شلیل یکی از خوشمزه ترین و مغذی ترین میوههایی است که شرایط نگهداری بسیار راحتی دارد و به همین علت نیز باغداران زیادی اقدام به کشت درخت آن میکنند. شما نیز اگر میخواهید اطلاعات جامعی درباره کاشت درخت شلیل با هسته و شرایط مناسب برای رشد عالی آن به دست آورید، بهتر است تا انتهای مقاله همراه ما بمانید.
درخت شلیل انواع مختلفی مانند شلیل مغان، شلیل شمس، شلیل قرمز بهاره، شلیل انجیری، شلیل فانتازیا، شلیل رد گلد یا شبرنگ، شلیل رفعتی، شلیل کیوتا، شلیل قرمز، شلیل سفید شیشهای، شلیل سان گلد، شلیل سفید، شلیل زرد مشهد، شلیل بیگ تاپ و… دارد اما شرایط کشت و نگهداری اکثر آنها تقریبا به یک صورت است.
بیشتر بخوانید: بهترین کود برای درخت خرمالو
مراحل کشت درخت شلیل با هسته
- در اولین مرحله باید گوشته میوه شلیل را به خوبی از هسته آن جدا نمایید. این کار به تخصص یا مهارت زیادی احتیاج ندارد و هر کسی میتواند به سادگی گوشته میوه را از هسته جدا نماید. البته برای انجام بهتر این کار میتوانید میوه شلیل را به مدت 3 الی 4 روز در فضای آزاد قرار دهید تا کاملاً خشک شود، سپس هسته را جدا کنید.
- برای کاشت درخت شلیل با هسته در مرحله بعد باید قسمت چوبی هسته را با احتیاط بشکنید تا مغز داخل آن بیرون بیاید و آن را بکارید.
- دقت داشته باشید برای این که مغز داخل هسته شلیل به خوبی جوانه بزند، باید چند روزی آن را داخل یک کیسه پلاستیکی در یخچال قرار دهید تا مواد بازدارنده که در آن وجود دارند غیر فعال شوند و مانع جوانهزنی بذر نشوند.
- دقت داشته باشید هسته شلیل نباید در کنار میوههایی مانند موز که اتیلن دارند، قرار بگیرد زیرا این ماده تاثیر منفی بر روی قدرت جوانهزنی آن میگذارد.
- پس از این که مغز هسته شلیل را از یخچال خارج کردید، باید یک شبانه روز آن را در آب قرار دهید تا بذر آماده کاشتن شود.
- پس از گذشت این مدت میتوانید بذر آماده شده را در گلدان، باغچه یا زمین باغچهتان بکارید تا کمکم شروع به جوانهزنی کنند.
- به طور معمول اگر شرایط لازم برای رشد بذر شلیل فراهم شود، بعد از گذشت یک ماه جوانههایی را مشاهده خواهید کرد. همچنین پس از گذشت 5 الی 7 سال اگر به خوبی از درختانتان مراقبت کرده باشید، میتوانید درختی با باروری عالی داشته باشید و محصولات زیادی نیز برداشت نمایید.
شرایط لازم برای رشد درخت شلیل
- دما
بعد از کاشت درخت شلیل با هسته نیاز است شرایط لازم برای رشد آن را فراهم نمایید تا درختی مقاوم شروع به رشد کند و محصولات زیادی نیز تولید شود. به همین علت بهتر بدانید درخت شلیل برای رشد عالی به دمایی بین 10 الی 35 درجه سانتیگراد احتیاج دارد.
- آبیاری
درخت شلیل به طور کلی برای ادامه حیات به آبیاری منظم و متوسطی احتیاج دارد و شما نباید این کار را بیش از حد و یا خیلی کم انجام دهید. بنابر این سعی کنید آبیاری را هنگامی که سطح خاک به صورت کامل خشک شد، انجام دهید تا ریشه دچار پوسیدگی نشود.
- نور
تا حد امکان سعی کنید هسته درخت شلیل را در مکانی بکارید که روزانه 6 الی 8 ساعت نور خورشید به صورت مستقیم به آن جا بتابد. درخت شلیل یک درخت آفتاب دوست است و اگر به میزان کافی نور خورشید دریافت نکند، ممکن است بسیار ضعیف شود.
- خاک
کاشت درخت شلیل با هسته باید در خاکی با زهکشی مناسب و سبک صورت بگیرد زیرا ریشه این درخت به کمبود تهویه خاک بسیار حساس است و اگر بستر مناسبی برای را رشد آن فراهم نکنید، به سرعت از بین میرود.
- کوددهی
برای این که درخت شلیل رشد مناسبی داشته باشد و بتواند در برابر عوامل محیطی آسیبزا از خود مقاومت کافی نشان دهد، باید در زمانهای لازم کار کوددهی و تغذیه رسانی را انجام دهید تا مواد غذایی مفید در اختیار درخت قرار بگیرد.
همان طور که میدانید در حال حاضر کودهای بسیار متنوعی در بازار وجود دارد که هر کدام از آنها مزایا و ویژگیهای خاص خود را دارند. البته مواظب باشید به صورت خودسرانه از هر کودی استفاده نکنید زیرا ممکن است درخت شلیل از خود واکنش منفی نشان دهد و رشد آن نیز به طور کامل متوقف شود.
از جمله مفیدترین و بهترین کودهایی که اکثر کارشناسان کشاورزی توصیه میکنند از آنها برای درخت شلیل بهره بگیرید، میتوان کود جلبک دریایی، کود شوک 10 ایکس، کود اسید هیومیک و کود مرغی را نام برد.
شما میتوانید بعد از کاشت درخت شلیل با هسته کار کوددهی را آغاز کنید و درختان خود را به بهترین شکل ممکن تقویت نمایید. این کودها به طور کلی مزایای زیادی برای درخت شلیل به همراه دارند و کمک میکنند میزان باردهی درخت به شکل فوق العادهای افزایش یابد و محصولات باکیفیتتری نیز تولید شود.
- فاصله کاشت
سعی کنید هستههای درخت شلیل را با فاصلهای مشخص و مناسب از یکدیگر بکارید تا فضای کافی برای رشد آنها وجود داشته باشد. در نظر داشته باشید بهترین فاصله برای کاشت درختان شلیل از هم دیگر، 5 تا 7 متر است.
- هرس
یکی از اصلیترین بخشهای پرورش درخت شلیل که اگر به صورت صحیح انجام شود میتواند نتایج شگفت انگیزی را به دنبال داشته باشد، هرس اصولی است. از این رو بهتر است بدانید بهترین زمان برای هرس درخت شلیل فصل بهار است.
شما میتوانید هرس این درخت را از سال اول به بعد شروع کنید و هرساله در زمانهای لازم، این کار را ادامه دهید. با انجام هرس درخت شلیل، نور خورشید بهتر به قسمتهای مختلف شاخه و برگها میرسد و همچنین تغذیه یا انرژی درخت، صرف شاخههای اضافی آسیب دیده نمیشوند.
بیشتر بخوانید: کود درخت شلیل
سخن پایانی
اگر کاشت درخت شلیل با هسته را در گلدان انجام دادید، بهتر است در سالهای بعد که نهال شروع به رشد کرد، آن را به زمین باغ، باغچه یا گلدانی بزرگتر منتقل کنید تا ریشههای درخت تحت فشار قرار نگیرند و بتوانند در بستری مناسب، به رشد خود ادامه دهند. همچنین سعی کنید کار کوددهی، آبیاری و هرس آن را با دقت و احتیاط کافی انجام دهید تا با کاهش مقاومت مواجه نشوند و محصولات مرغوبی را هم تولید نمایند.
بدون دیدگاه