سیب زمینی از جمله صیفیجات پر مصرف است که گونههای مختلفی دارد و به ارقام؛ معمولی، زودرس و اصلی دسته بندی میشود. در واقع هر مدام از این دستهها نشان میدهند که زمان محصول دهی، فضای مورد نیاز و فاصله زمانی کاشت، چگونه است و به چه شرایطی، نیاز دارد. کاشت سیب زمینی نیز مانند دیگر محصولات زراعی؛ نیاز به نگهداری اصولی و شرایط خاصی دارد که هر کشاورز، باید آنها را مد نظر قرار دهد.
خاک مورد نیاز و مناسب کاشت سیب زمینی
سیب زمینی میتواند در اغلب خاکها رشد کند اما بهترین نوع خاک برای پرورش این محصول؛ خاکهای حاصلخیز و هوموسی هستند. خاکی که سیب زمینی در آن کاشته میشود؛ باید دارای بافت نرمی باشد زیرا تولید سیب زمینی در خاکهای سخت و سنگین، باعث میشود هنگام برداشت محصول با مشکل مواجه شوید. همچنین بهتر است خاکی را در نظر بگیرید که شور نباشد؛ زیرا سیب زمینی علاوه بر خشکی، به شوری خاک نیز حساسیت دارد.
بیشتر بخوانید: افزایش باردهی خیار
بهترین زمان برای کاشت سیب زمینی
معمولا اکثر افراد در مناطق شمالی ایران؛ از اوایل فروردین شروع تا اواخر فروردین، اقدام به کاشتن سیب زمینی میکنند. اما در مناطق جنوبی به طور معمول برای کاشت سیب زمینی، از اواسط بهمن ماه تا اواخر اسفند ماه، کارهای لازم را انجام میدهند. شما نیز با توجه به محل زندگیتان باید یک زمان مناسب را برای کاشت، در نظر بگیرید.
نحوه کاشت سیب زمینی
برای این که سیب زمینی بکارید؛ باید اول از همه غدههای سیب زمینی را به مدت 4 هفته در یک مکان مسطح و فضای روشن قرار دهید تا شروع به جوانه زدن کنند. بعد از آن؛ غدههایی که برای کاشت آماده شدهاند را به فاصله 30 الی 40 سانتیمتر از همدیگر، به زیر خاک فرو کنید. پس از این که سیب زمینیهای جوانه زده را کاشتید؛ باید منتظر بمانید تا جوانهها از خاک خارج شوند. همچنین توصیه میشود قبل از کاشت این گیاه؛ زمین کشاورزی را به خوبی آبیاری کنید تا زمین کاملا خیس شود، سپس سیب زمینیها را بکارید. حدوداً 2 هفته بعد از کاشتن سیب زمینی؛ باید آبیاری نوبت دوم صورت بگیرد.
کودهای آلی برای کاشت سیب زمینی
در ابتدای فصلی که سیب زمینی را کاشتید؛ بهتر است از کودی استفاده کنید که سرشار از نیتروژن باشد. بعد از گذشت مدتی؛ در طول فصل رشدی گیاه نیز باید از کودهای حاوی پتاسیم و فسفر استفاده کنید. از این رو میتوان گفت؛ بهترین و مناسب ترین کود برای کاشت سیب زمینی، کود آلی اسیدهیومیک است. البته بهتر است پیش از استفاده کردن از این کود؛ به خوبی با طریقه مصرف آن آشنا شوید و به صورت صحیح از آن استفاده کنید.
نحوه آبیاری
توجه داشته باشید؛ سیب زمینی برای رشد کردن، به آب کافی نیاز دارد و باید تا زمانی که بوتههای شان گل میدهند؛ هفتهای 1 بار کار آبیاری را انجام دهید. به ندرت بعد از این که گیاه به گل نشست؛ بهتر است آبیاری آن را کم کنید تا محصولات به وجود آمده، خراب نشوند.
زمان مناسب برای برداشت محصول
مناسب ترین زمان برای برداشت سیب زمینی؛ وقتی است که برگ و ساقه گیاه، به طور کامل خشک شود. پس توصیه میشود؛ به هیچ عنوان برای برداشت سیب زمینی، عجله نکنید و اجازه دهید ساقهها و برگهای آن به طور کامل زرد شوند، سپس عمل برداشت سیب زمینی را انجام دهید. به طور نرمال؛ سیب زمینیهای کاشته شده باید از تیر ماه تا شهریور، به رشد مناسبی رسیده باشند و آماده برداشت شده باشند.
بهتر است 2 هفته پیش از اینکه کار برداشت سیب زمینی را انجام دهید؛ جوانههای روی خاک را ببرید تا پوست گیاه بتواند سریعتر ضخیم شود و در هنگام برداشت، آسیب نبینند. با انجام این کار؛ شما میتوانید سیب زمینیها را برای انبار کردن نیز، مقاوم سازید.
بیشتر بخوانید: کاشت نخود
رایج ترین آفات سیب زمینی
- پژمردگی بوته سیب زمینی
یکی از رایج ترین بیماریهایی که در بین سیب زمینیها وجود دارد؛ پژمردگی بوته است. علائم این بیماری به طور معمول از اواسط تا اواخر ماه، خود را نشان میدهند و شامل پیچیدگی برگها، پژمردگی و زردی بافتهای میان برگها میشوند. زردی برگها از پائین بوته شروع میشوند و کم کم به بالا میآیند. برگهایی که به پژمردگی آلوده شوند؛ خشک میشوند و از ساقه آویزان میمانند.
- کرم مفتولی سیب زمینی
کرمهای مفتولی سیب زمینی معمولا در خاک زیست میکنند و به طور جدی به غدههای سیب زمینی، آسیب وارد میکنند. علائم این بیماری به صورت تشکیل اسکلروتهای سیاه رنگ؛ بر روی سیب زمینی ظاهر میشود و به هیچ عنوان با آب، شسته نمیشوند.
- پوسیدگی غده سیب زمینی
پوسیدگی غده سیب زمینی باعث میشود بر روی برگهای گیاه؛ لکههای قهوهای رنگی دیده شود. این لکهها به سرعت رشد میکنند و اگر برای درمان آن اقدامات لازم صورت نگیرد؛ تمام اندامهای هوایی گیاه، دچار بیماری میشوند و حالت سوختگی به خود میگیرند.
- جرب معمولی سیب زمینی
در هنگام کاشت سیب زمینی باید توجه داشته باشید که 2 نوع بیماری به نام؛ جرب سطحی و جرب عمیق، ممکن است غدههای سیب زمینی را تهدید کنند. در جرب سطحی؛ لکههایی ایجاد میشود که ابتدا اندازهشان کوچک است اما به مرور زمان این لکهها به یکدیگر متصل میشوند و قسمت زیادی از پوست غده را پوشش میدهند. در جرب عمیق نیز؛ زخمهای فرورفته زیادی در غدههای سیب زمینی ایجاد میشود و باعث از بین رفتن محصولات میشوند.
نکات مهم برای کاشت سیب زمینی
- سیب زمینی باید در مکانی کاشته شود که نور کافی به آن برسد و اگر در فضایی بدون نور کاشته شود؛ اصلا رشد نمیکند.
- از کاشت سیب زمینی در مکانهای بسیار سرد، خودداری کنید زیرا برگهای آن نمیتوانند به طور عادی رشد کنند.
- اگر میخواهید سیب زمینیها را در یک گلدان بکارید؛ باید گلدان مورد نظرتان حداقل 40 سانتی متر عمق داشته باشد و زهکشی در آن، به خوبی انجام شده باشد.
- آبیاری به سیب زمینی را به صورت اصولی و صحیح؛ در فصلهای مناسب انجام دهید.
- کاشت سیب زمینی معمولا به روشهای مختلفی انجام میشود که مهم ترین آنها شامل؛ کاشت در پشته و گودال، کاشت به روش فشرده زیستی، کاشت در سطلهای بزرگ و برجها، کاشت در مخازن و کیسههای رشد، کاشت در مالچ و کاشت بازگشت به سبک اِدن (Eden) میشود.
- هنگام کاشتن سیب زمینی؛ غدههای جوانه زده را به آرامی جا به جا کنید و در داخل شیار به صورتی که جوانهها به طرف بیرون باشند، قرار دهید اما مواظب باشید که جوانهها آسیب نبینند.
- سعی کنید زمانی که خاک شروع به گرم شدن میکند، با انجام اقدامات لازم سیب زمینیهای جوانه زده را درون خاک بکارید.
- اگر خاک زمین مورد نظرتان شور است؛ قبل از کاشتن سیب زمینی، به صورت مرتب از کود هیومیک اسید استفاده کنید تا شوری خاک از بین برود و تمام املاح و مواد ضروری آن، تأمین شود.
- توجه داشته باشید؛ سیب زمینیهای زودرس را در فاصله 30 سانتیمتری از هم و سیب زمینیهای اصلی و معمولی را با فاصله 38 سانتیمتری از هم، بکارید.
سخن پایانی
در حین کاشت سیب زمینی؛ به نکات و مسائل کلیدی که در این مطلب ذکر شد، توجه داشته باشید و شرایط اکولوژیک محیطی را جهت کاشتن گیاه مورد بررسی قرار دهید تا بازدهی عالی از کاشت محصولتان داشته باشید و دچار ضرر نشوید. همچنین اگر در رابطه با این زمینه تجربه کافی ندارید؛ پیشنهاد میکنیم از افراد باتجربه و ماهر کمک بگیرید تا بهترین محصولات را تولید کنید.
با تشکر از توجه شما آل کود
2 دیدگاه ها
ممنون از مطلب جامع و کاملتون
فوق العاده بود