فصل قلمه زدن

قلمه زدن از روش های رایج و سریع ، برای تکثیر گیاه است . بسیاری از گیاهان را می توان با قلمه زدن به تعداد های زیاد تکثیر نمود، بدون این که گیاه مادر آسیب دیده و یا مشکلاتی در رشد هر یک ایجاد شود . با این حال، قلمه زدن فرآیندی حساس است که نیاز به رعایت موارد بسیاری دارد . هر گیاه ، نیاز به نوع خاصی از روش قلمه زدن دارد . علاوه بر این ، شرایط نگهداری قلمه ها، فصل قلمه زدن، نکات لازم حین انجام این کار و بسیاری دیگر از نکات ، می توانند در کیفیت انجام کار تاثیر به سزایی داشته باشند  . به نحوی که بی توجهی به هر نکته ، می تواند منجر به خرابی گیاه مادر و قلمه ها شود .

به همین دلیل توصیه می شود پیش از شروع قلمه گیری ، ابتدا به نوع گیاه توجه شده و روش لازم برای انجام این کار صورت بگیرد . سپس در کنار ان ، توجه به شرایط محیطی و ایجاد وضعیت مطلوب ، رشد و سلامت قلمه ها را به همراه خواهد داشت .

قلمه زدن چیست ؟

قلمه زدن در واقع روشی ست که به کمک آن ، چندین گیاه کوچک از گیاه مادر به دست می آید . در این روش ، بدون نیاز به بذر و … ، می توان مستقیما از گیاه مادر ، گیاه های کوچکی را به دست آورد . برای انجام این کار ، بسته به نوع گیاه مورد نظر جهت تکثیر ، بخش هایی از گیاه بریده می شود .

این بخش ها می توانند قسمتی از ریشه ، ساقه  ، و یا حتی برگ گیاه باشند . بعد از برید اصولی قلمه ها ، مجددا با توجه به گیاه مورد نظر ، قلمه ها باید در محیط هایی همچون ظرف آب ، خاک ، ماسه ، پرلیت ، کوکو پیت و یا … قرار بگیرند . در این زمان ، باید تمامی شرایط محیطی مطلوب برای گیاه ایجاد شود . بعضا در برخی شرایط ، می توان از هورمون های ریشه زا نیز برای تسریع ریشه زدن قلمه ها استفاده نمود . پس از گذشت زمان مشخصی ، ریشه های کوچکی از محل بریده شده مشخص می شوند .

فصل قلمه زدندر صورت نیاز ، می توان با کمک کود ها و مکمل های گیاهی ، روند رشد ریشه ها را بهبود بخشید ؛ به طوری که در مدت کوتاهی ، نسخه ی  کوچکی از گیاه مادر ، در این قلمه ها ظاهر می شود .

معمولا گیاهان قلمه گرفته شده ، دارای ویژگی هایی مشابه با گیاه مادر می باشند . به عنوان مثال ، در صورت قلمه گرفتن از سانسوریا های سبز ، گیاهان قلمه گرفته شده نیز مشابه با گیاه مادر بوده و مثلا از نوع ابلق نخواهند بود .

بیشتر بخوانید: شرایط قلمه زدن گل کاغذی

 معرفی انواع روش های قلمه گیری

رایج ترین نوع قلمه زدن ، قلمه گیری ساقه است . در این روش ، قلمه ها می توانند از قسمت جوانه و برگ ،  ریشه ، علفی ، سبز ، خشبی و نیمه خشبی ، و .. باشند .

معمولا برای قلمه گیری به این روش ها ، بخش های ذکر شده از گیاه را بریده و آن را درون محلول آب قرار می دهند تا ریشه زایی صورت بگیرد .

فصل قلمه زدن

برای قلمه زنی علفی ، شاخه های سبز و علفی گیاه انتخاب شده و به طور 10 الی 15 سانتی متر برش می خورند.  این قلمه ها در محل برش خورده معمولا حاوی مقادیری مایع شیره مانند هستند . این مایع از حالت اسیدی برخوردار بوده و بهتر است ابتدا مدت زمانی تا خشک شدن آن صبر کرده و سپس درون محیط رشد قرار داد . قلمه زدن شمعدانی ، داوودی و … از این روش صورت می گیرد .

از دیگر روش های رایج ، می توان به قلمه زنی برگ ها اشاره کرد . در این نوع ، برگ های گیاه از محل بند از روی ساقه جدا شده و درون محیط رشد قرار می گیرند تا ریشه تولید  کنند . زاموفیلیا ، پتوس و … با این روش تکثیر پیدا می کنند .

شرایط مناسب و فصل قلمه زدن

علاوه بر قلمه زدن اصولی ، نگهداری از قلمه ها نیز نیازمند دقت و وسواس است .

ابتدا لازم  به ذکر است که هر گیاه ، در فصل خاصی باید قلمه گرفته شود . قلمه گیری بر اساس گیاه ، مشخص می  کند که قلمه های جوان در چه زمانی دوره   ی نهفتگی را سپری کرده و چه زمانی ریشه زنی را شروع کنند . فصل قلمه زدن  در سلامت قلمه ها بسیار حائز اهمیت است .

بیشتر بخوانید: قلمه زدن گل شفلرا

معمولا رایج ترین زمان برای انجام این کار ، در اواخر پاییز و یا اوایل بهار است . این زمان برای قلمه های جوان و تازه ، بهترین زمان است . چرا که کمک می کند دوره ی  نهفتگی قلمه سریع تر سپری  شده و گیاه در کوتاه ترین زمان ، اماده ی  ریشه زنی باشد .

هرچقدر که قلمه ها ، از ساقه های قدیمی تر و چوبی شده ای گرفته شده باشند ، فصل قلمه زدن  تغییر پیدا می کند . در این شرایط ، قلمه زدن را باید به زمانی موکول کرد که زمان استراحت گیاه است . یعنی اواخر پاییز و زمستان . این شرایط معمولا برای قلمه هایی استفاده می شود که طول عمر آن ها بیش از 1 سال است .

فصل قلمه زدن

برای انجام این کار ، باید سن گیاه ، شرایط کلی و سلامت گیاه ، و همچنین شرایط محیطی مثل دما و رطوبت را نیز لحاظ نمود . قلمه گیری در فصل هایی که زمان استاندارد برای رشد قلمه نیست ، تنها در صورتی می تواند نتیجه ی مطلوب داشته باشد که فرد ، بتواند محیطی مشابه سازی شده را ایجاد نماید . به عنوان مثال  ، قلمه های در گلخانه های تحت نظر پرورش پیدا کنند ؛ و یا با کمک تجهیزاتی مثل پلاستیک ، رطوبت ساز ها و … ، شرایط محیطی مرتبا تحت نظارت باشد .

در حین نگهداری از قلمه ها ، عواملی همچون نور ، دما ، رطوبت ، تقویت خاک ، دوری از تنش های محیطی مثل جابجایی و … از اهمیت دو چندانی برخوردار هستند .

5/5 - (1 امتیاز)
رضایتمندی شما از این مقاله!
5/5
جستجو
فهرست مطالب

همین‌حالا از مشاوره رایگان آل‌کود استفاده کن

این مطلب را با دوستان خود به اشتراک بگذارید.

بدون دیدگاه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

[vc_row][vc_column][vc_column_text]

مشاوره کود دهی، فروش ریز مغذی

09120807366
[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]