برنامه غذایی و کوددهی برنج

بعد از گندم، دومین غذای اصلی مردم دنیا برنج است. در ایران نیز ۱۶ استان کشت برنج را انجام داده و تقریبا می توان گفت که نصف استان های ایران پرورش برنج را در زمین های کشاورزی انجام می‌دهند..

باغدار در هر سال زراعی به میزان خاصی از محصول دست پیدا می‌کند و این برای تمامی کشاورزان یکسان نیست. یک کشاورز می‌تواند با برنامه غذایی درست نسبت به سایر باغداران در همان منطقه میزان کشت بیشتری برداشت نماید، زیرا شما می توانید با هزینه کردن بر روی کارگر، سم، کود، بذر و آبیای میزان محصول را دو یا سه برابر افزایش دهید.

در این مقاله از سایت آل کود برآنیم تا به بررسی تغذیه مناسب و کود دهی اصولی برنج بپردازیم.

مراحل کشت برنج و استفاده از کود مخصوص باردهی

شناخت برنج

همانطور که اشاره کردیم بعد از گندم بیشترین میزان کشت زمین های کشاورزی مختص به برنج است. میزان کالری برنج نسبت به سایر غلات بیشتر بوده  درنتیجه بیش از یک سوم سطح کشت غلات دنیا به برنج اختصاص دارد. و غذای بسیاری از مردم دنیا را تامین می‌کند.

نیمی از مردم دنیا از برنج به عنوان غذای اصلی استفاده می کنند. برنج از خانواده باریک برگان می باشد. این گیاه، نیمه آبزی، علفی و یکساله بوده و در مناطق گرمسیر و استوایی می تواند دائم کاشته شود و در مناطقی که تابستان های گرم دارد نیز کشت خوبی خواهد داشت.

پس از رسیدن روی هر ساقه چندین خوشه تولید شده و معمولا طول برنج در رقم های مختلف می تواند به اندازه ۴۰ سانتی متر تا ۵ متر ارتفاع داشته باشد.

کشورهایی که در حال افزایش جمعیت هستند، کشت برنج در آنها عنوان یک غلات برای تهیه غذای مردم بسیار ضروری است. در نتیجه افزایش تولید نقش مهمی دارد، شما می توانید با استفاده درست و بهینه از کود های کشاورزی میزان تولید برنج را افزایش دهید.

از پارامترهایی که در کشت برنج بسیار مهم است می توانیم به شرایط آب و هوایی برنج مانند: دما، سرما و کوددهی اشاره کنیم. phمناسب برای برنج بین۵/۵ تا۵/۶ بوده،  اما به صورت کلی برنج در خاک هایی که ph آنها بین ۴ تا ۷ باشد رشد می‌کند. همچنین برنج نسبت به شوری خاک حساس بوده و چنانچه زمین شور باشد باعث توقف رشد برنج خواهد شد.

برای اینکه برنج از نظر کیفیت و مقدار بتواند عملکرد خوبی را نشان دهد به عناصر ماکرو و میکرو نیازمند است که باید از ابتدای کاشت در مراحل مختلف استفاده شود. همچنین برنامه درست و اصولی باعث می‌شود برنج نسبت به بیماری های قارچی محافظت شده و محصول بهتر و با کیفیت تری تولید کند. در اینجا به چندین عنصر ضروری نورد نیاز برنج اشاره می‌کنیم.

نیتروژن: در زراعت برنج نیتروژن از اهمیت بسیاری برخوردار است زیرا باعث تشکیل پروتئین موجود در گیاه و همچنین سیتوپلاسم آن خواهد شد. در کیفیت گیاه به خصوص برگ و ساقه دخالت داشته و میزان پنجه زنی و ساخت برگ را افزایش می‌دهد.

فسفر: با اینکه میزان مصرف فسفر نسبت به ازت کمتر است، اما یکی از عناصر اصلی مورد نیاز برنج فسفر می باشد. فسفر باعث تشکیل اسید نوکلئیک که هسته اصلی تشکیل دهنده سیتوپلاسم سلول های زنده است می باشد.

فسفر باعث افزایش پنج زنی و تکثیر سلولهای گیاه می شود. همچنین باعث تولید نشاسته، کربوهیدرات‌ها و سلولز در گیاه خواهد شد. فسفر باعث افزایش ریشه و مقاومت گیاه می‌شود. اگر فسفر در گیاه کم باشد ریشه ها ضعیف شده و برگ ها نازک و تیره خواهد شد‌. همچنین گیاه کوتاه و باروری به تاخیر خواهد افتاد.

پتاسیم: برای فعال کردن آنزیم های موثر در رشد و همچنین افزایش مقاومت گیاه در برابر تنش های محیطی استفاده از پتاسیم در برنج نقش اساسی دارد. این عنصر می تواند به تحریک کربوهیدرات ها کمک کرده در نتیجه باعث افزایش ضخامت دیواره سلولی و افزایش مقاومت ساقه ها گردد. چنانچه پتاسیم در برنج کم باشد باعث شکستگی یا افتادن ساقه گیاه می شود.

کمبود پتاسیم باعث ایجاد لکه های قهوه ای مایل به زرد در برگه های پایین گیاه و در موارد شدید باعث سیاه شدن و پوسیده شدن ریشه خواهد شد.

در کنار عناصری که گفته شد برنج به انواع ریز مغذی مانند:آهن، روی و بور به مقدار کم نیازمند است.

اسید هیومیک برای برنج

احتیاج کودی برنج در مراحل مختلف

 

مرحله اول: کود دهی قبل از کشت برنج

بهتر از قبل از کشت برنج، به علت سال های متمادی کاشت از مزرعه آزمون خاک گرفته شده و با توجه به آنالیز آن به اصلاح خاک و فراهم کردن کودهای مورد نیاز بپردازیم.  معمولاً در این زمان شما می توانید از کود فسفات پتاسیم و گوگرد به همراه کود های دامی پوسیده برای این زمان استفاده کنید.

مرحله دوم: کوددهی در زمان خزانه داری

در زمان کاشت نشا و رشد آن جهت افزایش جذب موارد و عناصر موجود در آن باید از کودهای محرک رشد استفاده کنید.

بهتر از کود سه بیست شوک به صورت محلول پاشی در این زمان استفاده شود.

برنامه غذایی و کوددهی برنج

مرحله سوم: پس از کاشت نشا در مزرعه اصلی

در این مرحله نشا احتیاج به افزایش ریشه دوانی و تقویت دارد تا بتواند در برابر تنش ها مقاومت کند. شما می توانید در این زمان از کود هیومیک اسید شوک استفاده کنید. البته به یاد داشته باشید که بعد از استفاده از کود در این زمان باید ۴۸ ساعت از خروج آب جلوگیری کنید.

 مرحله چهارم: کوددهی در زمان پنجه زنی برنج

در زمان پنجه زنی باید از کودهایی با درصد فسفر بالا استفاده شود تا میزان تعداد و مقاومت پنجه افزایش داشته و همچنین گیاه در تولید نشاسته، باربری بهتر و دانه دهی عملکرد بهتری داشته باشد. در این زمان شما می توانید از کود فسفر بالای شوک استفاده کنید.

کود مایع مخصوص برنج

مرحله پنجم: کودهی در زمان ساقه دهی برنج

 

در مرحله ساقه زنی برای جلوگیری از ایجاد تنش محیطی و تغذیه، افزایش رشد و همچنین بالا بردن مقاومت گیاه باید از کودهای کامل مانند: کود کامل ۱۰ ایکس آمریکایی در کنار کودهای پتاسیم بالای شوک استفاده کنید.

این کودها در کنار هم باعث افزایش وزن دانه، تقویت دیواره سلولی برنج، ایجاد کیفیت بالاتر طعم، رنگ، کیفیت و بوی برنج شده و از خوابیدگی ساقه ها در زمان رشد اصلی و برداشت جلوگیری می‌کنند.

مرحله ششم: زمان خوشه زنی و شیری شدن برنج

در این دوره که خوشه برنج در حال شیرین شدن است، گیاه به کمپلکس کامل از ریز مغذی ها احتیاج دارد. تا در این شرایط بتوانند مواد و عناصر بیشتری جذب کرده تا خوشه های برنج خالی نشوند. در این مرحله از کود اسید آمینه شوک و کود مولتی کمپلکس شوک استفاده کنید.

مرحله هفتم: پر کردن دانه برنج

در این مرحله شما می‌توانید برای پرشدن دانه و افزایش کیفیت برنج از کود پتاسیم بالای شوک استفاده کنید.

برنامه غذایی و کوددهی برنج

جمع بندی

 

همانطور که در بالا اشاره کردیم یکی از غلات بسیار مهم و غذای غالب بسیاری از مردم دنیا برنج بوده، در نتیجه کشت و برداشت با کیفیت آن در تمامی جوامع از اهمیت ویژه ای برخوردار است.

در این مقاله به بررسی عناصر مورد نیاز برنج و کودهای مناسب آن پرداختیم. شما می توانید با تهیه کودی کامل و مناسب که تمامی عناصر مورد نیاز برنج را در خود دارد، از خرید سایر کودها بی نیاز شوید.

با تهیه کود کامل شوک  ۱۰ ایکس آمریکایی به تمامی عناصر و مواد مورد نیاز برنج دسترسی داشته باشید،همچنین می توانید از کودهای گفته شده در هر مرحله از رشد برنج با برند شوک استفاده کرده و گیاه خود را از لحاظ تامین تمامی عناصر بی‌نیاز سازید. جهت مشاوره، خرید انواع کود شوک می توانید با کارشناسان آل کود در تماس باشید.

به این مطلب امتیاز دهید!
رضایتمندی شما از این مقاله!
5/5
جستجو
فهرست مطالب

همین‌حالا از مشاوره رایگان آل‌کود استفاده کن

این مطلب را با دوستان خود به اشتراک بگذارید.

بدون دیدگاه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

[vc_row][vc_column][vc_column_text]

مشاوره کود دهی، فروش ریز مغذی

09120807366
[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]