تاثیر اسید هیومیک بر پسته

تاثیر اسید هیومیک بر پسته

 

 آیا می دانستید تاثیر اسید هیومیک بر پسته چیست؟

پسته یکی از پر مصرف  و پر کشت ترین آجیل و خشکبار ما ایرانیان بوده و هست. این محصول سرشار از ویتامین B1,B2 و مواد معدنی نظیر فسفر و اسیدهای چرب غیر اشباح است که مصرف آن در رژیم غذایی روزانه به کاهش کلسترول خون کمک بسزایی می‌کند وهمچنین موجب افزایش رشد و هوش در کودکان می‌شود.

استان کرمان بخصوص شهر رفسنجان بیشترین ارقام با ویژگی قابل شناسایی را نسبت به سایر شهرها و حتی کشورهای دیگر را دارا میباشد، در سال ۲۰۰۴ سهم ایران در مناطق کشت شده ۵۳ درصد بوده است و در سال ۲۰۰۳ سطح زیر کشت پسته در کرمان ۵/۴۵ درصد و ۶/۲۰ درصد از کل سهم پسته کاری جهان را داشته و کشور ما را به یکی از قطب های صادرات پسته مبدل کرده است.

تاثیر اسید هیومیک بر پسته
تاثیر اسید هیومیک بر پسته

اما به صورت کلی مقدار عناصر مورد نیاز پسته به ندرت مورد مطالعه قرار میگیرند، درختان پسته هم مانند همه درختان برای رشد متعادل خود به ۱۴ عنصر ضروری نیاز دارند. این عناصر بر اساس مقدار و نقشی که در گیاهان دارند در گروه عناصر پر مصرف مانند: نیتروژن، فسفر ، پتاسیم، کلسیم، منیزیم، گوگرد و عناصر کم مصرف مانند: آهن، منگنز، کلر، بور، روی، مولبیدن و نیکل هستند.

هر کدام از این عناصر برای فرآیند خاصی در این گیاه نقش دارند و برای به دست آوردن کیفیت بالای پسته باید گیاه مقدار مورد نیاز از این عناصر را به دست بیاورد، که در برخی مواقع خاک های غنی نسبتی از این مواد مغذی را دارا هستند اما در صورت کمبود این عناصر باید توسط کود دهی خاک را تقویت کنیم.

آماده سازی زمین برای کشت پسته

بهتر است قبل از کاشت بذر یا نهال پسته محل کاشت خاک برداری یا گود برداری شده و با مخلوطی از ماسه و کودهای آلی مانند هیومیک اسید پر شود. تسطیح باغ و سپس حفر پروفیل جهت مشخص نمودن لایه‌های خاک و درصورت سخت بودن یا وجود لایه های محکم  باید با لودر کردن محل کاشت درختان پسته بافت یکنواختی را به وجود آورد، زمین باید کاملا مسطح شود و چنانچه آب و خاک شیرین باشد، میتوان کاشت مستقیم بذر را در زمین اصلی انجام داد یا نهال را کاشت نمود.

اگر آب و خاک شور بود باید حتما نهال را خزانه ایی کاشت و عرض چوب‌های نهال از همان ابتدا یک ونیم تا دو متر باشد. نهال وسط جوی ها به طوری کاشته شود که آب کاملا اطراف آن را بگیرد. البته کود هیومیک اسید در خاک های شور موجب تصیح خاک میشود و خاک را برای پرورش گیاه پسته مناسب میکند.

بذرهای پسته را باید با فاصله ۳ تا ۴ متری از هم و ۶ تا ۷ متری بین هر ردیف در خاک شنی (لومی) در اسفند تا اواسط فروردین ماه به عمق ۲ تا ۳ برابر طول بذر بکارید.

تاثیر اسید هیومیک بر پسته
تاثیر اسید هیومیک بر پسته

 

معرفی کود هیومیک اسید

مواد هیومیکی محصول نهایی تجزیه هر ماده آلی در شرایط ویژه توسط میکروارگانیسم های خاصی هستند، از آن جا که این ماده PH اسیدی صنعتی ۸/۳تا ۵ را داراست و متشکل از هموس (بخشی از خاک است که ساختار گیاهی و جانوری در آن وجود ندارد. لایه ای از خاک است که حاوی مواد ارگانیک است) بوده که به نام اسید هیومیک نیز شناخته می‌شود.

در واقع طیف وسیعی از ترکیبات آلی و معدنی گوناگون نظیر اسیدهای آمینه، پپتیدها، فنول ها، آلدئیدها و اسید های نوکلوئیک در پیوند با انواع کاتیون ها است. میتوان به زبان ساده گفت هیومیک اسید انواع مختلفی از اسیدهاست که ازبقایای تجزیه مواد ارگانیک ساخته شده‌اند و به طور طبیعی در چرخه حیات خاک، اقیانوس‌ها و رودها وجود دارند، که باید به خاک‌های مورد کشت  که بر اثر فرسایش و فعالیت های انسانی فقیر شده اند داده شود.

کود هیومیک اسید دارای اشکال مختلف  گرانول، مایع و پودری بوده که هریک ویژگی های خود را دارند. اما به طور کلی به دو نوع فعال و غیر فعال تقسیم بندی میشوند. اسید هیومیک های فعال مایع و پودر بوده و در آب حل میشوند، اما نوع غیر فعال آن گرانول بوده که در آب حل نمیشود، به همین دلیل مدت زیادی در خاک میماند.

 

تاثیر اسید هیومیک بر پسته
تاثیر اسید هیومیک بر پسته

 

 

تاثیر اسید هیومیک بر درخت پسته

 در ایران بیشتر زمین های زیر کشت پسته میزان ماده آلی کم و در بیشتر موارد کمتر از یک درصد است و شوری آب و خاک از مهم ترین عامل محدود کننده تولیدات پسته در این باغ ها محسوب می‌شود.

از مزایای مصرف هیومیک اسید قبل از کاشت بذر پسته باعث جذب کودهای ماکرو N,P,k در حضور هیومیک اسید می‌شود و همچنین میکروارگانیسم‌های مفید خاک میتوانند اسید هیومیک را مورد استفاده قرار دهند.

  • هیومیک اسید قبل از این که یک کود باشد یک اصلاح کننده خاک است و میتواند شوری خاک را متعادل کند که بذر پسته بتواند در آن رشد کند، به این صورت که پلیمر های هیومیک اسید شبیه یک چسب ارگانیک عمل می‌کنند و ذرات مواد معدنی خاک را بهم می‌چسباند، میکرو گرانول های تشکیل شده نیز با کمک همین کود به هم پیوند شده و گرانول های درشت ایجاد میکنند و وقتی این گرانول ها در کنار هم قرار بگیرند در بین خود فضای خالی ایجاد میکنند.این فضا به نفوذ پذیری بیشتر هوا و آب به ریشه نهال پسته کمک میکند و همچنین فضای مناسبی برای موجودات ریز اعم از میکروسکپی و ماکروسکپی ایجاد میکند که این موجودات با فعالیت های خود موجب جذب بیشتر مواد آلی خاک میشوند.
  • تاثیر هیومیک اسید بر رشد ریشه این درخت کاملا آشکار است و در مواردی حجم ریشه را تا چند برابر افزایش میدهد، افزایش رشد ریشه موجب مکانیسم های متعددی میشود. همچنین هیومیک اسید با اصلاح ساختار فیزیکی خاک فضای بیشتری برای نفوذ ریشه پسته ایجاد میکند، که به جذب بهتر موادغذایی و توسعه برگ و فتوسنتز مناسب گیاه پسته می‌شود.
  • هیومیک اسید با تولید بیشتر اسیدهای نوکلوئیک و اسیدهای آمینه تکثیر سلولی را افزایش می‌دهد که موجب افزایش گل دهی درخت پسته می‌شود.
  • و همچنین هیومیک اسید در رشد پسته به عنوان محرک ریشه زایی که مهم ترین سازو کار آن افزایش متابولیسم و نیز نفوذ پذیری سلول نسبت به مواد غذایی و آب است عمل می‌کند، که سبب قوی شدن گیاه نسبت به آفات و تنش های محیطی و سرما میشود.
  • اسید هیومیک موجب تحریک رشد گیاه شده و همین موضوع باعث میوه دهی در زمانی کوتاه از موعد باردهی  و سبب سودآوری بیشتر فروش پسته می‌شود.
  • از مسمومیت‌های ناشی از مصرف کودهای و سم پاشی درخت انجام میشود میکاهد.
  • این کود سبب افزایش جذب نیتروژن، پتاسیم، کلسیم، منیزیم، فسفر توسط گیاه پسته شده که موجب شادابی و افزایش حجم و روغن و چربی مغز پسته و کیفیت دو چندان آن می‌شود.
  • مصرف این کود موجب افزایش جذب فسفر و ازت شده که موجب افزایش قند و پروتئین و ویتامین موجود در مغز پسته می‌شود.
  • هیومیک اسید اثر کلاته سازی روی عناصر ریز مغذی خاک دارد و جذب آن را برای نهال پسته راحت تر میکند که باعث افزایش رشد شاخه ها در درخت پسته می‌شود.

به طور کلی اسید هیومیک در خاک و ریشه پسته ها مانند یک اسفنج عمل می‌کند ، که تمام عناصر مورد نیاز گیاه را در خود ذخیره کرده و به تدریج در اختیار گیاه قرار می‌دهد، و نیاز استفاده از کود ازت و فسفاته را ۲۵ تا ۷۰ درصد کاهش میدهد که این عناصر باعث باردهی درخت پسته می‌شود.

  • علاوه بر این نتایج تحقیقات در زمینه تاثیر کود هیومیک اسید بر روی پسته نشان میدهد، که میزان خندانی پسته در مواردی که این کود را مصرف کرده اند ، بسیار بیشتر بوده است. و همچنین میزان ترک های نامنظم در پسته هایی که با اسید هیومیک تقویت شده اند ۴ درصد کمتر از پسته هایی دیگر است .
تاثیر اسید هیومیک بر پسته
تاثیر اسید هیومیک بر پسته

زمان مصرف کود اسید هیومیک برای پسته

بهترین زمان برای استفاده از این کود برای درختان پسته از اویل پاییز تا اواخر زمستان است که میتوان آن را با کودهای حیوانی ترکیب نمود و به صورت چالکود یا شخم های عمیق و در زمان شروع رشد میوه به میزان ۲۰ لیتر در هکتار به صورت آبیاری استفاده نمود.

با تشکر از توجه شما جهت افزایش سطح علمی و تجربی آل کود ما را از نظرات، پیشنهادات و بخصوص انتقادات سازنده خود بهره مند سازید.

آل کود

5/5 - (4 امتیاز)
رضایتمندی شما از این مقاله!
5/5
جستجو
فهرست مطالب

همین‌حالا از مشاوره رایگان آل‌کود استفاده کن

این مطلب را با دوستان خود به اشتراک بگذارید.

بدون دیدگاه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

[vc_row][vc_column][vc_column_text]

مشاوره کود دهی، فروش ریز مغذی

09120807366
[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]