اگر شما طرفدار نگهداری از یک گیاه آپارتمانی شگفت انگیز، زیبا و مقاوم هستید، پیشنهاد میکنم این مقاله در مورد زاموفیلیا از سری مقالات سایت آل کود را تا انتها مطالعه کنید.
افرادی که گیاه زاموفیلیا را برای جلوه دادن به دکوراسیون منزل، اداره و …انتخاب کرده اند، این مقاله بهترین فرصت است تا با گیاه مورد علاقه خود بیشتر آشنا شده و نیازهای این گیاه را بهتر بشناسند تا در تمام طول سال شاهد زیبایی و طراوت آن باشند.
لازم به ذکر است در کنار مطالب شرایط نگهداری از زاموفیلیا، با انواع مختلف این گیاه آپارتمانی خاص نیز در این مقاله آشنا خواهید شد و از اینکه نگاه مهربان خود را به مطالعه این مقاله جلب میکنید، سپاسگزارم.
مهم ترین ویژگی های زاموفیلیا زیبا
زاموفیلیا از آن دسته گیاهان آپارتمانی همیشه سبز بوده و با شرایط محیطی مختلفی میتواند خود را وفق دهد و به رشد خود ادامه دهد.
این گیاه چنان مقاومت بالایی دارد که لقب گیاه فوق قوی را تصاحب کرده است. گفتنی است نگهداری این گیاه بسیار آسان می باشد و تنها با اکتفا به چند نکته ریز و درشت میتوانید نگهدارنده بسیار موفقی برای گیاه خود باشید.
زاموفیلیا نخستین بار در مناطق شرقی و جنوبی آفریقا دیده شده و زیستگاه آن نیز در مقاوم بودن بالای این گیاه بی تاثیر نیست!
ظاهر این گیاه لوکس با برگ های پر مانند و چرمی شکل و براق آن که به رنگ سبز تیره میباشد، نگاه هر بیننده ای را چند ثانیه ای به خود جلب میکند.
زاموفیلیا دارای ساقه هایی مجزا به طول ۴۰ تا ۶۰ سانتی متر میباشد و این نکته بر جذابیت آن افزوده است.
هم چنین اگر شرایط ایده آل موردنظر این گیاه را برآورده کنید، شاهد گل های زرد روشن مایل به رنگ قهوه ای خواهید بود.
توجه:
مراقب باشید زاموفیلیا را از دسترس و تماس کودکان دور نگهدارید زیرا تمامی قسمت های این گیاه سمی بوده و در اثر بلعیده شدن خطرناک میباشد اما برگ و ساقه این گیاه آپارتمانی زیبا در اثر لمس هیچ مشکلی ایجاد نخواهد کرد.
بیشتر بخوانید : بهترین راه برای افزایش ریشه زایی زاموفیلیا
فواید و موارد استفاده از زاموفیلیا
با نگهداری زاموفیلیا با یک تیر چند نشان را خواهید زد زیرا: اولا این گیاه قدرت تصفیه کنندگی بالایی دارد و به نحو احسن میتواند سموم خطرناکی مانند بنزن، تولوئن و…را از هوای تنفسی شما بزداید و هوای سرشار از اکسیژن پاکیزه ای را به ریه های شما هدیه دهد،
ثانیا با استفاده موضعی از این گیاه حیرت انگیز، میتوانید دردهای خود را تسکین دهید؛
از طرفی با قراردادن این گیاه در گوشه ای از منزل یا اداره زیبایی منحصر به فردی به محیط خود خواهید بخشید لذا توصیه میکنم نگهداری زاموفیلیا را حتما امتحان کنید و تجربه لذت بخشی بدست آورید.
برای مطالعه : بهترین کود برای زامیفولیا
انواع مختلف گیاه آپارتمانی زاموفیلیا
بخش هیجان انگیز داستان، وجود گونه های زیبا و متنوع این گیاه میباشد که دست علاقه مندان به گل و گیاه را باز گذاشته و انواع آن به شرح زیر میباشد:
زاموفیلیا بلک:
این گونه دارای برگ های بنفش تیره که رو به سیاهی می رود هستند و به دلیل ظاهر خاص و منحصر به فرد از گونه کمیاب زاموفیلیا به شمار میرود
به همین دلیل قیمت خرید بالایی به خود اختصاص داده است.
زاموفیلیا ابلق:
این گونه لوکس و فوق العاده زیبا برگ های دورنگ طلایی سبز یا سفید سبز را دارا میباشد که اکثر علاقه مندان را در انتخاب آن به سمت خود جلب می نماید.
زاموفیلیا سبز:
رایج ترین گونه زامیفولیا موجود در بازار به گونه سبز تعلق دارد که هر کسی نمیتواند از برگ های چرم، براق و سبز پر رنگ آن بگذرد.
حال که با ویژگی های زاموفیلیا، فواید و انواع این گیاه آپارتمانی خوش ظاهر آشنا شدید، بهتر است از نکات نگهداری و نیازهای این گیاه نیز آگاهی پیدا کنید تا بدون دغدغه تا سالها شاهد طراوت و شادابی زاموفیلیا زیبای خود باشید.
صفر تا صد شرایط نگهداری زاموفیلیا
آبیاری:
زاموفیلیا از آن دسته گیاهانی میباشد که به خوبی قادر به تحمل شرایط خشکی می باشد و دلیل آن هم به غده یا ریزومی برمیگردد که آب ذخیره در خود نگهداشته و گیاه در شرایط سخت میتواند از آن استفاده کند؛
لذا مهم ترین بخش نگهداری زاموفیلیا آبیاری آن میباشد که با توجه به نکته ای که گفتم و قابلیت ذخیره سازی آب در این گیاه لوکس، نیاز کمی به آبیاری داشته و پیش از آبیاری مجدد حتما بایستی از خشک بودن خاک اطمینان حاصل کنید.
از کجا بدانم زمان آبیاری زاموفیلیا فرا رسیده است؟
بسیار آسان است! کافی است یک قطعه چوب یا نخ دندان را داخل خاک فرو کرده و مطمئن شوید خاک تا عمق دو سانتی متری خشک شده است؛
اگر خاک تا این عمق به نخ دندان یا قطعه چوب نچسبید، زمان آبیاری زامیفولیا فرا رسیده است.
نکته بسیار مهم:
میزان آبیاری بایستی به نحوی باشد که آب از زیر گلدان خارج شده و مقدار اضافی را دور بریزید؛ بدین منظور گلدان با زهکشی بالا را انتخاب کنید تا مبادا آب در خاک گلدان تجمع پیدا کرده و زمینه ساز بیماری های قارچی ریشه گردد.
نور مناسب:
با اینکه زاموفیلیا در برابر کم نوری از گونه گیاهی مقاوم به شمار میرود، اما برای رشد بهتر و شادابی همیشگی بایستی نیاز آن به نور برآورده شود.
با تامین نور کافی ساقه های زاموفیلیا رشد میکنند اما در نور کم و فضای تاریک ساقه ها ضعیف و باریک میشوند.
بهترین شرایط نوری برای این گیاه نور فیلتر شده از پشت پنجره با تابش غیر مستقیم آفتاب میباشد زیرا نور مستقیم به ویژه در تابستان، سبب سوزاندن برگ های زاموفیلیا و از دست رفتن جذابیت آن خواهد شد.
چه شرایط دمایی برای نگهداری زامیفولیا مناسب است؟
همانطور که در ابتدای مقاله ذکر شد، زاموفیلیا گیاهی سخت جان بوده و میتواند در هر شرایط محیطی به زندگی خود ادامه دهد اما ما به عنوان نگهدارنده گیاهان آپارتمانی صد در صد تنها به این مورد اکتفا نمی کنیم و دوست داریم چنین گیاه زیبا و جدابی کاملا با نشاط با رشد عالی باشد.
لذا دمای بین ۲۰ الی ۳۰ درجه سانتی گراد بهترین شرایط دمایی برای این گیاه بوده و بهتر است در اثر بالا رفتن دما از ۲۶ درجه سانتی گراد در روز، غبار پاشی بر سطح برگهای گیاه انجام شود از طرفی قرارگیری در دمای پایین تر از ۸ درجه سانتی گراد برای زاموفیلیا بسیار آسیب زاست.
نکته: در هنگام ظهر و حین تابیدن نور بر سطح برگها عمل غبار پاشی را انجام ندهید.
انتخاب خاک مناسب برای زامیفولیا
مناسب ترین خاک برای نگهداری زاموفیلیا همانطور که در قسمت آبیاری بدان اشاره شد، خاک با زهکشی بالا میباشد تا آب اضافی پس از آبیاری را از خود عبور دهد و از غرقابی شدن ریشه ممانعت کند.
برای پر کردن گلدان میتوانید از خاک ویژه کاکتوس یا مخلوطی از پرلیت، کوکوپیت و خاکبرگ استفاده کنید و لایه زیرین را با شن پر کنید.
توجه داشته باشید انتهای گلدان کاشت زاموفیلیا حتما سوراخ داشته باشد تا زهکشی به نحو احسن صورت گیرد.
کوددهی زاموفیلیا بایستی به چه نحوی انجام گیرد؟
علی رغم مقاوم بودن و سازگاری بالای زاموفیلیا، این گیاه نیز همانند هر گیاه آپارتمانی دیگری به تامین مواد غذایی از طریق کوددهی نیاز دارد لذا بایستی به این مسئله به خوبی توجه نمود.
اگر میخواهید زامیفولیا شما بسیار عالی رشد کند و پاجوش های فراوان و زیبایی در گلدان ظاهر شود، هر ساله به ویژه در فصول رشدی آن را از اثرات مثبت کود گیاهان آپارتمانی بهره مند سازید.
چه کودی برای زاموفیلیا استفاده کنیم؟
با توجه به اینکه رشد ریشه و ریزوم و زیاد شدن برگ ها در زاموفیلیا بسیار مهم است، بایستی کودی انتخاب کنید که میران فسفر و پتاس بالایی داشته باشد تا به ریشه و گیاه کمک کند رشد پیدا کرده و به گیاه آپارتمانی دلخواه شما تبدیل گردد.
از جمله کودهایی که میتوان برای زاموفیلیا استفاده نمود میتوان به: کود گیاهان آپارتمانی شوک، اسید هیومیک شوک و عصاره جلبک دریایی شوک اشاره نمود که میتوان به صورت آبیاری و محلول پاشی در اختیار گیاه قرار داد.
انتخاب هر یک از این کودها منوط به نظر کارشناسان آل کود بوده و شما میتوانید از بالای همین صفحه با کارشناسان آل کود جهت دریافت مشاوره در ارتباط باشید.
رطوبت موردنیاز زامیفولیا
یادتان است در ابتدای مقاله گفتم زاموفیلیا برگ های چرم و جذاب سبز رنگ دارد؟
چرم بودن برگ های این گیاه یک مزیتی به همراه دارد و آن هم این است که از تبخیر زیاد آب از سطح برگ زاموفیلیا جلوگیری میکند لذا نیاز کمتری به رطوبت داشته و رطوبت محیط میتواند برای آن کفایت کند.
یکی از راه های تامین رطوبت محیط زاموفیلیا به ویژه در روزهای گرم، قرار دادن ظرف آب کنار گیاه است.
از طرفی اگر چند وقت یکبار بر سطح برگ های زاموفیلیا غبار پاشی انجام دهید، مشکلی نداشته و برگ ها براق تر بنظر خواهند رسید.
چگونه شاهد گلدهی گباه آپارتماتی لوکس خود باشیم؟
این گیاه با وجود اینکه خیلی کم گل میدهد اما اگر حواستان به آن باشد و شرایط ایده آل و باب میلی که در مقاله ذکر شد برای آن فراهم کنید،
در فصل تابستان شاهد گلهای سفید رنگ جذابی خواهید بود.
تعویض گلدان زاموفیلیا
تعویض گلدان برای زاموفیلیا نیز بسیار مهم است زیرا با رشد گیاه و سرعت پاجوش زنی در ارتباط میباشد. همیشه گلدان هر چقدر کوچک و دارای اندازه مناسب برای قرارگیری ریشه باشد، بهترین شرایط برای رشد برگ های جدید و تولید پاجوش های زیبا فراهم خواهد شد؛
زیرا گلدان بزرگ انرژی زیادی از گیاه را صرف پراکندن ریشه در تمامی گلدان میکند و دیگر زمان و مواد مغذی کافی برای رشد گیاه در دسترس نخواهد بود.
اکنون این سوال پیش می آید از کجا تشخیص دهم زمان تعویض گلدان فرا رسیده یا ن؟
کافی است به انتهای گلدان نگاهی بیندازید اگر ریشه ها از گلدان بیرون زده بودند، بایستی گلدان گیاه را تنها با یک سایز اختلاف تعویض کنید. گفتنی است برای کاهش شوک وارده به زاموفیلیا حین انتقال به گلدان جدید، ابتدای فصل بهار را برای این کار انتخاب کنید.
شیوه تمیز کردن برگ های زامیفولیا
با توجه به درخشان و براق بودن برگ های این گیاه، نیازی به استفاده از هیچ ماده درخشان کننده ای نیست لذا با استفاده از یک پارچه نرم و مرطوب، اقدام به پاک نمودن گرد و غبار از سطح برگهای زاموفیلیا کنید.
با این کار عامل محدود کننده تنفسی گیاه که گرد و غبار میباشد از میان می رود و از طرفی گیاه میتواند تمام نور خورشید را به خوبی جذب نماید.
چگونگی نگهداری از قلمه زاموفیلیا در آب
یکی از کارهایی که بانوان و حتی آقایان علاقه مند به تکثیر گل و گیاه آپارتمانی انجام میدهند، قرار دادن قلمه در آب میباشد این روش خود یکی از شیوه های نگهداری و تکثیر گیاه می باشد که بین مردم رایج است.
بدین منظور به یک چاقو یا تیغ تیز نیاز دارید تا چند برگ را به همراه ساقه از گیاه جدا نمایید و سپس درون آب قرار دهید.
مقدار آب درون ظرف یا لیوان بایستی کمتر از نصف ساقه را بپوشاند و از طرفی در معرض نور مستقیم خورشید قرار بگیرد.
ریشه گیاه در این روش مدت ۶ الی ۹ ماه طول خواهد کشید و بایستی حتما هر دو هفته یکبار نسبت به تعویض آب اقدام شود.
هنگامی که گیاه ریشه زد و طول آن به ۷ سانتی متر رسید، میتواند به دنبال گلدان مناسب برای کاشت گیاه خود بگردید.
مشکلات و بیماری هایی که ممکن است زاموفیلیا با آن درگیر شود
زرد شدن برگ ها
علت زردی برگهای زاموفیلیا بیشتر به آبیاری نادرست برمیگردد دقیقا زمانی که شما بیش از حد به گیاه خود آب میدهید، پس از مدتی برگ گیاه زرد، قهوه ای و در نهایت نابود خواهد شد.
لذا برای حفظ ریشه و جلوگیری از پوسیدگی ریزوم ها، در فصل تابستان هفته ای یک دفعه و در زمستان هر دو هفته یکبار آبیاری انجام دهید.
نازک و بروز کمرنگی برگ های گیاه
یکی دیگر از بیماری های مربوط به زاموفیلیا، کمرنگی برگ های این گیاه می باشد که از زیبایی آن میکاهد.
دلیل این اتفاق به عدم قرارگیری در مکان نوری مناسب می باشد طوری که به دلیل حضور در مکان کم نور، ساقه ها و برگ ها نازک شده و از جذابیت و رنگ آن کاسته خواهد شد.
لذا نور متوسط بهترین شرایط بوده و برگ ها و ساقه را ضخیم و پر رنگ خواهد نمود.
ویژگیهای فوق العاده گل زاموفیلیا
زاموفیلیا همه ویژگیهای یک گیاه آپارتمانی مطلوب را دارد و میتواند انتخاب مناسبی برای منزل یا محیط مدنظر شما باشد، بهطوریکه:
- به نور زیادی احتیاج ندارد.
- رشد آن آسان و کم دردسر است.
- به آبیاری کمی نیاز دارد.
- در برابر شرایط محیطی داخلی مقاومت خوبی دارد.
- زاموفیلیا، از جمله بهترین گیاهان آپارتمانی است که رشدی آرام دارند و بهراحتی تکثیر می شوند.
- زاموفیلیا مثل گیاهان خانواده بنفشه آفریقایی و گیاه یشم، از یک برگ میتواند تکثیر شود.
- برای مناطقی که فضای کافی برای رشد گیاه دارند زاموفیلیا بسیار مناسب است.
- زاموفیلیا از جمله بهترین گیاهان برای حمام، اتاق و مکانهای بدون پنجره به شمار می رود.
- مقاومت زاموفیلیا با سانسوریا و برگ عبایی در ردهبندی گیاهان آپارتمانی مقاوم، برابر است و از مقاومترین گیاهان آپارتمانی به شمار میرود.
- زاموفیلیا گیاهی است که مشکلات و آفات کمی به سراغ آن می آید.
روش نگهداری گل زاموفیلیا
-
آبیاری
در زمان آبیاری گل زاموفیلیا اجازه ندهید، خاک گیاه غرق آب شود، خاک این گیاه نباید طولانی مدت خیس باشد زیرا ریشه گیاه پوسیده خواهد شد.
آبیاری بیش از حد زاموفیلیا، باعث زرد و قهوه ای شدن برگهای آن خواهد شد. هر 10 الی 14 روز یکبار برای آبیاری زاموفیلیا مناسب است.
-
نور مورد نیاز برای زاموفیلیا
زاموفیلیا به نور متوسط نیاز دارد و با نور کم بهخوبی کنار میآید. با وجود اینکه گیاه در محیطهای کم نور رشد خوبی خواهد داشت، اما قرار دادن آن تحت نور متوسط و غیرمستقیم خورشید، عملکرد آن را بهتر خواهد کرد.
زاموفیلیا از جمله گیاهانی است که می تواند با نور لامپهای فلوئورسنت نیز رشد کند.
در طول نگهداری از زاموفیلیا، آن را از نور مستقیم خورشید دور نگه دارید تا گیاه دچار سوختگی نشود.
-
خاک مناسب برای زاموفیلیا
زاموفیلیا به نوع خاصی از خاک احتیاج ندارد.
بنابراین هر نوع خاکی با زهکشی مناسب که برای گیاهان آپارتمانی استفاده می شود، برای آن نیز مناسب است.
بهترین توصیه برای انتخاب خاک زاموفیلیا، خاک کاکتوس است چون این گیاه نسبت به آبیاری حساس و آسیب پذیر است.
در نتیجه خاک آن باید زهکشی خوبی داشته باشد که خاک کاکتوس دارای چنین ویژگی است.
-
کوددهی زاموفیلیا
این گیاه نیاز به کوددهی خاصی ندارد. اما با توجه به رشد آرام و تدریجی آن، در صورت تمایل میتوانید در فصل تابستان هر یک ماه یکبار به آن کود مایع بدهید.
بعد از آبیاری و هنگام خیس بودن خاک، بهترین زمان برای کوددهی زاموفیلیا است.
از کودهای مخصوص گیاهان آپارتمانی و کودهای مایع چندمنظوره (مثلا کود مایع20 20 20) برای کوددهی زاموفیلیا استفاده کنید.
برای کوددهی گیاه، کود را دو برابر مقدار نوشته شده در راهنمای استفاده آن رقیق کنید و به گیاه اضافه کنید.
به این صورت تمام عناصر لازم برای رشد گیاه فراهم خواهند شد.
-
تعویض گلدان زاموفیلیا
یکی از مزیت های زاموفیلیا این است که میتواند مدت طولانی در یک گلدان زندگی کند، بدون اینکه نیاز به تعویض گلدان داشته باشد.
با این وجود بعد از چندین سال به تعویض گلدان نیاز خواهد داشت. مراحل زیر را برای تعویض گلدان دنبال کنید:
- برای تعویض گلدان زاموفیلیا در فصل بهار اقدام کنید.
- گلدانی بزرگتر از سایز گلدان فعلی انتخاب کنید. از زهکشی گلدان جدید اطمینان حاصل کنید.
- برای پر کردن گلدان از خاک باکیفیت استفاده کنید.
- کف گلدان را با خاک پر کنید.
- گیاه را از گلدان قدیمی خارج کنید.
- ریزومهای نرم، لزج و آسیبدیده را از بخش ریشه جدا کنید.
- گیاه را در گلدان جدید، روی خاک قرار دهید. گیاه باید در عمق یکسانی با گلدان قبلی کاشته شود. سپس ارتفاع خاک و موقعیت قرار گرفتن آن در گلدان جدید باید با گلدان قبلی تطبیق داده شود .
- بعد از گذاشتن گیاه در گلدان، فضای خالی گلدان را با خاک پر کنید. بعد از پر شدن گلدان، خاک را فشار ندهید و متراکم نکنید.
- سپس بهخوبی گیاه را آبیاری کنید، تا جایی که آب اضافه از زیر گلدان خارج شود.
- گیاه را به مکان اصلی خود برگدانید و دور از نور مستقیم نگهداری کنید.
- توجه کنید که خاک و گلدان گیاه، هیچ وقت غرق در آب نشوند.
در این مقاله سعی شد نگاه کاملی به گیاه زاموفیلیا شده و شرایط نگهداری آن
از جمله: نور، دما، رطوبت، کوددهی، آبیاری و …بررسی گردد. امید داریم با ارائه این مطالب به پاسخ تمامی سوالات خود پیرامون نگهداری زاموفیلیا رسیده باشید.
با تشکر از توجه شما آل کود
1 دیدگاه
با سلام. بسیار عالی. سپاس♥️