درخت سنجد
درخت سنجد طول عمر طولانی دارد و خیلی سریع رشد میکند اما باید هنگام کاشت آن به یک سری نکات مهم توجه کنید.
این درخت در برابر شرایط محیطی سخت، تحمل بالایی دارد و میتواند کمآبی را به خوبی تحمل کند. امروزه افراد از سنجد در زمینه های مختلفی استفاده میکنند و مزایای زیاد دارد.
برخی از افراد سنجد را با نام زیتون روسی میشناسند زیرا ظاهر آن خیلی به درخت زیتون شبیه است. این درخت گلهای معطر و بسیار کوچکی دارد که سطح بیرونی آنها نقرهای و سطح درونیشان زرد است.
میوههای این درخت نیز به صورت بیضی شکل و کوچک هستند و رنگی قهوهای دارند.
سنجد طعم بسیار لذیذی دارد و شما میتوانید به راحتی از آن در صنعت خوراکی و غذایی نیز استفاده کنید.
به طور معمول درختان سنجد بعد از کاشت، حدود 5 الی 6 سال زمان میبرند تا میوه بدهند.
شاخه های این درخت اغلب به صورت خاردار هستند و رنگ آنها نیز قهوهای است که به مرور زمان ممکن است تغییر کند.
مراحل کاشت بذر سنجد
برای کاشتن هسته سنجد یا همان بذر، باید زمانی را منتظر بمانید تا میوههای سنجد به طور کامل برسند و تغییر رنگ پیدا کنند. به طور معمول سنجد ها در فصل پاییز میرسند و میتوانید آنها را برداشت کنید.
بعد از این که میوههای آغازی درخت سنجد رسیدند و تغییر رنگ پیدا کردند، میتوانید آنها را به راحتی از شاخه درخت بچینید و با احتیاط قسمت گوشتی را از روی هسته جدا کنید. هنگام انجام دادن این کار باید مواظب باشید که آسیبی به هسته سنجد وارد نشود.
پس از جدا کردن هسته باید آن را با آب ولرم بشویید تا تمام بقایای گوشتی میوه که به هسته چسبیده بود، پاک شود.
سپس باید هسته سنجد را در مخلوطی از خاک اره یا پیت ماس بکارید و آن را آبیاری کنید.
گلدان مورد نظرتان را باید حدود 1 ماه در دمای معمولی اتاق نگهداری کنید و اجازه ندهید نور به صورت مستقیم به آن بتابد.
در این زمان باید به صورت مرتب کار آبیاری گلدان را انجام دهید اما باید مواظب باشید که بستر کاشت را خیلی خیس نگه ندارید تا بذر غرقاب نشود.
حدود 1 ماه بعد میتوانید گلدان را به مکانی دیگر که دمای آن جا بین 1 الی 5 درجه سانتیگراد باشد، منتقل کنید.
در این زمان نیز باید رطوبت برای بذر به خوبی فراهم شود تا جوانههای آن به خوبی شروع به رشد کنند.
3 ماه بعد از انجام این کارها میتوانید گلدان را به مکانی منتقل کنید که نور خورشید به صورت مستقیم به آن بتابد.
پی از آن حدود 6 هفته زمان لازم است تا جوانهها شروع به رشد کنند و بوته سنجد شروع به سبز شدن نماید.
مراحل کاشت نهال سنجد
برای کاشتن نهال سنجد، باید ابتدا در باغچه یا زمین مورد نظر تان، یک گودال مناسب ایجاد کنید.
به طور معمول نمیتوان اندازه دقیق و مشخصی را برای طول و عرض گودال ذکر کرد اما بهتر است آن را 2 الی 3 برابر بزرگتر از طول و عرض ریشه نهال در نظر بگیرید و سپس کار حفر را با احتیاط انجام دهید.
دقت داشته باشید هر چقدر گودال مورد نظرتان بزرگتر باشد، شما میتوانید راحتتر نهال را در آن قرار دهید و رشد ریشه نیز بعداً دچار مشکل نخواهد شد.
البته باید در نظر داشته باشید که گودال نباید بیش از حد کم عمق یا عمیق باشد زیرا در غیر این صورت ممکن است به ریشه نهال آسیب وارد شود و درخت رشد مطلوبی نداشته باشد.
بعد از کار حفر زمین، نوبت به قرار دادن نهال به داخل گودال است.
شما باید ریشه نهال را به صورت عمودی و بدون فشار داخل گودالی که ایجاد کردهاید قرار دهید و سپس با کمک کود دامی پوسیده و خاک، چاله را پر کنید.
بعد از کاشت درخت سنجد، باید کار آبیاری را به طور منظم انجام دهید تا درخت بهتر جای بگیرد.
همچنین دقت داشته باشید که بهترین زمان برای کاشت نهال سنجد، اواخر فصل زمستان است زیرا در این فصل درخت میتواند رشد بهتری داشته باشد و از بین نرود.
شرایط لازم برای پرورش و نگهداری از درخت سنجد
نور
این گیاه برای رشد مطلوب، به مکانی نیاز دارد که در روز حدود 6 الی 8 ساعت نور خورشید به صورت مستقیم به آن جا بتابد. دقت داشته باشید اگر درختان سنجدتان را در مکانی بکارید که دارای کمبود نور باشد، گل دهی درخت بسیار به تاخیر میافتد و ممکن است حتی شاهد گل دهی نیز نباشید.
کمبود نور خورشید برای این درخت اصلا مناسب نیست و ممکن است مشکلات دیگری همچون ریزش برگ، عدم گل دهی ، کاهش تولید محصولات و از بین رفتن ریشه درخت را نیز به همراه داشته باشد. البته لازم به ذکر است که نور خیلی شدید هم اصلا مناسب نیست و مشکلاتی را به وجود میآورد.
کود
اگر زمانی احساس کردید که درختان تان دچار کمبود تغذیه شدهاند، بهتر است سریعا کار کوددهی را انجام دهید. کوددهی درخت سنجد اصلا دشوار نیست و میتوانید با کمک کودهای غنی و مفید هنگام رشد گیاهان، این کار را انجام دهید. البته اگر میخواهید نتیجه مطلوبترین به دست آورید، بهتر است بیشتر سراغ کودهای طبیعی بروید و کوددهی درخت را هم هر چند وقت یکبار به صورت برنامه ریزی شده انجام دهید.
خاک
در واقع برای کاشت این درخت، باید از خاکهایی بهره بگیرید که دارای بافت متوسطی هستند و در آنها املاح و مواد مغذی به میزان کافی وجود داشته باشند. از این رو حتما پیش از کاشت نهال سنجد، زمین تان را به خوبی شخم بزنید تا ساختار آن به خوبی اصلاح شود و خاک حاصلخیزترین داشته باشید.
آبیاری
همان طور که گفته شد؛ پس از کاشت نهال سنجد باید به صورت منظم کار آبیاری را انجام دهید تا مقاومت گیاه تان بیشتر شود. به طور معمول این درخت به آب کمی نیاز دارد اما و اگر آبیاری به صورت منظم صورت بگیرد، میتوانید محصولات بیشتری را برداشت کنید. همچنین سعی کنید در فصل رشد درخت هر 15 روز 1 بار کار آبیاری را انجام دهید. البته میتوانید بعد از رشد درخت، کار آبیاری را به هر 40 روز 1 بار تغییر دهید.
دما
درختان سنجد میتوانند در هر دمایی به رشد خود ادامه دهند. این درختان در فصل زمستان تا دمای -35 درجه سانتیگراد و در فصل تابستان تا دمای 45 درجه سانتیگراد را هم میتوانند تحمل کنند.
سخن پایانی
همان طور که متوجه شدید؛ نحوه کشت درخت سنجد و پرورش آن بسیار راحت است و هر کسی میتواند اقدام به این کار کند. بنابر این اگر شما هم قصد داشتید نهال یا بذر سنجد را بکارید، بهتر است حتما به مطالب ذکر شده در این مقاله توجه کنید تا به مشکل برنخورید و درختان پربارتری داشته باشید.
بدون دیدگاه