کاشت خیار گلخانه ای
کاشت خیار گلخانه ای یکی از روشهای تنظیم بازار در مواقعی از سال است که امکان کشت وجود ندارد. در دنیای امروزه با افزایش روز به روز جمعیت، کشاورزی به شیوه سنتی و زراعی جوابگوی نیاز غذایی نخواهد بود از این رو، استفاده از شیوههای نوینی همچون کشت گلخانه ای بهترین روش برای تامین مواد غذایی است. خیار محصولی بسیار حساس به تغییرات آب و هوایی است و اگر تحت تاثیر گرما و یا سرما قرار بگیرد خیلی زود از بین میرود. این عامل سبب شده تا کاشت این میوه نیز با محدودیتهایی همراه باشد. با توجه به این که خیار محصولی بسیار پرمصرف است بنابراین تنها راه تامین بازار مصرف، کاشت به صورت گلخانه ای است.
از طریق کاشت خیار گلخانه ای حتی میتوان تا سه بار در سال نیز برداشت محصول داشت و بدین شیوه، نیاز جامعه را به این محصول مرتفع ساخت.
تاریخچه کاشت خیار
خیار با نام علمی Cucumis sativus L، گیاهی از خانواده کدوئیان است که به نظر میرسد خاستگاه اصلی آن کشورهای هند و آفریفا باشد. کشت خیار از قدمت بالایی برخوردار است طوری که از 300 سال قبل از میلاد این محصول در روم و یونان نیز کشت میشد.
خیار گلخانه ای، از گیاهان یکساله جالیزی و از رده دو لپهای ها به حساب میآید و از آنجایی که از ریشه گستردهای برخوردار است بایستی برای آن از بستر کشت وسیع نیز استفاده کرد. طول این گیاه در گلخانه به بیش از 6 متر میرسد که برای نگهداری بوتهها معمولا از نخ استفاده میکنند. تا کنون بیش از 30 گونه آن شناسایی شده است.
انشعابات ریشه در خیار موجب شده تا ریشه آن به صورت سطحی و گسترده باشد و کمتر به عمق خاک نفوذ کند. خیار دارای برگ هایی بسیار بزرگ و پهن است که از طریق دمبرگ به ساقه متصل میگردد. خیار اکثر اوقات به صورت نارس برداشت میشود و اگر چیدن آن به موقع صورت نگیرد میتواند مانع از رشد سایر میوهها شود.
بیشتر بخوانید : اسید هیومیک
آشنایی با نحوه کاشت خیار گلخانه ای
به منظور کاشت خیار گلخانه ای در ابتدا بایستی برای تهیه بذر اقدام نمود. بذر خیار میتواند به دو صورت زمینی و یا درختی باشد که با توجه به نوع کشت میتوان مناسبترین را خریداری نمود. بعد از انتخاب بذر، نوبت به کشت این محصول میرسد. برای کشت بذر خیار گلخانه ای میتوان به دو شیوه زیر اقدام کرد:
- کاشت خیار گلخانه ای به صورت مستقیم
- کاشت خیار گلخانه ای به صورت خزانه
کاشت خیار به صورت خزانه در مقایسه با مستقیم ارجح تراست چرا که بهتر میتوان از گیاه تا موقع جوانه زدن مراقبت کرد و از طرفی موجب صرفه جویی در استفاده از امکانات گلخانه نیز میشود. معمولا برای کاشت خیار به صورت مستقیم بایستی زمین از رطوبت کافی برخوردار باشد.
برای کاشت خیار گلخانه ای میتوان مراحل زیر را انجام داد:
- کاشت بذر
در کشت گلخانه ای میتوان، بذر را در گلدانهای مخصوص نشاء قرار داد. برای خاک این گلدانها ترکیب پیت ماس مناسب است. در این زمان بهتر است که گلدانها در مکانی با دمای 30 درجه سانتیگراد و با دریافت نور و رطوبت کافی قرار بگیرند. اگر شرایط رشد برای بذر مناسب باشد طی 5 الی 7 روز شروع به جوانه زنی میکنند. اگر دما، رطوبت و نور به اندازه کافی به گیاه نرسد نه تنها باعث تاخیر در جوانهزنی می-گردد بلکه در فرایند رشد نیز اختلالاتی به وجود میآید.
- انتقال نشاء به زمین
بعد از این که بذرها جوانه زدند و به اندازه کافی رشد کردند میتوان آنها را به زمین اصلی انتقال داد. برای این امر میتوان حفرههایی با فاصله معین و همچنین با توجه به تراکم بوته بر روی بستر ایجاد نمود. و سپس نشاءهای کاشته شده در گلدان را با احتیاط بایستی به خاک بستر انتقال داد. نکتهای که در این ارتباط باید به آن توجه کرد، انتقال به موقع نشاء به خاک است. اگر این فرایند دیرتر از حد معمول انجام بگیرد میتواند ریشهها را دچار مشکل کند و آنها را از رشد طبیعی باز دارد و در نهایت گیاه نیز نمیتواند که به درستی رشد کند.
تراکم بوتهها در این مرحله نیز بسیار حائز اهمیت است. تراکم بوتهها در واحد سطح باید حالتی استاندارد داشته باشد تا نور، رطوبت و جذب مواد مغذی از خاک، برای همه بذرها نیز فراهم شود.
- آبیاری خیار گلخانه ای
بعد از انتقال بذر به زمین، حال نوبت به آبیاری میرسد. برای آبیاری خیار در سیستم گلخانه ای از روش قطرهای استفاده میشود که از مصرف بیرویه آب جلوگیری میکند. آبیاری بایستی با توجه به سن گیاه، بافت خاک و همچنین زمان مصرف انجام بگیرد. به عنوان نمونه فصل تابستان به دلیل گرمی هوا در مقایسه با زمستان آب بیشتری مصرف میگردد. آبیاری خیار گلخانه ای بهتر است که به طور متناوب انجام گیرد و فواصل آبیاری به گونهای صورت بگیرد که زمین حدود 25 درصد رطوبت داشته باشد. برخی از تولید کنندگان اعتقاد دارند بعد از این که گیاه رشد کرد و 4 برگ حقیقی را ایجاد نمود میتوان به آن یک دوره تشنگی داد. این دوره تشنگی و سپس بعد از آن آبیاری میتواند به رشد سریعتر گیاه کمک کند.
- تغذیه خیار گلخانه ای
تغذیه یکی از مهتمرین پارامترها در رشد هر چه بهتر و افزایش عملکرد گیاه است. تغذیه خیار بر پایه برنامه کوددهی انجام میگیرد. با دادن کود به موقع، مواد مغذی مورد نیاز در اختیار گیاه قرار میگیرد که میتواند موجب پرورش خوب با عملکرد و تناژ بالای خیار گردد.
- هرس خیار گلخانه ای
هرس، نیز از جمله اموری است که یک تولید کننده باید آن را در دستور کار خود قرار بدهد. هرس کردن خیار برای زمانی است که اندازه بوته به بیش از 30 سانتی متر رسیده باشد. در این زمان میتوان برگهای جانبی را هرس نمود.
- برداشت محصول
بردشت خیار نیز باید به صورت اصولی انجام بگیرد تا هیچ گونه آسیبی به بوته و میوه وارد نگردد. بهترین روش برای چیدن خیار، کشیدن آن به سمت بالاست تا میوه از ساقه جدا گردد. با این روش، بقایای خیار بر روی ساقه باقی نمیماند و در نتیجه سبب پوسیدگی نیز نمیشود.
کلام پایانی
کاشت خیار به صورت مزرعهای نمیتواند تقاضای جامعه را برآورده کند و از نظر اقتصادی چندان توجیه پذیر نیست. از این رو بهترین روش برای دستیابی به حجم بالایی از این محصول، کاشت در فضای گلخانه است. شرایط تولید و کاشت خیار گلخانه ای همانند کشت مزرعهای است یعنی بایستی یکسری آیتم همانند دما، نور، رطوبت، خاک و کود را فراهم آورد. این روش از عملکرد و بازدهی بالاتری برخوردار است.
بدون دیدگاه