کود آهن

کود آهن یا Iron fertilizer از مهمترین کودهای مصرفی در صنعت کشاورزی است زیرا آهن یکی از ضروری ترین عناصر ریز مغذی در گیاهان است. این عنصر کم مصرف در فرآیند تولید کلروفیل نقش مهمی را ایفا می کند. به همین دلیل تولید کلروفیل و سبزینه برگ گیاهان تا اندازه زیادی وابسته به عنصر آهن می‌باشد. اهمیت آهن تا به آنجا پیش رفته است که کارشناسان تغذیه گیاهی همواره در تلاش برای تشخیص علائم کمبود آهن و رفع موانع جذب عنصر آهن بوده‌اند. در این مقاله ضمن بررسی ارزش غذایی عنصر آهن، به علائم کمبود آهن در گیاهان و روش های بر طرف نمودن این کمبود اشاره خواهیم کرد.

کود آهن
کود آهن

کاربردهای خصوصیات آهن در کود

آهن که ماده اصلی تشکیل دهنده هسته کره زمین است، فراوان ترین عنصر در کل کره زمین (حدود 35 درصد) است و در خورشید و سایر ستارگان نسبتاً فراوان است . در پوسته فلز آزاد نادر است و به عنوان آهن خاکی (آلیاژ شده با 2-3 درصد نیکل ) وجود دارد.
سنگهای بازالت در گرینلند وکربن رسوبات در ایالات متحده (میسوری) و به عنوان یک آهن شهابی کم نیکل (5-7 درصد نیکل) کاماکیت . نیکل آهن ، یک آلیاژ بومی ، در رسوبات زمینی (21-64 درصد آهن ، 77-34 درصد نیکل) و در رخ می دهدشهاب سنگ به عنوان تانیت (62-75 درصد آهن ، 37-24 درصد نیکل). برای خواص کانی شناسی توده جامد آهن و نیکل آهن، دیدن عناصر بومی)شهاب سنگ ها به عنوان آهن، آهن سنگ یا سنگی با توجه به نسبت نسبی محتوای آهن و سیلیکات، مواد معدنی خود است. آهن همچنین در صدها ماده معدنی با سایر عناصر ترکیب شده است.

شکل خالص آهن

سه خاصیت آهن واقعی در شکل خالص آن رخ می دهد. آهن دلتا ، که با ساختار کریستالی مکعب بدن محور مشخص می شود ، بالاتر از دمای 1.390 درجه سانتیگراد (2،534 درجه فارنهایت) است. در زیر این دما انتقال به وجود داردآهن گاما ، که دارای یک ساختار مکعب (یا مکعب بسته بندی شده) صورت محور است و از پارامغناطیس است (قادر به مغناطیس شدن ضعیف و فقط تا زمانی که میدان مغناطیسی وجود دارد).

کود آهن
کود آهن

توانایی آن در شکل گیری محلولهای جامد با کربن در ساخت فولاد مهم است. در دمای 910 درجه سانتیگراد (1670 درجه فارنهایت) انتقال به پارامغناطیسی وجود دارد آهن آلفا ، که از نظر ساختار نیز مکعبی بدن محور است. در زیر 773 درجه سانتیگراد (1،423 درجه فارنهایت) ، آهن آلفا فرومغناطیسی می شود (یعنی قادر به مغناطیس شدن دائمی) ، که نشان دهنده تغییر در ساختار الکترونیکی است اما هیچ تغییری در ساختار کریستالی ایجاد نمی شود. بالاتر از 773 درجه سانتیگراد (نقطه کوری آن) ، فرومغناطیس خود را به طور کلی از دست می دهد . آهن آلفا یک فلز نرم ، چدنی ، براق ، خاکستری به رنگ سفید است که از مقاومت کششی بالایی برخوردار است. آهن خالص کاملاً واکنشی است. در حالت بسیار ریز تقسیم شده ، آهن فلزی بصورت خنثی است (یعنی خودبخود مشتعل می شود). این ترکیب با کلر در گرمایش خفیف و همچنین با انواع غیر فلزات دیگر از جمله همه هالوژن ها ، گوگرد ، فسفر ، بور ، کربن و سیلیکون ترکیب می شود (فازهای کاربید و سیلیسید نقش عمده ای در متالورژی فنی آهن دارند).
آهن فلزی به آسانی در اسیدهای معدنی رقیق حل می شود. با اسیدهای غیر اکسید کننده و در صورت عدم وجود هوا ، آهن در حالت اکسیداسیون +2 به دست می آید. با وجود هوا یا هنگامی که اسید نیتریک رقیق شده گرم شوداستفاده می شود ، برخی از آهن به عنوان یون Fe 3+ به محلول می رود . واسطه هایی که به شدت اکسید می شوند – به عنوان مثال ، اسید نیتریک غلیظ یا اسیدهای حاوی دیکرومات – آهن غیر فعال (به عنوان مثال باعث می شود که فعالیت شیمیایی عادی خود را از دست بدهد) ، به همان اندازه که کروم انجام می دهد . آب فاقد هوا و رقیق کننده هیدروکسیدهای بدون هوا تأثیر کمی بر روی این فلز دارند ، اما توسط هیدروکسید سدیم غلیظ متمرکز مورد حمله قرار می گیرند. ترکیبات آهن متمایل به مطالعه با استفاده از یک پدیده شناخته شده به عنوان اثر موسباور (پدیده از یک پرتو گاما جذب و بدون پس زدن توسط یک هسته). اگرچه تأثیر برای حدود یک سوم از عناصر مشاهده شده است ، اما به ویژه برای آهن (و به میزان کمتری قلع ) این اثر یک ابزار تحقیقاتی مهم برای شیمی دان بوده است. در مورد آهن ، این اثر به این واقعیت بستگی دارد که هسته آهن آهن -57 با جذب تابش گاما از فرکانس بسیار واضح تعریف شده که تحت تأثیر حالت اکسیداسیون ، پیکربندی الکترونی و مواد شیمیایی قرار دارد ، می تواند به حالت پر انرژی هیجان زده شود. محیط از اتم آهن است و بنابراین می تواند به عنوان کاوشگر رفتار شیمیایی آن مورد استفاده قرار گیرد. اثر برجسته از آهن -57 در مطالعه استفاده شده استمغناطیس و مشتقات هموگلوبین و برای ساختن یک ساعت هسته ای بسیار دقیق.

ترکیبات آهن

مهمترین حالت اکسیداسیون آهن +2 و +3 است ، اگرچه تعدادی از حالتهای 4 + و 6+ شناخته شده اند. برای عنصر آهن روند در پایداری نسبی حالتهای اکسیداسیون در بین عناصر سری اول انتقال ادامه می یابد ، به جز این که هیچ شرایط ترکیبی یا شیمیایی مهمی وجود ندارد که در آن حالت اکسیداسیون آهن با تعداد کل آن باشد. الکترونهای پوسته ، هشت؛ بالاترین حالت اکسیداسیون شناخته شده +6 است که نادر و بی اهمیت است. حتی حالت اکسیداسیون +3 ، که در موقعیت کروم در جدول تناوبی حائز اهمیت است ، می تواند زمین را در موقعیت +2 در موقعیت آهن از دست دهد. ترکیبات آهن در حالت 2+ آهن مشخص شده و حاوی یون های سبز کم رنگ یون 2 یا یون های پیچیده است. ترکیبات آهن در حالت +3 به آهن گفته می شود و حاوی یون Fe 3+ (بسته به میزان هیدرولیز ) یا به رنگ نارنجی تا قهوه ای بسته به میزان هیدرولیز ) یا یونهای پیچیده است.

سه ترکیب اکسیژن آهن شناخته شده است:

اکسید آهن ، اکسید فریک ، اکسید فروسوفرریک ، یا اکسید فروفریک ، که حاوی آهن در هر دو حالت اکسیداسیون +2 و +3 است.اکسید آهن نوعی پودر سبز مایل به سبز است که در درجه اول به عنوان رنگدانه ای برای عینک استفاده می شود. این ماده در طبیعت به عنوان معدنی رخ می دهد و می تواند با گرم کردن یک ترکیب آهنی در غیاب هوا یا با عبور هیدروژن بر روی آن تهیه شود.اکسید آهن . اکسید فریک یک پودر قهوه ای مایل به قرمز و سیاه است که به طور طبیعی به عنوان هماتیت معدنی رخ می دهد . می توان با اشتعال تقریباً ترکیبات آهنی موجود در هوا به صورت مصنوعی تولید کرد. اکسید آهن اساس یک سری از رنگدانه ها از زرد تا قرمز است که به قرمز ونیزی معروف است. فرم قرمز پودری ریز ، که اغلب به آن جواهرات فروشی می گویند ، برای جلا دادن فلزات گرانبها و الماس و همچنین در مواد آرایشی استفاده می شود. اکسید تعدادی از هیدرات ها را با ساختار و ترکیب متغیر تشکیل می دهد. یک شکل رایج زنگ آهن است که با عمل ترکیبی از رطوبت ، دی اکسید کربن تولید می شودو اکسیژن موجود در هوا روی آهن فلزی است. این فرایند در دو مرحله اتفاق می افتد: اول ، آهن در محلول اسیدی تولید شده توسط رطوبت و دی اکسید کربن هوا حل می شود تا آهن آهنی تشکیل شود و هیدروژن را آزاد کند. دوم ، اکسیژن موجود در هوا آهن آهن را اکسیده می کند تا اکسید فروید هیدراته شود.اکسید فروسوفرریک به عنوان مگنتیت معدنی به شکل بلورهای مغناطیسی ، سیاه یا قرمز سیاه رخ می دهد. این ماده با عبور بخار بر روی آهن قرمز داغ تهیه می شود.

کود آهن
کود آهن

این اکسید بطور گسترده در فریت ها ، موادی با نفوذ پذیری مغناطیسی بالا و مقاومت الکتریکی بالا مورد استفاده قرار می گیرد که در حافظه ها و پوشش های خاص رایانه ای برای نوار مغناطیسی مورد استفاده قرار می گیرد . همچنین از آن به عنوان رنگدانه و ماده پولیش استفاده می شود.

عمل اسید سولفوریک بر روی آهن منجر به تشکیل دو ترکیب گوگرد می شود:

سولفات آهن، که است که معمولا در دسترس به عنوان و سولفات آهن . آهنی سولفات، شناخته شده در تجارت به عنوان سبز سولفات و یااست، به عنوان یک محصول جانبی فرایندهای صنعتی با استفاده از آهن به دست آمده سنگ معدن که با اسید سولفوریک درمان شده اند. این ماده به عنوان یک ماده اولیه برای تولید انواع دیگر ترکیبات آهنی و به عنوان یک عامل کاهش دهنده خدمت می کند. همچنین در ساخت جوهر ، کود و سموم دفع آفات و آبکاری آهن به کار می رود .سولفات آهن با افزودن اسید سولفوریک و یک ماده اکسید کننده (به عنوان مثال ، اسید نیتریک یا هیدروژن پراکسید) در مقیاس بزرگ در محلول گرم سولفات آهنی تولید می شود. این ماده برای تهیه آلوم آهن و سایر ترکیبات آهن استفاده می شود. به عنوان منعقد کننده در تصفیه آب و تصفیه فاضلاب. و به عنوان یک مصلح (ثابت کننده) در رنگ آمیزی و چاپ پارچه.

با استفاده از کلر ، آهن گروه دیگری از ترکیبات مهم صنعتی را تشکیل می دهد:

کلرید آهن و کلرید فریک ،. کلرید آهنی با عبور از گازهای کلرید هیدروژن خشک بر روی آهن قرمز داغ به عنوان کریستالهای ظریف-زرد (جذب رطوبت) به دست می آید . همچنین می توان آن را به صورت هیدراته ،با حل آهن فلزی در اسید هیدروکلریک تهیه کرد . این ماده در صنعت رنگ به عنوان ماده مغذی و به عنوان ماده کاهنده استفاده می شود.کلرید فریک به طور کلی از طریق کلرید آهن از طریق عمل کلرید یا اسید نیتریک تهیه می شود. از این ماده برای ساخت بسیاری از ترکیبات آهن دیگر و به عنوان ماده کلرزن برای نقره ، مس و برخی ترکیبات آلی استفاده می شود. درمان محلول با یون هگزاسیانوفروات پیچیده ، رسوب آبی عمیق به نام پروسی آبی را تولید می کند . این رنگدانه دارای رنگ مایل به مایل به قرمز است و در رنگ ها ، مینا ها و لاک ها به کار می رود. تعدادی از ترکیبات آهن از نظر پزشکی مفید هستند. مثلا،گلوکونات آهنی، آهن و پیرو فسفات فریک در میان ترکیبات اغلب برای درمان استفاده می شود کم خونی . نمک فریک های مختلف، که به عنوان منعقد کننده عمل می کنند، به اعمال زخم به ترویج شفا.

استفاده از آهن:

آهن برای زندگی گیاهان و حیوانات بسیار حیاتی است. آهن بخش فعال مولکول هموگلوبین است که بدن ما از آن برای انتقال اکسیژن از ریه ها به بقیه بدن استفاده می کند. فلز آهن به طور گسترده با سایر فلزات و کربن برای مصارف تجاری متعدد آلیاژ شده است.

نحوه استفاده از نانو کود آهن شوک مایع
آهن خوک یک آلیاژ است که حاوی حدود 3-5٪ کربن است و مقادیر مختلفی از سرب،سیلیسیم ،فسفر و منگنز دارد. چدن شکننده، سخت، و نسبتا زود گداز است و مورد استفاده برای تولید سایر آلیاژهای آهن ، از جمله فولاد. آهن فرفورژه حاوی تنها چند دهم درصد از كربن است و نسبت به آهن خوك قابل چربی ، سفت و سخت تر است. آهن فرفورژه به طور معمول دارای ساختار فیبری است. فولاد کربن یک آلیاژ آهن با کربن است و مقادیر کمی از فولادهای ، سیلیسیم و منگنز وفسفر . آلیاژ از فولادهای کربنی است که حاوی مواد افزودنی مانند کروم ، نیکل ، وانادیوم و غیره است. آهن کم هزینه ترین ، فراوان ترین و بیشتر مورد استفاده از تمام فلزات.

محتوای کل آهن

محتوای آهن از 0.5٪ در نمونه شاهد به 6.382٪ با 64٪ آهن اضافه شده در شاخ برگ و از 0.14٪ به 2.28٪ در پوسته برنج افزایش یافته است .این نتایج نشان می دهد که هر چه آهن بیشتری اضافه شود ، یون های آهن بیشتری به مواد آلی متصل شده اند و می توان فرض کرد که تمام آهن به شکل آلی محدود شده است. زیرا لیزیمترهای مورد استفاده در هر دو آزمایش به شدت آبیاری شده و بنابراین آهن غیر معدنی آزاد است. سریع شسته شد در نتیجه ، کودهای آلی با 3/6 و 2/3 درصد آهن كل آهن با 26.1 و 49.2 درصد آهن موجود به ترتیب برای برگهای ممرز و برگهای برنج حاصل شده است.

کود آهن
کود آهن

حقایق دیگر آهن

آهن چهارمین عنصر فراوان در پوسته زمین است. اعتقاد بر این است که هسته زمین در درجه اول از آهن تشکیل شده است.آهن خالص از نظر شیمیایی واکنش پذیر بوده و به ویژه در هوای مرطوب یا در دماهای بالا به سرعت دچار خوردگی می شود. سه کشور برتر آهن معدن عبارتند از اوکراین ، روسیه و چین. چین ، استرالیا و برزیل جهان را در تولید آهن هدایت می کنند. بسیاری از شهاب سنگ ها حاوی مقادیر زیادی آهن هستند. آهن در خورشید و ستارگان دیگر یافت می شود. آهن یک ماده معدنی مهم برای سلامتی است ، اما آهن بیش از حد بسیار سمی است. آهن آزاد در خون با پراكسیدها واکنش نشان می دهد تا رادیكالهای آزاد ایجاد كند كه به DNA ، پروتئین ، لیپیدها و سایر اجزای سلولی آسیب می رساند و منجر به بیماری و گاهی مرگ می شود. 20 میلی گرم آهن به ازای هر کیلوگرم وزن بدن سمی است ، در حالی که 60 میلی گرم در هر کیلوگرم کشنده است.آهن برای رشد و نمو مغز ضروری است. کودکان با کمبود آهن توانایی کمتری در یادگیری دارند. در آزمایش شعله ، آهن با رنگ طلایی می سوزد.از آهن در آتش بازیها برای ایجاد جرقه استفاده می شود. رنگ جرقه ها به درجه حرارت آهن بستگی دارد.

کود آهن کلات شده با eddha (کود شیمیایی آهن)

یکی از رایج ترین کودهای آهن موجود در بازار کود شیمیایی آهن کلات شده با eddha است. کود آهن یکی از مهمترین دستاوردهای شیمیدانان در رفع علائم کمبود آهن در گیاهان بوده است کود تولیدی از طریق ماده کلات کننده کاملاً شیمیایی تولید شده است و تنها مناسب استفاده در خاک می باشد. این کود شیمیایی در برابر نور خورشید به سرعت تجزیه می گردد و وزن ملکولی آن 430 است. کود آهن کلات شده با eddha فقط در انتقال عنصر آهن در گیاه نقش ایفا خواهد کرد و موجب انتقال سایر عناصر غذایی در گیاهان نمی شود. ضمناً کود آهن شیمیایی همانند بسیاری از کودهای شیمیایی دارای تاریخ مصرف است.

فرمول شیمیایی کود آهن کلات شده با eddha

کود آهن
کود آهن

این کود شیمیایی نوعی ترکیب شیمیایی مصنوعی ساخته دست بشر در لابراتوارها می باشد. کود شیمیایی آهن با کد شیمیایی C18H16N2O6FENA بین شیمیدانان شناخته شده است. عموماً کود آهن کلات شده با eddha دارای 6 درصد آهن می باشد و این موضوع بر روی کلیه بسته‌بندی‌های کود آهن مجاز موجود در بازار درج گردیده است. به این معنی که در یک کیلوگرم از این کود، 6 درصد یا به عبارتی 60 گرم آهن موجود است.

کود آهن کلات شده با هیومیک اسید (کود طبیعی)

این ترکیب برخلاف کود کلات شده باEDDHA از طریق عامل طبیعی هیومیک اسید کلات شده است و وزن ملکولی بسیار بالاتری دارد. وزن مولکولی کود آهن کلات شده با هیومیک اسید30000 تا 300000 می باشد. این ترکیب طبیعی هم برای پاشش روی سطح برگ گیاهان مناسب است و هم برای کود دهی به‌صورت پاشش روی سطح خاک مناسب می باشد. به عبارتی کود آهن کلات شده با هیومیک اسید هم از طریق برگ جذب می‌شود و هم از طریق ریشه، ضمناً در برابر اشعه ماورا بنفش نیز مقاومت بهتر و بالاتری نیز نسبت به تجزیه شدن دارد. انتقال آهن در گیاه از طریق کود دهی کود آهن کلات شده با هیومیک اسید موجب انتقال سایر زیر مغذی‌ها نیز می شود.

کود آهن
کود آهن

نانو ذرات اکسید آهن

از نانومواد تقریباً در هر جنبه ای از زندگی مدرن ، از جمله کشاورزی استفاده می شود. هدف از این مطالعه بررسی اثربخشی نانوذرات اکسید آهن نانوذرات به عنوان کودی جهت جایگزینی کودهای سنتی که دارای کاستیهای مختلفی هستند ، می باشد. اثرات کودهای آهن و کود شیمیایی کود بر رشد و نمو بادام زمینی، گیاه زراعی که نسبت به کمبود آهن بسیار حساس است ، مورد بررسی قرار گرفت. در یک آزمایش گلدان نتایج نشان داد که نانوذرات باعث افزایش طول ریشه ، ارتفاع گیاه ، زیست توده ، و ارزش گیاهان مانند گندم می شوند. . نانوذرات با تنظیم محتوای فیتوهورمون و فعالیت آنزیمهای آنتی اکسیدانی رشد بادام زمینی را ترویج کردند. مطالب آهن در گیاهان بادام زمینی با آهن نانو ذرات و درمان آهن بالاتر از گروه کنترل بود. ما از طیف سنجی اشعه ایکس پراکندگی انرژی برای تجزیه و تحلیل کمی از آهن در خاک استفاده کردیم. بادام زمینی معمولاً در خاک شنی کشت می شود که به راحتی کود می شود. با این حال ، نانوذرات بر روی خاک شنی جذب می شوند و در دسترس بودن آهن به گیاهان را بهبود می بخشند. با هم ، این نتایج نشان می دهد که نانوذرات می توانند جایگزین کودهای سنتی آهن در کشت گیاهان بادام زمینی شوند. به بهترین دانش ما ، این اولین تحقیق در مورد نانوذرات به عنوان کود آهن است.

فناوری نانو و کود آهن

با توسعه سریع فناوری نانو ، از نانومواد به طور فزاینده ای در زمینه های هوافضا ، محیط زیست ، صنعت و کشاورزی استفاده می شود. مواد نانومواد از ذرات در مقیاس نانومتر با قطر بسیار کوچک و مساحت خاص خاص تشکیل شده اند. در مقایسه با مواد سنتی ، نانومواد بسیاری از کارکردهای ویژه حاصل از اثر اندازه کوانتومی ، تونل سازی کوانتومی ماکروسکوپی و اثر محصور دی الکتریک را دارند و همچنین برخی از کارکردهای جدید را . در نتیجه چنین نانومواد کاربردهای بالقوه زیادی دارند. در مطالعات قبلی ، نشان داده شده است که نانومواد موجب جوانه زنی بذر ، تقویت تخریب بقایای سموم دفع آفات و بهبود کیفیت خاک می شوند وزارت کشاورزی ایالات متحده اهمیت استفاده از فناوری نانو در تولید محصولات کشاورزی را بیان کرد. از آن زمان ، بسیاری از کشورها تلاشهای تحقیقاتی در این زمینه را افزایش داده اند .علاوه بر این ، بسیاری از کارشناسان پیشنهاد کرده اند که برای دستیابی به توسعه پایدار تولید محصولات کشاورزی مانند موز و خرما با حداقل اثرات زیست محیطی ، از نانوذرات در زمینه تغذیه خاک گیاهان استفاده شود. فناوری نانو یک انقلاب فنی جدید است. بنابراین ، نانومواد به ماده جدیدی برای توسعه کشاورزی تبدیل می شوند و ایده ها و راهنمایی های جدیدی را برای تولید جهانی کشاورزی نشان می دهند. آهن (آهن) یک ماده مغذی اساسی برای همه موجودات است کمبود آهن در بین محصولات مختلف بسیار گسترده است ، و بادام زمینی به خصوص حساس است .محتوای آهن در خاک معمولاً زیاد است ، اما بخش بزرگی از آن به ذرات خاک ثابت می شود.

آهن به طور عمده به صورت غیر محلول آهن 3+ است ، خصوصاً در خاکهای با پی اچ بالا و هوازی. بنابراین ، این خاک ها معمولاً از نظر موجود ، آهن 2+کمبود دارن. زیرا گیاهان معمولاً آهن 2+را جذب می کننداز خاک خاکهای کمبود آهن به گیاهان کمبود آهن منتهی می شوند در گیاهان آهن در بسیاری از فرآیندهای فیزیولوژیکی از جمله بیوسنتز همچنین ، با توجه به زنجیره غذایی خاک – گیاه – حیوان – انسان ، کمبود آهن نه تنها بر رشد و نمو گیاهان تأثیر می گذارد ، بلکه می تواند منجر به کم خونی در حیوانات و انسان ها شود. بنابراین ، بهبود بهره وری از کودهای آهن مهم است. بادام زمینی یک محصول مهم نفتی و نقدی در چین است و در بیشتر مناطق زراعی آن بافت خاک بسیار سنگین و شنی است .بادام زمینی به خصوص در خاکهای قلیایی نسبت به کمبود آهن بسیار حساس است. در خاک های آهکی ، کمتر از 10٪ آهن در دسترس گیاهان است بنابراین ، کمبود آهن عامل مهمی است که می تواند عملکرد محصول را کاهش داده و کیفیت محصول بادام زمینی را کاهش دهد. استفاده از کود آهن هنوز موثرترین روش برای بهبود کمبود آهن در گیاهان است. انواع متداول کودهای آهن شامل کود معدنی ، آهن ، کود کلات آهن و کود آلی – آهن کود چدنی – آهن گران تر است ، و اغلب در محصولات با ارزش بالا استفاده می شود. کود معدنی آهن معدنی آهن برای بهبود محتوای آهن موجود در خاک های آهکی قلیایی کمی موثر است. کود آلی- آهن به آسانی روی ذرات خاک جذب می شود که می تواند اثر کود را کاهش دهد. بنابراین ، اغلب در کشت بدون آب و به عنوان یک اسپری شاخ و برگ استفاده می شود . ما می خواهیم نوع جدیدی از کود پیدا کنیم که بتواند نواقص کودهای سنتی را برطرف کند. به تازگی ، استفاده از نانومواد در تولید محصولات کشاورزی افزایش یافته است. مطالعات قبلی نشان داده اند که نانومواد به دلیل خصوصیات فیزیکی و شیمیایی دارای کاربردهای بالقوه به عنوان کودهای زراعی هستند.

کود آهن
کود آهن

نانوذرات اکسید آهن یکی از مهمترین اکسیدها در زمینه نانومواد است. نانوذرات به طور گسترده در کاتالیز ، مواد مغناطیسی ، زیست پزشکی ، تصفیه آب و سایر زمینه ها کاربرد دارند . این مطالعه نشان داد که نانوذرات توسط گیاهان هندوانه قابل جذب و انتقال هستند تا به امروز ، گزارش های کمی در مورد استفاده از نانومواد به عنوان کود برای تولید محصولات کشاورزی وجود داشته است ، و همه آنها به جای شرایط مزرعه بر روی شرایط ایده آل هیدروپونیک بوده اند.

زیست توده و تعیین محتوای آهن کل

پس از گذشت 38 روز از کاشت ، گیاهان برداشت شده به ریشه و شاخه های جدا شدند. ارتفاع بوته ، طول ریشه و تعداد شاخه ها اندازه گیری شد. ریشه و شاخه های غیرفعال شده آنزیم ها به مدت 30 دقیقه در دمای 105 درجه سانتی گراد و سپس در دمای 75 درجه سانتیگراد بود تا زمانی که مواد به یک وزن ثابت برسند. برای اندازه گیری محتوای آهن کل ، بافتهای خشک وزن شده و درون پودر قرار گرفتند.

سایر انواع کود آهن کلات شده شیمیایی

دیگر فرمولاسیون‌های شیمیایی موجود در بازار به‌جز فرمولاسیون شیمیایی کود آهن کلات شده با eddha ، کود شیمیایی کود آهن کلات شده با EDTA و کود شیمیایی کود آهن کلات شده با eddhSa است. این ترکیبات به‌تازگی معرفی شده اند و در بازار ایران چندان شناخته شده نیستند. اما ویژگی‌های کود های آهن با عامل کلات کننده شیمیایی را دارا هستند و تفاوت آن ها در درصد آهن موجود در آن هاست که بر روی بسته بندی کود شیمیایی به صورت درصد درج گردیده است.

سولفات آهن:

سولفات آهن یکی از مکمل های اصلی آهن موجود است. فصل رشد فعال تابستان برای چمن های فصل گرم و بهار یا پاییز برای چمن های فصل خنک – بهترین زمان برای استفاده از آن است زیرا رنگ آمیزی سبز تیره را در چمن ها به طور هم زمان حدود دو تا چهار هفته تشویق می کند. 2 اونس سولفات آهن را در 3 تا 5 گالن آب برای هر 1000 فوت مربع چمن رقیق کنید. برای اینکه سبز چمن شوید ، باید در طول تابستان تکرار شوید ، اما صبر کنید تا دمای زیر 80 درجه فارنهایت باشد تا از آسیب رسیدن به چمن جلوگیری شود. از استفاده از آن در نزدیکی بتن و سطوح مشابه خودداری کنید ، زیرا باعث لکه های زنگ زدگی می شود.

تفاوت های کود شیمیایی آهن و کود طبیعی آهن

کود طبیعی آهن یک ترکیب کاملاً طبیعی است و عامل کلات کننده آن نیز طبیعی می باشد. درصورتی‌که در کودهای شیمیایی، عامل کلات کننده یک ترکیب کاملاً شیمیایی و ساخته دست بشر است. قاعدتاً ترکیب های شیمیایی دارای تاریخ انقضا هستند، درصورتی‌که کود آهن عامل کلات کننده طبیعی بدون تاریخ انقضا است و همواره جواب می‌دهد. کود طبیعی آهن نسبت به تجزیه در برابر اشعه ماورا بنفش خورشید از خود مقاومت نشان می‌دهد، درصورتی‌که کود شیمیایی آهن با عامل کلات کننده شیمیایی این خاصیت را ندارد و فقط هم در خاک قابل استفاده می باشد و همچون کود آهن با عامل کلات کننده طبیعی قابل استفاده به صورت پاشش روی سطوح برگ نیست.

سطح آهن موجود در گیاه

برگهای شاخدار پوسیده شده (83 میلی گرم در کیلوگرم -1 ) و پوسته های برنج (1200 میلی گرم کیلوگرم -1 ) به تنهایی حاوی میزان آهن موجود در گیاه هستند بالاتر از سطح بحرانی گزارش شده برای سورگوم و پسته 3.4-4.5 میلی گرم کیلوگرم -1. بنابراین ، برگهای پوسیده شده شاخ و برگ و برنج به تنهایی می توانند کود  مناسب برای کاهش کمبود آهن در خاکهای قلیایی باشند. پس از راش ، ممرز دومین درخت فراوان در شمال ایران است. با این حال ، با توجه به نرخ بالای تجزیه ، تنها استفاده از برگهای ممرز برای اهداف کود آهن به سختی از نظر اقتصادی مفید است در حالی که پوسته های برنج بسیار آرام تجزیه می شوند و آنها را برای کود آهن مناسب می کند. با این وجود ، مطلوب است که کود آلی باثبات و غنی تر از آهن تولید شود که می تواند در شمال ایران تولید شود و حمل و نقل به جنوب با توجه به سطح آهن خاصی اقتصادی تر باشد.

کود آهن
کود آهن

به این ترتیب ، با افزایش اصلاحات آهن ، آهن موجود در گیاه افزایش یافت. با این حال ، موثرترین افزایش در هر دو مورد با کمترین آهن اضافه شده است که در آن مقدار کل آهن موجود در گیاه با ضریب 80 در 6.4آهن علاوه بر این به برگهای ممرز افزایش یافته است. در حالی که در علاوه بر این ده برابر آهن ، فقط به عدد 208 رسیده است.برای پوسته های برنج ، افزودن آهن 5٪ باعث افزایش چهار برابری آهن موجود در گیاه در حالی که 50٪ آهن اضافی منجر به افزایش 9 برابری می شود. از آنجا که نمک آهن معدنی (1-350 دلار آمریکا به میزان 1 دلار ) از مواد آلی گران قیمت هستند (حدود 1 دلار در حدود 1 دلار در 1 دلار )در ایران ، همیشه باید حداکثر نسبی برای اهداف عملی آهن موجود در گیاه حاصل شود. علاوه بر این ، از آنجایی که هم مواد آلی سولفات آهن و هم مواد زائد آلی مانند برگهای ممرز و برگهای برنج به راحتی در ایران در دسترس هستند. تولید کودهای آلی آلی ممکن است از نظر اقتصادی با امکان صادرات به کشورهای دیگری مانند عربستان سعودی ، مراکش ، مقرون به صرفه باشد. مصر و غیره. در مقایسه ، یک تن کلتهای آهن موجود در بازار تجاری در حدود 10،000 دلار آمریکا هزینه دارد. با استفاده از به تنهایی برای لقاح ، تقریباً 90٪ از آن شسته شده یا در خاک ثابت می شود. آزمایش نشان داد که در کمترین علاوه بر چوب ممرز-برگ، تلفات آهن را می توان تا 60٪ افزایش نسبی آهن به طور بالقوه گیاه در دسترس از 50٪ است. این مربوط به منافع اقتصادی حدود آهن لازم است.

بررسی عوامل ایجاد فقر عنصر آهن در گیاهان

کمبود آهن یکی از معضلات گیاهان محسوب می شود. کمبود آهن یا فقر آهن که با کمرنگ شدن سبزینه گیاهان همراه است، از مهمترین کمبودهای عناصر غذایی کم مصرف و ضروری است. محلول پاشی آهن روی برگ به همین منظور انجام می گیرد. البته محلول پاشی صرفاً برای کودهای آهن با عامل کلات کننده طبیعی کاربرد دارد و بیشتر برای سیب،هلو،گلابی، زردآلو، سورگوم، سبزی و سایر گیاهان علی الخصوص گیاهان زینتی استفاده می شود. یکی از مهمترین عوامل ایجاد فقر آهن در گیاهان میزان بالای بی کربنات داخل خاک است. زمانی که خاک دچار فشردگی در ساختمانش می شود، یا آنکه آبیاری سنگینی بر روی مزرعه انجام می گیرد. co2 خاک به شدت افزایش پیدا می کند. در حضور آهک که یکی از مقادیر مضر و فراوان خاک های ایران است، بی کربنات تولید می شود. بی کربنات تولید شده خاصیت بافری دارد و از پایین آمدن PH محیط اطراف ریشه جلوگیری به عمل می‌آورد. بالا بودن ph یکی از مهمترین دلایل جذب ناموفق آهن در گیاهان است. یکی دیگر از عوامل عدم جذب آهن به آب چاه‌های عمیق بازمی‌گردد. آب چاه‌های عمیق با میزان بی کربنات بالایی که دارد موجب بالا ماندن ph و خاصیت قلیایی خاک و در ادامه عدم جذب آهن می گردد. یکی از راه حل های مقابله با آب های دارای بی کربنات هوادهی از طریق فواره‌هاست. دیگر راه کنترل ph آب و خاک استفاده از اسید سولفوریک می باشد، کود سیلیکات پتاسیم در خاک به اسید سولفوریک تبدیل می شود. بنابراین یکی از راه های کنترل فقر آهن استفاده از کود شیمیایی آمونیوم سولفات است. کودی که با داشتن 21 درصد نیتروژن یکی از پر فایده ترین کودهای شیمیایی در تغذیه ازته گیاه همراه با کنترل ph خاک است. توجه داشته باشید که کنترل ph خاک علاوه بر جذب آهن موجب جذب سایر ریز مغذی ها نیز می گردد. کودهای آهن با عامل کلات کننده شیمیایی مستقیماً بر جذب آهن در خاک تأثیر می گذارد ولی اگر از کود آهن با عمل کلات کننده طبیعی هیومیک اسید استفاده نمایید، علاوه بر عنصر آهن جذب سایر عنصر های ریز مغذی و ضروری نیز تسهیل می گردد همچنین می توانید همزمان با مصرف کود آهن از کود آمونیوم سولفات نیز استفاده کنید. در این صورت قلالیت خاک تا اندازه ای حفظ می گردد و جذب آهن نیز افزایش پیدا خواهد کرد.

اگر گیاهان شما علائم کمبود آهن را نشان می دهند ، برای رفع سریع یک اسپری شاخ و برگ استفاده کنید. این کار به اصلاح رنگ گیاه هنگام اصلاح خاک کمک می کند. چندین ماده مغذی از جمله آهن به عنوان یک اسپری شاخ و برگ موثر هستند. برای بیشتر این اسپری ها ، در فاصله 10 تا 14 روز اسپری کنید. هر دو سولفات آهنی و کلاتهای آهن می توانند به عنوان اسپری های برگ استفاده شوند.

مدیریت کمبودهای آهنی

هنگامی که کمبود آهن مشخص شد ، می توان با استفاده از اسپری شاخ و برگ آهن در کوتاه مدت درمان کرد اما بهترین مسیر عملی پیشگیری است. بنابراین ، کشاورز باید علت واقعی کمبود را شناسایی کرده و آن را معالجه کند تا از بروز این مشکل در آینده جلوگیری کند. غالباً ، كمبود آهن نشانگر كفايت آهن نيست. همچنین ممکن است مربوط به شرایط مختلفی باشد که ممکن است در دسترس بودن آهن تأثیر بگذارد. به عنوان مثال: سطح کربنات در خاک ، شوری ، رطوبت خاک ، درجه حرارت پایین ، غلظت عناصر دیگر (به عنوان مثال ریز عناصر رقابتی ، فسفر ، کلسیم) و غیره. ارزيابي اين عوامل و تصحيح آنها مي تواند صرفه جويي زيادي را صرف كاربرد آهن هاي ناكارآمد و غير ضروري كند

کود آهن
کود آهن

کلروز آهن چیست و چه عواملی باعث آن می شود؟

کلروز آهن زردی برگهای گیاه ناشی از کمبود آهن است که بر بسیاری از گیاهان چشم انداز مطلوب در یوتا تأثیر می گذارد. علائم اصلی کمبود آهن ، کلروز روده ای است ، ایجاد یک برگ زرد با شبکه ای از رگه های سبز تیره. در موارد شدید ، تمام برگ زرد یا سفید می شود و لبه های بیرونی ممکن است باعث از بین رفتن و قهوه ای شدن شود زیرا سلول های گیاهی می میرند. معمول است که یک شاخه یا نیمی از درخت دارای کلروتیک باشد در حالی که باقی مانده درخت طبیعی است. در بعضی مناطق ممکن است پوشش گیاهی از تمام منظره تحت تأثیر قرار بگیرد ، در حالی که در برخی دیگر تنها گیاهان مستعد بیشترین علائم کمبود را نشان می دهند. برگهای زرد حاکی از کمبود کلروفیل ، رنگدانه سبز مسئول فتوسنتز (تولید قند) در گیاهان است. هرگونه کاهش کلروفیل در طول فصل رشد می تواند باعث کاهش رشد و قدرت گیاه شود. علاوه بر این ، گیاهان کلروتیک اغلب میوه های کمتری با عطر و طعم تلخ تولید می کنند. در موارد شدید ، یا اگر کلروز آهن بیش از چندین سال ادامه یابد ، ممکن است اندامهای فردی یا کل گیاهان بمیرند.

دلایل کلروز آهن پیچیده است و کاملاً درک نشده است. بسیاری از واکنش های موجود در دسترس بودن آهن را کنترل می کنند و باعث می شوند شیمی آهن در مجموعه خاک باشد. کلروز آهن اغلب در خاک هایی که قلیایی دارند (پی اچ بالاتر از 7.0) و حاوی آهک است رخ می دهد. شرایطی که در یوتا رایج است. حتی اگر به طور معمول آهن زیادی در این خاک ها وجود داشته باشد پی اچ بالای خاک باعث واکنش شیمیایی می شود که باعث می شود آهن جامد و در دسترس برای ریشه های گیاه نباشد. چنین آهن به طور نامحدود گره خورده خواهد شد مگر اینکه شرایط خاک تغییر کند.

این توضیح می دهد که چرا ناخن های زنگ زده یا تراش های آهنی ، کمبود آهن را تصحیح نمی کنند:

آهن آزاد شده توسط این مواد بلافاصله مواد جامد را تشکیل می دهد که در دسترس گیاهان نیست.

کمبود آهن و کلروز در اثر درجه حرارت خنک و شرایطی که حرکت هوا را به خاک محدود می کند ، تشدید می شود: مالچ ورق پلاستیکی ، تراکم و شرایط اشباع آب. كلروز در مواردی كه سطح خاك برداشته شده و در معرض خاك غنی شده از آهك حذف شده است ، كلروز بسیار شدیدتر است. نمونه هایی از خاک ها یا خاک های فرسوده شده که در معرض تسطیح زمین برای تحولات جدید مسکن قرار دارند. گیاهانی که بومی خاکهای با پی اچ قلیایی با پی اچ بالا هستند ، معمولاً از کلروز آهن رنج نمی برند ، یا بخاطر اینکه در استفاده از آهن بسیار کارآمد هستند یا می توانند آهن بیشتری از خاک نسبت به گیاهان غیر بومی یا سازگار با ضخامت بدست آورند. متأسفانه ، بیشتر گیاهان منظره ای که ما در اینجا از آنها استفاده می کنیم غیربومی هستند و بسیاری از درختان چشم انداز ما بومی مناطقی هستند که پی اچ خاک آنها در زیر 6 است. چنین گیاهانی که در خاک های پر پی اچ رشد می کنند نه تنها ممکن است کلروز آهن را نشان دهند. آنها همچنین ممکن است به دلیل عدم وجود سایر مواد معدنی ، به ویژه منگنز دچار کلروز شوند.

نحوه درمان کمبود آهن در گیاهان

کمبود آهن که به آن کلروز آهن یا کلروز آهک نیز گفته می شود با زرد شدن برگها در بین رگه های سبز تیره شروع می شود و به برگها عنکبوتی می بخشد. با گذشت زمان ، برگها سفیده تر می شوند و دوباره می میرند که درنهایت باعث لکه دار شدن و از بین رفتن کل گیاه می شود. متأسفانه ، این علائم همچنین می تواند به دلیل کمبودها و شرایط دیگر ایجاد شود ، بنابراین مهم است که اطمینان حاصل کنید که تشخیص صحیح دارید. اولین قدم در تشخیص و درمان کلروز آهن ، انجام آزمایش خاک است . مرکز گسترش کشاورزی شما می تواند به آزمایش خاک کمک کند ، همچنین ممکن است آنها بتوانند یک نمونه برگ را آزمایش کنند تا مشخص شود کدام ماده معدنی از بین رفته است. در حالی که ممکن است متوجه شوید خاک شما در واقع فاقد آهن است .

ممکن است مشکل ناشی از:

خاک قلیایی: هنگامی که پی اچ خاک بیش از 7 یا بالاتر باشد ، بسیاری از گیاهان نیز قادر به جذب آهن نیستند. این اتفاق گاهی اوقات به طور تصادفی اتفاق می افتد که باغبانان در اطراف گیاهان دوستدار آهک از آهک استفاده کنند. تصحیح pH خاک ، جذب مواد مغذی را بهبود می بخشد و ممکن است تمام اصلاحات مورد نیاز شما باشد. عدم تعادل مواد معدنی: خیلی چیزهای خوب نیز می توانند مشکلاتی به وجود آورند. خاک شما ممکن است بیش از حد برخی از مواد معدنی و تعداد کافی دیگر نداشته باشد و این باعث می شود محلول بسیار پیچیده تر شود. به سادگی اضافه کردن آهن کمک نمی کند مگر اینکه توازن معدنی کلی در خاک را اصلاح کنید. این به خصوص می تواند یک مشکل در خاک های رس باشد ، که در آن مواد مغذی کمیاب هستند و ممکن است به اندازه کافی مواد آلی و میکروب ها برای جذب مناسب نداشته باشند.

کود آهن
کود آهن

هلوی ها به خصوص گیاهان دوست داشتنی اسید مانند آزالیا ، زغال اخته ، بلوط و رودودندرون نسبت به کلروز آهن حساس هستند. من با یک آزمایش خاک شروع می کنم ، سپس تمام توصیه هایی را که برای اصلاح خاک شما ارائه می شود ، دنبال می کنم. اگر آزمایش خاک نشانگر کمبود آهن است ، می توانید مکمل های آهن را در مرکز باغ محلی خود پیدا کنید. شما چند انتخاب خواهید داشت:

مکمل معدنی آهرویت:

تیمار گیاه: آهن مایع (سولفات آهن یا آهن کلات شده) به شکل مایع موجود است که مستقیماً روی شاخ و برگ گیاه اسپری می کنید. این رفع سریع نتایج ماندگار ندارد ، اما می تواند در هنگام کار بر روی یک راه حل بهتر به گیاه شما برگردد.
خاک: آهن پودر شده یا دانه ای دانه ای بهترین گزینه برای اصلاح خاک است. طبق دستورالعمل بسته ، آن را در اطراف ناحیه ریشه گیاه بپاشید. اضافه بار فسفر می تواند به کلروز آهن کمک کند ، بنابراین اگر مکمل شما حاوی کود نیز هست ، مطمئن شوید که فسفر فاقد آن است.
مکمل های آهن معمولاً در بهار استفاده می شود و اگرچه این گیاه در طی چند هفته ظاهر بهتری پیدا می کند ، اما برای سالم ماندن به سال دیگر نیاز به تی سی ال دارد. مطمئن شوید که هیچ یک از مکمل های موجود در پیاده رو خود را ریخته اید – این لکه خواهد شد.

چگونه می توان چمن خود را با مکمل آهنی سبز کرد:

کیسه کود آهن:

اگر تا به حال به این فکر کرده اید که همسایه شما چطور چمن سبز تیره ای می گیرد ، جواب فقط ممکن است آهن باشد. یک سلاح مخفی مورد علاقه متخصصان مراقبت از چمن و زمین های گلف ، مکمل های آهن به شما کمک می کند تا یک رنگ سرسبز ، عمیق ، آبی-سبز را به چمنزارهای چمن زنی منتقل کنید. آهن به ویژه با گیاهان قهوه ای و آبی بسیار مؤثر است ، و به آنها کمک می کند تا در ماههای گرم تابستان بدون رشد زیاد (و نیازهای بعدی آب) ناشی از کودهای ازت ، به رنگ سبز عمیق بمانند. آهن همچنین به کنترل خزه کمک می کند .

مدیریت مواد مغذی آهن در گیاهان:

کمبود آهن عامل محدود کننده رشد گیاه است. آهن از نظر مقادیر زیادی در خاک وجود دارد ، اما در دسترس بودن آن برای گیاهان معمولاً بسیار کم است و بنابراین کمبود آهن یک مشکل شایع است.

در دسترس بودن آهن به گیاهان:

اگرچه بیشتر آهن موجود در پوسته زمین به شکل آهن 3+است ، اما فرم آهن 2از نظر فیزیولوژیکی از نظر گیاهان بیشتر است. این فرم نسبتاً محلول است ، اما به راحتی در آهن 3+ اکسیده می شود ، که پس از آن رسوب می کند.آهن 3+در پی اچ خنثی و زیاد غیر محلول است و باعث می شود آهن در خاکهای قلیایی و آهکی در گیاهان در دسترس نباشد. علاوه بر این ، در این نوع خاک ، آهن به راحتی با یون های فسفات ، کربنات ، کلسیم ، منیزیم و هیدروکسید ترکیب می شود. در چنین نوع خاکها استفاده از کلاتهای آهن توصیه می شود.

کود آهن
کود آهن

گیاهان از مکانیسم های مختلف جذب آهن استفاده می کنند. یكی از این روشها مکانیسم كلت زدن است – گیاه تركیباتی به نام سایدروفورها را آزاد می كند كه آهن را چسبیده و حلالیت آن را تقویت می كند. این مکانیسم همچنین باکتری ها را درگیر می کند.
مکانیسم دیگر شامل آزادسازی پروتون ها (H + ) و مواد کاهنده توسط ریشه های گیاه ، برای کاهش سطح پی اچ در ناحیه ریشه است. نتیجه افزایش حلالیت آهن است. از این نظر ، انتخاب فرم کود نیتروژن قابل توجه است. ازت آمونیوم باعث آزاد شدن پروتون توسط ریشه ها می شود ، بنابراین پی اچ را کاهش داده و جذب آهن را تسهیل می کند. نیترات نیترات باعث افزایش انتشار یونهای هیدروکسید می شود که باعث افزایش پی اچ در ناحیه ریشه می شود و جذب آهن کارآمد را خنثی می کند. ریشه های جدید و موهای ریشه در جذب آهن فعال تر هستند ، بنابراین حفظ سیستم ریشه فعال سالم ضروری است. هر عاملی که در رشد ریشه دخالت کند با جذب آهن اختلال ایجاد می کند.

فواید کود آهن در گیاهان

نقش آهن در گیاهان سالیان سال است که مورد توجه گیاه شناسان قرار گرفته است. امروزه با وجود آنکه همگان اذعان دارند که در ترکیب کلروفیل گیاه از آهن نامی برده نمی شود ولی نقش آن در ساخت و فرآیند فتوسنتز بر کسی پوشیده نیست. بنابراین هر گاه که با کم شدن کلروفیل مواجه شدید می توانید به کمبود عنصر آهن نیز شک ببرید. البته بین کمبود آهن و کمبود منیزیم شباهت های زیادی یافت می شود که بخش عمده ای از این تردید با برون سپاری آزمایشات به کلینیک های خاکشناسی بر طرف می گردد. فقر آهن همواره اولین حدس هر کارشناسی در مواجه با کم رنگ شدن کلروفیل گیاهان است . در برگ غلات کمبود آهن موجب پدید آمدن نوارهای سبز و زرد متناوب می گردد.

اثر بخشی کود آهن

هدف از مطالعه حاضر به منظور بهینه سازی اثربخشی کودهای معدنی آهن با افزایش با مواد آلی طبیعی بطور بیش از حد موجود بود. برای این منظور ، برگهای ممرز و پوسته های برنج بیرونی با افزایش مقادیر آهن سولفات و میزان موجود در گیاه و کل آهن اندازه گیری شدند. علاوه بر این ، ما بررسی کردیم که آیا با افزودن زغال چوب می توان اثر کود آهن را افزایش داد. مطالعه حاضر نشان می دهد که برگهای ممرز به همراه 6.4٪ آهن سولفات و پوسته برنج خارجی به همراه 5٪ سولفات آهن بهترین رابطه هزینه و فایده را دارند. یک پدیده گسترده در بین گیاهان مناطق خشک ، کمبود آهن یا حتی کلروز آهن است که براساس مقادیر نامناسب آهن کل در خاک در بیشتر موارد ظاهر نمی شود ، اما براساس خصوصیات شیمیایی مانند محیط قلیایی وجود دارد. یا محتوای آهک بالا .
حلالیت آهن با یک عدد هزار با هر افزایش پی اچ از یک واحد در پی اچ بین 4-9 کاهش می یابد . بنابراین ، تغذیه نامناسب آهن گیاهان اغلب در خاکهای آهکی بلکه در خاکهای قلیایی نیز ظاهر می شود . کاهش کمبود آهن از نظر اقتصادی خاص در کشت پسته که بخصوص در ایران کشت می شود است.

کود آهن
کود آهن

نشان داده شده است، که یک برنامه تنها محلول معدنی آهن-نمک به خاک است که در برابر کلروز موثر نیست . در مقابل ، ترکیبات آهن آلی مصنوعی و طبیعی به طور موثری کلروز را کاهش می دهند . بنابراین از نظر زیست محیطی و همچنین از نظر اقتصادی جستجوی مواد آلی ارزان قیمت که قادر به تشکیل مجتمع های آهن آلی هستند ، بسیار مهم است. ثبات چنین مجتمع هایی که به عنوان کلات ها شناخته می شوند ، به شیمی ماده آلی موجود در آن بستگی دارد و بنابراین در دسترس بودن آهن برای گیاهان تأثیر می گذارد. یک کلات آهن موثر با این واقعیت مشخص می شود که آهن در برابر سایر کاتیون های موجود در خاک رد و بدل نمی شود. در مقایسه با کودهای آلی غیر آلی ، کلاتهای آهن موجود در تجارت در حدود 5 برابر مؤثر هستند ، اما هزینه ها 30 تا 70 برابر بیشتر از کودهای آلی غیر آلی است. بنابراین ، با توجه به رفع کمبود آهن ، استفاده از کودهای آلی موثر بسیار مطلوب است و استفاده از کلات آهن در مناطق خشک بسیار محبوب است. با این حال ، بر اساس قیمت ، همیشه قابل استفاده اقتصادی نیست . بنابراین ، باغبانان در این مناطق تلاش زیادی برای جایگزینی آن با کودهای ارزان قیمت آهن می کنند. یک واقعیت اغلب مشاهده شده این است که اگر کود اضافی یا کودهای آلی اضافه شود اثر کود کود معدنی افزایش می یابد. به عنوان مثال ، ژنگینگ گزارش داد که کلروز درختان سیب در چین می تواند پس از هشت تا ده کاربرد سولفات آهن به همراه کود حیوانی و کیک های درخت پشم و هسته از بین برود.

 

 

در بیشتر موارد ، کودهای آلی به صورت مصنوعی سنتز می شوند. در کنار این تولید مصنوعی ، ترکیبات آهن آلی طبیعی نیز می توانند در اثر واکنش نمکهای آلی غیر آلی با مواد مختلف طبیعی آلی و یا فرآورده های فرعی آلی صنعت کاغذ مانند لیگنوسولفوناتها ، پلی فلاونوئیدها و فنلها تولید شوند. ضرر کودهای آلی تولید شده طبیعی که نوع پیوند شیمیایی مشخص نیست کدام یک کلات یا سایر ترکیبات کمتر موثر است. از جمله عوامل دیگر، ترکیبات آلی نشان داده است برای نفوذ آهن در دسترس بودن در خاک . با این حال ، به خصوص خاک های خشک از نظر مواد آلی خاک ضعیف هستند ، بنابراین ذغال سنگ می تواند یک جایگزین مناسب ماده آلی خاک باشد . در این زمینه نشان داده شده است که ذغال سنگ می تواند ظرفیت تبادل کاتیون و کمیت خاک کاتیونهای موجود در گیاه را افزایش دهد . بنابراین می توان انتظار داشت که ذغال سنگ باعث افزایش آهن موجود در گیاه در مکان هایی با کمبود آهن شود. هدف از این مطالعه تولید کودهای آلی ارزان قیمت و آلی از پوسیدگی مواد آلی و سولفات آهن بود. بدین منظور به نظر می رسد که برگهای ممرز و پوسته های برنج بیرونی به خصوص مطلوب هستند ، زیرا این محصولات زباله بی فایده در شمال ایران هستند که به مقدار زیادی تولید می شوند. علاوه بر این ، آنها به ویژه با گروه های کربوکسیلی و هیدروکسی فنولیک در هنگام تجزیه غنی می شوند . که ممکن است از طریق کلاتیزاسیون بتوانند مجتمع های آهن آلی را تشکیل دهند . علاوه بر این ، ما بررسی کردیم که آیا با افزودن زغال چوب می توان اثر کودهای آلی را افزایش داد.

عوامل موثر بر جذب آهن در خاک

تهویه مطبوع خاک و ساختار آن در جذب آهن نقش مهمی را ایفا می کند. ساختار های متراکم و فشرده شده موجب افزایش بی کربنات و به دنبال آن بالا رفتن قلیاییت خاک ها می شود. این موضوع بر جذب درست آهن تاثیر بسیار منفی خواهد گذاشت. از طرفی اگر به واسطه استفاده از برخی مواد شیمیایی به صورت ناآگاهانه قلیاییت خاک افزایش پیدا کند، باز هم جذب آهن کاهش می یابد. یکی از این عوامل تخریب کننده، فسفات نیترات است. فسفات نیترات باعث کاهش جذب عنصر آهن می شود.

آزمایش خاک:

قبل از تصمیم به اصلاح خاک ، ابتدا باید دلیل کمبود آهن در گیاهان خود را بدانید. این امر با انجام آزمایش خاک در حیاط شما به بهترین وجه حاصل می شود. کیت های آزمایش خاک در چندین مهد کودک و مراکز باغ و همچنین خرده فروشان آنلاین موجود است.
کیت را انتخاب کنید که دارای یک آزمایشگاه معتبر باشد که نتایج را بررسی می کند. دلیل آزمایش خاک این است که بدانید آیا شما واقعاً کمبود آهن دارید ، پی اچ خاک خیلی زیاد است ، خاک کلسیم بیش از حد دارد یا مشکل دیگری وجود دارد.

اصلاح خاک:

در بیشتر موارد ، کمبود آهن به دلیل پی اچ بالای خاک ایجاد می شود. برای اصلاح خاک ، محصولات طبیعی مانند کمپوست را اضافه کنید. اصلاحات دیگر برای کاهش پی اچ خاک شامل اصلاح گوگرد ، سولفات آمونیوم ، نیترات آمونیوم و اوره است. اصلاح خاک برای هر علت فقر آهن می تواند چندین سال به طول انجامد تا واقعاً مشکل برطرف شود. با این حال ، تعمیر اغلب ارزش انتظار دارد. در مناظر مستقر ، درمان کل سطح خاک همیشه عملی نیست. برای گیاهان منفرد که علائم کلروز آهن را نشان می دهند ، می توانید خاک اطراف سیستم ریشه گیاهان را با کودهای آهن با سرعت 2 تا 3 پوند در هر هزار فوت مربع درمان کنید.

نحوه استفاده از کود های شیمیایی آهن کلات شده با EDDHA

کودهای شیمیایی آهن کلات شده باEDDHA در کشور ما نسبت به سایر سموم متداول تر می باشد، نکات مهمی پیرامون استفاده از کود های شیمیایی آهن کلات شده باEDDHA وجود دارد که در ادامه به مهمترین آن ها اشاره خواهد شد:

  • نبایدکود کلات شده شیمیایی را روی سطوح برگ گیاهان محلول پاشی نمود، تنها راه جذب این دسته از سموم ریشه گیاهان می باشد.
  • نباید سمومی که در آن فلزات سنگین بکار رفته اند را با کود های شیمیایی آهن کلات شده EDDHA مخلوط نمود.همچنین آن ها را نباید با ترکیبات مسی مخلوط کرد.
  • یکی دیگر از ممنوعیت های اختلاط، اختلاط کود های شیمیایی آهن کلات شده EDDHA با کودهای فسفره است.

حساسیت ترکیب شیمیایی آهن موجب شده که توصیه هایی جدی پیرامون مصرف کود آهن با ترکیبات نامبرده وجود داشته باشد.اگر این توصیه ها به درستی اجرا شوند، شاهد تاثیر مثبت کود آهن بر روی ریشه دهی و گلدهی خواهیم بود. همچنین کارکرد بهتر سیستم کلروفیل، گیاهان را در برابر تنش ها، آفات و بیماری ها مقاوم تر خواهد کرد.همچنین از نظر فیزیولوژیک گیاهان را برابر سرما بیش از پیش حفظ خواهد نمود.

کود آهن
کود آهن

میزان مصرف کود آهن و بهترین زمان مصرف

بهترین زمان مصرف کود آهن فصول تابستان و بهار می باشد. برای مراحل مختلف رشد در گیاهان و نوع گیاهان توصیه های متنوعی برای استفاده از کودهای آهن وجود دارد. به طور کلی بیشترین مصرف کود آهن حداکثر 60 گرم به ازای هر درخت کامل می باشد که این میزان در زمان جوانه زنی تا 15 گرم در هر درخت کاهش پیدا خواهد کرد. برای نهال های جوان هم 5 الی 10 گرم کود آهن همواره توصیه شده است. انگور و کیوی نیز برای هر اصله نیازمند 5 الی 15 گرم آهن می باشد. اما در محصولات زراعی این مقدار متفاوت است شما می توانید برای هر مترمربع زمین زراعی به طور میانگین 2 تا 6 گرم آهن یا یک کیلوگرم کود آهن محلول شده در 1000 لیتر آب آبیاری را استفاده نمایید. توجه داشته باشید که همواره بهترین زمان مصرف کود آهن، قبل از گلدهی درختان می باشد. شاید کمبود آهن یکی از مهم ترین مسائل تغذیه در گیاهان باشد، مسئله ای که تنها با شکل ظاهری برگ ها قابل‌تشخیص نیست و توصیه های کارشناسی به کشف علت دقیق مسئله کمبود مواد غذایی کمک خواهد کرد.به طور کلی پایین آمدن کیفیت خاک موجب پایین آمدن جذب بسیاری از عناصر غذایی می شود، بنابراین قبل از خرید کود و کود دهی به آزمایشات کشاورزی خود بیشتر توجه نمایید. جهت مطالعه کود مرغی یا پلت مرغی به پست مذکور مراجعه کنید.

آهن زنگ زده 

در این حالت ، آنچه که یک قطعه آهن قراضه می تواند در پایه یک درخت سیب نهال به خاک بیفزاید ، زنگ زدگی یا اکسید آهن است که یک ریز مغذی گیاهی مورد استقبال کم است. کمبود آهن که به آن کلروز آهن نیز گفته می شود باعث زرد شدن برگ ها و عدم قدرت کلی بدن می شود. این غالباً به ویژه در خاکهای اسیدی یا خاکهایی که دارای مس زیاد منگنز (برای غنی سازی خاک و رفع مشکل کمبود مس میتوان از کود مس استفاده کرد) یا فسفر هستند ، رواج دارد.

آهن یکی از اجزای لازم برای تشکیل کلروفیل است ، بنابراین بر توانایی گیاه در مهار انرژی خورشید تأثیر می گذارد. آهن همچنین در عملکرد تنفسی گیاهان نقش دارد ، جایی که آنها دی اکسید کربن را به اکسیژن تبدیل می کنند.

کود آهن
کود آهن

خاک ها می توانند آهن زیادی داشته باشند ، اما گیاهانی که در آنها رشد می کنند هنوز هم می توانند از نظر آهن فقیر باشند. به عنوان مثال ، خاک های قرمز به طور معمول غنی از آهن هستند ، اما اغلب به شکل نامحلول مواد معدنی هستند.
آهن یکی از رایج ترین ریز مغذی هایی است که گیاهان در آن می توانند کمبود کنند ، به همین دلیل است که پیرزن ایرلندی پیشنهاد کرد که بخشی از آهن قراضه را در کنار درخت سیب دفن کنید. حتی بدون آزمایش جامع خاک ، تشخیص کمبود آهن غالباً مناسب است. اضافه کردن آهن به خاک می تواند به سادگی استفاده از قطعات قراضه آهن باشد ، اما تکه های تند و زنگ زده فلز موجود در باغ خطرات خود را به همراه دارند. یک انتخاب محبوب به عنوان یک اصلاح خاک ، پودر یا دانه دانه ذرات آهن است. اصلاح سایر عدم تعادلهای خاک مانند پی اچ و سایر مواد مغذی مذکور نیز می تواند در پیشگیری از بروز کلروز آهن مسیری طولانی را طی کند.

چگونه می توان آهن را به خاک باغچه اضافه کرد؟

یک بطری اسپری ممکن است بهترین ابزار خانگی شما برای کلروز آهن باشد.
گیاهان برای زنده ماندن به 16 عنصر مواد مغذی نیاز دارند ، که سه عنصر از جو حاصل می شوند: کربن ، هیدروژن و اکسیژن. خاک 13 ماده مغذی دیگر را فراهم می کند: نیتروژن ، فسفر ، پتاسیم ، کلسیم ، منیزیم ، گوگرد ، آهن ، منگنز ، روی ، کلر ، مس ، بور و مولیبدن. بعضی اوقات گیاهان دارای کمبودهای مغذی ، در درجه اول در نیتروژن و آهن هستند و نیاز به مکمل دارند.

انواع مکمل های چمن زن

دو نوع مکمل آهن وجود دارد:

ظروف مکمل آهن مایع:

کود آهن مصنوعی: کودهای غنی از آهن تولید شده. آنها معمولاً به صورت گرانول پخش می شوند و اسپری های شاخ و برگ نیز در دسترس هستند که می توانند در طی چند روز نتیجه بدست آورند. ضرر کودهای آهن مصنوعی این است که در صورت استفاده بیش از حد می توانند چمن شما را خاکستری کنند و اگر در هنگام پخش دقت نکنید ، آنها بتونی شما را به رنگ نارنجی زنگ می زنند.
کود آلی کود آلی : منابع آلی آهن د برای تجزیه آنها آهسته تر است ، اما آهن به طور طبیعی کلاته می شود و همین امر باعث جذب بیشتر گیاهان می شود. منابع آلی آهن بتن شما را لکه دار نمی کنند ، و این مواد حاوی مواد مغذی دیگری هستند که به طور طبیعی خاک و چمن شما را می سازند.

نحوه استفاده از مکمل های چمن آهن:

بهترین زمان برای استفاده از آهن بر روی چمن شما در بهار است ، هنگامی که درجه حرارت در 60 تا 70 درجه فارنهایت است. از پاشش یا استفاده از آهن در هوای گرم خودداری کنید. برای جلوگیری از مصرف بیش از حد ، دستورالعمل های بسته را دقیقاً دنبال کنید. چمن ها به آهن زیادی احتیاج ندارند ، و به طور کلی لازم نیست مگر اینکه آزمایش خاک شما نشانگر کمبود آهن باشد. اگر چمن شما زرد است ، قبل از امتحان مکمل های آهن ، اطمینان حاصل کنید که به مقدار کافی آب و مواد مغذی منظم مصرف می شود.

چرا ما با کودهای خود در چمن شما از آهن استفاده می کنیم؟

از آنجا که شما در حال استفاده از خدمات ما هستید و فرض می کنید که چمن شما به عنوان بخشی از برنامه پاییز ما هنوز هم زیبا و سبز است ، ما برای رسیدن به رنگی بسیار غنی تر و عمیق تر به رنگ سبز-آبی ، یک دوز خوب آهن اضافه می کنیم . این برنامه واقعا سر و شانه های شما را بالاتر از سایر چمن های دیگر در محله شما قرار می دهد. در حقیقت ، این آهنی است که کنتاکی را به آن رنگ آبی زیبا تبدیل می کند. کود مبتنی بر نیتروژن ما چمن را تغذیه می کند و رنگ سبز عمیق و خوبی به آن می بخشد ، اما به هر حال گیاه چمن را نیز برای رشد ترغیب می کند. هنگامی که یک گیاه رشد می کند ، بیشتر انرژی خود را برای رشد تیغ استفاده می کند و سیستم ریشه را تنها می گذارد. رشد چمن در پاییز به این معنی است که شما باید برش خود را ادامه دهید و دیگر نیازی به رشد چمن در اواخر پاییز ندارید. همچنین می توان از آهن برای تنظیم و تصحیح برخی کمبودهای خاک استفاده کرد و همچنین به عنوان یک جایگزین ارگانیک واقعی برای استفاده از برنامه سنگین کود نیتروژن مصنوعی در نظر گرفته شد.

کود آهن
کود آهن

اگر چمن شما کسل کننده و سفیدرنگ به نظر می رسد ، احتمال وجود دارد که یک کاربرد آهن به ترمیم آن کمک کند.

چه نوع آهن برای چمن مناسب است؟

آهن به دو صورت مایع و گرانول می آید. در بیشتر موارد نوع گرانول را اعمال می کنیم زیرا مایع برای استفاده یکنواخت بسیار سخت است. همچنین بسیاری از انواع آلی با کیفیت آلی موجود در آهن وجود دارد. ما معمولاً از آهن كلات شده استفاده می كنیم كه فرآیندی است كه آهن از طریق آن می گذرد تا بتواند كاربرد آن را آسان كند و مدت زمان بیشتری طول بكشد. به عنوان یک نکته دیگر در مورد آهن ذوب شده ، این است که به منظور ایجاد آهن به راحتی و به آسانی در دسترس برای جذب گیاهان چمن ، از نظر شیمیایی پیوند خورده است. از آنجا که مواد معدنی مانند آهن به راحتی توسط گیاهان جذب نمی شوند و می توانند در انواع خاکی با پی اچ بسیار بالا بچسبند ، از یک محصول آهن چلات شده استفاده می کنیم که بیشتر آهن را به سیستم عروقی گیاهان چمن سریعتر می کند تا نتایج بسیار بهتری کسب کند.

وقتی آهن را به چمن اضافه می کنیم:

ما در اواسط تا اواخر تابستان کاربرد آهن و کود را انجام می دهیم. در حالت ایده آل دمای هوا بین 55 تا 65 درجه خواهد بود. برخلاف برخی دیگر ، هیچ وقت آهن خود را وقتی دما در اواسط دهه 80 یا بالاتر قرار دارد بکار نبریم زیرا این می تواند فشار زیادی برای چمن شما ایجاد کند.
آیا برگ های مالچ در بهار برای چمن زنی خوب است یا بد؟
در حالی که چمن ها برای رشد سبز بیشترین وابستگی به نیتروژن را دارند ، اما به مقادیر کمتری به آهن ریز مغذی نیز احتیاج دارند. به خصوص مهم است که چمن خود را در تمام تابستان سبز نگه دارید بدون رشد بیش از حد نیتروژن اضافی. برای جلوگیری از سوزاندن چمن خود ، همیشه باید بعد از کود دادن با آهن آبیاری کنید. بسته به برنامه کوددهی خود ، می توانید کود کامل را نیز شامل آهن کنید و یا از مکمل آهن بطور جداگانه از سایر غذاهای چمن استفاده کنید.

کودهای دارای ریز مغذی ها:

برخی از کودهای تجاری شامل مواد مغذی اصلی – بطور خاص ، نیتروژن ، پتاسیم و فسفر – به همراه آهن و سایر ریز مغذی ها یا عناصر کمیاب هستند. معمولاً می توانید این کودهای کامل را به صورت مایع یا گرانول خریداری کنید بدون تفاوت در اثربخشی آنها. از این نوع مواد غذایی چمن زنی یک تا چهار بار در سال ، از بهار تا پاییز ، استفاده کنید تا چمن خود را سبز و سبز نگه دارید.

مالچ غنی از آهن:

مالچ مواد غذایی برای چمن است که خاک را نیز مرطوب نگه می دارد و از رشد علفهای هرز جلوگیری می کند. بعد از اینکه چمن رشد خود را متوقف کرد به طور معمول در پاییز یا اوایل زمستان مالچ خوب روی صفحه را در یک لایه 1/2 اینچ بمالید. بنابراین آب و اکسیژن هنوز می توانند به خاک چمن خود برسند. ترکیبات مالچ سرشار از آهن شامل جلبک دریایی و هوموس است که می توانید به صورت مایع ، وعده غذایی یا پودر به مخلوط مالچ اضافه کنید. همچنین می توانید 1 فنجان سولفات آهن را به هر 1/1 فوت مکعب مالچ مورد نظر برای چمن خود اضافه کنید. با فروپاشی مالچ ، آهن وارد خاک می شود.

مختصری از کود آهن آل کود

از آنجا که آهن در خانواده فلزات است در جدول مندلیف،خانواده فلزات درلایه ظرفیتشان سه الکترون دارند هیچوقت با عدد فرد الکترون درلایه ظرفیت به حالت پایدار نمیرسند و همیشه تمایل دارد تا همه عناصر جهان یک الکترون از دست بدهد یا یک الکترون بگیرد تا به زوج برسند و لایه ظرفیتشان به حالت پایدار در بیاید.مشکل اهن این است که تمایل دارد یک الکترون از دست بدهد چون در خانواده فلزات است و به شکل اف ای+2( مثبت یک مثبت دو نماد الکترون )چون الکترون از دست میدهد لایه ظرفیتش به حالت پایدار میرسد.اگر قرار باشد اهن یک الکترونش را از دست دهد تبدیل میشود به اکسید اهن چون حتما با یک ماده ای ترکیب شده است که الکترونش را از دست داده است.معمولا اگر در خاک ریخته شود و با خاک ترکیب شود تبدیل به اکسید اهن یا همان اهن زنگ زده می شود که برای درخت مضرمی باشد. برای اینکه این حالت در خاک اتفاق نیافتد یک ایزومری به اهن اضافه میکنند ایزومر یک ساختار شیمیایی پایدار کننده است که تابع یک سری اشکال فیزیکی که دور پیوند های هر عنصر قرار میگیرد. امداند ایزومر پایدار کننده ای که برای اهن و مصرف خاکش طراحی کرده اند اورتو اورتو بوده که باعث میشود با خاک ترکیب نشود و مدت بیشتری در خاک بماند و به مرور در اختیار گیاه طول رشد قرار بگیرد.این اورتو اورتو از عدد تقریبا 3 و اخریش 6 بیشتر از ان نداریم.

اهن ها دو مدل هستند:

1) ای دی تی ای EDTA

2)ای دی دی اچ ار EDDHR

مدل های دیگری هم مانند:ای دی دی اچ اس ام ای یا مدل های دیگر… ولی عموم بازار ای دی دی اچ ار EDDHR یا ای دی تی ار EDDTR هستند. ای دی دی تی ار EDDTR یعنی اتیلن دی امین تترا استیک اسید،ای دی دی اچ یعنی اتیلن دی امین دی هیدر اکسید استیک اسید یکی دی هیدراکسیده و دیگری تترا است.

ای دی دی اچ اس ام ای EDDHSMA برای محیط زیست بسیار مضر است.ای دی دی چ EDDHA ها نرمال تر هستند ای دی تی ار EDTR اصولا درسم پاشی یامحلول سازی استفاده میکنند. ای دی تی ار EDTR فقط شامل اهن نیست شامل بسیار عناصر دیگری هم مانند منگنز روی ازت و… یا هر عناصر دیگر می باشند، زیرا در اصل یک کلات است در واقع اسم اصلی کلات و اسم انگلیسی اش چلات chelate است.ای دی دی اچ ای EDDHA برای مصرف خاک است اما ای دی تی ای EDTA در یک حالت مخصوص برای خاک هم میتوان استفاده کرد، در خاک های اسیدی میشود استفاده کرد ان هم بلوت یااسیدبودن خاک است.مانند ای دی تو ار را نمی توان در ایران ( مثال خراسان ) استفاده کرد به دلیل قلیایی بودن خاک،اما در خاک اروپا به راحتی جواب میدهد زیرا در انجابارندگی زیاد و خاک اسیدی است.

کود آهن
کود آهن

در خاک قلیایی نمیتوان ای دی تی ا استفاده کنیم فقط باید ای دی دی اچ ای استفاده کنیم اگر نه به سرعت با عناصر خاک ترکیب میشود تلفات کود بالا میرودو درصد کمی از ان به درخت میرسد. نکته: اهن زمین اصولا 6 درصد بیشتر نمی باشند ،اهن محلول پاشی هم بین 10 تا 15 درصد میباشد که امکان بالاتر یا پایین تر گروه را دارد .

آهن پرینوا FE باتوجه به نیاز محصولات زراعی و باغی گونه های مختلف آهن را با ویژگی ها و خلوص متفاوت به شرح زیر تولید نموده است :

1. با قابلیت آبیاری EDDHA

2. باقابلیت محلول پاشی EDTA

قابلیت ابیاری

در این شاخه از محصولات سه شکل آهن با ایزومر ارتو ارتو های متفاوت عرضه میگردد

الف. 4.8

ب. 3.8

ج. 3.2

این سه نوع محصول قابلیت ابیاری در امور زراعی را داشته منجر به افزایش سبزینگی گیاه رشد رویشی افزایش میزان قند میوه و بهبود محصول خواهد شد.

آهن EDTA

این محصول با قابلیت محلول پاشی و سرعت جذب بالا در گیاهان فقر شدید آهن را بسرعت از بین برده و منجر به کاهش خسارات فقر شدید آهن در گیاهان شده و بهبود عملکرد را افزایش میدهد.

رضایتمندی شما از این مقاله!
5/5
جستجو
فهرست مطالب

همین‌حالا از مشاوره رایگان آل‌کود استفاده کن

این مطلب را با دوستان خود به اشتراک بگذارید.

1 دیدگاه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

[vc_row][vc_column][vc_column_text]

مشاوره کود دهی، فروش ریز مغذی

09120807366
[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]