاه زعفران تنها یک بار در سال محصول می دهد و بلافاصله هم باید برداشت شود. فصل گلدهی زعفران اواسط یا اواخر پاییز است که حدود 2 الی 3 هفته به طول می انجامد. شروع فصل گلدهی کاملا وابسته به آب و هوای منطقه است به طوری که مشهور است زمانی مزرعه زعفران گلدهی دارد که اختلاف دمای روز و شب 13 درجه بشود یا به عبارت بهتر هرچه ناحیه زیر کشت سردسیر تر باشد و هوا زود تر سرد شود گلدهی نیز زود تر شروع می شود. با توجه به اینکه قائنات شهری نسبتا سرد محسوب می شود می توانیم در اواخر مهر یا اوایل آبان شاهد گلدهی مزارع زعفران باشیم.

پیک گلدهی زعفران در قائنات

پیک گلدهی با بازه ی یک هفته ای میانی دوره گلدهی گفته می شود که مزرعه در طی آن بیشترین حجم محصول را تولید می کند. مثلا اگر دوره گلدهی مزرعه ای 3 هفته طول بکشد، یک هفته ی میانی این بازه ، یعنی هفته دوم دوره پیک گلدهی این مزرعه است. پیک گلدهی معمولا بین 5 تا 7 روز به طول می انجامد.

برداشت محصول زعفران در قائنات

همان طور که پیش تر گفتیم، محصول زعفران باید در همان ساعات اولیه رشد برداشت شود. علت این امر این است که برخورد نور خورشید با محصول زعفران سبب افت کیفیت محصول می شود. در نتیجه برخورد خورشید، محصول زعفران خشک شده و رنگ و عطر خود را از دست می دهد. به همین دلیل است که زمان برداشت محصول زعفران در هر جا با زمان گلدهی آن یکسان است.

برداشت زعفران در قائناتمی توان اینطور نتیجه گرفت که  برداشت زعفران در قائنات اواخر مهر یا اوایل آبان انجام می شود.

بیشتر بخوانید: کود 10-52-10 برای درخت فندق

نکته جالب توجه این است که در خراسان برداشت زعفران پیش از طلوع افتاب شروع می شود و تا ساعت 9 الی 10 صبح به پایان می رسد. این زمان بندی برای جلوگیری از برخورد نور خورشید با محصول است. این امر نیز از عواملی است که باعث شده تا زعفران خراسان در تمام دنیا زبانزد خاص و عام باشد و قائنات به پایتخت زعفران جهان تبدیل شود.

رضایتمندی شما از این مقاله!
5/5
جستجو
فهرست مطالب

همین‌حالا از مشاوره رایگان آل‌کود استفاده کن

این مطلب را با دوستان خود به اشتراک بگذارید.

بدون دیدگاه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

[vc_row][vc_column][vc_column_text]

مشاوره کود دهی، فروش ریز مغذی

09120807366
[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]