انواع اسید های آمینه و کاربرد آنها در علوم کشاورزی

آمینو اسید به عنوان کود، تقویت‌کننده، محرک فعالیت‌های زیستی و افزایش‌دهنده نرخ رشد گیاه معرفی می‌شود.این عناصر، نیتروژن مورد نیاز گیاه را تأمین کرده و تأثیر شگفت‌انگیزی در مراحل رشد و محصول‌دهی گیاه ایجاد می‌کنند.کود آمینو اسید همچنین به عنوان یک محرک زیستی قدرتمند برای گیاه عمل می‌کند.به این ترتیب آمینو اسید توان باربری گیاه را که تحت تأثیر تنش عوامل زیستی و غیرزیستی قرار دارد، افزایش می‌دهد و یک عامل تقویت کننده گیاه برای مبارزه با تنش های محیطی است.

تاریخچه اسیدهای آمینه

گیاهان نیز مانند هر جاندار دیگری نیازمند به ترکیباتی هستند که در نهایت منجر به فرآیند رشد آنها می گردند.مهمترین این ترکیبات حیاتی برای گیاهان پروتئین ها هستند. ملکولهای سنگین و بلندی که از اتصال اسید آمینه به یکدیگر زنجیره های پپتیدی را تشکیل می دهند.در پروسه تولید پروتئین در گیاه، حدود 20 نوع اسید آمینه و 2 آمید دخالت دارند. در حقیقت گیاهان طی یک فرآیند ساده و ابتدایی کود اسید آمینه را از عناصر اولیه کربن و اکسیژن موجود در هوا، هیدروژن موجود در آب و نیتروژن موجود در خاک می سازند.نخستین اسید آمینه در تعداد بسیار محدود در اوایل قرن نوزدهم کشف شدند.در سال 1806 شیمیدان های فرانسوی یک ترکیب در آسپاراگوس جدا کردند که بعدا آسپاراژین نام گرفت. آسپاراژین اولین اسید آمینه ای بود که کشف شد.به دنبال آن در 1810 سیستئین و در 1820 گلایسین و لوسین کشف گردیدند.

انواع اسید های آمینه و کاربرد آنها در علوم کشاورزی

 اهمیت اسیدهای آمینه در گیاهان

اسیدهای آمینه به عنوان ترکیب محرك رشد کمی و کیفی گیاه فعالیت می کنند.این ترکیب ها در زیست ساخت (بیوسنتز) متابولیت های ثانویه و هورمونی نقش مهمی دارند.به طورکلی اسیدهای آمینه موادی هستند که باعث تحریک سوخت وساز (متابولیسم) و فرآیندهای سوخت وساز (متابولیكی) در جهت افزایش کارایی گیاهان می شوند.بنابراین کاربرد محركهای زیستی می تواند یكی از مهمترین عوامل در کشت موفق یک گیاه باشد، چون افزون بر شاخصهای کمی، بر شاخصهای کیفی گیاه نیز مؤثر واقع می شوند.در سالهای اخیر توجه ویژه ای به مصرف محرکهای رشد گیاهی نظیر اسیدهای آمینه و اسیدهای هیومیک به همـراه ریزمغذی ها جهت تعدیل اثرات شرایط نامتعارف محیطی نظیر سرمای نابهنگام و یا شوری و خشکی در برنامه های تولید غلات صورت گرفته است. در تحقیقات مشخص شد ه به طورکلی محلول پاشی با اسیدآمینه و نیز هیومیک اسید در دو مرحله پنجه دهی و سنبل دهی می­تواند از طریق تغییر در فرآیندهای فیزیولوژیکی و متابولیکی گیاه، جبران کاهش عملکرد در گندم ناشی از قطع آب آخر را نمایدواقع می شوند (اسکندری، 1400). در شرایط کم آبی استفاه از اسید امینه ها  یک مزیت قوق العاده محسوب می شود.از مزیت های دیگر اسید آمینه ها میتوان به  گلوتامیک اسید اشاره کرد که  می تواند به عنوان عامل اسموتیک سیوپلاسم در سلولهای محافظ روزنه بر باز و بسته شدن روزنه ها تاثیر گذار باشد.همچنین آرجنین سنتز هورمون های گیاهی مرتبط با گلدهی و میوه دهی را افزایش می دهد.بنابراین اسید های آمینه به صورت مستقیم و غیر مستقیم بر فعالیت های فیزیولوژیک، رشد و نمو گیاه موثر واقع می شوند.

بیشتر بخوانید: خرید کود آمینو اسید

به طور کلی اثرات اسید های آمینه بر گیاهان را میتوان به صورت زیر دسته بندی کرد:

1)عملکرد سریع تغذیه ای

اسیدهای آمینه به عنوان یک مخزن انرژی به شمار می روند که روی گیاه اسپری شده و به گیاه اجازه می دهند تا با دشواری کمتری بافتها و ساختارهای گیاهی را بسازد.

2) ایجاد تعادل و موازنه در رشد گیاه

ترکیبات اسید آمینه به طور موفقیت آمیزی به برگ، میوه و گل نفوذ کرده و سبب افزایش رشد گیاه می گردد.

3) کاهش استرس

در شرایط تنش زای محیطی (سرما، یخبندان، خشکی، حرارات بالا) یا به عبارت دیگر هر شرایطی که منجر به توقف باردهی گیاه شود مصرف ترکیبات اسید آمینه رشد رویشی و زایشی را فعال نموده و موجب حفظ بقاء و باروری گیاه می گردد.

4) تنظیم فعالیت روزنه های هوایی

روزنه های هوایی ساختارهای سلولی هستند که توازن فعالیت های متابولیکی گیاه را عهده دار می باشند و توسط فاکتورهای محیطی همچون (نور، رطوبت، دما و غلظت نمک ها) کنترل می شوند. کاربرد ترکیبات حاوی اسید آمینه در شرایط نامساعد محیطی از انسداد روزنه های هوایی جلوگیری می کند.

 5) تقویت سیستم ایمنی گیاه

ترکیبات حاوی اسیدهای آمینه از طریق افزایش تولید لیگنین (بافت خشبی گیاه) و ترمیم سریع بافتهای آسیب دیده باعث افزایش مقاومت گیاه در برابر حمله آفات و بیماریها می گردند.

 6) افزایش کمی و کیفی محصول

فعالسازی فرآیند تشکیل قند و افزایش میزان پروتئین حاصل از مصرف اسید آمینه، موجب بهبود ویژگیهای کیفی (طعم و رنگ میوه) و ویژگیهای کمی (افزایش وزن و یکسان سازی اندازه میوه) می شود.

7) القاء فرآیند گرده افشانی

اسیدهای آمینه از طریق فعالسازی هورمونهای مؤثر در تشکیل گل و میوه باعث بهبود جوانه زنی دانه های گرده و افزایش گلدهی می گردند.

8) افزایش سرعت رسیدگی محصول

اسیدهای آمینه با القاء هورمون اتیلن موجب افزایش سرعت رسیدگی محصول می شوند.

9) افزایش سرعت تشکیل اندامهای گیاهی

اسیدهای آمینه با کنترل هورمونهای رشد (PGR) و تاثیر بر فرآیندهای متابولیکی و متابولیسمی گیاه در تشکیل اندامهای گیاهی نقش دارند.

10)  افزایش دوره ماندگاری محصولات پس از برداشت

11) افزایش سبزینگی و تولید کلروفیل

کلروفیل ملکول مسؤل برای جذب انرژی خورشید و فرآیند فتوسنتز است. اسید آمینه ماده اصلی و حیاتی در سنتز کلروفیل به شمار می رود.

12) خاصیت کلات کنندگی

کاربرد اسیدهای آمینه به همراه عناصر غذایی میکرو جذب و انتقال این عناصر را در گیاه تسهیل می نماید.لذا کلاتهای اسید آمینه از اهمیت ویژه ای برخوردارند.از آنجا که کلاتهای اسید آمینه فاقد بار الکتریکی هستند به راحتی از لایه کوتیکولی عبور کرده و عنصر کلات شده را به محل سلولی می برند.یکی از مزایای برجسته کلاتهای اسید آمینه قابلیت تحرک بالای آنها در گیاه است.

بیشتر بخوانید: مزایای استفاده از کود آمینو اسید

انواع اسید های آمینه و کاربرد آنها در علوم کشاورزی

انواع اسید آمینه و نقش ان در رشد گیاه

    پرولین؛ می‌تواند با افزایش دیواره سلولی گیاه، زمان ریکاوری آن را پس از تنش زیستی کاهش داده و در بهبود آن مؤثر باشد. همچنین این ماده فرآیند گرده‌افشانی گیاه را تقویت می‌کند.

    گلیسین و اسید گلوتامیک؛ عناصری هستند که در فرآیند تولید کلروفیل به گیاه کمک می‌کنند. این دو نوع آمینو اسید جذب آهن را در گیاه افزایش داده و مواد مغذی را به سوی سلول‌ها روانه می‌کنند.

    تریپتوفان؛ یک ماده پیش‌نیاز سنتز اکسین است، که در رشد و نمو ریشه گیاه تأثیر چشمگیری دارد.

    متیونین؛ ماده پیش‌نیاز اتیلن است، که باعث می‌شود محصول گیاه زودتر و بهتر برسد.

    آرژنین؛ ماده پیش‌نیاز تولید سیتوکینین بوده و رشد سلول‌ها، تولید جوانه و توسعه برگ‌ها را در گیاه تضمین می‌کند.

    هیستیدین؛ آمینو اسیدی است که باعث رسیدن محصول گیاه می‌شود.

    لیزین، متونین و اسید گلوتامیک؛ سه آمینو اسیدی هستند که وزن میوه و محصول گیاه را افزایش می‌دهند.

    آلانین، والین و لوسین؛ کیفیت میوه و دانه را بهبود می‌بخشند.

بهترین زمان مصرف کود مایع آمینو اسید فولامین

آمینو اسید اساسا از طريق روزنه ها جذب مي شوند و به مقدار كمتر از طريق غشاء سلولي نفوذ مي كند و چند ساعت پس از جذب به قسمت هاي رشد (مريستم) هدايت مي­ شوند.در زمان ابري شدن هوا، وزش باد و احتمال ريزش باران نبايد از كود های کشاورزی حاوي آمینو اسید استفاده شود و حداقل زمان مورد نياز جهت جذب آمینو اسید ۸ ساعت مي باشد.مناسب ترین زمان محلول پاشي قبل از طلوع يا بعد از غروب آفتاب باشد.چراكه به دليل باز بودن روزنه هاي گياهي، راندمان نفوذ محلول به درون گياه افزايش مي­ يابد.

به این مطلب امتیاز دهید!
رضایتمندی شما از این مقاله!
5/5
جستجو
فهرست مطالب

همین‌حالا از مشاوره رایگان آل‌کود استفاده کن

این مطلب را با دوستان خود به اشتراک بگذارید.

بدون دیدگاه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

[vc_row][vc_column][vc_column_text]

مشاوره کود دهی، فروش ریز مغذی

09120807366
[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]