همه چیز درباره کاشت زعفران

زعفران گیاهی پرخاصیت و ارزشمند است و گران ترین ادویه ی موجود در جهان محسوب می‌شود. به همین دلیل افراد زیادی علاقمند به پرورش این گیاه هستند. برای دانستن همه چیز درباره کاشت زعفران این مطلب را دنبال کنید.

خصوصیات زعفران

زعفران گیاه علفی و چند ساله از تیره زنبق سانان است. این گیاه گلی با شش گلبرگ, سه کاسبرگ, مادگی آن خامه سفیدی دارد و کلاله آن سه شاخه و قرمز رنگ است که بوی بسیار خوبی دارد. ریشه زعفران کوتاه و افشان است. برگ های آن تیره و یا سبز روشن است. گیاه زعفران تولید بذر نمی‌کند و از طریق پیاز زعفران تکثیر می‌شود.

همه چیز درباره کاشت زعفرانزعفران گیاهی گرمسیری محسوب می‌شود و اکثرا در اقلیم های معتدل که تابستانی خشک و زمستان هایی با سرمای ملایم دارند, رشد می‌کند و در این مناطق به راحتی می‌توان زعفران را پرورش داد. در مواردی هم دیده شده که گیاه با شرایط دیگری نیز سازگار شده و رشد کرده است. مثلا در شهر همدان که سردسیر است توانسته اند زعفران را پرورش دهند.

بیشتر بخوانید: کاشت و آبیاری زعفران

پیازهای زعفران در فصل تابستان فعالیت نمی کنند و دوره ی رشد آن ها از آبان ماه تا ماه اردیبهشت است. در فصل گرما برگ ها زرد می‌شوند و گیاه به خواب می‌رود.

زعفران در ایران

ایران یکی از بزرگ ترین تولید کننده و صادرکننده گان زعفران در جهان است. اولین بار سه هزار سال قبل این گیاه در ایران کاشته شد و تا به امروز ادامه دارد. حدود ۹۰ درصد زعفران تولید شده به سایر کشورها مثل کشورهای اروپایی صادر می‌شود. شهرهای استان خراسان رضوی قطب تولید زعفران در ایران هستند. در این شهرها به زعفران طلای سرخ می‌گویند. شرایط خاص کاشت و همچنین برداشت زعفران که فقط با دست قابل انجام است باعث شده تا این گیاه قیمت و ارزش بالایی داشته باشد.

مقدمات کاشت زعفران

قبل از شروع به کاشت زعفران لازم است تا زمین مناسبی فراهم شود که خاک آن شرایط مطلوبی برای رشد زعفران داشته باشد. زعفران در زمین دارای خاک شور قادر به رشد نیست. خاک شنی-_رسی که مقداری آهک داشته باشد و پی اچ آن حدود ۸ باشد, بهترین نوع خاک برای رشد زعفران است. همچنین خاک باید حاصلخیز باشد و علف هرز نداشته باشد. نکته مهم دیگر این است که در این زمین قبلا زعفران کاشته نشده باشد. در پاییز و یا زمستان باید زمین را شخم زده و در آن کود حیوانی می ریزند تا زمین آماده ی کاشت شود.

همه چیز درباره کاشت زعفرانمرحله بعد تهیه پیاززعفران است. پیاز مناسب دارای اندازه درشت, سالم و تازه و بدون آفت و بیماری است. سن آن باید کم تر از ۷ سال باشد. قبل از کاشت پوست قهوه ای پیازها را جدا می کنند و برای این که دچار بیماری نشوند آن ها را ضد عفونی می‌کنند. تعداد لازم پیاز زعفران برای هر هکتار حدود ۲ تن است. پیاز ها ۷ سال بعد از کاشت باید بیرون آورده شوند و پیاز جدید جایگزین شود چرا که فقط ۷ سال گل می دهند و بعد از آن پوک می‌شوند.

کاشت زعفران

بعد از آماده سازی زمین و پیاز زعفران عملیات کاشت زعفران آغاز می‌شود. برای کاشت پیازها چاله هایی به صورت ردیفی حفر می‌شود و در هر کدام از این چاله ها ۳ تا ۱۵ عدد پیاز قرار می‌دهند. عمق قرار گیری پیازها باید حدود ۱۵ سانتی متر باشد تا در سرما و گرما و دیگر عوامل محیطی آسیب نبیند. در کاشت پیازها حدودا ۵ نفر فعالیت می‌کنند.

یک نفر چاله ها را حفر می‌کند, دو نفر پیازها را دسته می کنند نفر چهارم و پنجم هم ان ها را داخل خاک قرار می‌دهند. بعد از پایان کاشت زمین را مسطح می کنند تا پیازها در جای خود محکم شوند. زمین به همین صورت می ماند تا در پاییز آبیاری شروع شود. قبل از آبیاری روی زمین کود حیوانی پوسیده پخش می‌کنند.

زمان مناسب کاشت زعفران اواسط تابستان تا اول پاییز است. پیازهای کاشته شده به طور متوسط تا ۷ سال گل می‌دهند و گاهی تا ده سال هم ادامه دارد و در این سال ها نیازی به کاشت دوباره نیست.

آبیاری نباید زودتر از مهر ماه و در دفعات زیاد انجام بگیرد‌. این کار باعث می‌شود تا برگ ها زودتر از گل ها رشد کنند و چیدن زعفران ها سخت می‌شود.

همه چیز درباره کاشت زعفرانروش های کاشت زعفران

روشی که گفته شد کاشت زعفران به روش سنتی بود که سال هاست کشاورزان از آن استفاده می‌کنند. در روش مدرن زعفران را در گلخانه ها پرورش می‌دهند. کیفیت زعفران تولید شده با این روش کمتر از روش سنتی است اما بسیار بهینه است و صرفه جویی زیادی در مصرف آب و کود و موارد دیگر می‌شود.

بیشتر بخوانید: کود 52-0-0

کاشت گلخانه ای زعفران دو روش دارد: آیرو پونیک به معنی کاشت در هوا به این صورت که پیازها در هوا معلق هستند و با اسپری به آن ها آب و کود داده می شود. روش هیدرو پونیک که پیازها در محیطی بسیار مرطوب پرورش داده می‌شوند.

همه چیز در باره کاشت زعفران و روش های مختلف آن گفته شد. انتخاب بهترین روش با توجه به شرایط منطقه و کشاورز اهمیت زیادی دارد و در تولید محصول با کیفیت کمک کننده است.

به این مطلب امتیاز دهید!
رضایتمندی شما از این مقاله!
5/5
جستجو
فهرست مطالب

همین‌حالا از مشاوره رایگان آل‌کود استفاده کن

این مطلب را با دوستان خود به اشتراک بگذارید.

بدون دیدگاه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

[vc_row][vc_column][vc_column_text]

مشاوره کود دهی، فروش ریز مغذی

09120807366
[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]