فاصله درختان پسته از منابع آب باید چقدر باشد؟

آبیاری یکی از مهمترین مراحل فرایند کشاورزی و باغداری است. به همین دلیل وجود منابع آب پایدار برای باغداری از اهمیت به سزایی برخوردار است. از این رو دانستن اینکه فاصله درختان پسته از منابع آب باید چقدر باشد موضوعی مهم است که در این مقاله درباره آن به بحث خواهیم نشست.

آبیاری درختان

بطور کلی به دلیل عمر و دوره بازگشت سرمایه طولانی باغات پسته، منابع آب مورد استفاده باید پایداری طولانی، حداقل ۵۰ ساله، داشته باشند. مقدار، تناوب و شیوه آبیاری بر تولید پسته تأثیر زیادی می گذارد. تربیت درختان جوان، شیوع آفات و بیماری هایی که از طریق هوا و یا خاک به درخت حمله ور می شوند، مقدار و کیفیت محصول دو سالانه و رشد درخت همگی تحت تأثیر آبیاری درخت پسته قرار دارند. علاوه بر آن، شرایط اقلیمی، بافت خاک و پایه و پیوند درخت پسته از جمله عوامل مهمی هستند که بر میزان آب مورد نیاز آن جهت تولید محصول اقتصادی تأثیر می گذارد.

فاصله درختان پسته از منابع آب باید چقدر باشد؟فاصله درختان پسته از منابع آب

فاصله درختان پسته از منابع آب از آنجایی اهمیت بیشتری پیدا می کند که درخت پسته جهت رشد و تولید مناسب به حدود ۱۰۰ سانتی متر ارتفاع آب در طول فصل رشد نیاز دارد. فصل رشد درختان پسته به مدت ۸ ماه و از اسفند تا مهر است. این در حالی است که برداشت اقتصادی از درختانی که حتی با ۸۰ سانتی متر ارتفاع آب مفید سالانه در دسترس ریشه، آبیاری می شوند ممکن است.

بیشتر بخوانید: بهترین فاصله کاشت درختان پسته چقدر است؟

با فرض کمترین تلفات آب در انتقال آب و آبیاری باغ، هر هکتار باغ پسته بالغ به ۱۲,۰۰۰ متر مکعب آب در طول سال نیاز دارد. نیاز آبی فوق بدون احتساب آب مورد نیاز جهت آبشویی زمستانه زمین های شور و نمکی است. در صورت وجود یا بروز شوری در خاک سطحی یا منطقه ریشه، باید یک تا دو نوبت آبشویی زمستانه را به رژیم آبی طبیعی مورد نیاز اضافه کرد.

نیاز آبی درخت پسته در فصول مختلف سال و مراحل مختلف سیکل سالانه زندگی آن متفاوت است. این نیاز در زمستان که زمان خواب درخت است کمترین و در تابستان که موقع رشد مغز پسته است بیشترین می شود.

فاصله درختان پسته از منابع آب باید چقدر باشد؟بیش از نیمی از آب مورد نیاز سالانه، در فصل تابستان، یعنی تیر، مرداد و شهریور، به مصرف درخت می رسد. تهيه آب كافي براي درختان بارور پسته بطوريكه استرسي در اثر اشباع شدن خاك و فقدان آب كافي در خاك به آنها وارد نشود، يكي از اهداف مديريت بهينه آبياري است. بنابراین فاصله درختان پسته از منابع آب باید مناسب باشد.

بدلیل وجود شبکه ریشه وسیع و ساختار برگ مقاوم، درخت پسته قادر به بقا در دوره های خشکسالی و شرایط کم آبی است، اما مقاوم بودن درختان پسته به اين معني نيست كه آنها جهت توليد محصول اقتصادي و مناسب نياز به آب كمي دارند. اگر درختان پسته در طول دوره هاي حساس به كم آبي با ميزان كمتر از نياز واقعي آبياري شوند، اثرات منفي بر روي فرآيندهاي دروني درخت خواهد گذاشت. بنابراين بايد دانست كه تحمل درختان پسته نسبت به خشكي به توانايي آنها در زنده ماندن در شرايط خشكي اطلاق مي شود و اين بدان معني نيست كه درختان پسته قادرند رشد سريع و با محصول زياد در شرايط آبياري هاي با ميزان كم داشته باشند.

برنامه آبیاری درختان پسته

داشتن برنامه برای تامین مقدار مناسب آب برای باغات در زمان لازم از اهداف آبیاری می باشد. آبیاری به میزان کافی به باغدار اطمینان می دهد که رطوبت خاک در طول فصل حفظ می شود. لذا اتخاذ تصمیمات مناسب برای انجام آبیاری، نیازمند دانستن نیاز آبی درخت و اجرای مناسب سیستم آبیاری با رعایت یکنواختی مناسب و میزان دقیق آب تحویلی است.

بطور کلی سیستم های قطره ای موثرتر از روش های سطحی اند چرا که هم یکنواختی بیشتری در آبیاری ایجاد  می کنند و هم بهره وری بیشتری دارند.

فاصله درختان پسته از منابع آب باید چقدر باشد؟آبیاری عاملی مهم در پرورش درختان

آبياري در طول فصل مهمترين عمليات داشت است از اینرو فاصله درختان پسته از منابع آب باید به گونه ای باشد که این امر مهم با وقفه روبرو نشود. تنش خشكي باعث خشكيدگي سر شاخه ها، ريزش و خشكيدگي برگها، كوچك شدن سطح برگها و در نتيجه كم شدن سطح فتوسنتز كننده گياه و لخت شدن ظاهر گياه، تشديد اثرات آفتاب سوختگي بر روي شاخه ها و نهايتا خشك شدن كامل گياه مي شود.

بر اساس تحقيقات انجام شده، آبياري كافي و جلوگيري از اعمال تنش خشكي در اواخر فصل بهار مخصوصا در خرداد ماه بيشترين اثر را در كاهش تشكيل پسته ها و نهايتا كاهش احتمال آلودگي مغز پسته به آلودگی و آفات دارد.

بیشتر بخوانید:  فسفر 80 درصد شوک

در مناطق پسته کاری منبع اصلی تامین آب، چاه عمیق و در برخی مناطق قنات است. برداشت بی رویه از آب های زیرزمینی منجر به کاهش دسترسی به منابع آب زیرزمینی شده است. اگر چه درخت پسته به خشکی و شوری مقاوم است اما برای تولید حداکثر محصول لازم است در هر منطقه و برای هر رقم خاص، باید آب مورد نیاز فراهم شود.

تقریبا در اغلب باغ های پسته کشور آبیاری به صورت کرتی و یا جوی و پشته ای انجام می شود و مقدار آبی که در اختیار گیاه قرار می گیرد معیار دقیقی ندارد. در برخی از باغ های پسته بیش از حد نیاز و در مناطقی دیگر کمتر از حد مورد نیاز آبیاری درخت پسته انجام می شود.

به این مطلب امتیاز دهید!
رضایتمندی شما از این مقاله!
5/5
جستجو
فهرست مطالب

همین‌حالا از مشاوره رایگان آل‌کود استفاده کن

این مطلب را با دوستان خود به اشتراک بگذارید.

1 دیدگاه

  • باسلام وتبریک سال نو
    پسته کاران باتصور. اینکه درخت پسته کم آب. بر است. اقدام به سطح زیر کشت بیشتر بیش از حدنصاب فنی اقتصادی میکنند واین رویه وباعث فاصله مدار آبیاری زیاد میشود وپسته پوک بهره وری میکنند

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

[vc_row][vc_column][vc_column_text]

مشاوره کود دهی، فروش ریز مغذی

09120807366
[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]