اصول کود دهی به گیاهان آپارتمانی

کود دهی گیاهان آپارتمانی

گل ها و گیاهان همیشه حس سرزندگی و شادابی را به افراد هدیه می‌کنند و وجود آن ها می تواند باعث شادابی و سرسبزی محیط زندگی شما شود. اگر شما نیز علاقه وافری به پرورش گل و گیاه در آپارتمان دارید و از سر اینکه می خواهید به بهترین شکل ممکن به گیاه خود رسیدگی کنید با مشکل مواجه می شوید با ما در این مطلب همراه باشید. بسیاری از افراد برای رشد بهتر گیاهان آپارتمانی تصمیم میگیرند گیاه را با کود تغذیه کرده و موجب بهبود رشد آن شوند اما به علت عدم آگاهی کافی از نحوه مصرف یا کوددهی به گیاهان آپارتمانی موجب خشک شدن آنها می شوند. برای کسب اطلاعات بیشتر در زمینه نحوه کود دهی به گیاهان آپارتمانی با ما در ادامه این مطلب همراه  باشید.

گیاهان انواع مختلفی دارند که چندین نوع از آن ها برای نگهداری در آپارتمان مناسب می باشند. این گیاهان می توانند تنش ها و استرس های موجود در محیط را به طرز قابل توجهی کاهش دهند و از نظر روانشناسی نیز برای سلامت روان انسان ها مفید می باشند. این گیاهان درست همانند دیگر محصولات کشاورزی، برای رشد بهتر نیاز به کود دهی و تغذیه صحیح دارند. بسیاری از افراد اغلب نسبت به مسئله کود دهی گیاهان چشم پوشی می کنند و گمان می کنند که کود دهی به آن ها امر ضروری نمی باشد و یا به عکس در مصرف آن زیاده روی می کنند، بلکه باید بدانند که یکی از اصلی ترین نکات در نگهداری گیاهان کود دادن به موقع به آن هاست. نوع کود و زمان کود دهی در رشد بهترگیاهان تاثیر بسزایی دارد. در ادامه این مطلب به اصول مهم در کود دهی گیاهان آپارتمانی اشاره می کنیم.

کود با کیفیت

کود مناسب برای گل ها و گیاهان آپارتمانی

امروزه کودهای زیادی به بازار عرضه شده اند که هر کدام از آن ها، ویژگی ها و مواد مغذی متفاوتی در خود دارند که برای گیاهان مختلف، مناسب است. کودها اغلب دارای درصدهای متفاوتی از نیتروژن، فسفر و پتاسیم هستند، در واقع هر کدام از کودها دارای فرمول های مختلفی می باشند. همین انواع مختلف کود و فرمول های متفاوت اغلب باعث سردرگمی برای افراد شده است به گونه ای که انتخاب کود مناسب بسیار سخت می باشد.

انواع گیاهان آپارتمانی

گیاهان آپارتمانی به دو گروه برگ دار و گل دار تقسیم بندی می شوند. گیاهان برگ دار، در واقع نوعی از گیاهان زینتی هستند که برگ های آن ها، بیشتر جنبه تزئینی دارند و نحوه کود دادن به آن ها نیز با هم متفاوت است. گیاهان آپارتمانی نسبت به دیگر گیاهان نیاز کمتری به کود دارند. برخی از آن ها مانند کاکتوس، نیاز چندانی به کود دادن ندارند. چرا که رشد این گیاهان بسیار کند می باشد. با این تفاسیر می توان گفت، شرایط کود دهی و میزان نیاز گیاهان به کود دادن بسیار متفاوت است، پس در ابتدا بایستی نیاز گیاه خود را شناخته و نسبت به نیاز آن برای رشد بیشتر، کود دهی کنید.
برای تشخیص میزان نیاز گیاه به کود دهی می توانید از علائم مختلف کمبود مواد غذایی در آن ها کمک بگیرید. این علائم گاهی اوقات، واضح و قابل رویت نمی باشند و به همین دلیل ممکن است، علامت را اشتباه تشخیص داده و نه تنها به سلامت گیاه کمک نمی کنید، بلکه باعث مرگ آن گیاه شوید.

کود درخت

انواع مختلف کودها

کودهای موجود در بازار انواع مختلفی دارند، برخی از آن ها محلول هستند، برخی پودری، برخی گرانولی و برخی دیگر نیز کودهای قرص مانندی هستند که در آزمایشگاه ساخته می شوند. اما اگر بخواهیم کودها را به دو دسته مستقل تقسیم کنیم، آن ها را به کودهای شیمیایی و کودهای آلی تقسیم بندی می کنیم.

کودهای شیمیایی

کودهای شیمیایی کودهایی هستند که در آزمایشگاه ساخته می شوند و طریقه استفاده از آن ها نیز بسیار ساده می باشد. میزان عناصر غذایی موجود در آن ها کاملا مشخص بوده و شما می توانید با توجه به میزان نیاز گیاه، این کودها را استفاده نمایید. این کودها اغلب ارزان قیمت بوده و می توانید با استفاده از آن ها به راحتی مواد غذایی مورد نیاز گیاه خود را تامین کنید. این کودها عملکرد بسیار سریعی دارند و به سرعت به نیاز گیاه شما پاسخ می دهند و این یک مزیت در این نوع کودها محسوب می شود. کودهای شیمیایی بسیار غلیظ هستند و حتما بایستی آن ها را با دوز مطلوب استفاده نمود تا برگ ها و شاخه های گیاهان شما دچار سوختگی نشود.
این کودها بدین صورت دسته بندی می شوند؛ کودهای نیترات سدیم، نیترات کلسیم، سولفات آمونیوم، سولفات روی، سولفات منگنر، نیترات آمونیوم، نیترات پتاسیم، کلرو آمونیوم، سوپر فسفات تریپل، فسفات دی آمونیوم؛ که هر کدام از این ها مزایا و ویژگی های مخصوص به خود را دارد.

کود با کیفیت

کودهای آلی

کودهای آلی، کودهایی هستند که توسط خود گیاهان و یا حیوانات ساخته می شوند و به دلیل طبیعی بودن آن ها، به راحتی توسط گیاه جذب می شوند. ترکیب این کودها با خاک، ترکیبات کربنیکی مفیدی برای رشد گیاهان تولید می کنند و باعث افزایش محتوای ماده آلی در خاک می شوند.
این کودها به انواع زیر دسته بندی می شوند؛ کود سبز، کمپوست، گیالوش (تورب)، خاکبرگ، ورمی کولایت، پرلایت، خزه اسفاگنوم.
در بخش بعدی شما را با دو نوع مهم از انواع کودهای آلی آشنا می کنیم؛

کود محلول یا کود مایع و کود دهی گیاهان آپارتمانی :

این نوع از کودها را به شکل های مختلف به خاک اضافه می کنند. این نوع از کودها را با آب مخصوص آبیاری مخلوط کرده و در هر نوبت آبیاری به گیاه می خورانند. یکی از مزیت های این نوع کودها، این است که در استفاده از آنها، میزان کود دهی به گیاه به صورت یکنواخت می باشد. از کودهای محلول یا مایع در فصل های زمستان و پاییز استفاده می کنند. کودهای مایع منابع ثابت مواد مغذی را برای گیاهان فراهم می کنند و شما در مورد میزان مصرف آن ها کنترل دارید.

npk

کود گرانوله

این کودها شامل گلوله های خشکی هستند که به صورت دانه ای وجود دارد و شما می توانید این مواد را با دست به گلدان های خود اضافه کنید و با خاک گلدان مخلوط نمایید.

بهترین زمان برای کود دادن به گیاهان

اگر یک گیاه جدید خریده اید و یا حتی گلدان های قدیمی خود را تعویض کردید، ابتدا بایستی مکانی مناسب برای این گیاه انتخاب کنید، گلدان را در آن مکان قرار داده و یک ماه صبر کنید، پس از آن می توانید کود دهی را آغاز کنید. باید بدانید که بهترین زمان برای کود دهی به گیاهان فصول بهار و تابستان می باشد. توجه داشته باشید که نحوه کود دهی یا میزان کود دادن به گیاهان را بر روی خود بسته بندی توسط کارخانه، نوشته شده است و بایستی بر طبق آن دستورالعمل کود دهی را انجام دهید.

آیا میدانید کشاورزی پایدار چیست؟

کود درخت

نقش عناصر موجود در کودها و کود دهی گیاهان آپارتمانی :

عناصر موجود در کودها، متشکل از عناصری نظیر: نیتروژن، پتاسیم و فسفر هستند که هر سه آن ها ماده مغذی و بسیار مفید برای رشد گیاهان می باشند. در کودها اعدادی وجود دارند که به آن ها اعداد NPK گفته می شود که هر کدام مخفف هر یک از این سه عنصر می باشند. هر کودی با اعداد مختلفی ساخته می شود که نسبت های آن ها بدین گونه می باشد؛ 10-10-10، 20-10-10 و یا …
میزان این عدد، به معنی درصد و زن هر ماده در کود می باشد. هر سه این عناصر عوامل اصلی در حیات گیاهان می باشند و بایستی به خاک گیاهان اضافه شوند.

کود با کیفیت

اصول کود دهی به گیاهان

  • در ابتدا بایستی کود مناسب برای گیاهتان را بشناسید. بهترین کودها همانطور که در بالا ذکر شد، کودهایی هستند که میزان عناصر اصلی در آن ها به صورت مساوی باشد، یعنی عدد NPK آن ها 20-20-20 و یا 10-52-10 یا 121236 باشد. توجه داشته باشید که اگر گیاه شما گل دار بود باید درصد فسفر و پتاسیم در آن کود بالاتر باشد.
  • به میزان لازم کود بدهید؛ شاید تصور کنید که هر چه به گیاه بیشتر کود بدهید، برای رشد گیاه بهتر باشد؛ اما اینطور نیست. هر گیاهی نسبت به ظرفیت خود نیاز به جذب مواد مفید مغذی دارد و مقدار بیش از حد این عناصر در گیاهان مسمومیت ایجاد می کنند. علاوه بر مسمومیت، ممکن است ریشه آن گیاهان نیز دچار سوختگی شوند، حتی اگر به میزان ناکافی به گیاهان کود بدهید، ممکن است رشد گیاه با افت شدیدی مواجه شود.
  • توجه کنید که به گیاهان ناسالم و ضعیف کود ندهید؛ زمانی که گیاه ضعیف شده است و یا دچار آفت و بیماری شده، مسلما ریشه آن نیز تضعیف شده و در چنین شرایطی دیگر نیاز به کود دهی به آن ها نمی باشد. در این موقعیت، ابتدا عامل آفت و بیماری را از بین برده و پس از آنکه گیاه رشد عادی خود را شروع کرد، می توانید کود دهی را آغاز نمایید.
  • در زمان مناسب به گیاه کود دهید؛ بهترین زمانی که باید به گیاهان کود داد، فصول بهار و تابستان است. این زمان برای تمام گیاهان صدق می کند، حتی گیاهانی که همیشه سبز هستند. نکته ای که باید در زمان کود دهی در نظر بگیرید این است که پس از جا به جایی و تعویض گلدان گیاهان تا یکماه به گیاه کود ندهید.

انواع روش های کود دهی به گیاهان

  1. کود دهی بر روی خاک
    این روش برای گیاهان و بوته های چند ساله استفاده می شود و جهت رساندن مواد مفید و مغذی به این گیاهان به کار می رود. در این روش با استفاده از دست، کود را به اطراف ریشه گیاه می ریزند و تا محدوده ای که گیاه سایه می اندازد، پخش می کنند.
  2. کود دهی قاعده ای
    در روش کود دهی قاعده ای، کودهای محلول را در آب مخلوط کرده و طبق دستورالعمل نوشته شده بر روی ان، به گیاه اضافه می کنند. این روش برای گیاهان گلدانی بسیار مطلوب می باشد.
  3. کود دهی برگی
    این روش بسیار مشابه با روش کود دهی قاعده ای می باشد، تنها تفاوت این روش، با روش بالا این است که در این روش، به برگ های گیاه آب می دهند، نه به خاک آن ها.

شناسایی گیاهانی که بیش از حد کود داده شده اند

اگر گیاهان به میزان زیادی کود دریافت کنند دچار مشکلات متعددی می شوند، اما اصلا نباید نگران بود، چرا که با تشخیص به هنگام و صحیح این گونه از گیاهان می توانید، به خوبی این مشکلات را بر طرف نمایید.
اگر گیاهی نور و یا آب زیادی دریافت کند، آن گیاه خشک و یا قد کوتاه می شود و در صورتی که عناصر غذایی زیادی دریافت کرده باشد، ریشه ها، شاخه ها، ساقه ها و برگ ها پژمرده، چروکیده و یا سست می شوند.
برگ هایی که تغییر رنگ پیدا می کنند را به دقت بررسی کنید. در ابتدا به قسمت های بالا و پایین برگ ها نگاه کنید، تا اگر دچار تغییر رنگ شده بود، سریعا متوجه شوید. لکه های روی برگ ها، برگ های قهوه ای و رنگ پریدگی گیاهان می تواند نشاندهنده استفاده زیاد از کود برای آن گیاه باشد.
برگ های تغییر شکل یافته را شناسایی نمایید. چنانچه برگی تغییر شکل پیدا کرده بود و لبه های پیچ خورده ای داشت، این نوع از برگ ها، می تواند نشاندهنده میزان نامناسب مواد مغذی برای گیاه باشد.
خاک گیاه را بررسی نمایید. افزایش سفیدی بر روی سطح خاک، می تواند نتیجه اضافه کردن کود زیاد به خاک باشد، در چنین شرایطی کود در هنگام تبخیر آب، به سطح خاک بر می گردد.

چطور کودهای اضافی را از خاک حذف کنیم؟

اگر گیاهی را شناسایی کردید که میزان زیادی کود دریافت کرده بود، بایستی با اقداماتی، آن میزان از کود اضافی را از خاک حذف کنید. در زیر روش هایی را به شما می آموزیم که می توانید به راحتی، کود اضافی را از خاک گیاه حذف کنید.

  • در روش اول می توانید، خاک گیاه را با استفاده از آب بشویید و از رسیدن کود بیش از حد به آن گیاه جلوگیری نمایید.
  • اگر آب مقطر در دسترس دارید، می توانید برای شستشوی مواد مغذی که اضافی است، استفاده نمایید.
  • خاک موجود در اطراف ریشه گیاه را شستشو دهید، 30 دقیقه منتظر بمانید تا قسمت پایین گیاه به خوبی شسته شود.
  • شاخه و برگ هایی که بر اثر کود دهی زیاد آسیب دیده اند را حذف نمایید. این کار را می توانید با قیچی انجام دهید، تا از پژمردگی قسمت های دیگر گیاه جلوگیری کنید.

خرید کود گیاهی

در مورد کشت به لیمو بیشتر بدانیم

جمع بندی کود دهی گیاهان آپارتمانی :

در این مطلب از ال کود ما به بررسی گیاهان آپارتمانی، انواع کودها و اصولی که باید در هنگام کود دهی به گیاهان آپارتمانی رعایت کنید، را بازگو کردیم. امیدواریم این مطلب برای شما مفید بوده باشد و با نظرات و پیشنهادات خود ما را در ارائه مطالب بهتر و مفیدتر یاری کنید.

با تشکر از توجه شما جهت افزایش سطح علمی و تجربی آل کود ما را از نظرات، پیشنهادات و بخصوص انتقادات سازنده خود بهره مند سازید.

آل کود

5/5 - (4 امتیاز)
رضایتمندی شما از این مقاله!
5/5
جستجو
فهرست مطالب

همین‌حالا از مشاوره رایگان آل‌کود استفاده کن

این مطلب را با دوستان خود به اشتراک بگذارید.

1 دیدگاه

  • سلام وقت بخیر
    من یک گیاه بگونیا مخملی سبز دارم.
    من به آن کود بیست بیست دادم. و آن شروع به ضعیف شدن کرد. آیا من نمی بایست آن کود را به آن گیاه می دادم؟
    ممنون

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

[vc_row][vc_column][vc_column_text]

مشاوره کود دهی، فروش ریز مغذی

09120807366
[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]