درخت صنوبر : امروز قصد داریم راجب درخت صنوبر ، انواع درخت صنوبر ، روش های کاشت درخت صنوبر ، شرایطی که برای رشد بهش نیاز داره و کلی مسائل مربوط به این نوع درخت بپردازیم که قطعا باعث میشه اطلاعاتتون توی این زمینه بالا بره پس با ما همراه باشید.
صنوبر یا POPULUS درختی است از راسته ی مالپیگیالس که به سپیدار هم شناخته می شود .
صنوبر درختی است که قبل از خزان، برگ هایش به رنگ طلایی روشن در می آیند که رنگ زیبای برگ های درخت قبل از ریزش، باعث علاقه افراد زیادی به این گونه از درخت شده است.
عمده استفاده از این گونۀ درختی، بخاطر برداشت چوب اون است که به طور مطلوب تا شیش سالگی می تواند بازدهی خوبی داشته باشد.
در کشور ما ایران گلپایگان یکی از غنی ترین زیستگاه های درخت صنوبر است و از طرفی صنوبر گلپایگان گونه منحصر به فردی است . به همین خاطر گلپایگان را به عنوان شهر صنوبر می شناسند. از شاخصه های درخت صنوبر می توان به ریشه های قوی این نوع درخت اشاره کرد که همین شاخصه ما را مجاب می کند که از کاشت این نوع درخت در اطراف ساختمان ها و لوله های آب و گاز خودداری کنیم .
درخت صنوبر از تبار درختان بید می باشد که به دو صورت درخت و درختچه رشد می کند. صنوبر هایی پهن دارند که دارای طول و عرض نسبتا برابری هستند.
گونه های مختلف درخت صنوبر
درخت های صنوبر دارای ۸۵ گونه مختلف هستند، که گونه های تبریزی یا شالک ، سپیدار ، پده و سفید پلت از نمونه هایی هستند که در ایران یافت می شوند.
صنوبر تبریزی
صنوبر تبریزی به نام های دیگری نظیر آق قواخ و راجی نیز شناخته می شود، این گونه صنوبر ها غالبا دارای تنه صاف و قد کشیده، شاخه هایی مایل به تنه که باریک و تاج دوکی شکل هستند که دارای پوست خاکستری اند و در پیری به خاکستری تیره تبدیل می شوند .
صنوبر سپیدار یا کبوده
این گونه از صنوبر ها اکثرا در نواحی خشک و نیمه خشک، در کنار رود خانه ها و کانال های آبیاری به چشم می خورند ولی در شرایط و مناطق سرد سیری و معتدل نیز امکان زراعت را دارند.
صنوبر شالک
این گونه صنوبر دارای تاج کاملا باز و شاخه های باز و جدا از هم هستند که شاخه های پر و قوی تری دارند و تنه ی آنها ناصاف تر و تیره تر از گونه های تبریزی هستند. صنوبر اشلک به اسم های دله راجی ، اشنک ، ایری قمله نیز معروف است .
صنوبر کبوده شیرازی
صنوبر کبوده شیرازی دارای تاجی باز و گسترده، شاخه های پر و متعدد است این گونه دارای زیر شاخه صنوبر کبوده بومی نیز می باشد که دارای تاجی بسته و متراکم ، تنه سفید متمایل به سبز زیتونی است .
صنوبر سپید پلت
این گونه صنوبر متعلق به جنگل های شمال کشور و به ویژه جنگل های مناطق جلگه ای می باشد. تنه ی درخت سپید پلت به گونه ی کبوده شبیه است با این تفاوت که این گونه تنه ی سخت تری دارند و دارای شکاف های بیشتری هستند .
صنوبر پده
این دسته از صنوبر ها در کنار رود های گرمسیری رشد می کنند ، حاشیه رود دز ، کارون ، کرخه مناطقی هستند که به شکل بیشینه ای گسترش یافته اند. صنوبر پده نسبت به دیگر گونه ها ثبات بیشتری در شرایط شوری خاک و خشکی از خود نشان می دهد. این درخت با اسم های دیگری چون گردبید، بید سمرقندی، پلک و پی چو نیز شناخته می شود.
روش های کاشت درخت صنوبر
گونه های مختلف درخت صنوبر با روش های متنوعی قابل کاشتند از جمله: قلمه زدن، کاشت بذر آنها، جستن و پاجوش کردن و می توان از روش دورگ گیری تنقیفشان کرد .
شرایط رشد صنوبر ها
این درختان و به طور کلی گونه ی صنوبر ها برای رشد نیاز به شرایط بومی منحصر به فردی ندارند و رسته های متفاوت آن ها با زیست بوم های متنوع سازگار می باشند . اما در شرایط مناسب و مساعد بسیار سریع تر رشد می کنند . به طور کلی صنوبر ها از دسته درختانی هستند که در نواحی مختلفی چون بوم و بر گرمسیر ، معتدل ، سردسیر ،بخش های مرطوب و خشک ، محدوده های جلگه ای به چشم می آیند ، صنوبر ها برای تکامل خود به آبیاری همیشگی و مناسب نیازمند هستند برای همین در محدوده های خشک و کم آب این گونه از درختان قابلیت رشد خود را از دست خواهند داد .
این درختان علاقه ی زیادی به رطوبت دارند به همین خاطر در شرایط آبرفتی و به ویژه در کناره های رودخانه ها و کانال های آبی که هوایی سرد و خنک دارند به خوبی می توانند رشد کنند . همچنین باید به این نکته اشاره داشت که آب مصرفی صنوبر ها نباید بیش از حد شور باشد ، PH آب مناسب برای گونه ها مختلف صنوبری باید بین ۷ تا ۸.۵ باشد .
شرایط مناسب برای کاشت صنوبر
خاک مناسب برای رشد ایده آل درختان صنوبر بهتر است ۲۰ الی ۳۰ درصد با خاک رس ترکیب شود ، زمین برای کاشت این گونه ها مناسب است که فاقد سنگلاخ باشد و همچنین بهتر است شیب دار یا باتلاقی و ماندابی باشد و بهتر است که در معرض باد های گرم وسرد قرار نداشته باشد.
خاک هایی که برای کاشت نا مناسب هستند عبارتند از ؛ خاک های فشرده ، خاک هایی که با ساختمان بد و خلل و فرج درشت می باشند . بهترین خاک ها برای صنوبر ها خاک های یکنواخت می باشند که مقدار رس آنها کمتر از ۳۰ درصد باشد .
درختان صنوبر خیلی سریع و به صورت چشم گیر رشد می کنند و می توانند در مدت کوتاهی با تغذیه مورد نیاز خود را از طریق خاک جذب کنند .کود های شیمیای مورد نیاز برای تکامل بهتر این گونه عبارتند از : کود های ازت ، فسفر و پتاس .
با تشکر از توجه شما آل کود
بدون دیدگاه