در هر فصل از زندگی، درختان ممکن است با آفات، قارچها و حشرات روبرو شود که باعث اختلال در رشد درخت شده و آسیب جدی به محصول شما وارد نماید. بهتر است در این زمان به صورت بیولوژیکی و شیمیایی با این آفات مبارزه نمایید که مانند یک واکسن میتواند از شیوع آفات در قسمتهای دیگر درخت و باغ جلوگیری نماید.
دراین مقاله از سایت آل کود میخواهیم به بررسی استفاده از آفت کشها در زمان مناسب برای درختان بپردازیم. چنانچه در مورد آفت و زمان استفاده از آفت کشها به دنبال اطلاعات هستید، این مقاله را تا انتها دنبال نمایید.
انواع سمپاشی
از آنجا که درختان میوه نسبت به درختان دیگر بیشتر دچار آفات و بیماریها میشوند در نتیجه برای کنترل و مبارزه با آفات نیاز به برنامهی سمپاشی درست و اصولی است.
به صورت تجربی کشاورزان از ۳ سمپاشی زمستانه، سمپاشی پس از ریزش گلها و همچنین سمپاشی در زمان بزرگ شدن میوه استفاده میکنند.
شناخت سمپاشی زمستانه
مهمترین سمپاشی سالانه برای درختان سمپاشی زمستانه است که باعث جلوگیری از ایجاد خسارت به باغ خواهد شد. معمولا در زمستان وقتی درختان در خواب زمستانه هستند، میزان حمله حشرات به آنها بیشتر بوده که با سمپاشی زمستانه میتوانید از این امر جلوگیری نمایید. معمولاً حشرات چوبخواری مانند کرم خراط در این زمان آماده حمله به درخت می باشند.
بهتر است سمپاشی زمستانه را با توجه به آب و هوای آن منطقه، میزان بارش در آن، تخمین زمان گلدهی و همچنین احتمال ایجاد سرمازدگی انجام دهید که معمولاً به صورت تجربی توسط خود کشاورز نجام میشود.
از آنجا که ایران دارای اقلیم مختلف آب و هوایی است، نمیتوانیم ماه خاصی را نام ببریم، اما به این نکته اشاره میکنیم که؛ بهترین موقع برای استفاده از سمپاشی زمستانه، زمانی است که شاخهها دچار برجستگیهای کوچکی شده و درست قبل از ترکیدن این برجستگیها، شما باید کوددهی سمپاشی زمستانه را انجام داده باشید.
البته میتوانید قبل از ایجاد این برجستگیها درخت را سمپاشی کنید، اما میزان تاثیر سم در زمان وجود این برجستگیها بیشتر است.
از سمی استفاده کنید که به صورت عمومی باعث از بین رفتن حشرهها و کنهها شود. البته میتوانید به صورت جداگانه نیز از آنها استفاده کنید، اما بهتر است برای صرف هزینه کمتر از یک سم استفاده کنید که قابلیت کشتن هر دو آفت را داشته باشد.
رایجترین سمپاشی در میان باغداران سمپاشی بعد از ریزش شکوفه و گل گیاه است. زمانی که ۸۰ درصد گلبرگهای گیاه بر زمین ریخته میشود، یعنی پس از بیدار شدن گیاه از خواب زمستانه و گرده افشانی و گل دادن گیاه که گلبرگها شروع به افتادن میکنند، میتوانید سمپاشی را انجام دهید. آفات رایج در این زمان کرم برگخوار و شته میباشد.
در گیاهانی مانند گوجه و چاقاله بادام که میوه آنها پس از گلدهی زود میرسد، باید توجه کنید که بعد از این سمپاشی تا ۲۷ روز میوه را برداشت نکنید ( دوره کارنس)
دوره کارنس: هنگامی که آخرین سمپاشی را بر روی درخت انجام دادید بین زمان سمپاشی و برداشت محصول باید فاصلهای وجود داشته باشد که باعث از بین رفتن تاثیر سم بر میوه شده و میوه برای سلامتی مضر نباشد. شما باغدار محترم باید با رعایت دوره کارنس میوهای با کیفیت و عاری از سموم وارد بازار نمایید.
سم پاشی در زمان رشد میوه
این سمپاشی درست زمانی است که آفت شته بیشترین حمله را به درخت داشته و به اوج خود میرسد، کرمها بر روی درخت فعال بوده و به میوهها حمله میکنند، به علت گرم شدن هوا انتظار آفات جدید نیز میرود، دقیقاً زمانی که میوه در حال درشت شدن است نوبت سمپاشی سوم است.
در این زمان شما میتوانید از سموم قویتری استفاده کنید تا بتوانید تخمهای فعال آفت را مانند آوانت از بین ببرید. درختانی مانند گیلاس و آلبالو نیاز به سم نوبت چهارم نیز دارند.
نوبت سم چهارم آنها زمانی است که؛ میوه در حال رنگ گرفتن است. میتوانید از سمکش مبارزه با مگس مدیترانهای در این زمان استفاده کنید. زیرا در زمانی که میوه در حال آب انداختن است کرم مگس میتواند تخم خود را در میوه کاشته و بعد به صورت مگس از آن خارج میشود. در این زمان شما باید برای داشتن گیلاس و آلبالوی سالم از سم قویتری مانند سم دی کلرس و یا فن والریت استفاده کنید تا میوه گیلاس سالم باشد.
آیا فقط از طریق سمپاشی میتوان جلوی آفات را گرفت؟
در سده جدید در سراسر دنیا به این سمت پیش میروند که از مصرف سموم کم کرده تا بتوانند تغذیه سالمتری داشته باشند. آنها میخواهند با روشهای زراعی جانشین سمپاشی، به میوهای مطلوبتر و ارگانیک دست یابند. در ادامه به روشهای زراعی جایگزین سمپاشی علیه بیماری و آفات اشاره میکنیم.
استفاده از نهال مقاوم در برابر آفات و بیماریها
اگر باغ خود را با نهالهایی مقاوم نسبت به آفات و بیماریها تجهیز کنید در بسیاری از موارد به سمپاشی احتیاج ندارید. میتوانید با مراجعه به مراکزی که فروش نهال مقاوم در آنها امری بدهی است و همچنین استفاده از نوع مقاوم گیاه خود، تاثیر بسیاری در کنترل بیماری و آفات داشته باشید.
بهداشت زراعی
هنگامی که میوههای آلوده پای درخت و شاخههای هرس کرده را از باغ جدا کنید میتوانید باعث میشود میزان اینوکلوم اولیه بیماری کاهش یافته و باغدار بتواند آفات و بیماری را کنترل نماید و از سمپاشی جلوگیری کند.
تقویت درختان
میدانیم که آفات و بیماریها به درختانی که دچار تنشهایی مانند: تغذیه نامناسب و عدم آبیاری کافی هستند بیشتر حمله میکنند. اگر شما باغدار محترم بتوانید برنامه آبیاری درست داشته و با کود کامل گیاه را تقویت کنید مسلماً میزان حمله آفات و بیماریها بسیار کمم خواهد شد.
نحوه ی استفاده از سموم
استفاده از سم به نوع آفات و محل آن بستگی دارد، مثلاً اگر آفات زیر برگ باشد باید سمپاشی زیر برگ انجام شود و با بدنه تماس برقرار نکند. در آفات و بیماریهایی که در خاک مستقر هستند باید به وسیله آبیاری سم وارد زمین شود. در نتیجه مهم است که شما آفت را شناخته و با توجه به مکان آن نحوه سمپاشی را انجام دهید.
جمع بندی
همانطور که در مقاله به آن اشاره کردیم شناخت آفات و بیماریها و استفاده از سم مورد نظر برای آفت کشی آن، میتواند شما را به میوهای بازارپسند، مرغوب و با کیفیت برساند که از لحاظ اقتصادی برای شما بهره بالایی داشته باشد. در مقاله به بررسی آفات و زمان استفاده از سموم پرداختیم و امیدواریم با استفاده از این مطالب بتوانید باغی آباد و سرشار از میوههایی بازارپسند و با کیفیت داشته باشید.
بدون دیدگاه