پرورش قارچ و هر آنچه که باید بدانید

شما بار ها شنیده اید که پرورش قارچ یک شیوه ایده آل برای کارآفرینی به شمار می آید. طبق آمار هایی که این روز ها شنیده می شود، در دوران همه گیری بیماری کرونا، سرانه مصرف قارچ بیش از 30 درصد افزایش داشته است. البته دلایلی چون افزایش قیمت گوشت قرمز نیز بسیاری از افراد را به سمت مصرف مواد غذایی پروتئینه جایگزین کشانده است. قارچ به عنوان گزینه ای خوش طعم و سالم؛ این روز ها  در خانه های ایرانی جایگاه مناسبی پیدا کرده است. اما آیا مراحل پرورش قارچ خوراکی و شرایط محیطی متناسب با این فرآیند را میشناسید؟ بسیاری از افراد به دلیل آن که تصور می کنند مراحل پرورش قارچ ساده هستند و هزینه های مربوط به آن مناسب؛ اقدام به این کار نموده اند. اما پیشنهاد می کنیم پیش از هر اقدامی به خوبی درباره این موضوع مطالعه و تحقیق کنید. در این مقاله به پرورش قارچ و هر آنچه که باید بدانید خواهیم پرداخت. با ما همراه باشید.

مراحل 5 گانه پرورش قارچ:

  1. تهیه نمودن کپوست
  2. فرآیند بذرپاشی
  3. بستر قارچ«Mushroom Beds»
  4. فرآیند پین دهی
  5. برداشت محصول

پرورش قارچ و هر آنچه که باید بدانیدآیا انواع قارچ برای پرروش را می شناسید؟

در یک حالت کلی در برابر شما 3 نوع قارچ خوراکی وجود دارند که امکان پرورش آن ها حتی در خانه یا یک محیط کوچک را هم خواهید داشت. مراحل پرورش هر 3 نوع مشابه با یکدیگر است. تنها تفاوتی که وجود دارد در نوع سوبترا یا همان بستر قارچ است. و این به معنای تفاوت در مواد مغذی مورد نیاز هر یک برای رشد خواهد بود. نوع نخست قارچ دکمه ای یا «White Button» است. نوع دوم قارچ صدفی«Oyster» و نوع سوم قارچ شیتاکه«Shiitake» نام دارد.

بیشتر بخوانید: کاشت درخت لیمو

شرایط محیطی برای پرورش قارچ:

  • مهم ترین عامل در پروش قارچ، دمای مناسب محیط است. حساسیت بالای این محصول نسبت به دما به گونه ای است که باید با استفاده از تجهیزات مناسب تامین شود.
  • دمای مناسب برای قارچ دکمه ای بین 16 تا 25 درجه سانتی گراد است.
  • دقت کنید که نور خورشید نباید به صورت مستقیم به قارچ ها بتابد.
  • محل مورد نظر شما باید پتانسیل کافی برای نصب سیستم های برودتی و حرارتی داشته باشد.
  • تامین رطوبت مورد نیاز محیط با استفاده از تجهیزات مناسب اهمیت بسیاری دارد.
  • دسترسی مناسب به آب پاکیزه یکی از نکات بسیار ارزشمند است.
  • بهترین زمان برای پرورش قارچ، میانه ماه شهریور تا میانه فصل بهار است.

پرورش قارچ و هر آنچه که باید بدانیدمراحل پرورش قارچ

  • پرورش قارچ، گام نخست…

فراهم نمودن کمپوست مناسب و با کیفیت، گام نخست در پرروش قارچ به شمار می آید. به گفته کارشناسان، تهیه کمپوست بین 7 تا 10 درصد در کیفیت نهایی اثر گذار خواهد بود. اصولا برای فراهم نمودن کمپوست، از کود اسب، کود مرغ، کاه، آب و ژیپس یا گچ استفاده می شود. این نوع کمپوست رنگی تیره خواهد داشت و ساختاری بهبود دهنده و تقویت کننده دارد. کمپوست باید پاستوریزه شود و این فرآیند با گذر آن از دمای 57 تا 60 درجه صورت میگیرد. به این منظور کمپوست داخل یک تونل قرار میگیرد و برای رسیدن مرحله بلوغ تا 6 روز در آن باقی می ماند.

  • گام دوم و سوم در پرورش قارچ

سپس کمپوست با بذر اسپان مخلوط می شود تا در نتیجه آن توده ی مولد قارچ به وجود آید. سپس این مواد به تونلی دیگر انتقال داده می شوند. این توده میسلیوم نام دارد و طی دو هفته در تمام کمپوست پراکنده خواهد شد. و این مرحله در صورتی انجام خواهد شد که برای پرورش قارچ، خودتان بذر را تولید کنید.محصولی که تا به این مرحله آماده شده است باید در بستر قارچ قرار گیرد. این بستر شامل جعبه هایی در ابعاد بزرگ و از متریال فولاد می شود.

سلول چیست؟

جعبه ها را در اتاق هایی به دور از نور و کاملا تاریک قرار می دهند که با نام سلول شناخته می شود. دمای مناسب سلول 23 درجه سانتی گراد است. یک لایه از کود گیاهی را به منظور حفظ رطوبت در بالای کمپوست قرار می دهند. طی یک دوره مشخص 6 روزه، باید بین 20 تا 25 لیتر آب در هر 2 متر مربع افزوده شود. سپس 2 روز دیگر بستر قارچ در سلول باقی می ماند تا رشد کند.

پرورش قارچ و هر آنچه که باید بدانید

  • گام چهارم پرورش قارچ، پین دهی..

در حالت عادی، قارچ های طبیعی در فصل پائیز می رویند. بنابراین باید شرایط دمایی فصل پائیز را فراهم نمود. طی چهار روز آینده باید دما را از 23 به 17 درجه سانتی گراد برسانیم. با این کار که به گونه ای شوک دمایی به شمار می آید، میسلیوم ها شروع به جوانه زدن می کنند و سپس قارچ رشد خواهد کرد. این جوانه ها را پین می نامیم.

بیشتر بخوانید: کاشت درخت آلو‌‌

برداشت محصول، پنجمین گام

پس از اتمام مراحلی که شرح داده شده اند، دمای محیط را در 18 درجه سانتی گراد تنظیم می کنند. طی 3 هفته پس از آن در هر هفته قارچ ها حدود 3 سانتی متر رشد خواهند داشت. و پس از آن نخستین فلاش یا نخستین برداشت انجام می شود. برداشت قارچ هم به صورت دستی و هم به صورت مکانیکی انجام پذیر است. که در روش دستی، بستر ها هم چنان حفظ خواهند شد. در روش دستی، طی یک ساعت بین 18 تا 30 کیلوگرم قارچ قابل برداشت است. پس از 9 روز، فلاش دوم فرا می رسد که پس از آن فرآیند پاستوریزه کردن، حذف کمپوست، پاکیزه نمودن و مجددا پر کردن با کمپوست اجرا می شود.

در این مقاله به موضوع پرورش قارچ و هر آنچه که باید بدانید پرداختیم. امیدواریم که با توجه به مطالب این مقاله بتوانید در پرورش این محصول موفق باشید.

به این مطلب امتیاز دهید!
رضایتمندی شما از این مقاله!
5/5
جستجو
فهرست مطالب

همین‌حالا از مشاوره رایگان آل‌کود استفاده کن

این مطلب را با دوستان خود به اشتراک بگذارید.

بدون دیدگاه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

[vc_row][vc_column][vc_column_text]

مشاوره کود دهی، فروش ریز مغذی

09120807366
[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]