کشت ایروپونیک زعفران

زعفران گیاه باارزشی است و در ایران به آن طلای سرخ می‌گویند‌. از نظر اقتصادی کشت و پرورش زعفران بسیار پرسود است. به همین دلیل کشورهای زیادی به دنبال تولید آن هستند و برای این کار روش های جدیدی ابداع کرده اند. کاشت زعفران در گلخانه چند سالی است که انجام می‌شود. کشت هیدروپونیک و کشت ایروپونیک زعفران بخشی از روش کشت گلخانه ای هستند.

کشت گلخانه ای چگونه انجام می‌شود؟

کاشت زعفران در گلخانه برای اولین بار, چند سال پیش توسط چینی ها انجام شد. این نوع کاشت, امکان این را به وجود آورد تا در همه نوع آب و هوا و اقلیمی بتوان زعفران را پرورش داد. کاشت گلخانه ای زعفران روش نوین و بهینه ای است و باعث صرفه جویی در بخش های زیادی از مراحل پرورش زعفران می‌شود از جمله کاهش مصرف آب. برای همین در مناطقی که با کمبود آب روبه رو هستند روش مناسبی محسوب می‌شود و زعفران گزینه خوبی برای پرورش در مناطق کم آب است.

کشت ایروپونیک زعفرانایران از پیشگامان تولید و صادرات زعفران است اما همچنان در بیشتر مناطق با کشت سنتی زعفران را کشت می‌کنند در حالی که در بسیاری از کشورهای دیگر مثل چین با روش های جدید به دنبال تولید بیشتر و با کیفیت تر زعفران هستند و به زودی به رقیبان جدی برای ایران تبدیل می‌شوند.

بیشتر بخوانید: کود مخصوص رنگ گیری درخت سیب

برای آغازکاشت زعفران در گلخانه ابتدا نیازبه مکانی مناسب برای احداث گلخانه است. این مکان باید سرپوشیده باشد. تجهیزاتی هم برای تامین نور کافی, دمای مناسب و رطوبت نیاز است. در گلخانه کنترل دما و رطوبت نقش مهمی دارد و باید به دقت انجام شود. این عومل نقش مهمی در رشد و‌زمان گلدهی زعفران دارند. محیط گلخانه باید کاملا بهداشتی باشد چرا که پیازهای زعفران به شدت مستعد بیماری و آلوده شدن هستند. هر کدام از روش های هیدروپونیک و ایروپونیک هم تجهیزات خاص خود را نیاز دارند که باید تهیه شود.

بعد از آماده سازی محیط گلخانه و تجهیزات آن, زمان خریدن پیاز زعفران است. بهتر است پیازها در خرداد ماه تهیه شوند. پیازهای مناسب کاشت در گلخانه باید وزن مشخصی داشته باشند که در حدود ۱۳ گرم است و کمتر از این میزان منجر به تولید زعفران با کیفیت پایین خواهد شد. پیازهای زعفران باید سالم و بدون آفت و بیماری باشند و این موارد در ظاهر آن ها قابل مشاهده و تشخیص است.

بعد از خرید پیازها, آن ها را مدتی در یک مکان تاریک با دمای ۱۳ درجه نگهداری می‌کنند تا پیازها جوانه بزنند. بعد از این مرحله پیازها آماده برای کاشت هستند و به گلخانه منتقل می‌شوند.

نحوه کشت ایروپونیک زعفران

همان طور که گفته شد برای کاشت گلخانه ای زعفران از روش های هیدروپونیک و ایروپونیک استفاده می‌شود. در روش ایروپونیک یا هوا کشت پیاز ها معلب در هوا هستند و از خاک استفاده نمی‌شود. تجهیزاتی که برای شروع این نوع کشت لازم است موارد زیر هستند: مخزن آب, کولر آبی, سینی هایی برای قرار گیری زعفران، قفسه یا جعبه و دستگاه مه پاش.

کشت ایروپونیک زعفران

در ایروپونیک آب و عناصر مغذی از راه اسپری کردن برای گیاه تامین می‌شود. این کار باعث جلوگیری از پوسیدگی و آلودگی پیازها می‌شود. در این روش با تنظیم و کنترل رطوبت با کمک مه پاش شرایط مناسب رشد زعفران فراهم می‌شود. پیازهای زعفران در این نوع از کشت به طور مداوم آب و مواد مغذی دریافت می‌کنند. کشاورزان با استفاده ازفضای عمودی گلخانه به حای سطح افقی, از حداکثر ظرفیت گلخانه استفاده می کنند در نتیجه میزان محصول نسبت به روش سنتی بسیار بیشتر است.

کشت با روش ایروپونیک چه معایب و مزایایی دارد؟

هر کدام از روش هایی که برای کشت و‌ پرورش گیاهان مختلف انجام می‌شود نقاط ضعف و مزایایی نیز دارند. کشت ایروپونیک هم به همین صورت است.

در روش ایروپونیک کنترل بیشتری روی گیاه است و باعث می‌شود تا بیماری های مختلف و آفت ها کاهش پیدا کند. از طرفی دیگر هم از سم پاش ها و حشره کش ها استفاده کمتری می‌شود. روش ایروپونیک نسبت به هیدروپونیک کم هزینه تر بوده ولی بازدهی آن بیشتر است. مصرف آب در این روش بسیار کم است.

در کنار این مزیت ها، کشت ایروپونیک عیب هایی نیز دارد. بیشتراین معایب در بخش احداث گلخانه است. مثلا تجهیزات با کیفیت برای خرید نیست و همچنین هزینه ها بالاست. همچنین افراد دانش کافی برای این کار را ندارند و ممکن است دچار مشکل شوند. و مهم ترین مسئله کیفیت زعفران است که‌ کمی پایین تر از زعفران حاصل از کشت سنتی است.

کشت ایروپونیک زعفران

کشت ایروپونیک زعفران نسبت به روش های سنتی و نیز روش هیدروپونیک مقرون به صرفه است و درآمد بیشتری دارد. همچنین مصرف بسیار کم آب باعث شده در مناطق کم آب به این روش توجه ویژه ای شود. دانش و تخصص کافی برای این کار بسیار اهمیت دارد و لازم است با اطلاعات کامل انجام شود و در این صورت است که نتایج خوبی حاصل می‌شود.

بیشتر بخوانید: بهترین زمان کوددهی درخت انجیر

ایتفاده از روش های نوین پرورش زعفران باعث می‌شود در این دوران پر رقابت, ایران هم چنان در صدررتولیدکنندگان زعفران باقی بماند.

به این مطلب امتیاز دهید!
رضایتمندی شما از این مقاله!
5/5
جستجو
فهرست مطالب

همین‌حالا از مشاوره رایگان آل‌کود استفاده کن

این مطلب را با دوستان خود به اشتراک بگذارید.

بدون دیدگاه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

[vc_row][vc_column][vc_column_text]

مشاوره کود دهی، فروش ریز مغذی

09120807366
[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]