کاشت درخت کیوی با استفاده از راههای گوناگونی همچون کاشت بذر، کاشت نهال و قلمه زنی امکان پذیر است و شما میتوانید با استفاده از هر کدام از آنها، به راحتی درختان پرباری را پرورش دهید و میوههای خوشمزهای تولید کنید.
البته برای پرورش درخت کیوی با کمک این روشها، باید یکسری موارد مهم را در نظر بگیرید تا زحماتتان هدر نرود و درختان سالمی داشته باشید. به همین علت اگر میخواهید اطلاعات بیشتری در این زمینه به دست آورید، بهتر است تا انتهای مقاله همراه ما بمانید و به مطالب ذکر شده توجه کنید.
انواع روشهای کاشت درخت کیوی
- قلمهزنی
برای قلمهزنی باید ابتدا یک درخت کیوی سالم را انتخاب کنید و سپس قلمهای از آن که حداقل دارای 3 جوانه باشد را با استفاده از قیچی تمیز جدا کنید. دقت داشته باشید بهترین زمان برای انجام قلمه زنی، نیمه دوم بهمن ماه یا نیمه دوم دی ماه است.
پس از انتخاب قلمههای مناسب باید آنها را در آب قرار دهید تا شروع به ریشه زدن کنند و آماده کاشت در خاک شوند. هنگامی که قلمهها شروع به ریشهدهی کردند، میتوانید به راحتی کار کاشت درخت کیوی را در گلدان یا باغچه انجام دهید.
- بذر
برای کاشت و پرورش درخت کیوی از طریق بذر ابتدا باید بذر مرغوبی را تهیه کنید. شرایط تهیه کردن یک بذر مرغوب این است که میوه کیوی مورد نظر به طور کامل رسیده باشد. به همین علت سعی کنید میوه را در دمای بالاتر از 12 درجه قرار دهید تا کاملاً نرم شود و بذر از میوه به راحتی جدا شود.
پس از این که کار بذرگیری را انجام دادید، بهتر است آن را به خوبی با آب شستشو دهید و با استفاده از قارچکش آن را کاملاً ضد عفونی کنید. البته شما میتوانید انواع مختلفی از بذر کیوی را به صورت آماده نیز از فروشگاههای مخصوص خریداری نمایید.
برای این که بذر کیوی به خوبی جوانه بزند، باید آن را در یک دستمال مرطوب و کیسه پلاستیکی بگذارید. کیسه موردنظر بهتر است در مکانی گرم نگهداری شود تا جوانهها سریعتر شروع به رشد کنند. هر روز بذر کیوی را مورد بررسی قرار دهید و هنگامی که متوجه رشد جوانه شدید، آن را به یک گلدان مناسب انتقال دهید.
بیشتر بخوانید: کاشت گل گاو زبون
گلدان موردنظر باید حتما از زهکشی برخوردار باشد تا آب اضافی بدون مشکل از آن خارج شود و ریشه صدمهای نبیند. پس از اتمام کار کاشت بذر کیوی، گلدان را به یک مکان پرنور منتقل کنید تا جوانهها شروع به رشد کنند. به محض این که گیاه به رشد کافی رسید، آن را به یک گلدان بزرگتر یا باغچه منتقل کنید.
- نهال
یکی دیگر از روشهای کاشت درخت کیوی که مورد توجه باغداران بیشتری قرار گرفته است، کاشت از طریق نهال است. افرادی که از این روش بهره بگیرند، میتوانند در مدت زمان سریعتری محصولات زیادی برداشت نمایند. بهتر است در نظر داشته باشید که مناسب ترین زمان برای کاشت نهال کیوی، ماههای شهریور، مهر، فروردین و اسفند است.
نهال کیوی که برای کشت انتخاب میکنید باید کاملاً سالم باشد تا بتواند بدون محدودیت به رشد خود ادامه دهد و محصولات مرغوبی تولید کند. پس از انتخاب نهال کیوی، باید یک زمین مناسب برای کشت انتخاب کنید که از خاک مرغوبی برخوردار باشد. برای کاشت نهال باید یک گودال با عمق 60 الی 70 سانتیمتر ایجاد کنید و سپس با احتیاط ریشه نهال را در آن قرار دهید.
هنگام انجام کار مواظب باشید ریشههای درخت کیوی دچار آسیب نشوند و از بین نروند زیرا در چنین شرایطی رشد درخت متوقف خواهد شد. در آخر هم باید به خوبی روی ریشه را با استفاده از خاک بپوشانید و کار آبیاری را انجام دهید تا رشد درخت کاهش نیابد.
نکات مهم برای پرورش و کاشت درخت کیوی
- بعد از کاشت درخت کیوی به صورت مرتب آبیاری را انجام دهید و اجازه ندهید ریشه درخت برای مدت طولانی خشک بماند و یا این که غرقاب شود.
- تا حد امکان سعی کنید درخت کیوی را در خاکهای شنی و خاکهای دارای هوموس کافی بکارید تا ریشه بتواند بدون مشکل و محدودیت به رشد خود ادامه دهد.
- دقت داشته باشید درخت کیوی به یک دوره سرمایی برای باز شدن جوانهها احتیاج دارد. از این رو اگر بذر کیوی را در گلدان کاشتید، حتما آن را در مکانی خنک قرا. دهید.
- برای افزایش شادابی درخت کیوی و برداشت محصولات بیشتر سعی کنید سالی 1 بار کار هرس را به صورت اصولی و بااحتیاط انجام دهید. هنگام هرس حتما شاخههای آسیبدیده و پوستههای اضافی که توسط داربست پشتیبانی نمیشوند را به خوبی هرس کنید.
- کوددهی درخت کیوی را میتوانید با استفاده از روشهای چال کود، محلول پاشی، آبیاری و پخش سطحی به راحتی انجام دهید. البته برای به دست آمدن نتیجهای مطلوبتر، بهتر است درخت خود را علاوهبر ریشه از طریق برگها نیز تغذیه کنید تا عملکرد آن به شکل فوق العادهتری بهبود یابد.
- توجه داشته باشید بهترین زمان برای هرس درخت کیوی، اواخر زمستان است.
- برای تقویت درخت کیوی حتما از کودهای غنی و کامل بهره بگیرید و به صورت منظم کار کوددهی را انجام دهید.
- اگر زمانی متوجه شدید درخت کیوی دچار آفت یا بیماری شده است، سریعاً کار کوددهی را آغاز کنید و تا تمام علائم از بین بروند و مقاومت درخت کاهش نیابد.
- کوددهی در دوره رشد درخت کیوی بسیار مؤثر است و افرادی که در این زمان کار تغذیه رسانی را به خوبی انجام دهند، میتواند محصولات بیشتری برداشت کنند.
- بدون آگاهی و اطلاعات کافی سراغ هر نوع کودی نروید زیرا ممکن است کود مورد نظرتان اصلا برای درخت کیوی مناسب نباشد و موجب ایجاد سوختگی در ریشه و برگها شود.
- از جمله مفیدترین و غنی ترین کودها برای درخت کیوی میتوان کود هیومیک اسید و کود جلبک دریایی را نام برد.
بیشتر بخوانید: زاموفیلیا
سخن پایانی
اگر میخواهید میوههایی باکیفیت و خوشمزه تولید کنید، کاشت درخت کیوی را با توجه به موارد مهمی که در این مقاله ذکر شد انجام دهید. همچنین پیش از مصرف کودهای مختلف، حتما با کارشناسان کشاورزی باتجربه مشورت کنید و یا این که آزمون خاک را انجام دهید تا نتیجه بهتری حاصل شود و درختانتان شادابی خود را از دست ندهند.
بدون دیدگاه