نخود از جمله حبوباتی است که بیشتر در مناطق سرد و خشک؛ به عمل میآید و رشد میکند. این گیاه دارای 2 تیپ؛ زمستانه و تابستانه است که در اکثر مناطق ایران، آن ها را میکارند. شما نیز اگر به فکر کاشت نخود و پرورش آن هستید؛ بهتر است قبل از انجام هر کاری، تمام اطلاعات لازم در این زمینه را به دست آورید.
پرورش دادن و کاشت نخود؛ اصلا کار سختی نیست و اگر به یکسری نکات مهم توجه کنید، به راحتی می توانید آن را برای خودتان بکارید. دقت داشته باشید که جوانه زنی بذرهای نخود؛ معمولا در دمای 2 الی 5 درجه سانتیگراد آغاز میشود و شاخ و برگ آن نیز تا دمای منفی 8 الی 11 درجه را، تحمل میکنند.
بهتر است بدانید که دمای مناسب برای رشد نخود؛ 20 الی 30 درجه سانتی گراد است. زمانی که نخود در دوره گل دهی قرار دارد؛ باید شرایط آب و هوایی معتدلی برای آن وجود داشته باشد زیرا آب و هوای داغ، باعث ایجاد تنش در گیاه میشود و محصولات تا حدود زیادی کاهش پیدا میکنند. هوای خیلی سرد نیز موجب سرما زدگی و یخ زدن گیاه میشود. همچنین هوای ابری و رطوبت خیلی زیاد؛ موجب کاهش ذخیره بذر نخود میشوند.
برای کاشتن نخود؛ به سرمایه خیلی زیادی نیاز ندارید و بعد از این که به مرحله برداشت برسید، میتوانید سود زیادی از فروش آنها به دست بیاورید. از این رو اگر قصد دارید به کار کشاورزی مشغول شوید و در زمینتان نخود بکارید، پیشنهاد میکنیم تا انتهای مقاله همراه ما بمانید و به نکات مهمی که ذکر میشود؛ توجه کنید.
خاک مناسب برای کاشت نخود
نخود به طور معمول با اکثر خاکها سازگاری دارد و در هر خاکی که کاشته شود؛ رشد میکند. البته توجه داشته باشید که بهترین خاک برای رشد کردن نخود؛ خاکهای آهک هستند و خاکهایی که بافتشان سنگین است، اصلا برای این گیاه توصیه نمیشوند. از این رو هر چند وقت یکبار؛ از آهک در خاک استفاده کنید و آن را با شخم پاییزه به خاک اضافه کنید.
استفاده مناسب از کودها نیز؛ میتواند به حاصلخیزی بیشتر خاک، کمک کند. البته نباید از هر کودی استفاده کرد زیرا برخی از کودها دارای اثرات شیمیایی هستند و موجب از بین بردن محصولات به وجود آمده میشوند. یک کود مناسب و مفید؛ باید از مقدار زیادی فسفر، پتاسیم، منگنز، آهن، اکسیژن، نیتروژن، کلسیم و دیگر املاح معدنی مورد نیاز، برخوردار باشد. از این رو پیشنهاد میکنیم؛ هنگام کاشت نخود و پرورش آن، از کود اسید هیومیک بهره بگیرید.
همچنین دقت داشته باشید؛ برای کاشت نخود در هر هکتار از خاک، باید حدود 20 کیلوگرم ازت مصرف شود زیرا نخود به شوری زیادی در خاک حساس است و در صورتی که خاک زمین شور باشد، نخود جوانه نمیزند.
نحوه کاشت صحیح نخود
برای کاشت نخود؛ باید از ماه اسفند تا اردیبهشت اقدام نمایید زیرا در این بازه زمانی، زمین آماده است و محصول میتواند بهتر جوانه بزند. اگر بافت خاک مورد نظرتان فرسوده نیست؛ بهتر است شخم زدن خاک را هم در فصل پاییز انجام دهید تا خاک، حاصلخیز تر شود. دقت داشته باشید که بستر کاشت نخود باید عاری از هر گونه علف هرز باشد تا املاح مفید در خاک، صرف آنها نشود.
شما میتوانید نخود را به 2 روش؛ سنتی و مکانیزه، به راحتی برای خود بکارید. در روش سنتی بعد از آماده کردن زمین، باید بذرها را به شکل یکنواخت با دست در سطح زمین بپاشید و سپس آن را با استفاده از گاو آهن برگردان دار؛ به زیر خاک ببرید. در روش مکانیزه نیز؛ از دستگاههای بذر کار پنوماتیک برای کاشت نخود، استفاده میکنند.
برای کاشت نخود باید بذرتان را در عمق 2٫5 الی 6 سانتیمتری؛ به گونهای بکارید که در ردیفهایی با فاصله 15 سانتیمتری، قرار بگیرند. اگر تجربه کافی در این زمینه را ندارید؛ بهتر است از افراد ماهر کمک بگیرید تا دچار ضرر نشوید. همچنین توجه داشته باشید؛ کاشت زیاد نخود در یک زمین کشاورزی، باعث زیاد شدن حشرات و افزایش بیماری گیاه میشود. پس به همین علت توصیه میشود؛ هر 4 تا 5 سال 1 بار در زمین مورد نظرتان، نخود بکارید.
بهترین کود برای رشد گوجه فرنگی
آبیاری صحیح نخود
آبیاری نیز جزء مهم ترین نکاتی است که باید در هنگام کاشت نخود و پرورش آن، در نظر داشته باشید. نخود گیاهی است که در اثر کم ابی شدید؛ از بین میرود و آب زیاد هم برای آن، مضر است. از این رو فاصلههای آبیاری نخود را با توجه به شرایط آب و هوایی هر منطقه، باید تعیین کرد.
آبیاری صحیح میتواند بیشترین اثر را در گل دهی و محصول دهی گیاه، به جای بگذارد. برای مثال؛ گیاه نخودی که حدود 110 تا 240 میلیلیتر آب مصرف کند، تقریبا در هر هکتار 3000 کیلوگرم بذر تولید میکند. این گیاه میتواند به راحتی آب را از اعماق زیاد خاک جذب کند و به راحتی رشد کند. همچنین بهتر است بدانید در کشت دیم؛ ریشههای گیاه عمیقتر از کشت آبی هستند و راحتتر آب را به خود، جذب میکنند.
آفات و بیماریهای تهدید کننده نخود
به طور معمول 3 نوع بیماری وجود دارد که میتواند سلامت گیاه نخود را به خطر بیاندازد. این بیماریها شامل؛ بیماری بوته زردی، بیماری برق زدگی نخود و بیماری سفیدک دروغین میشود. در کل میتوانید با بهره گرفتن از چند راهکار ساده؛ به راحتی این بیماریها و آفات را درمان کنید. اگر از کودهای آلی به صورت مرتب در خاک زمین کشاورزیتان استفاده کنید؛ گیاه نخود کمتر دچار بیماری میشود.
هرس کردن نخود
نخود به تنهایی نمیتواند با علفهای هرز؛ مبارزه کند زیرا رشد این علفها باعث میشود نخود، مقاومت خود را از دست بدهد و محصول دهی مناسبی نداشته باشد. اگر هرس نخود را هر چند وقت یکبار انجام ندهید؛ در حین برداشت محصول نیز دچار مشکل میشوید. معمولا زمینی که قبلا در آن چمن کاشته شده است؛ علفهای هرز بیشتری دارد. اگر از زمان کاشت نخود و پرورش آن، تا زمانی که گیاه سبز شود، به صورت مرتب گیاه را هرس کنید، به طور کامل گیاهچههای علف هرز از بین میرود. اما بهتر است در زمانی که نخود سبز میشود؛ اصلا این کار را انجام ندهید زیرا باعث آسیب رساندن به محصول میشود.
نحوه برداشت نخود
هنگامی که برگهای گیاه نخود زرد میشود؛ باید آبیاری را برای جلوگیری از گل دهی و رشد زایشی گیاه، قطع کنید زیرا این گیاه دارای رشد نامحدود است و اگر آبیاری ادامه داشته باشد، تولید یکنواخت و برداشتتان دچار مشکل میشود.
به طور معمول بهترین زمان برای برداشت نخود؛ وقتی است که نخود کاملا خشک شود و زیر دندان بشکند. دقت کنید که هرچه دانههای نخود بزرگتر شوند؛ نخود نیز سختتر میشود. بهترین روش و راه حل برای خشک کردن نخود؛ قرار دادن آن در جریان طبیعی هوا است و زمانی که نخود کاملا خشک شد؛ باید با استفاده از کمباین آن را برداشت کنید.
سخن پایانی
کاشت نخود و پرورش آن؛ ممکن است مقداری زمانبر باشد اما در نتیجه یک خروجی عالی دارد و میتوانید از طریق آن، به یک درآمد عالی برسید. البته باید بدانید که کاشت نخود همیشه با رونق همراه نیست و اگر به صورت اصولی صورت نگیرد؛ ممکن است دچار ضرر شوید. پس اگر میخواهید بهترین محصول کشاورزی را تولید کنید؛ بهتر است مطالب ذکر شده در این مطلب را نادیده نگیرید و با توجه به آنها، کارهای لازم را انجام دهید.
با تشکر از توجه شما آل کود
بدون دیدگاه