بررسی کشاورزی ارگانیک
در مورد کشاورزی ارگانیک تعریف بسیاری گفته شده است که هر کدام می تواند ریشه در تعصبات خاصی داشته باشد، در واقع توضیح دقیق ، اصولی و جامعه ای که کشاورزی ارگانیک را درخود تعریف کند دشوار است و معمولاً بسته به ذهنیت ارائه دهنده می تواند متفاوت باشد.
به صورت کلی فرآوردههای زیستی سالمی که در ایران تولید میشود را کشاورزی سالم و در اروپا و آمریکا آن را کشاورزی بیولوژیک یا ارگانیک می نامند.
معمولاً به کشاورزی که ارزش غذایی آن بالاتر بوده، مزه بهتری داشته کشاورزی ارگانیک گفته می شود که با سلامتی انسان سازگار تر باشد و بتواند محصولی با در سبد غذایی مردم ارائه کند. در این مقاله از سایت آل کود می خواهیم به بررسی کشاورزی سالم، بیولوژیکی و ارگانیک اشاره کنیم. چنانچه به دنبال اطلاعاتی در این زمینه هستید می توانید این مقاله را مطالعه نمایید.
اهداف سازمان جهانی جنبش چیست؟
به طور کلی سازمان جهانی جنبش کشاورزی اهدافی را به دنبال دارد که در ادامه این اهداف را بیان کنیم، اهدافی که در ادامه آنها را عنوان میکنیم باعث میشود که کشاورزی ارگانیک در دنیا پیشرفت کند.
- همگام شدن با طبیعت به جای اینکه بر آن چیره شویم.
- تقویت میکروارگانیسمهای فون و فلور و همچنین افزایش تنوع گیاهی و جانوری با تقویت شاخه های زیستی و زراعی ( فون: پوشش جانوری / فلور: پوشش گیاهی)
- افزایش میزان حاصل خیزی خاکها در مدتهای طولانی
- استفاده از منابعی که قابل تجدید هستند.
- امکان بروز تمامی رفتارهای غریزی در دامها با فراهم کردن شرایط زندگی محیطی درست برای آنها.
- جلوگیری از میزان آلودگی ناشی از عملکرد کشاورزی مدرن
- حفاظت از گونه های مختلف گیاهان، تنوع ژنتیکی آنها و همچنین زیستگاه های طبیعی آنها
- ایجاد بستری مناسب برای درآمد کافی کشاورزان
تفاوت کشاورزی ارگانیک و کشاورزی غیر ارگانیک
هیچ تعریف یه صورت جهانی و آکادمیک وچود ندارد ولی یه صورت کلی میتوان گفت: به مجموعهای از روشهای زراعی که به جای استفاده از ورودیهای مصنوعی با مواد طبیعی باعث رشد گیاهان و به وجود آوردن مواد غذایی سالم تر میشود کشاورزی ارگانیک میگویند که میتوان آن را کشاورزی جایگزین نیز نامید.
معمولاً رویکرد در کشاورزی ارگانیک بیشتر بر روی بهبود خاک و افزایش مواد مغذی در آن انجام می شود. در این مدل کشاورزی خاکها پایداری بیشتری از خود نشان داده و معمولاً به مدت طولانیتری میتوان در آن کشت انجام شود.
وقتی که سخن از کشاورزی غیر ارگانیک میشود زمین در معرض مواد شیمیایی و کودهایی مانند: آفت کشها و سموم قرار میگیرد. در کشاورزی به روش شیمیایی در هنگام آبیاری مواد شیمیایی ممکن است وارد خاک شده و باعث آلودگی محیط زیست انسانها و حیوانات شود.
محصولات ارگانیک نسبت به سایر محصولات از لحاظ سلامت دارای درجه بالاتری از سلامت بوده، عطر و طعم بهتری دارند و با داشتن خواص غذایی بالاتر برای انسان ها بسیار مفید تر هستند. به صورت کلی کشاورزی ارگانیک از تمامی جهات نسبت به کشاورزی غیر ارگانیک برای انسان ها، محیط زیست، حیوانات و خاک ها مناسب تر است.
البته به این نکته توجه داشته باشید، از آنجا که ساختار تمامی موجودات زنده شیمیایی بوده استفاده از کودهای شیمیایی در حد نرمال و به اندازه کافی میتواند برای گیاه مفید باشد. اما چنانچه از آفت کشها و کودهای شیمیایی به صورت بیرویه استفاده شود باعث آلودگی هوا خاک و محیط زیست خواهد شد. بهتر است در کشاورزی ارگانیک از مواد شیمیایی استفاده شود که به صورت ارگانیک تهیه شده است.
چرا تقاضا برای کشاورزی ارگانیک وجود دارد؟
از دلایل تقاضا برای کشاورزی ارگانیک میتوانیم به مزه بهتر محصول، طبیعی بودن آن و خواص بهتر و عالیتر غذایی آن نسبت به کشاورزی شیمیایی اشاره کرد. به این صورت که میزان وجود ویتامینها محصولات در کشاورزی ارگانیک نسبت به کشاورزی صنعتی بیشتر است.
از دلایل دیگر این تقاضا میتوانیم به سازگاری کشاورزی ارگانیک با محیط زیست اشاره کنیم که کمترین میزان آسیب را برای انسانها و محیط زیست به دنبال دارد. دلیل دیگر نیز اعتقادی بوده و به این نکته اشاره میکند که؛ کشاورزی ارگانیک بر این باور است که این زمین میراث نسلهای آینده نیز میباشد و باید از آن به درستی استفاده کرد.
کشاورزی ارگانیک شامل بخشهایی است که در ادامه به آنها اشاره میکنیم:
- تلفیق عناصر غذایی
- ایجاد کشت متناوب
- ایجاد کشت مکانیکی
- استفاده از کودهای حیوانی
- استفاده از کود ارگانیک
- کمک به حفظ سلامت خاک
- کمک به سلامت آب
- کنترل کردن آفات و علف های هرز
- کمک به رشد سالم گیاهان
عملکرد ایران در کشاورزی ارگانیک
در مورد عملکرد ایران در کشاورزی ارگانیک خبر خوبی نداریم. به این نکته اشاره میکنیم که سهم ایران از کشاورزی شیمیایی تقریباً ۹۸ درصد بوده و میزان کشاورزی داخل کشور به صورت ارگانیک تنها ۲ درصد کشت در مزارع می باشد.
البته به این نکته توجه کنید که با داشتن آب و هوای نیمه خشک و خشک در ایران میتوان میزان کشاورزی ارگانیک را افزایش داد. همچنین به این نکته توجه داشته باشید که محصولاتی که از طریق کشاورزی کامل ارگانیک بدون دخالت هیچ ماده شیمیایی به دست آمدهاند قیمت بالایی دارند و تهیه آن برای تمامی مردم هیچ وجه مقدور نمیباشد.
جمع بندی
جهت سالم نگه داشتن کره زمین، محیط زیست انسانها، جانوران، سالم نگه داشتن جنگلها و سلامت آبهای کره زمین نیاز است که میزان دخالت انسان به حداقل برسد. همانطور که میدانید میزان زیادی از چرخه زیست محیطی دنیا توسط انسانها تغییر کرده و در خیلی از موارد به سمت نابودی رفته است.
برای رسیدن به محیط زیست سالمتر نیاز است که تمامی کشورها و کشاورزان دست به دست هم داده و میزان استفاده از کودهای شیمیایی نامرغوبی که به محیط زیست آسیب میزنند را به حداقل برسانند.
کمترین وظیفه ما به عنوان کشاورز این است که بهترین کود را که کمترین میزان مواد شیمیایی را در خود دارد استفاده کنیم تا بتوانیم کمترین میزان آسیب را به محیط زیست بزنیم. پس باید در هنگام تهیه کود مناسب تحقیقات لازم را انجام داده و مرغوبترین آن را تهیه کنیم زیرا در دراز مدت باعث بهره اقتصادی زمین ما خواهد شد. شما میتوانید برای تهیه کود مناسب، مشاوره در مورد کشاورزی ارگانیک با کارشناسان آل کود در تماس باشید.
بدون دیدگاه