کاشت و آبیاری زعفران

زعفران گیاهی از خانواده زنبقیان است. برگ های سبز رنگ بلند و گل های بنفش ویژگی های ظاهری این گیاه هستند. ساقه ی زیر زمینی آن دو پیاز سفت و گوشتی است. زعفران را گران ترین ادویه در جهان می دانند. برای آشنایی بیشتر با خاصیت ها و کاشت و آبیاری زعفران مطلب زیر را دنبال کنید.

درباره زعفران

زعفران گیاهی مخصوص مناطق گرمسیری است که در جنوب غربی آسیا و مناطق مدیترانه ای رشد می‌کند. در گذشته نیز از زعفران به عنوان طعم دهنده استفاده می‌کردند و به مرور متوجه خواص دارویی آن نیز شدند. در عصر حاضر نیز زعفران بیشتر مصرف خوراکی دارد. این گیاه از گیاهان بومی ایران محسوب می‌شود و ایران رتبه اول تولید این محصول را دارد. استان خراسان جنوبی بیشترین سهم تولید زعفران را به عهده دارد.

کاشت و آبیاری زعفرانکاشت زعفران

کاشت و پرورش زعفران عموما با دو روش سنتی و مدرن انجام می گیرد. کشت سنتی همان روش معمول است که سال هاست کشاورزان از آن استفاده می‌کنند. اما روش مدرن راه جدید پرورش زعفران است و این امکان را فراهم کرده تا در مناطقی که امکان کاشت زعفران در آن ها نیست, در گلخانه ها زعفران را پرورش دهند. از مزیت های این روش بهینه بودن آن نیز است. با این حال محصول به دست آمده در کشت سنتی از کیفیت بیشتری برخوردار است.

بیشتر بخوانید: گل زاموفیلیا

کاشت زعفران به روش سنتی

برای کاشت به روش سنتی اولین کار فراهم کردن زمین و خاک مناسب است. زمین مناسب باید عاری از علف های هرز باشد و خاک آن شنی_ رسی باشد. نکته ی مهم دیگر این است که در سال های اخیر در این زمین زعفران کشت نشده باشد. بعد ازشخم زدن زمین باید روی آن کود حیوانی پوسیده ریخته شود و دوباره کمی خاک ها را شخم زد.  حالا زمین آماده برای کاشت پیاز های زعفران است.

تهیه پیاز زعفران مرحله ی بعد کاشت زعفران است. پیازها باید بدون بیماری و آفت و درشت و سالم باشند. قبل از کاشتن پیازها در خاک باید با آفت کش آن ها را ضدعفونی کنند. برای هر هکتار زمین ۳ الی ۵ تن پیاز زعفران مورد نیاز است. پیازها تا ۷ سال می‌توانند گل بدهند و بعد از آن باید از خاک بیرون آورده شده و جایگزین شوند. در آغاز کاشت چاله هایی با عمق ۲۰ سانتی متر به صورت ردیفی حفر می کنند. بین این ردیف ها هم حدود ۴۰ سانتی متر فاصله باید باشد. بعد از کاشت پیاز ها زمین را با فشار مسطح می کنند تا پیازها در جای خود سفت شوند.

کاشت زعفران به روش گلخانه ای

در روش کاشت گلخانه ای پیاز زعفران بدون خاک پرورش داده می‌شود و دو روش دارد: روش آیرو‌پونیک و هیدرو پونیک

کاشت زعفران به روش آیروپونیک

در روش آیروپونیک پیازها را معلق در هوا نگه می دارند و با استفاده از اسپری های مختلف آن ها را آبیاری می‌کنند و مواد مغذی را به آن ها می رسانند.

کاشت و آبیاری زعفرانکاشت زعفران به روش هیدروپونیک

در روش هیدروپونیک نیز پیازها را در موادی قرار می دهند که قادرند به مدت طولانی رطوبت را حفظ کنند. پیازها در این شرایط رشد می کنند.

کاشت زعفران در گلدان

روش دیگری هم برای کاشت زعفران وجود دارد و آن کشت زعفران در گلدان است. این روش جذابی است و کمک می کند تا بتوانید در خانه زعفران پرورش دهید. گلدان بهتر است از جنس سفال و بزرگ باشد. درون آن را با خاک مناسب پر کرده و به پنج قسمت تقسیم کنید. در هر قسمت ۵ پیاز زعفران را در عمق ۱۵ سانتی متری بکارید و روی آن ها را با  ۱۰ سانتی متر خاک بپوشانید. قبل از آبیاری گلدان را در جای خنک نگهداری کنید. بعد از اولین آبیاری بهتر است در مکانی باشد که نور خورشید را دریافت کند.

از اواسط تابستان کاشت زعفران آغاز می‌شود و تا اوایل پاییز ادامه دارد.

آبیاری گیاه زعفران

تنظیم یک برنامه آبیاری مناسب برای زعفران اهمیت زیادی دارد و در برداشت محصول خوب موثر است و همچنین در مصرف آب صرفه جویی می‌شود. شناخت روش های مختلف آبیاری مثل آبیاری سطحی, قطره ای و بارانی به کشاورزان کمک می‌کند تا محصول با کیفیتی برداشت کنند.

در ایران اکثرا آبیاری با روش سنتی انجام می‌شود که باعث هدررفت آب می‌شود و چون بدون توجه به نیازهای آبی گیاه انجام می‌شود گاها موجب قرار گرفتن گیاه در تنش خشکی می‌شود.

کاشت و آبیاری زعفرانبعد از کاشت زعفران اولین آبیاری در مهرماه باید انجام شود. بعد از این آبیاری ۲ تا ۳ هفته طول می‌کشد تا پیازها به گلدهی برسند. زعفران جزو گیاهانی است که به مقدار آبیاری کمی نیاز دارد. چون پیازها در عمق ۲۰ سانتی متری هستند باید حدود ۴۰ سانتی متر ابیاری انجام شود تا از رسیدن آب به ریشه ها اطمینان خاصل شود. این کار از قرار گرفتن گیاه در معرض خشکی نیز جلوگیری می‌کند.

بیشتر بخوانید: بیش بود کود چیست؟

استفاده از روش های جدید آبیاری مثل آبیاری قطره ای کمک زیادی به مصرف بهینه ی آب می‌کند و همچنین میزان محصول را نیز افزایش می‌دهد. با وجود شرایط خشکسالی و کم آبی و نیاز آبی کم زعفران, کاشت این محصول طرفداران زیادی پیدا کرده است.

به این مطلب امتیاز دهید!
رضایتمندی شما از این مقاله!
5/5
جستجو
فهرست مطالب

همین‌حالا از مشاوره رایگان آل‌کود استفاده کن

این مطلب را با دوستان خود به اشتراک بگذارید.

بدون دیدگاه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

[vc_row][vc_column][vc_column_text]

مشاوره کود دهی، فروش ریز مغذی

09120807366
[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]