یوکا تنه دار
یوکا تنه دار یک گیاه بومی مناطق جنوب غربی در قاره آمریکا است که زیبایی منحصر به فردی دارد. این گیاه برگهای کشیده و نوکتیزی دارد که در اطراف تنه چوبی آن به صورت ایستاده جای گرفتهاند. برگهای یوکا در ابتدا بسیار شفاف هستند اما به مرور زمان رنگ آنها سبز تر میشود. این گیاه مراحل رشد بسیار جالبی دارد، به طوری که جوانههای انتهایی آن به تدریج حذف میشوند و خود به خود برگهای پایینتر آن کاهش مییابند. در آخر نیز گیاه یوکا به صورت 2 الی 3 شاخهای در میآید و همین امر جذابیت و زیبایی آن را دوچندان کرده است.
رشد این گیاه همیشه سبز خیلی زیاد نیست و برای رشد کردن به زمان زیادی نیاز دارد. از این رو ساقه گل دهنده آن ممکن است هر چند سال یک بار ظاهر شود. گیاه یوکا گلهای کرمی و سفید رنگ زیادی تولید میکند که به شکل زنگولهای کوچک هستند. دقت داشته باشید اگر از این گیاه در آپارتمان استفاده کنید کمتر شاهد گلدهی آن خواهید بود. گیاه یوکا در برابر نور کم، کمآبی، آفات و بیماریها، مقاومت بسیار زیادی از خود نشان میدهد. شرایط نگهداری و پرورش این گیاه نیز بسیار راحت است و هر کسی میتواند از آن به راحتی نگهداری کند.
نحوه مراقبت و نگهداری از یوکا در گلدان
- نور
گیاه یوکا برای رشد مطلوب به نور کافی نیاز دارد. از این رو بهتر است آن را در محیطهای پر نور قرار دهید اما مواظب باشید که نور خورشید به صورت مستقیم به آن نتابد. زیرا برگهای آن به مرور زمان دچار سوختگی خواهند شد. البته همان طور که گفته شد، گیاهی یوکا در برابر کم نوری مقاومت زیادی دارد و میتوانید آن را حتی در محیطهایی که دارای نور کم هستند نیز نگهداری کنید.
- دمای مناسب
این گیاه زیبا دماهای بین 3 الی 30 درجه سانتیگراد را میتواند به راحتی تحمل کند اما به طور معمول درجه حرارت مناسب برای آن 13 الی 27 درجه سانتیگراد است. یوکا در برابر سرما مقاومت زیادی دارد اما نباید اجازه دهید که این گیاه در محیطهای خیلی سرد قرار بگیرد. همچنین توصیه میکنیم در فصل تابستان گلدان یوکا تنه دار را در بالکن یا حیاط منزلتان قرار دهید. آبیاری
برای آبیاری این گیاه سرسبز بهتر است ابتدا خاک آن را با دستانتان لمس کنید و اگر خاک مرطوب بود کار آبیاری را انجام ندهید. زیرا همان طور که در ابتدا گفته شد این گیاه در برابر کمآبی نیز مقاومت بسیار زیادی دارد و نیازی به آب خیلی زیاد نیازی نیست آن را خیلی آبیاری کنیم بنابراین توصیه میشود هر زمانی که خاک گلدان به طور کامل خشک شده بود گیاه را مورد آبیاری قرار دهید. در فصل زمستان باید هر 10 روز یکبار و در فصل تابستان هر 3 روز یکبار کار آبیاری را انجام دهید. سعی کنید بیش از اندازه کار آبیاری را انجام ندهید زیرا ممکن است ریشه گیاه پوسیده شود.
- رطوبت
یوکا برای رشد مطلوب به رطوبت خیلی زیادی احتیاج ندارد و میتواند در برابر خشکی مقاومت بسیار زیادی از خود نشان دهد. دقت داشته باشید که رطوبت مناسب برای رشد این گیاه، حدود 20 درصد است و میتوانید در فصلهای گرم سال هر چند وقت یک بار برای تأمین رطوبت، قسمتهای مختلف گیاه را با استفاده از اسپری آب مرطوب نمایید.
- کوددهی
تغذیه برای گیاه یوکا تنه دار از اهمیت زیادی برخوردار است و اگر به میزان کافی مواد مغذی به این گیاه نرسد، ممکن است گیاهتان رشد مطلوبی نداشته باشد و به مرور زمان زیبایی خود را از دست بدهد. بنابر این بهتر است با کمک محلولهای شیمیایی، هفتهای یک بار به میزان کافی گیاهتان را کوددهی کنید. در واقع شما باید سراغ کودی بروید که از کیفیت لازم برخوردار باشد و بتواند به خوبی تمام نیازهای گیاه را برآورده کند.
- خاک
این گیاه را میتوانید در انواع مختلف خاکها بکارید زیرا یوکا در برابر خشکسالی بسیار مقاوم است و میتواند در هر خاکی به رشد خود ادامه دهد. البته باید گلدان مورد نظرتان را به خوبی زهکشی کنید تا صدمهای به یوکا وارد نشود. همچنین بهتر است بدانید مناسبترین خاک برای پرورش این گیاه زیبا، خاکهای سبک، شنی و حاصلخیز هستند.
- هرس تنه، ساقه و برگها
هرس کردن گیاه یوکا اصلا کار سختی نیست و هر کسی میتواند به راحتی این کار را انجام دهد اما باید به یکسری نکات مهم توجه داشته باشید تا به گیاهتان صدمه یا آسیبی وارد نشود. هنگامی که شاخه و برگهای یوکا بیش از اندازه زیاد شد، باید گیاه را به آرامی از گلدان خارج کنید و سپس قسمت های میانی تنه آن را پیدا کنید. بعد از پیدا کردن این قسمتها باید آنها را مشخص کنید و سپس کار هرس را انجام دهید. شما میتوانید برای هرس این گیاه، از یک هرس کننده تیز یا اره کمک بگیرید و تنه گیاه را به ۲ قسمت تقسیم کنید. بعد از انجام این کار قسمت پایینی گیاه که دارای ریشه است را باید دوباره درون گلدان قرار دهید و به آن مقداری آب بدهید.
دقت داشته باشید که مناسب ترین زمان برای هرس کردن یوکا تنه دار، پیش از شروع دوره رشد آن یعنی اوایل فصل بهار است. برای هرس شاخه و برگهای اضافی نیز باید سراغ قسمتهای که زرد و پژمرده شدهاند بروید. شما میتوانید برگهای زرد و پژمرده را با استفاده از دست از روی گیاه جدا کنید. به طور معمول برای این کار نباید از اشیاء تیز مانند چاقو یا قیچی کمک بگیرید زیرا این امر موجب میشود که گیاه تمام انرژی خود را صرف آن قسمت کند.
بیشتر بخوانید : گیاه زینتی زاموفیلیا
عوامل و بیماریهای تهدید کننده سلامت گیاه یوکا و نحوه درمان آنها
- ایجاد لکههای قهوهای بر روی قسمتهای مختلف گیاه
اگر زمانی لکههای قهوهای بر روی برگها یا ساقه یوکا مشاهده کردید، بهتر است بدانید که گیاه تان مورد حمله آفات و حشرات مضر قرار گرفته است. از این رو باید سطح زیرین برگها را با استفاده از پنبه آغشته به سم یا حشرهکش تا زمانی که این علائم از بین بروند، مرطوب نمایید.
- زرد شدن برگهای زیرین
زمانی که نور کافی به این گیاه نمیرسد، برگهای آن رنگ سبز خود را از دست میدهند و پژمرده میشوند. بنابر این اگر زمانی با زرد شدن برگهای گیاه مواجه شدید بهتر است آن را به مکانی پر نورتر منتقل کنید.
- ایجاد کپک خاکستری بر روی برگها
عامل به وجود آمدن کپک خاکستری، قارچ بوتریتیس است. این قارچ در اثر هوای سرد و بسیار مرطوب به وجود میآید. برای برطرف کردن این مشکل میتوانید گیاهتان را با استفاده از سم قارچکش، سمپاشی کنید و میزان آبیاری را هم کاهش دهید. همچنین توصیه میشود گلدان یوکا را به مکانی گرمتر انتقال دهید تا کپکهای خاکستری از بین بروند.
سخن پایانی
یوکا تنه دار را میتوانید به راحتی در خانه، دفتر کار، بالکن، راه پلهها، باغچه، گلخانه و… نگهداری کنید. همان طور که متوجه شدید؛ نحوه نگهداری و مراقبت از این گیاه جذاب، بسیار راحت است و نیاز به مهارت خیلی زیادی ندارد. البته باید توجه داشته باشید که یوکا حاوی یک ماده بسیار خطرناک است که اگر خورده شود، ممکن است اثرات بسیار بدی را بر روی بدن به جای بگذارد. بنابر این اگر در منزل از حیوانات خانگی نگهداری میکنید یا این که کودک خردسال دارید، بهتر است مواظب باشید که آنها گیاه را نبلعند و حتما گلدان را در جایی قرار دهید که در دسترس آنها قرار نداشته باشد.
پیشنهاد میکنیم این مقاله را مطالعه کنید.
با تشکر آل کود
بدون دیدگاه