کودهای زینک برای گیاهان آپارتمانی
کودهای زینک یک ریز مغذی ضروری برای رشد گیاهان آپارتمانی است. در حالی که برخی از خاک ها قادر به تامین مقادیر کافی روی برای تولید محصولات هستند. روی یک ریزمغذی توصیه شده در برنامه های دهی و رشد انواع گیاهان آپارتمانی است.
منابع طبیعی روی
روی به طور طبیعی از سنگ ها خارج می شود. مقدار روی موجود در خاک به مواد اولیه آن خاک بستگی دارد. در خاکهای شنی و اسیدی بسیار شسته شده عموماً روی به مقدار کمی در دسترس گیاه قرار می گیرد. خاک های معدنی با مواد آلی کم خاک نیز کمبود روی را نشان می دهند. در مقابل، خاک هایی که از سنگ های آذرین سرچشمه می گیرند دارای روی بیشتری هستند. گیاهان روی را به شکل یونی دو ظرفیتی (Zn2+) و روی کیلاته می گیرند.
نقش روی در گیاهان آپارتمانی
روی یک جزء مهم از آنزیم های مختلف است که مسئول بسیاری از واکنش های متابولیکی در همه محصولات هستند. اگر آنزیم های خاصی در بافت گیاه وجود نداشته باشند، رشد و نمو متوقف می شود. تشکیل کربوهیدرات، پروتئین و کلروفیل در گیاهان دارای کمبود روی به طور قابل توجهی کاهش می یابد. بنابراین، برای رشد بهینه و حداکثر عملکرد مصرف ثابت و مداوم روی مورد نیاز است.
عوامل موثر بر کمبود روی در گیاهان آپارتمانی
عوامل موثر بر کمبود در گیاهان آپارتمانی شامل :
دمای خاک :
دمای خاک در اوایل بهار می تواند نیاز به روی در این گیاهان تشدید کند. هنگامی که دمای خاک پایین است، کانی سازی مواد آلی خاک کند می شود و در نتیجه مقدار روی کمتری در محلول خاک آزاد می شود. رشد ریشه نیز به دلیل دمای سرد متوقف می شود و توانایی گیاه برای یافتن منابع جدید روی در ساختار خاک را کاهش می دهد.
بافت خاک :
واکنش گیاهان آپارتمانی به کمبود کودروی بیشتر در خاکهای با بافت ریز رخ می دهد. طبق مطالعات گسترده محققان کشاورزی وقتی محصولات پرمحصول در خاکهای شنی با محتوای مواد آلی کم رشد میکنند، واکنش به روی ممکن است رخ دهد. اما عکس العمل به کمبود روی در این شرایط اندک بوده و هر سال رخ نمی دهد. بنابراین آزمایشات خاک برای تعیین اینکه آیا روی در برنامه کوددهی گیاهان آپارتمانی مورد نیاز است یا خیر توصیه می شود.
حذف خاک سطحی :
احتمال پاسخ به کوددهی روی در جایی که خاک سطحی برداشته شده یا فرسایش یافته است افزایش می یابد. هنگامی که خاک ها فرسایش می یابند، مقدار کربنات کلسیم آزاد در سطح خاک افزایش می یابد. با افزایش درصد کربنات کلسیم آزاد، نیاز به روی در برنامه کوددهی گیاهان آپارتمانی افزایش می یابد.
محصول قبلی :
احتمال پاسخ به کوددهی روی افزایش مییابد اگر گیاهان آپارتمانی بعد محصولی محصول قبلی کاشته شوند. این وضعیت به عنوان “سندرم آیش” نامیده می شود و در نتیجه ارتباط ریشه گیاه با میکروارگانیسمهای خاک ضعیف میشود توانایی گیاه را برای جذب فسفر و روی افزایش می دهد.
سطح فسفر :
رابطه مستقیمی بین فسفر و روی در خاک وجود دارد. اما استفاده بیش از حد از کودهای فسفاته باعث کمبود روی در گیاهان آپارتمانی می شود که به تبع آن عملکرد دانه کاهش می یابد. این کاهش عملکرد عمدتاً در خاک آهکی با pH بالا (PH > 8.3) و فسفر و روی پایین خاک رخ می دهد. کمبود روی ناشی از فسفر می تواند مهم باشد و ممکن است تنها در صورتی رخ دهد که از میزان بسیار بالای کود فسفات (بیش از 100 هزار گرم ) استفاده شود و آزمایش خاک برای روی در مقدار بین کم و بسیار کم باشد.
علائم کمبود روی در گیاهان آپارتمانی
هنگامی که گیاهان آپارتمانی دچار کمبود روی هستند به طور طبیعی رشد نمی کنند و ممکن است علائم کمبود روی به صورت مشخص در دو یا سه هفته اول فصل رشد ظاهر می شود. اگر کمبود روی شدید باشد، این علائم به مقدار بیشتر در کل فصل باقی می ماند. کمبود روی در گیاهان آپارتمانی با ایجاد نوارهای پهنی از بافت راه راه در هر طرف از میانی برگ بروز می کند . این نوارها از نزدیک ترین قسمت برگ به ساقه شروع می شود و ابتدا در قسمت بالایی گیاه ظاهر می شود. به نظر می رسد گیاهان آپارتمانی با کمبود روی رشد کمی خواهند داشت. کمبود روی در برخی گیاهان آپارتمانی ابتدا به صورت زرد شدن برگهای پایینی ظاهر می شود. با رشد بیشتر گیاه این زردی به رنگ برنزی یا قهوه ای تبدیل می شود. برگها ظاهری زنگ زده پیدا می کنند. مراقب باشید در این گیاهان برگهای آفتاب سوخته با کمبود روی اشتباه گرفته نشود. علائم کمبود روی درگیاهان آپارتمانی مانند بگونیا ایجاد کلروز بین رگبرگهای برگ است. کمبود روی را نباید با کلروز ناشی از فقر آهن که در گیاهان دیگر مانند حبوبات شایع تر است، اشتباه گرفت. مثلا برای ذرت و لوبیا خوراکی، علائم مشکوک کمبود روی را باید با تجزیه و تحلیل بافت گیاه مورد بررسی قرار گیرد. برخی مواقع کمبود روی در گیاهان آپارتمانی ناشی از فسفر ممکن است که این می تواند مهم باشد، البته زمانی که میزان بالای کود در زمین های زراعی استفاده شود. با این حال، کود دامی حاوی روی نیز می توانند برای رشد محصول استفاده شود. بنابراین، فسفر تهیه شده از کود دامی نباید کمبود روی برای تولید محصولات کشاورزی و گیاهان ایجاد کند.
انجام آزمایشات خاک برای تشخیص کمبود روی
نیاز به روی در یک برنامه کودی را می توان از طریق آزمایش خاک و تجزیه و تحلیل گیاه تعیین کرد. تجزیه و تحلیل گیاهی می تواند کمبود علایم روی را در طول فصل رشد تأیید کند. با این حال، تجزیه و تحلیل بافت های گیاهی باید در ترکیب با آزمایش خاک قبل از رسیدن به توصیه های قطعی برای استفاده از روی در یک برنامه کوددهی استفاده شود. میزان روی بافت بین مراحل رشد گیاهان آپارتمانی متفاوت است. برای اینکه تفسیر اطلاعات تجزیه و تحلیل گیاه دقیق باشد، مهم است که محصولات در مراحل مختلف رشد نمونه برداری شوند. بنابراین کودهای روی نه تنها در تمام مراحل رشد گیاهان آپارتمانی مهم هستند بلکه دیگر محصولات زراعی برای رشد و عملکرد با کیفیت مورد نیاز است.
با تشکر از توجه شما آل کود
بدون دیدگاه