گوجه فرنگی از مهمترین گیاهان مورد استفاده بشر است که در سبد غذایی تمامی افراد مورد استفاده قرار میگیرد، از اینرو کشاورزان همواره میکوشند تا تمامی عناصر مورد نیاز گوجه فرنگی برای رشد و نمو را فراهم کنند تا محصولی پربار و برکت داشته باشند. گیاه گوجه فرنگی به دلیل داشتن ویتامینهای A و C موجود به اندازهی سبزیها برای تغذیه و حفظ سلامتی افراد جامعه اهمیت دارد. گوجه فرنگی در تمامی استانهای کشور بهخاطر شرایط اقلیمی مختلف خود قابل کشت و پرورش است.
برنامه تغذیه گوجه فرنگی
معمولاً هر کشاورزی بعد از برداشت محصولات یک فصل کامل زراعت خود میتوانند با رعایت یک برنامه غذایی دقیق و منظم از کشاورزان موفقی باشد که میزان برداشت محصولات خود را در سالهای بعد افزایش میدهند. شما همواره با شناخت تمامی مراحل رشد گیاه گوجه فرنگی و نیازهای غذایی هر مرحله از رشد گوجه، میتوانید با اجرای یک برنامه غذایی مناسب تمامی نیازهای گوجه فرنگی را شناخته و برآورد کنید.
برای هر گیاه ازجمله گوجه فرنگی ضروری است که قبل از مرحله کشت آزمون خاک را بر روی زمین کشاورزی مورد نظر انجام بدهند تا کشاورز بتواند از تمامی کمبودهای مربوط به هر یک از عناصر مورد نیاز گوجه فرنگی آگاه شود و با ایجاد یک برنامه غذایی مناسب و استفاده از کودهای گیاهی، هر یک از این عناصر را به خاک قبل از کشت و کاشت محصول اضافه کند و از این راه نیازهای خاک به عناصر ضروری را برطرف نماید.
بیشتر بخوانید: بهترین کود برای رشد گوجه فرنگی
عناصر مورد نیاز گوجه فرنگی
گوجه فرنگی برای کامل کردن مراحل رشد و تکامل خود همواره به یکسری از عناصر ضروری برای تکمیل فرآیند رشد خود نیاز دارد. وجود عناصر ضروری گیاه گوجه فرنگی برای به دست آوردن محصولی درجه یک و خوشرنگ اهمیت زیادی را دارد. عناصر مورد نیاز گوجه فرنگی شامل ازت، فسفر، پتاسیم، بور، آهن، منگنز و کلسیم است. تا پایان این مقاله با ما همراه باشید تا نقش و فواید هر یک از اینها را برای تغذیه گیاه گوجه فرنگی برای شما توضیح دهیم.
- ازت: این عنصر باعث افزایش رشد رویشی گیاه گوجه فرنگی میشود و در تولید گل و میوه گوجه فرنگی نقش مهمی را دارد
- فسفر: این عنصر باعث افزایش مقاومت گیاه در مقابل انواع بیماریها میشود و در افزایش کیفیت و زیبا شدن ظاهر گیاه نقش مهمی را دارد. این عنصر همچنین در تنظیم زمان رسیدگی گیاه گوجه فرنگی نقش به سزایی را دارد.
- پتاسیم: این عنصر باعث بهبود کیفیت گیاه گوجه فرنگی میشود و همچنین در افزایش میزان مقاومت گوجه فرنگی در مقابل تنشهای مختلف محیطی نقش اصلی را برعهده دارد.
- بور: این محصول باعث تشکیل دیواره سلولی و جوانه زنی گیاه گوجه فرنگی میشود. عنصر بور نقش مؤثری در انتقال قند و شرکت در متابولیسم سلولی دارد.
- آهن: این عنصر در تشکیل سبزینه گیاه شرکت دارد و باعث تشکیل رنگدانه کلروفیل در گیاهان گوجه فرنگی میشود.
- منگنز: این عنصر باعث افزایش فرآیند جوانه زنی و رسیدن میوه میشود و فعال کننده آنزیمهای مختلف در گوجه فرنگی است.
- کلسیم این عنصر واحد اصلی در تشکیل دیواره سلولی است و حساسیت به انواع بیماریها را کاهش میدهد. کلسیم مهمترین عنصر در سفتی بافت گوجه فرنگی است و سبب جلوگیری از پیری زودرس برگها میشود.
- منیزیم: منیزیم نقش مولکولی و فیزیولوژیکی در گیاه را برعهده دارد و عنصری مهم در فتوسنتز و ساخت قند در گوجه فرنگی است. همچنین این گیاه در ساخت رنگدانه کلروفیل نقش مهمی را برعهده دارد
علائم کمبود عناصر ضروری گیاه گوجه فرنگی
همانطور که پیشتر گفتیم وجود عناصر ضروری برای رشد و تکامل گیاه گوجه فرنگی بسیار مهم است و کمبود هر یک از این عناصر معایب بسیاری را دارد و باعث عدم کیفیت و کاهش باردهی گوجه فرنگی میشود. پیشنهاد میدهم تا پایان این مقاله با ما همراه باشید که معایبی را که کمبود هر یک از عناصر مورد نیاز به گوجه فرنگی وارد میکند را برایتان توضیح دهیم:
۱-ازت: کمبود ازت در گیاه گوجه فرنگی باعث تغییر رنگ طبیعی گوجه فرنگی و به تأخیر افتادن فرایند رشد گیاه میشود. کمبود ازت باعث نازک شدن برگها و تغییر رنگ آنها از سبز مایل به زرد به ارغوانی میشود و همچنین سبب کوچک شدن گوجه فرنگی و کاهش شدید محصول میشود
۲-فسفر: کمبود فسفر در گوجه فرنگی باعث ایجاد رنگ ارغوانی در قسمتهای پایینی برگها میشود. سپس شاخههای گیاه باریک و فیبری میشود و میوه دهی گوجه فرنگی به تاخیر میافتد.
3-پتاسیم: کمبود عنصر پتاسیم باعث میشود که برگهای جوان گیاه کاملاً چروکیده و قسمتهایی که کمبود پتاسیم در آنها مشهود است به رنگ نارنجی براق درآیند، سپس شکننده و قهوهای شده و درنهایت میمیرند.
4_ بور: کمبود بور سبب لکه لکه شدن گیاه گوجه فرنگی شده و باعث ایجاد نقاط چوب پنبهای بر روی گیاه میشود و همچنین سبب رسیدگی بیموقع گوجه فرنگی میشود.
۵-آهن: کمبود آهن باعث زرد شدن رگبرگ برگها شده و زرد شدن از قاعده برگچه ها شروع شده و به سمت نوک برگ گسترش پیدا میکند و در کل سبب میشود که برگها کمی خشک و سوخته شوند.
۶-منگنز: کمبود عنصر منگنز برگهای گیاه گوجهفرنگی را بهمرور زرد میکند و باعث میشود که حالت سوختگی را به خود بگیرند و از مقدار شکوفههای آنها کاسته شود.
7-کلسیم: کلسیم در مرحله رشد اهمیت زیادی را دارد و کمبود آن در این مرحله، سبب سوختگی انتهایی گوجه فرنگی میشود.از دیگر کمبود کلسیم میتوان به چروکیدگی مناطق رشد جدید، مرگ نقاط رشدی در ریشه و اندام هوایی نام برد.
۸-منیزیم: منیزیم یکی از عناصر مورد علاقه گوجه فرنگی است و مصرف آن در گیاه گوجه فرنگی زیاد است. کمبود منیزیم باعث میشود که بافت بین رگبرگ برگها زرد و برگها دچار سوختگی شوند
بیشتر بخوانید: علت گلریزی گوجه فرنگی
بهترین کود برای گوجه فرنگی
گوجه فرنگی ازجمله گیاهانی است که در تمامی فصول سال مورد استفاده قرار میگیرد. از اینرو لازم است که کشاورزان و باغداران تمامی نکات لازم جهت رشد و پرورش گوجه فرنگی را رعایت کرده و با مدیریت بهینه خود تمامی عناصر مورد نیاز گوجه فرنگی را به ریشه این گیاه برسانند. بنابراین کشاورزان باید در تمامی مراحل کشت گوجه فرنگی که شامل کاشت، داشت و برداشت است، از کود گیاهی مناسب که تمامی عناصر ضروری و لازم را برای استفاده گوجه فرنگی دارد، استفاده کنند.
در گیاه گوجه فرنگی افزایش مرغوبیت و باردهی به زمین کشاورزی و نوع کودی که برای زمین مورد استفاده قرار میگیرد، بستگی دارد. استفاده از کود بر روی تمامی مراحل رشد گیاه گوجه فرنگی مؤثر است، برای نمونه اگر از خاکی که کمبود فسفر داشته باشد، برای کشت گوجه فرنگی استفاده کنند، این کاهش باعث میشود که گلدهی و ریشه زایی گیاه گوجه فرنگی به تاخیر بیفتد و طول زمان باردهی محصول افزایش پیدا کند. همچنین اگر خاک مورد کشت قرار گرفته ازت زیادی را داشته باشد، باعث میشود که گوجه فرنگی از لحاظ اندازه بزرگ ولی بدون طعم و مزه باشد.
برای خرید اسید هیومیک با همکاران ما در آلکود در ارتباط باشید
بدون دیدگاه