نقش و اهمیت کود پتاسیم بر زعفران

کود پتاس شامل عنصر پتاسیم است. در نتیجه این کود مقاومت و استحکام ریشه افزایش می­یابد و سبب می­شود مواد مغذی، املاح و مواد معدنی از خاک جذب گیاه شود. همچنین در درجه کیفیت و مرغوبیت و مزه میوه‌­ها در درختان بسیار تاثیر گذار است. همچنین کود پتاس می تواند با ترکیبات شیمیایی دیگر نیز ترکیب شود. پتاسیم با نیتروژن و فسفر از عناصر مهم برای رشد دادن گیاهان شناخته می شوند. به این دلیل است که کودهای غنی و مغذی حتما این سه عنصر مهم را در خود دارا می باشند. در ادامه بیشتر با نقش و اهمیت کود پتاسیم بر زعفران آشنا می شویم.

پتاس چیست؟

کلمه پتاس اشاره به نمک­های معدنی دارد که عنصر کا را در خود دارا می باشند. همچنین این نمک­های چی؟ می توانند در آب به خوبی حل شوند. امروزه کودهایی که دارای پتاسیم می باشند به نام کود پتاس شناخته می شوند.

تاثیر پتاسیم بر گیاه

عنصر k  یک عنصر خیلی مهم در همه مراحل رشد و نمو یک گیاه به شمار می‌رود. گیاهانی که با کود پتاس تغذیه شده اند در برابر بسیاری از مشکلات بیرونی از قبیل آفات، کمبود آب ، خشکسالی، آبیاری بیشتر از مورد نیاز، انواع بیماری­ها بسیار مقاومت بیشتری از گیاهی دارند که از این کود استفاده نکرده اند. همچنین کودهایی که دارای این عنصر حیاتی هستند روی اندازه و شکل و باروری گیاهان تاثیر بسیار عمده ای می گذارند.

  • اثرات مهمی که کود پتاس بر گیاه می گذارد موارد زیر است.
  • ریشه گیاه را رشد می دهد و مقاومت گیاه را در مقابل خشکی، سرما و انجماد بهتر می کند.
  • تولید سلولز می کند و اجازه نمی دهد تا ساقه و ریشه گیاه خم شود.
  • دست کم شصت آنزیمی که در رشد گیاه دخالت دارند را فعال می کند.
  • باعث منتقل شدن شکر و نشاسته می شود.
  • میزان پروتئین را در گیاهان را بیشتر می کند.
  • باعث حفظ فشار اسمزی می شود و روند از دست دادن آب به وسیله سلول­‌ها را کاهش می دهد.
  • به متعادل ساختن یونی در گیاه کمک می کند.

انواع کود پتاس و فایده­‌های آن

  • پتاسیم کلراید

پتاسیم کلراید بیشتر به شکل رسوبات معدنی است و منبع آن از معادن طبیعی  است. پتاسیم کلراید قیمت ارزانی دارد و میزان پتاس در آن بسیار بالاست. از این رو  در بین دیگر کودها بیشترین استفاده را داراست. پتاس تولیدی در جهان بیشتر جهت مصرف در کشاورزی به کار می رود. این ترکیب به خوبی در آب حل می شود و یون های کلز و پتاسیم از خود آزاد می کند.

  • کود پتاسیم نیترات

 کود پتاسیم نیترات گران است و زمانی از این کود استفاده می شود که کود نیتروژن دار بدون کلر مد نظر باشد.

  • پتاسیم فسفات

پتاسیم فسفات زمانی کاربرد دارد که گیاه شما به عناصر K و P احتیاج داشته باشد. کودپتاسیم فسفات با انواع کودهای نیتروژن دار سازگاری زیادی از خود نشان می دهد.  بدین صورت که  می­توانید ۲تا اسپیس داره آن را در یک زمان با کودهای نیتروژن دار به خاک اضافه کنید.

  •  پتاسیم منیزیم

پتاسیم منیزیم به طور کلی به صورت پتاسیم منیزیم سولفات (K2SO4.2MgSO4) مورد استفاده قرار می گیرد.  این ماده در آب محلول است. ولی حلالیت آن در قیاس با دیگر کودهای پتاسیمی کمتر است.  این کود بر خلاف دیگر ترکیبات دارای منیزیم، خنثی هست و باعث تغییر پ هاش خاک نمی­شود.

نقش و اهمیت کود پتاسیم بر زعفران

زمان مصرف کود پتاس

زمان مصرف کود پتاس جهت گیاه قبل یا  همزمان با کاشتن دانه هست. دلیل آن این است که بیشتر جذب پتاسیم درابتدای رشد گیاه صورت می گیرد. این میزان تقریبا 80 درصد پیش گل دادن گیاه است. به محل قرار گرفتن کود نیز علوه  بر زمان بایستی توجه نمود.

چگونگی مصرف کود

با نقش و اهمیت کود پتاسیم بر زعفران آشنا شدیم. همه کودهایی که پتاس که به آن­ها اشاره کردیم در آب حل می شوند. این کودها در برخی موارد شاخص نمکی بالایی دارند. بنابراین نباید خیلی نزدیک به دانه و محل پیوند قرار گرفته شوند. چون باعث می شوند تا جوانه گیاه به طرز مناسبی رشد نکند. این تاثیر بر خاک شنی خشک بیشتر است. پس باید کود پتاس را به فاصله 7.5 سانتیمتر از کناره­ها و 5 سانتیمتر پایین تر از دانه قرار داد. این اندازه مخصوصا برای زمان­هایی که سطح برای کود دادن کوچک است و یا پتاسیم خاک کم است عالی است. اگر سطح برای کود دادن بزرگ باشد به روش پاشش بر روی سطح استفاده می شود. شخم زدن را در این مورد نبایستی از یاد برد. چرا که شخم زدن سبب می­شود تا ماده مورد نظر به همه قسمت­های زیری خاک برسد و ریشه گیاه را تغذیه نماید.

اثرات کود پتاس در زعفران

زمانی که از نقش و اهمیت کود پتاسیم بر زعفران مطلع شدید، با منبع سولفات پتاسیم که سبب بهتر کردن عملکرد و بازدهی کلاله زعفران می شود. با توجه به خصوصیات فیزیوموفولوژیکی زعفران در شرایط هیدروپونیک مقادیر بالای پتاسیم می تواند تاثیرات بد شوری کلراید سدیم را بر ریشه و برگ گیاه به خوبی مورد کنترل قرار دهد. اما این شوری مقدار آب برگ را کم می کند.

مشخصه­‌های کمبود پتاسیم در زعفران

  • کمبود پتاسیم سبب می شود برگ­های قدیمی به سرعت پیر شوند. رشد گره­ها متوقف می شود.
  • قسمت های کناری برگ­ها زرد و خم می شود. همچنین میوه کوچک شده و پوستشان ضخیم  می­شود.
  • آب و هوای مناسب برای کاشتن و پرورش دادن زعفران

زعفران گیاه گرمسیری است. بنابراین در مناطق با آب و هوای معتدل رشد خوبی دارد. همچنین در مناطقی که تابستان­هایش گرم و خشک و دمای هوا در پاییز و زمستان معتدل و ملایم باشد بسیار رشد خوبی دارد. دوره فعالیت زعفران از آبان شروع می شود و تا اردیبهشت ادامه دار است. زمانی که فصل گرما شروع می شود برگ­های زعفران زرد می شود و شروع به خشک شدن می کند. لذا زمین­هایی که گرم و خشک هستند برای کاشتن زعفران مناسب نیستند.

 کودهای شیمیایی در تغذیه زعفران

نقش و اهمیت کود پتاسیم بر زعفران را توضیح دادیم. در این قسمت به توضیح هر بخش خواهیم پرداخت. برای استفاده از کود اوره، سوپرفسفات تریپل و سولفات پتاسیم جهت زعفران بهتر آن است که این کودها را از قبل از کاشت زعفران به خاک اضافه نمایید و شخم بزنید تا خاک کاملا با این مواد غنی شود. همچنین بهتر است که کود اوره را به دو یا سه بخش تقسیم نمایید. یک سوم تا یک دوم از کود اوره را قبل از آب دادن اول و یک دوم تا دو سوم بقیه کود را بعد از اتمام یخبندان زمستان اضافه کنید. اگر می خواهید از کود فسفات آمونیوم، اوره و سولفات پتاسیم استفاده کنید، فسفری که احتیاج است را به صورت فسفات آمونیوم قبل از آب دادن اول و مابقی نیتروژن مورد نیاز را به شکل اوره در انتهای یخبندان زمستان به خاک بیفزایید.

برای خرید اسید هیومیک با همکاران ما در آلکود در ارتباط باشید

به این مطلب امتیاز دهید!
رضایتمندی شما از این مقاله!
5/5
جستجو
فهرست مطالب

همین‌حالا از مشاوره رایگان آل‌کود استفاده کن

این مطلب را با دوستان خود به اشتراک بگذارید.

بدون دیدگاه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

[vc_row][vc_column][vc_column_text]

مشاوره کود دهی، فروش ریز مغذی

09120807366
[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]