کود بیولوژيک : در این مطلب راجب کود های بیولوژیک ، کاربرد کود های بیولوژیک ، اونواع کود های بیولوژیک و مسائلی از این قبیل بپردازیم که قطعا اطلاعات خوبی رو در این زمینه به شما منتقل میکنه پس با ما همراه باشید .
در قرن گذشته در صنعت کشاورزی به طور گسترده ای از کود های شیمیایی استفاده می شد ، که با خوشحالی کشاورزان بخاطر به دست آوردن عملکرد بیشتر نیز همراه بود اما کود های شیمیایی به آهستگی و به مرور اثرات مخربی از خود به جای می گذارند که می توان از این اثرات مخرب به آبشویی درون ذخایر آب و آلوده سازی آن ، ازبین بردن ارگانیسم ها و حشرات دوست دار طبیعت اشاره داشت، که باعث شدند گیاهان حساسیت بیشتری نسبت به بیماری ها پیدا کنند و همچنین باعث کاهش باروی خاک ، صدمات جبران ناپذیری به اکو سیستم وارد کنند .
از همین رو متخصصان و روشن فکران علم کشاورزی در سراسر جهان دست به کار شدند تا جایگزین مناسبی برای کود های شیمیایی پیدا کنند که کود بیولوژیک یا کود زیستی حاصل همین هم فکری متخصصان علم مربوطه بود .
کود بیولوژيک چیست؟
کود بیولوژیک یا کود های زیستی به مواد حاصل خیزی گفته می شوند که دارای میکرو ارگانیسم های سودمند برای خاک هستند که باعث بهره وری بیشتر و بهتر خاک می شوند و از طرفی باعث تثبیت نیتروژن جَو یا محلول سازی فسفر خاک ، تحریک رشد گیاه از طریق سنتز مواد تقویت کننده می شود .
کود های زیستی یا بیولوژیک مبتنی بر انرژي تجدید پذیر، سازگار با محیط زیست و مقرون به صرفه هستند، که از خیلی جهات می توانند به ما کمک کنند برای مثال به صرفه جویی در هزینه های بالای مورد نیاز برای خرید کود های شیمیایی به ما کمک می کنند. همان طور که گفتیم کود های بیولوژيک یا زیستی حاوی میکرو ارگانیسم های زنده ای است که وقتی روی بذرها ، سطح گیاهان یا خاک اعمال می شوند ریزوسفر گیاه را اشغال می کند و در دسترس بودن مواد اولیه و مواد مغذی برای گیاه میزبان رشد گیاهان و درختان را تقویت می کند و همچنین حاصل خیزی خاک را افزایش می دهد .
هدف از مصرف این نوع کود ها ( کود های زیستی یا بیولوژیک ) تامین نیاز های غذایی سالم و غنی تر ، تقویت حاصل خیزی و باروری خاک برداشت بیشتر به دور از آلوده سازی محیط زیست و اکو سیستم منطقه است .
مزایای استفاده از کود های بیولوژيک
از مزایای استفاده از این نوع کود (کود های بیولوژيک ) می توان به موارد زیر اشاره کرد :
۱. افزایش میزان مواد غذایی و مواد آلی خاک
۲. جلوگیری از فرسایش خاک زیست بوم
۳. افزایش قدرت جذب مواد غذایی توسط گیاهان و درختان
۴. کاهش احیتاج گیاهان و درختان به کود های شیمیایی
۵. اصلاح شوری خاک و گوگرد موجود در خاک
۶. کود های بیولوژيک همچنین خاک سالم را ترویج می دهند ومنجر به پایداری بیشتر در کشاورزی می شوند
۷. کود های بیولوژيک یا زیستی اجازه نمی دهند عوامل بیماری زا شکوفا شوند
۸. موثر حتی در شرایط نمیشه خشک منطقه ای
۹. محافظت از محیط زیست در برابر آلاینده ها ( به دلیل طبیعی بدون این نوع کود )
همگی این موارد از سری دلایلی هستند که باعث محبوبیت این نوع کود و استفاده روز افزون آن نسبت به کود های شمیایی شده است .
از سوی دیگر با توجه به تقاضای روز افزون برای مصارف فراورده های کشاورزی زیستی یا بیولوژيک که ریشه آن بر مدیریت درست خاک و محیط رشد گیاه و درخت است، به گونه ای عمل می شود که در تغذیه گیاهان و درختان ، تعادل بین عناصر مورد نیاز در خاک به هم نخورد و هنگام رشد نیز نیازی به استفاده از سموم و آفت کش ها نباشد و به محیط زیست ، زیست بوم و خاک منطقه آسیبی نرسد و محصول نهایی که به دست مصرف کننده می رسد بدور از باقی مانده های سمی و شیمیایی و ماده نگهدارنده باشد و نه تنها مصرف این محصولات باعث رضایت مصرف کنندگان می شود بلکه ، تامین و تضمین سلامت جسمی آنان نیز خواهد بود .
انواع کود های بیولوژيک ( زیستی )
همان طور که گفتیم کود های بیولوژيک یا زیستی ورودی های آلی سازگار با محیط زیست را فراهم می کنند. از جمله کود های بیولوژیکی که مدت های طولانی است که مورد استفاده قرار می گیرند می توان به ریزوبیوم ، ازتوباکتر ، آزوسپیریلوم و جلبک های سبز آبی اشاره داشت .
در ادامه هر یک را برایتان شرح داده ایم:
ریزوبیوم
ریزوبیوم یکی از باکتری های همزیست حیاتی تثبیت کننده نیتروژن است ، به طور کلی باکتری ها به دنبال پناهگاه می گردند و از گیاهان غذا می گیرند در عوض با تامین نیتروژن تثبیت شده برای گیاهان باعث رشد آنها می شوند .
تثبیت نیتروژن توسط ریزوبیوم همزیست با حبوبات به طور قابل توجهی به تثبیت کل نیتروژن کمک می کند به همین دلیل از ریزوبیوم عمدتا برای محصولات حبوبات استفاده می شود .
آزوسپیریلوم
معروف به باکتری غیر همزیست تثبیت کننده نیتروژن است، که در اطراف گیاهان عالی زندگی می کنند اما رابطه همزیستی با گیاهان ایجاد نمی کنند به همین دلیل به ارتباط ریزوسفری نیز نامیده می شوند، زیرا باکتری ها ترشحات گیاهان را جمع می کنند و از آنها به عنوان ماده غذایی استفاده می کنند که این فرایند نیز مشارکت دو جانبه نامیده می شود .
ازتوباکتر
به باکتری های آزاد تثبیت کننده نیتروژن معروف هستند، آنها باکتری های آزاد در خاک هستند که نیتروژن جَو را در خاک تثبیت کرده و در دسترسی گیاهان قرار می دهند .
این نوع از باکتری ها بی هوازی و ساپروتروف هستند و همچنین از ریشه ها در برابر سایر عوامل بیماری زا موجود در خاک محافظت می کند .
فسفوتیکا
فسفوتیکا فسفر نامحلول در خاک را آزاد می کند و این فسفر را در مواد معدنی رُسی تثبیت می کند که به نوبه خود از اهمیت زیادی در کشاورزی برخوردار است.
یونی گرو
کود زیستی تجاری است که در حال حاضر در بسیاری از کشور های دنیا مورد استفاده قرار می گیرد این محصول از فراورده های جانبی روغن نخل ساخته می شود، که حاوی یک عنصر میکروبی است .
با تشکر از توجه شما آل کود
بدون دیدگاه