بررسی تاثیر نیتروژن بر گیاهان

 بررسی تاثیر نیتروژن بر گیاهان  : از عناصر بسیار مهم در رشد گیاهان که نقش بسیار مهمی دارد، می‌توان به نیتروژن اشاره کرد. گیاهان بدون ازت نمی‌توانند رشد کامل و جامعی را انجام دهند. ۷۸ درصد هوا را نیتروژن تشکیل می‌دهد و کمبود آن در گیاهان باعث ایجاد تاثیرات جبران ناپذیری در گیاهان خواهد شد.

 از آنجا که برای تشکیل پروتوپلاسم و اسید نکلوئیک در گیاه وجود ازت کاملاً ضروری است، به این نکته می‌رسیم که نیتروژن برای گیاه نقش بسیار مهمی دارد. در این مقاله  از سایت آل کود به بررسی عنصر نیتروژن و تاثیر آن بر گیاهان پرداخته و چگونگی افزایش نیتروژن در گیاه را توضیح خواهیم داد. برای کسب اطلاعات بیشتر می‌توانید تا انتها با ما همراه باشید.

چرا نیتروژن؟

از ضروری‌ترین عنصر در اتمسفر برای بقای موجودات نیتروژن است. در آب‌های نوشیدنی ما و هوایی که در آن نفس میکشیم، ازت وجود دارد. این عنصر نقش بسیار مهم و تعیین کننده در ژنتیک داشته و از بلوک‌های اصلی سازمانی سلولی بدن ماست.

همچنین در DNA گیاهان نقش مهمی دارد. نیتروژن با نام اختصاری N بدون رنگ و بو بوده و بیشترین میزان نیتروژن در جو زمین وجود دارد.

از مسائل بسیار مهمی که در چرخه حیات نقش مهمی دارد، تعادل عناصرهاست که نیتروژن نیز از این قاعده مستثنی نمی‌باشد. چنانچه نیتروژن در گیاه کم باشد کشاورز باید با استفاده از کود مناسب نیتروژن کافی را به گیاه تزریق نماید.

نیتروژن در گیاه انقدر مهم است که بدانیم چنانچه این عنصر کم باشد، یک سوم مواد غذایی و محصولی ما از بین خواهد رفت. نیتروژن که نقش بسیار مهمی در فعالیت‌های  بیولوژیکی مولکول گیاه دارد در DNA و RNA  بسیار حیاتیست.

بررسی تاثیر نیتروژن بر گیاهان

درباره کود آمریکایی بیشتر بدانیم

علائم کمبود نیتروژن

وجود تعادل ازت در چرخه رشدی گیاه بسیار ضروری است، زیادی آن به محیط طبیعی آسیب رسانده و گیاه را مسموم می‌کند و کمبود آن نیز باعث می‌شود که گیاهان کامل رشد نکنند.

 کمبود نیتروژن در گیاهان باعث می‌شود که رنگ برگ‌های آنها زرد شده، میوه‌ها، گل‌های کوچک شده و باروری کامل وجود نداشته باشد.  معمولاً کمبود نیتروژن به این صورت است که در ابتدا در برگ‌های پیر نمایان شده سپس به برگ‌های جوان خواهد رسید.

 اگر میزان نیتروژن در گیاه به شدت پایین باشد ریزش برگ‌ها را قبل از موقع مقرر خواهید دید. همچنین اگر میزان نیتروژن در گیاه بالا باشد رشد ترد و آبدار در گیاه ایجاد شده و برگ‌ها سبز تیره می‌شود. زیادی ازت در به وجود آمدن گل و میوه تاخیر ایجاد می‌کند.

 نیتروژن زیادی باعث می‌شود که در اواخر فصل رشد در گیاه شاخه های جدید نمایان شود که در مقابل سرما مقاومت لازم را نداشته و آسیب پذیر باشند. با کمبود نیتروژن گیاه نمی‌تواند اسید آمینه‌هایی که باعث ایجاد هیدروژن می‌شوند را تولید کنند.  هیدروژن مواد تشکیل دهنده سلول‌ها، ماهیچه‌ها و بافت‌های زنده گیاه است.

 نیتروژن با کافی نبودن خود تاثیر منفی در گیاهان خواهد گذاشت و باعث می‌شود که ساقه، برگ و سایر اندام‌های گیاه به اندازه کافی رشد نکرده و پروتئین کافی در گیاه وجود نداشته باشد.

بررسی تاثیر نیتروژن بر گیاهان

چگونگی تزریق نیتروژن در خاک

کود اوره: معروفترین کود مورد استفاده کشاورزان کود اوره است که به آن کود سفید یا شکری می‌گویند. این کود ۴۶ درصد نیتروزن دارد. کود اوره را معمولا چندین بار در یک دوره کاشت و برداشت به گیاه کوددهی می‌کنند، زیرا این کود سریعا با آب شسته شده و مقداری  دیگر نیز بر اثر انجام ندادن خاک ورزی تصعید خواهد شد.

از آنجا که میزان نیتروژن این کود بالاست کودی به صرفه برای کشاورزان می باشد. کود اوره را با ترکیب نمودن میزانی از آمونیاک و گاز کربنیک در حرارت بالا تولید می‌کنند. از این کود برای تمامی گیاهان زراعی مانند: گیاهان گلخانه ای، زینتی ، نخلها، پسته، پنبه و بسیاری دیگر از گیاهان می‌توان استفاده کرد.

این کود در تماس با آب هیدرولیز شده و تولید کربنات آمونیوم می‌کند که به وسیله میکروارگانیسم‌ها به نیترات تبدیل شده و به وسیله گیاه جذب می‌شود.

از منابع تولید ازت در خاک مواد آلی هستند. مواد آلی با پوسیدن می‌توانند به صورت یون های نیترات و آمونیوم ازت آزاد کنند که قابل جذب برای گیاه باشد.

در گیاهانی مانند لوبیاسانان که در غده های این گیاهان  باکتریهایی مانند: ربیزوم ها وجود دارند، که ازت را برای استفاده گیاه مناسب خواهند کرد. در نتیجه این گیاهان می‌توانند در هر سال باعث تثبیت مقداری زیادی ازت در خاک شوند. ریشه مقدار مناسبی از ازت زمین را جذب کرده و باقی مانده آن با آبشویی از بین خواهد رفت.

 

بررسی تاثیر نیتروژن بر گیاهان

بررسی انواع نیتروژن موجود خاک

نیتروژن جز عناصری است ک به راحتی می‌تواند از شکلی به شکل دیگر تبدیل شده و مسیر درون و بیرون خاک را طی نماید که به این فرایند چرخه نیتروژن گفته می‌شود.

عنصر نیتروژن که جهت ادامه حیات گیاهان امری ضروری است، دارای اشکال مختلفی است که به آن اشاره می‌کنیم:

نیتروزن عالی: جانداران ریزی وجود دارند که نیتروژن آلی را ابتدا به آمونیوم و بعد از آن تبدیل به نیترات می‌کنند، که گیاهان برای رشد به هر دو آنها محتاج هستند.

آمونیوم: آمونیوم به سادگی در خاک از بین نخواهد رفت و برای استفاده پروتئین‌ها در گیاه ضروری است.

نیترات: این شکل از نیتروژن برای رشد و نمو گیاه مورد استفاده قرار می‌گیرد و خیلی آسان با آب های زیرزمینی شسته خواهد شد.

دی نیتروژن: که به آن گاز نیتروژن و اتمسفری نیز گفته می‌شود، رایج ترین نوع نیتروژن است. این شکل از نیتروژن از راه باکتری ها، جلبک ها و رعد وبرق وارد خاک می شود که  البته مورد مصرف گیاه نیست.

بررسی تاثیر نیتروژن بر گیاهانجمع بندی

همانطور که اشاره کردیم یکی از عناصر بسیار حیاتی برای گیاهان، انسان‌ها و تمامی موجودات زنده نیتروژن است. این عنصر در اتمسفر، درخاک و در آب وجود دارد. چنانچه کشاورز بخواهد محصولی با کیفیت با راندمان بالا تولید نماید، باید میزان مناسبی از نیتروژن در خاک خود داشته باشد.

در این مقاله از سایت آل کود به بررسی چرخه نیتروژن و تاثیر آن بر گیاهان و همچنین علائم کمبود آن بر گیاهان پرداختیم و امید داریم شما باغداران محترم با مطالعه این مقاله به اطلاعات کامل و مفیدی در مورد این عنصر مهم و کاربردی در زندگی گیاهان دست پیدا کنید.

به این مطلب امتیاز دهید!
رضایتمندی شما از این مقاله!
5/5
جستجو
فهرست مطالب

همین‌حالا از مشاوره رایگان آل‌کود استفاده کن

این مطلب را با دوستان خود به اشتراک بگذارید.

بدون دیدگاه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

[vc_row][vc_column][vc_column_text]

مشاوره کود دهی، فروش ریز مغذی

09120807366
[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]