پرتقال یکی از پرطرفدارترین و لذیذترین میوههای پاییزی است که مقاومت بسیار بالایی در برابر شرایط محیطی پرتنش دارد و میتواند در اکثر مناطق نیز به رشد خود ادامه دهد. در واقع همین امر نیز موجب شده است افراد زیادی اقدام به کاشت درخت پرتقال کنند. کاشت درخت پرتقال به روشهای مختلفی صورت میگیرد که از جمله رایج ترین این روشها میتوان کاشت دانه پرتقال، کاشت نهال و کاشت از طریق قلمه زدن را نام برد. باغدارانی که میخواهند در زمان سریعتری محصولات مرغوبی برداشت نمایند، بهتر است نهال پرتقال را برای خود تهیه کنند و از این طریق اقدام به کاشت نمایند.
کشت درخت پرتقال از طریق نهال به مهارت و تخصص زیادی احتیاج ندارد و هر کسی با در نظر گرفتن یکسری نکات ساده میتواند به راحتی درختان پرباری را برای خود پرورش دهد. بنابراین اگر میخواهید اطلاعات بیشتری درباره اصول کاشت این درخت به دست آورید، پیشنهاد میکنیم تا انتهای مقاله همراه ما بمانید.
مراحل کاشت نهال پرتقال
برای کاشت درخت پرتقال از طریق نهال، قبل از هر چیزی باید یک زمین یا گلدان مناسب آماده کنید تا نهال را در آن بکارید. پس از آماده کردن گلدان یا زمین کشاورزی، باید یک نهال سالم و مرغوب را خریداری نمایید و آن را با احتیاط در خاک زهکشی شده و حاصلخیز بکارید.
نهالهای پرتقال را باید با فاصله مشخصی از همدیگر در زمین قرار دهید و هنگام کاشت نیز مواظب باشید ریشه آنها دچار آسیب و صدمه نشود. دقت داشته باشید عمق مناسب برای نهال پرتقال حدود 70 سانتیمتر است و شما نباید گودال را بیش از این اندازه بزرگ یا کوچکتر حفر کنید. پیش از کاشت نهال نیز حتما کار پاکسازی ریشه را انجام دهید و ریشههایی که دچار آسیب شدهاند را جدا کنید.
اگر میخواهید نهال را در گلدان بکارید کما اطمینان حاصل نمایید که انتهای گلدان سوراخهایی مناسب وجود دارد تا بتواند به خوبی از آن عبور کند. بعد از این که نهال پرتقال را کاشتید کامل بهتر از کار آبیاری را انجام دهید تا ریشه سیراب شود و رشد آن نیز دچار اختلال نشود.
بیشتر بخوانید: کاشت مریم گلی
شرایط لازم برای پرورش درخت پرتقال
- خاک
برای کاشت درخت پرتقال خاکهای شنی، سبک و رسی بهترین گزینه هستند و افرادی که درختان خود را در چنین خاکهایی بکارند، میتوانند محصولات بیشتری برداشت کنند و جلوی آسیب دیدگی ریشه را نیز بگیرند. همچنین بهتر است بدانید درختان مرکبات از خاکهایی که آب را بیش از حد در خود نگه میدارند، خوششان نمیآید و در چنین خاکهایی رشد مناسبی نخواهند داشت.
- آب
درخت پرتقال به آبیاری استانداردی احتیاج دارد و شما باید در فصل تابستان بیشتر کار آبیاری را انجام دهید و در فصلهای سرد سال میزان آبیاری را مقداری کاهش دهید. هنگام آبیاری درخت پرتقال مواظب باشید آب موردنظر بیش از حد گرم یا بیش از حد سرد نباشد زیرا گرمی و سردی زیاد آب، موجب آسیب رساندن به ریشه خواهد شد.
- نور
یکی دیگر از مسائل مهم برای پرورش درخت پرتقال، نور کافی است. درخت پرتقال در طول روز به 6 الی 8 ساعت نور خورشید احتیاج دارد و اگر به میزان کافی نور دریافت نکند، رشد محصولات دچار اختلال خواهد شد. کمبود نور برای درخت پرتقال اصلا مناسب نیست زیرا موجب زرد شدن و ریزش برگها خواهد شد.
بنابراین سعی کنید درخت خود را در مکانی بکارید که نور به میزان کافی به آن جا بتابد. همچنین اگر نهال پرتقال را در گلدان کاشتید، در طول روز حداقل حدود 6 سال آن را به مکانی پرنور منتقل کنید.
- کود
پس از کاشت درخت پرتقال بهتر است به صورت مرتب کار کوددهی و تغذیه رسانی را انجام دهید تا ریشه درخت دچار ضعف و کمبود تغذیه نشود. توجه داشته باشید درختان پرتقال به کوددهی بیشتر از حد احتیاج ندارد، از این رو در سال حدود 3 الی 4 بار این کار را انجام دهید.
اگر میخواهید درختانتان دچار شوک یا آسیب نشوند، قبل از انجام کوددهی حتما آزمون برگ یا خاک را انجام دهید تا نیازهای درخت پرتقال بهتر مشخص شود و شما نیز بتوانید راحتتر کار تغذیه رسانی را انجام دهید. پس از مشخص شدن پاسخ آزمون نیز حتما از کودهای غنی و کامل که در آنها سدیم به کار نرفته است برای کوددهی بهره بگیرید.
به طور معمول بهترین زمان جهت کوددهی درختان پرتقال، فصل پاییز و بهار است زیرا این فصلها رشد درخت آغاز میشود و ریشه بیشتر از هر زمان دیگری به تغذیه احتیاج دارد. برای برطرف کردن نیازهای درخت پرتقال از کودهایی بهره بگیرید که سرشار از فسفر، پتاسیم، نیتروژن و آهن هستند.
کود اسید هیومیک، کود شوک 10 ایکس و کود جلبک دریایی از جمله بهترین کودهایی هستند که میتوانید بعد از کاشت درخت پرتقال با خیال راحت مورد استفاده قرار دهید. این کودها با ساختار غنی که دارند، میتوانند به بهترین شکل ممکن نیازهای تغذیهای ریشه و سایر قسمتهای درخت را تامین نمایند و کمک کنند محصولاتی مرغوبتر تولید شود.
بنابراین سعی کنید به جای استفاده از کودهای شیمیایی ناخالص، از این کودها استفاده کنید و شادابی و باروری درختان خود را در سریع ترین زمان ممکن چندین برابر کنید. برای تغذیه رسانی درختان پرتقال حتما یک برنامه منظم طراحی کنید و با توجه به آن در زمانهای مناسب، تغذیه لازم را در اختیار درختان خود قرار دهید.
- هرس
برای داشتن درختانی سالم و شاداب نیاز است هر چند وقت یک بار به صورت اصولی کار هرس را انجام دهید و شاخه و برگهای اضافی یا آسیبدیده درخت پرتقال را جدا کنید. در واقع با انجام این کار کمک میکنید نور بهتر به تمام قسمتهای درخت برسد و محصولات رشد مطلوبتری داشته باشند.
بیشتر بخوانید: کاشت کدو حلوایی
سخن پایانی
بهتر است بدانید کاشت درخت پرتقال از طریق بذر و هسته، بسیار سخت و زمانبر است. همچنین در اکثر مواقع هستهها دچار پوسیدگی میشوند و از بین میروند. بنابراین سعی کنید کار کاشت و پرورش درخت پرتقال را از طریق نهال انجام دهید تا سریعتر محصولات مرغوبی برداشت نمایید. برای به دست آمدن نتیجهای عالی نیز حتما نکات و موارد مهمی که در این مقاله ذکر شد را در نظر بگیرید و با توجه به آنها اقدامات لازم را انجام دهید.
بدون دیدگاه