زعفران به عنوان گرانبهاترین ادویهای که در دنیا وجود دارد، بخش قابلتوجهی از کشت و صنعت کشور ما را به خود اختصاص داده است. در واقع ایران به عنوان بزرگترین صادرکنندهی زعفران در جهان، نود درصد تقاضای کشورها را به این گیاه دارویی و ادویهای تأمین میکند.ویژگیهای منحصر به فرد و خواصی که زعفران از آن برخوردار است باعث شده، که فعالیت در حوزه کشت و زرع زعفران سودآوری اقتصادی بالایی داشته باشد. اما هر چقدر که زعفران گیاه پرمنفعتی به حساب میآید، به همان اندازه نیز حساس و آسیبپذیر است.این حساسیت موجب شده که کشاورزان و همه کسانی که در زمینه کشت و برداشت زعفران فعالیت میکنند، به دنبال کارآمدترین روشها برای بهبود ثمربخشی و گیاه زعفران باشند. از آنجایی که این گیاه بسیار سودآور و البته دارای خواص بی نظیر است تصمیم گرفتیم تا این مقاله را به زمان مصرف هیومیک اسید در زعفران اختصاص دهیم.
کشت زعفران
روشهای ارتقاء کشت زعفران، از به کارگیری به روزترین تجهیزات و ابزار پیشرفته کشاورزی گرفته، تا استفاده از انواع تقویت کنندههای خاک و گیاه متفاوت میباشند. اما یکی از بهترین رویکردهایی که در جهت بالا بردن کیفیت و کمیت کاشت و برداشت زعفران مورد استفاده کشاورزان قرار میگیرد، استفاده از اسید هیومیک میباشد.
مزایای اسید هیومیک برای گیاه زعفران
- هیومیک موجب افزایش فعالیت ریزجانداران موجود در خاک بستر زعفران میشود. هر چه فعالیت ریزجانداران در خاک بیشتر باشد، کیفیت خاک نیز بیشتر شده و در نتیجه کیفیت زعفران نهایی به میزان قابلتوجهی بالا میرود.
- به کارگیری اسید هیومیک در خاک بستر زعفران موجب افزایش طول کلاله میشود. سازوکار اسید هیومیک در این زمینه استفاده از ترکیبات اکسینی و شبه اکسینی که موجب تحریک رشد سلولها است، میباشد.
- وجود هیومیک در خاک بستر گیاه زعفران موجب حفظ طولانی مدت رطوبت خاک میشود. این موضوع برای گیاه زعفران که در مناطق گرم و کمآب پرورش پیدا میکند، اهمیت زیادی دارد.
- بیوهورمونهای موجود در اسید هیومیک، موجب افزایش وزن کلاله گیاه زعفران میشوند؛ هر چه وزن کلاله بیشتر باشد، زعفران نهایی که به دست میآید نیز بیشتر است.
- وجود اسید هیومیک در زمین پرورش زعفران موجب افزایش فعالیت آنزیمهای موجود در خاک شده و این فرآیند نرخ رشد ریشه و بخش هوایی گیاه را افزایش میدهد.
- اسید هیومیک میکروارگانیسمهای موجود در خاک را به فعالیت بیشتر تحریک میکند و در نتیجه مواد مغذی مورد نیاز زعفران سریعتر و بیشتر به ریشه گیاه میرسد.
بیشتر بخوانید: کامل ترین کود برای درخت پسته
- افزودن هیومیک اسید به خاک کشت زعفران موجب افزایش جذب آب توسط این گیاه شده و در نتیجه کیفیت و کمیت محصول تحت تأثیر مثبت قرار میگیرد.
- اسید هیومیک موجب میشود که انواع هورمونها و مواد محرک رشد زعفران مانند سیتوکنین، اکسین، بیوتین و اسید پنتوئنیک در دسترس این گیاه قرار بگیرند.
- افزودن اسید هیومیک به خاک بستر زعفران، موجب دسترسی گیاه به مواد مغذی موجود در خاک شده و همین امر وزن ریشه یا بنه را افزایش میدهد.
- افزودن اسید هیومیک به بستر خاک پرورش زعفران، قطر ریشه را در این گیاه به میزان قابل توجهی افزایش میدهد.
- اسید هیومیک ساختار خاک را بهبود بخشیده و به این ترتیب فضای مناسبی برای رشد ریشه زعفران فراهم میکند.
- وجود اسید هیومیک در زمین کشت زعفران فعالیت آنزیمهایی مانند فسفاتاز و کاتالاز را افزایش میدهد.
- بهبود جذب فسفر خاک در مجاورت هیومیک اسید، موجب افزایش گلدهی در گیاه زعفران میشود.
- اضافه کردن اسید هیومیک به بستر خاک زعفران، موجب افزایش تعداد گلها در این گیاه میشود.
به کارگیری اسید هیومیک در زمین پرورش زعفران، وزن تر و خشک کلاله گیاه را افزایش میدهد.
- افزودن هیومیک اسید به خاک پرورش زعفران، عمر باکتریهای محرک رشد را افزایش میدهد.
- استفاده از هیومیک اسید، وزن خشک ریشه یا بنه دختری را در گیاه زعفران افزایش میدهد.
- اسید هیومیک بر روی مشخصههای رویشی و زایشی زعفران، تأثیر مثبت قابلتوجهی دارد.
- هیومیک اسید همان چیزی است که گیاهتان نیاز دارد.
بیشتر بخوانید: کاشت رزماری
سخن پایانی
بخش عمده ای از زعفران کشور عزیز ما هرساله به کشورهای مختلف از جمله بخش اعظم اروپا و همینطور کشورهاي حاشیه خلیج فارس صادر میشود. با تولید مناسب و انبوه زعفران میتوان صادرات کشور را به طور قابل ملاحظه ای افزایش داد.
بدون دیدگاه