درخت سنجد

درخت سنجد

درخت سنجد طول عمر طولانی دارد و خیلی سریع رشد می‌کند اما باید هنگام کاشت آن به یک سری نکات مهم توجه کنید.

این درخت در برابر شرایط محیطی سخت، تحمل بالایی دارد و می‌تواند کم‌آبی را به خوبی تحمل کند. امروزه افراد از سنجد در زمینه های مختلفی استفاده می‌کنند و مزایای زیاد دارد.

برخی از افراد سنجد را با نام زیتون روسی می‌شناسند زیرا ظاهر آن خیلی به درخت زیتون شبیه است. این درخت گل‌های معطر و بسیار کوچکی دارد که سطح بیرونی آن‌ها نقره‌ای و سطح درونی‌شان زرد است.

میوه‌های این درخت نیز به صورت بیضی شکل و کوچک هستند و رنگی قهوه‌ای دارند.

سنجد طعم بسیار لذیذی دارد و شما می‌توانید به راحتی از آن در صنعت خوراکی و غذایی نیز استفاده کنید.
به طور معمول درختان سنجد بعد از کاشت، حدود 5 الی 6 سال زمان می‌برند تا میوه بدهند.

شاخه های این درخت اغلب به صورت خاردار هستند و رنگ آن‌ها نیز قهوه‌ای است که به مرور زمان ممکن است تغییر کند.

درخت سنجد
درخت سنجد

مراحل کاشت بذر سنجد

برای کاشتن هسته سنجد یا همان بذر، باید زمانی را منتظر بمانید تا میوه‌های سنجد به طور کامل برسند و تغییر رنگ پیدا کنند. به طور معمول سنجد ها در فصل پاییز می‌رسند و می‌توانید آن‌ها را برداشت کنید.
بعد از این که میوه‌های آغازی درخت سنجد رسیدند و تغییر رنگ پیدا کردند، می‌توانید آن‌ها را به راحتی از شاخه درخت بچینید و با احتیاط قسمت گوشتی را از روی هسته جدا کنید. هنگام انجام دادن این کار باید مواظب باشید که آسیبی به هسته سنجد وارد نشود.
پس از جدا کردن هسته باید آن را با آب ولرم بشویید تا تمام بقایای گوشتی میوه که به هسته چسبیده بود، پاک شود.
سپس باید هسته سنجد را در مخلوطی از خاک اره یا پیت ماس بکارید و آن را آبیاری کنید.
گلدان مورد نظرتان را باید حدود 1 ماه در دمای معمولی اتاق نگهداری کنید و اجازه ندهید نور به صورت مستقیم به آن بتابد.
در این زمان باید به صورت مرتب کار آبیاری گلدان را انجام دهید اما باید مواظب باشید که بستر کاشت را خیلی خیس نگه ندارید تا بذر غرقاب نشود.
حدود 1 ماه بعد می‌توانید گلدان را به مکانی دیگر که دمای آن جا بین 1 الی 5 درجه سانتی‌گراد باشد، منتقل کنید.
در این زمان نیز باید رطوبت برای بذر به خوبی فراهم شود تا جوانه‌های آن به خوبی شروع به رشد کنند.
3 ماه بعد از انجام این کارها می‌توانید گلدان را به مکانی منتقل کنید که نور خورشید به صورت مستقیم به آن بتابد.
پی از آن حدود 6 هفته زمان لازم است تا جوانه‌ها شروع به رشد کنند و بوته سنجد شروع به سبز شدن نماید.

مراحل کاشت نهال سنجد

برای کاشتن نهال سنجد، باید ابتدا در باغچه یا زمین مورد نظر تان، یک گودال مناسب ایجاد کنید.

به طور معمول نمی‌توان اندازه دقیق و مشخصی را برای طول و عرض گودال ذکر کرد اما بهتر است آن را 2 الی 3 برابر بزرگ‌تر از طول و عرض ریشه نهال در نظر بگیرید و سپس کار حفر را با احتیاط انجام دهید.
دقت داشته باشید هر چقدر گودال مورد نظرتان بزرگ‌تر باشد، شما می‌توانید راحت‌تر نهال را در آن قرار دهید و رشد ریشه نیز بعداً دچار مشکل نخواهد شد.
البته باید در نظر داشته باشید که گودال نباید بیش از حد کم عمق یا عمیق باشد زیرا در غیر این صورت ممکن است به ریشه نهال آسیب وارد شود و درخت رشد مطلوبی نداشته باشد.
بعد از کار حفر زمین، نوبت به قرار دادن نهال به داخل گودال است.

شما باید ریشه نهال را به صورت عمودی و بدون فشار داخل گودالی که ایجاد کرده‌اید قرار دهید و سپس با کمک کود دامی پوسیده و خاک، چاله را پر کنید.
بعد از کاشت درخت سنجد، باید کار آبیاری را به طور منظم انجام دهید تا درخت بهتر جای بگیرد.
همچنین دقت داشته باشید که بهترین زمان برای کاشت نهال سنجد، اواخر فصل زمستان است زیرا در این فصل درخت می‌تواند رشد بهتری داشته باشد و از بین نرود.

درخت سنجد
درخت سنجد

شرایط لازم برای پرورش و نگهداری از درخت سنجد

نور

این گیاه برای رشد مطلوب، به مکانی نیاز دارد که در روز حدود 6 الی 8 ساعت نور خورشید به صورت مستقیم به آن جا بتابد. دقت داشته باشید اگر درختان سنجدتان را در مکانی بکارید که دارای کمبود نور باشد، گل دهی درخت بسیار به تاخیر می‌افتد و ممکن است حتی شاهد گل دهی نیز نباشید.
کمبود نور خورشید برای این درخت اصلا مناسب نیست و ممکن است مشکلات دیگری همچون ریزش برگ، عدم گل دهی ، کاهش تولید محصولات و از بین رفتن ریشه درخت را نیز به همراه داشته باشد. البته لازم به ذکر است که نور خیلی شدید هم اصلا مناسب نیست و مشکلاتی را به وجود می‌آورد.

کود

اگر زمانی احساس کردید که درختان تان دچار کمبود تغذیه شده‌اند، بهتر است سریعا کار کوددهی را انجام دهید. کوددهی درخت سنجد اصلا دشوار نیست و می‌توانید با کمک کودهای غنی و مفید هنگام رشد گیاهان، این کار را انجام دهید. البته اگر می‌خواهید نتیجه مطلوب‌ترین به دست آورید، بهتر است بیشتر سراغ کودهای طبیعی بروید و کوددهی درخت را هم هر چند وقت یک‌بار به صورت برنامه ریزی شده انجام دهید.

کود درخت سنجد

خاک

در واقع برای کاشت این درخت، باید از خاک‌هایی بهره بگیرید که دارای بافت متوسطی هستند و در آن‌ها املاح و مواد مغذی به میزان کافی وجود داشته باشند. از این رو حتما پیش از کاشت نهال سنجد، زمین تان را به خوبی شخم بزنید تا ساختار آن به خوبی اصلاح شود و خاک حاصلخیزترین داشته باشید.

آبیاری

همان طور که گفته شد؛ پس از کاشت نهال سنجد باید به صورت منظم کار آبیاری را انجام دهید تا مقاومت گیاه تان بیشتر شود. به طور معمول این درخت به آب کمی نیاز دارد اما و اگر آبیاری به صورت منظم صورت بگیرد، می‌توانید محصولات بیشتری را برداشت کنید. همچنین سعی کنید در فصل رشد درخت هر 15 روز 1 بار کار آبیاری را انجام دهید. البته می‌توانید بعد از رشد درخت، کار آبیاری را به هر 40 روز 1 بار تغییر دهید.

دما

درختان سنجد می‌توانند در هر دمایی به رشد خود ادامه دهند. این درختان در فصل زمستان تا دمای -35 درجه سانتی‌گراد و در فصل تابستان تا دمای 45 درجه سانتی‌گراد را هم می‌توانند تحمل کنند.

سخن پایانی
همان طور که متوجه شدید؛ نحوه کشت درخت سنجد و پرورش آن بسیار راحت است و هر کسی می‌تواند اقدام به این کار کند. بنابر این اگر شما هم قصد داشتید نهال یا بذر سنجد را بکارید، بهتر است حتما به مطالب ذکر شده در این مقاله توجه کنید تا به مشکل برنخورید و درختان پربارتری داشته باشید.

درخت سنجد
درخت سنجد

درخت سنجد

درخت سنجد رشد  بوته مانند دارد، می توان آن را با برگ های دندانه دار در گروه های سه تا نه برگ  که در هر طرف ساقه رشد می کنند، شناسایی کرد.

این درخت در چند سال اول رشد خود سرعت رشد متوسطی بین 6 تا 12 سانت  دارد، درختان سنجد  2 تا 3 سال پس از کاشت گلهای سفید معطر و مومی شکل در بهار و میوه در پاییز  تولید می کنند.

 سنجد خام می تواند برای انسان، سگ و گربه سمی باشد.

نحوه کاشت درخت سنجد

درختچه های سنجد که حدود یک سال از عمرشان می گذرد، آنها را در بهار پس از آخرین تهدید یخبندان در زمین قرار دهید.

انتخاب محل کاشت

سنجدها گیاهان مقاومی  هستند  و بوته های آن شرایط محیطی متفاوتی را تحمل می کنند. برای داشتن بهترین گل ها و انواع میوه ها ، منطقه ای را  که در روز آفتاب کامل داشته باشد و  گردش هوا بهتر صورت می گیرد مناسب است.

بوته های سنجد دارای ریشه های کم عمقی هستند  و وجین مداوم برای آنها  ضروری است زیرا سنجد نمی تواند به خوبی با علف های هرز مهاجم رقابت کند.

اگر سنجد را به صورت  ردیفی  می کارید آنها را با فاصله 6 تا 8 سانتی از هم بکارید بین  هر ردیف 10 سانت فاصله بگذارید.

مراقبت از درخت سنجد

درختان سنجد به وفور در طبیعت رشد می‌کنند و بسته به تنوع، می‌توان آن‌ها را در کنار رودخانه‌ها در سراسر مناطق غربی  و شرقی کاشت.  درختچه های سنجد زمانی که در باغ ها رشد می کنند به محیط کمی متفاوت نیاز دارند.

نور

سنجدها نور کامل خورشید را ترجیح می دهند که بیشترین گل و میوه را به همراه خواهد داشت.  البته سایه جزئی  برای آنان خوب است.

خاک

درختان سنجد خیلی ریز نیستند اما در خاک مرطوب، با زهکشی خوب و نسبتاً اسیدی بهترین عملکرد را دارند. گیاه سنجد در خاک رسی به خوبی عمل می کند اما فقط در صورتی که زهکشی خوبی داشته باشد.

آنها به رطوبت نیاز دارند بنابراین در خاک شنی عملکرد خوبی نخواهند داشت، اما می توانند شرایط سیل را حداکثر تا چند روز تحمل کنند.

اب

در تابستان هفته ای 1 تا 2بار  آب به درختچه های سنجد خود بدهید. یک درختچه جدید به آب اضافی نیاز دارد زیرا ریشه های آن بسیار کم عمق است که نمی تواند از عمق خاک به آب دسترسی پیدا کند.

 برای گیاهان جوان، هفته ای 2 بار  در هوای گرم آبیاری کنید، استفاده از مالچ 2 تا 3 سانتی  در اطراف گیاهان به خاک کمک می کند رطوبت را حفظ کند و به عنوان کود آلی و کند رهش عمل کند.

دما و رطوبت

این بوته مقاوم به درجه حرارت یا  به رطوبت خاصی نیاز ندارد. با این حال، این گیاه هوای خنک را   ترجیح می دهد.

کود

کود دادن به سنجد در  هنگام کاشت غیر ضروری است. با این حال، پس از سال اول رشد ، می توانید سنجد  را هر سال در اوایل بهار کود دهید. کود دهی بوته‌های سنجد ممکن است کمی مشکل باشد، گیاهان جوان ممکن است برای تحریک رشد به کودهای غنی از نیتروژن بیشتری نیاز داشته باشند.

 در حالی که سنجدهای مسن‌تر به نیتروژن بسیار کمتری نیاز دارند .  همیشه قبل از استفاده از کود، خاک را آزمایش کنید تا مطمئن شوید که کمبود مواد مغذی واقعی در خاک وجود دارد که باید  اصلاح شود.

گرده افشانی

سنجد معمولا با باد گرده افشانی می شود. با این حال، باغبان می توانند بوته ها را با کاشت حداقل دو رقم مختلف در فاصله 20 فوتی از یکدیگر به صورت دستی گرده افشانی کنند.

انواع درخت سنجد

این چهار نوع شامل موارد زیر است:

سنجد آمریکایی

سنجد اروپایی

سنجد قرمز

سنجد آبی

“York”: یک سنجد آمریکایی که میوه های  بزرگ تولید می کند،این درختچه به طور متوسط با  6 سانت قد و عرض رشد می کند.

‘Nova’: این نوع سنجد میوه هایی ر بزرگ و شیرین را تولید می کند  و تا 6 سانت  ارتفاع دارد.

برداشت سنجد

سنجد یک درخت گلدار فوق العاده است که کاربردهای زیادی دارد، سنجدها در اواخر تابستان یا اوایل پاییز زمانی که به رنگ بنفش تیره/مشکی غنی و کمی نرم هستند آماده برداشت خواهند بود.

بسیاری از باغبانان دوست دارند از گل سنجد به دلیل رایحه آرامش بخش آن در ترکیب آرام بخش استفاده کنند. گلهای درخت سنجد باید پس از باز شدن کل برداشت شوند. به سادگی گل ها را از  شکوفه ها جدا  می شوند.

هنگام برداشت گل ها مراقب باشید زیرا اگر گل ها را زیاد بگیرید، روند باردهی را مختل می کند.

هرس

با افزایش سن درختچه نیاز به هرس دارد. در اواخر زمستان تا اوایل بهار  باید هرس شوند تا بوته انرژی خود را برای حمایت از غیر تولیدی هدر ندهد.

درخت سنجد
درخت سنجد

تکثیر درختان سنجد

تکثیر سنجد به راحتی توسط پرندگان میوه خوار انجام می شود، دانه هایی را که می خورند از میوه می ریزند. دانه ها معمولا ریشه دهی  می کند  و درختان سالم تولید شود .

با این حال، بذرهایی که به صورت دستی برداشت و تکثیر می شوند همیشه جوانه نمی زنند.

مراحل آسان تکثیر سنجد:

با استفاده از یک ابزار برش باغبانی استریل شده، در اوایل بهار یک برش 4 تا 6 سانتی  از شاخه نرم  بردارید. قلمه باید نرم و کمی سبز، اما قهوه ای باشد، برگ ها را از پایین جدا کنید اما یک سری برگ را در بالای قلمه بگذارید.

انتهای پایین را به هورمون ریشه زایی آغشته کنید.

قلمه را در یک شیشه آب تازه و تمیز قرار دهید. اطمینان حاصل کنید که نیمه پایینی قلمه با آب پوشانده شده است.

شیشه را به مدت شش تا هشت هفته در یک منطقه آفتابی قرار دهید.

آب را مرتباً عوض کنید، ریشه ها در حدود دو ماه خیساندن تشکیل می شوند. ریشه‌ها کاملاً حساس خواهند بود، بنابراین قلمه‌ها را برای چند هفته از زمین دور نگه دارید تا ریشه‌های گیاه به اندازه‌ای قوی شوند که به داخل خاک بروند.

آفات و بیماری های رایج گیاهی درخت سنجد

از بین بردن  آفات درختچه سنجد کار آسانی نیست. اما  با آفات یا بیماری های زیادی به جز شته های معمولی، شپشک های آردآلود، حشرات ساقه سالخورده (پره ها) و فلس مواجه نخواهید شد. درختچه های سنجد ممکن است دچار شانکر، لکه برگی و کپک پودری شوند.

شرکت آل کود ارائه دهنده انواع کود ارگانیک و کودهای شیمیایی مانند : کود منگنز ، کود مس ، کود روی و غیره در ایران است ، جهت تهیه کود مورد نیاز خود و دریافت مشاوره با ما تماس بگیرید.

2.5/5 - (2 امتیاز)
رضایتمندی شما از این مقاله!
5/5
جستجو
فهرست مطالب

همین‌حالا از مشاوره رایگان آل‌کود استفاده کن

این مطلب را با دوستان خود به اشتراک بگذارید.

بدون دیدگاه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

[vc_row][vc_column][vc_column_text]

مشاوره کود دهی، فروش ریز مغذی

09120807366
[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]