کشت یونجه در گلخانه

کشت یونجه معمولا در زمین های کشاورزی و به صورت انجام می شود، اما امکان کشت آن در گلخانه با بازدهی بالاتر نیز وجود دارد. در مناطق جغرافیایی معتدل و کوهستانی که از آب فراوانی بهره مند هستند به راحتی می توان یونجه و انواع علوفه های مورد نیاز دام را کشت کرد. اما در مناطق بیابانی و کم آب که دسترسی به آب زیادی وجود ندارد، امکان کشت یونجه به صورت معمولی وجود ندارد. بنابراین مهندسان کشاورزی برای جلوگیری از این مشکل از شیوه کشت گلخانه ای استفاده می کنند، روشی که در بسیاری از کشورهای اروپایی و آمریکایی طرفدار داشته و به عنوان یک روش مقرون به صرفه جهت تولید علوفه به شمار می رود.

در چه مناطقی امکان کشت گلخانه ای یونجه وجود دارد؟

به طور کلی در هر منطقه جغرافیایی به خصوص مناطق کم آب امکان کشت گلخانه ای یونجه وجود دارد. یونجه گیاه مقاومی است که شرایط آب و هوایی بسیار سرد و بسیار گرم و هم چنین آفات را می تواند تحمل کند. ریشه این گیاه به صورت چندساله بوده و با یکبار کشت آن تا چندین سال می توان یونجه برداشت کرد.

کشت گلخانه ای یونجه سود کشاورز را چند برابر می کند و قطعا این اتفاق بی دلیل نیست، در ادامه دلایل افزایش سود در روش کشت گلخانه ای و مزایای آن نسبت به زمین کشاورزی اشاره خواهد شد :

کشت یونجه در گلخانه

الف – مصرف آب در کشت گلخانه ای بسیار پایین است و تبخیر آب به کندی صورت می گیرد، بنابراین با فاصله زمانی طولانی تری می توان علوفه ها را آبرسانی کرد. هم چنین در گلخانه های آب کشت یا هیدروپونیک ، نیاز به آب خیلی کمی وجود دارد.

ب – دما و رطوبت در گلخانه ها قابل کنترل است، بنابراین احتمال تلفات یونجه در سرما یا گرما وجود ندارد و دما و رطوبت لازم از طریق تجهیزات مورد نظر تامین می شود.

ج – در گلخانه ها آفات به خوبی کنترل می شود و از رشد آنها جلوگیری می شود. چون که ورود و خروج هوا در گلخانه تحت کنترل است و راهی برای ورود حشرات به داخل گلخانه ها وجود ندارد. هم چنین از طریق کشت هیدروپونیک تا حد زیادی می توان آفات خاکی را کاهش داد.

بیشتر بخوانید: گوگرد مایع برای مرکبات

بنابراین در روش کشت گلخانه ای نیاز کمتری به سموم کشاورزی خواهد بود و علوفه های سالم تری را می توان برای دام تولید کرد که به سلامت آنها و ارگانیک بودن محصولات تولیدی آنها کمک خواهد کرد.

د – امکان قفسه بندی فضای کشت وجود دارد که در این صورت در یک فضای کوچک تا چندین تن علوفه می توان برداشت کرد. این ویژگی برای کسانی مفید است که دارای زمین کشاورزی محدودی هستند و از طرفی می خواهند علوفه زیادی برای دام خود تولید کنند و یا کسانی که از یک فضای کوچک، درآمد زیادی می خواهند به دست آورند.

هـ – امکان چریدن حیوانات در گلخانه وجود ندارد چرا که فضای آن کاملا محصور و تحت کنترل می باشد و دستبرد علوفه ها توسط دزدان دور از ذهن خواهد بود.

معایب کشت یونجه در گلخانه

تنها عیبی که در روش کشت گلخانه ای یونجه وجود دارد، هزینه نسبتا بالا در راه اندازی اولیه آن است که صرف خرید تجهیزات لازم برای بنا کردن گلخانه ، تجهیزات گرمایشی و سرمایشی و تهویه ، سیستم های آبرسانی و … می شود که البته این هزینه ها به مرور زمان جبران خواهد شد.

کشت یونجه در گلخانه

روش های کشت یونجه در گلخانه

معمولا از دو روش برای این منظور استفاده می شود که هر کدام دارای مزایا و معایبی است و در زیر به این دو روش پرداخته خواهد شد.

الف – استفاده از خاک برای کشت

در صورتی که در یک منطقه جغرافیایی بد آب و هوا و یا کم آب قرار دارید، اما خاک آن منطقه از مواد مغذی و کیفیت بالایی بهره مند است، می توانید با استفاده از گلخانه ، یونجه یا هر علوفه دیگری را بکارید.

در این روش، پس از شخم زدن و کشت یونجه ، گلخانه نیز بر روی زمین مورد نظر بنا خواهد شد و شرایط مناسب برای کشت یونجه فراهم خواهد شد. استفاده از آبیاری قطره ای و هم چنین بسته بودن فضای گلخانه ، مصرف آب علوفه را کاهش خواهد داد.

بیشتر بخوانید: همه چیز در رابطه با درخت گردو و علل بار ندادن آن

ب – استفاده از آب برای کشت 

اگر در یک منطقه جغرافیایی بد آب و هوا قرار دارید و از طرفی هم خاک حاصلخیز مناسبی در اختیار ندارید می توانید از شیوه آب کشت یا همان هیدروپونیک استفاده کنید، در این شیوه یونجه ها در بستر آب رشد می کنند و مواد معدنی و مغذی لازم برای رشد علوفه ها به آب تزریق می شود.

در این روش هم نیاز به آب زیادی نیست و هم به هیچ گونه خاکی برای کشت نیاز نیست. حتی می توان علوفه ها را به صورت طبقاتی کاشت و از یک زمین کوچک چندین تن علوفه برداشت کرد. با توجه به افزایش روزافزون جمعیت روی زمین و آمدن فشار حداکثری به بخش دامداری و کشاورزی، این روش می تواند علوفه مورد نیاز دام را تامین کند.

کشت یونجه در گلخانه

اگرچه کشت محصولات در گلخانه با سختی هایی همراه است؛ اما با استفاده از روش های گفته شده و همینطور بررسی ملزومات و ابزارهاي لازم می‌توان به بهترین محصول دست یافت. اگر همه مسائل ایمنی و استاندارد را رعایت کنیم، می‌توانیم خیلی زود حتی در گلخانه هایی با امکانات کمتر به تولید انبوه برسیم.

به این مطلب امتیاز دهید!
رضایتمندی شما از این مقاله!
5/5
جستجو
فهرست مطالب

همین‌حالا از مشاوره رایگان آل‌کود استفاده کن

این مطلب را با دوستان خود به اشتراک بگذارید.

بدون دیدگاه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

[vc_row][vc_column][vc_column_text]

مشاوره کود دهی، فروش ریز مغذی

09120807366
[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]