فصل برداشت زعفران در خراسان شمالی

گیاه زعفران که زرپران نامیده می شود گیاهی گرانبها است که نیاز به مراقبت هایی دقیق و ویژه دارد. با این حال کشت و برداشت این محصول به دلایلی کم زحمت تر از سایر گیاهان می باشد. گل زرپران گیاهی یک ساله است و صرفا سالی یک بار محصول می دهد. این امر می تواند به این معنا باشد که در طول سال باید به دقت از مزرعه زعفران خود مراقبت کنید زیرا ممکن است فرصت سالی یکبار شما از دست برود. پس در ادامه این مقاله با ما همراه باشید تا درباره چند و چون کشت و فصل برداشت زعفران در خراسان شمالی بیشتر بدانیم.

به طور کلی فصل برداشت زعفران چه زمانی است؟

به طور کلی فصل برداشت زعفران پاییز است و در جای جای جهان در طول پاییز با گلدهی مزارع زعفران مواجه می شویم اما اینکه دقیقا چه زمانی از پاییز بتوانیم محصول خود را برداشت کنیم بستگی به شرایط آب و هوایی منطقه دارد. هرچه آب و هوای منطقه سرد تر باشد گلدهی زعفران ها زود تر اتفاق می افتد و در نتیجه برداشت محصول سریع تر انجام می شود. اما در مناطق گرمسیر شرایط چنین نیست و مزارع زعفران نسبتا دیر به گلدهی می رسند.

فصل برداشت زعفران در خراسان شمالیمعروف است که گلدهی زعفران زمانی شروع می شود که اختلاف دمای روز و شب به 13 درجه برسد و دمای پیاز زعفران 8 درجه باشد. این اتفاق در نواحی سردسیر ممکن است از اواخر مهر ماه رخ دهد در حالی که در نواحی گرمسیر معمولا در اواخر آبان مشاهده شود.

بیشتر بخوانید: برداشت زعفران در استهبان

فصل برداشت زعفران در خراسان شمالی چه زمانی است؟

شهر های فاروج، شیروان، بجنورد، گرمه و جاجرم در خراسان شمالی قراردارند و از آن دسته شهر هایی هستند که نقش مهمی در پرورش و برداشت زعفران دارند. با توجه به شرایط آب و هوایی آن ها می توان گفت که در این نواحی از اوایل آبان می توانیم شاهد گلدهی مزارع زعفران باشیم.

از آنجا که به محض گلدهی زعفران باید برداشت صورت بگیرد و ماندن محصول زعفران بر زمین سبب افت کیفیت عطر و طعم آن می گردد، باید گفت که زمان گلدهی و برداشت زعفران یکسان است. بنابراین در برداشت زعفران در خراسان شمالی اوایل آبان آغاز می شود.

برداشت زعفران در خراسان شمالی تا چه زمانی ادامه دارد؟

همان طور که پیش تر گفتیم، محصول زعفران باید مستقیما پس از رشد کردن برداشت شود تا بتوانیم از بهترین کیفیت آن بهره ببریم. این بدان معناست که طول دوره گلدهی با مدت زمان برداشت یکسان است. پس می توان گفت هر چقدر دوره گلدهی طول بکشد برداشت نیز همزمان با ان ادامه دارد و با توقف دوره گلدهی برداشت نیز به پایان می رسد.

فصل برداشت زعفران در خراسان شمالیدوره گلدهی زعفران نیز دوره ای کوتاه است و بسته به شرایط مزرعه می تواند بین 2 الی 3 هفته ادامه داشته باشد. لازم به ذکر است که میزان بازدهی زمین در تمام طول دوره یکسان نیست و روز های میانی دوره معمولا پیک گلدهی نامیده می شوند. به این معنا که در این ایام گلدهی مزرعه به اوج خود می رسد. این یعنی روز های ابتدایی گلدهی و روز های آخر آن مزرعه کمترین حجم محصول را دارد.

برداشت زعفران در خراسان شمالی چقدر قدمت دارد؟

با توجه به اسناد رسیده و نظر کارشناسان قدیمی ترین آثار کشت زعفران در شهرستان استهبان از استان فارس پیدا شده است. اغلب کارشناسان معتقدند که سالیان بعد از طریق تجارت و داد و ستد با نواحی دیگر زعفران فارس، به خراسان رسیده و در آن جا پرورش یافته است. هم اکنون زعفران خراسان در جهان سرآمد سایر زعفران های دیگر می باشد و تشکیل دهنده حجم قابل توجهی از تولید زعفران کشوراست.

با این وحود کاشت زعفران در خراسان شمالی حدود 700 سال قدمت دارد که مدت زمانی قابل توجه می باشد.

تفاوت زعفران خراسان شمالی با زعفران استهبان

هر دو این محصولات از عطر و طعم دلپذیری برخوردارند و طرفداران خاص خود را دارند اما رنگ پذیری و عطر زعفران خراسان بیشتر از زغفران استهبان است.

فصل برداشت زعفران در خراسان شمالیچه چیزی خراسان شمالی را به محلی مناسب برای کشت زعفران تبدیل کرده است؟

زعفران گیاهی کم آب است که نه تنها نیاز به آبیاری زیاد ندارد، بلکه باید در منطقه ای خشک و کم باران کشت شود. منطقه زیر کشت زعقران باید منطقه ای خشک با زمستان های سرد و تابستان های گرم باشد. خراسان شمالی با میانگین دمای 13/3 درجه سانتی گراد در سال استانی خشک و سرد است که می تواند شرایط مناسبی برای کشت و پرورش زعفران باشد.

بیشتر بخوانید: کود ۱۰ ۵۲ ۱۰ برای درخت گیلاس

خراسان شمالی در طول سال چقدر محصول زعفران تولید می کند؟

حدود 300  هزار هکتار از اراضی استان خراسان شمالی زیر کشت زراعی است و حجم زیادی از آن مربوط به کشت و پرورش زعفران می باشد. همچنین در سال 1400 350 کیلوگرم زعفران خراسان شمالی از گمرک کشور صادر شد که حجم قابل توجهی محسوب می شود.

به این مطلب امتیاز دهید!
رضایتمندی شما از این مقاله!
5/5
جستجو
فهرست مطالب

همین‌حالا از مشاوره رایگان آل‌کود استفاده کن

این مطلب را با دوستان خود به اشتراک بگذارید.

بدون دیدگاه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

[vc_row][vc_column][vc_column_text]

مشاوره کود دهی، فروش ریز مغذی

09120807366
[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]