درخت مورت
درخت مورت، در واقع درختچهای همیشه سبز و زیباست که در مناطق گرمسیری ایران یافت میشود. این درخت، از قدمت تاریخی بالایی برخوردار است و در اقوام یونانی، رومی و ایرانی حتی جنبه مقدس نیز داشته است. شاید برایتان جالب باشد که درخت مورت، در اساطیر روم از نشانههای خدای عشق و زیبایی (ونوس) و خدای خدایان روم (ژوپیتر) به حساب میآید. در آئین زرتشت، این درخت نمادی از اهورا مزداست. این درخت، علاوه بر زیبایی، بسیار خوشبو و معطر هم میباشد. مورت از خواص بیشماری نیز برخوردار است که بوعلی سینا در کتاب قانون خود از آن تحت عنوان گیاه ضد عفونت نام برده است.
بیشتر در مورد درخت مورت بدانیم
درخت مورت که به آن نیز مورد گفته میشود با نام علمی Myrtus communis درختی زیبا، همیشه سبز، معطر با خواص دارویی فراوان است. مورد که از تیره موردیان میباشد بومی جنوب اروپا و َشمال آفریقاست. این درختچه زیبا در مناطق شمال کشورمان، استان فارس، بندرعباس، یزد، کرمان، کرمانشاه و مناطق کوهپایهای زاگرس نیز به خوبی رشد میکند.
درخت مورد، جزو درختان بی خزان و همیشه سبز است که از نظر ریخت شناسی، بلندی آن حدود 5 متر است. برگهایی خوشبو و معطری دارد که طول آنها به 3 الی 5 سانتیمتر میرسد. برگها دارای ظاهری نوک تیز، بدون دندانه، چرمی و به رنگ سبز تیره هستند. مورد همچنین دارای میوهای توپی شکل و آبی رنگ است. میوه این درخت قابلیت خوردن دارد که میتوان آن را به صورت خام، پخته شده و یا به عنوان یک میوه خشک یا طعم دهنده غذا مصرف کرد.
تاریخچه درخت مورت
گیاه مورت از قدمتی تاریخی در ایران برخوردار است. و برخی از ملل، همانند یونان باستان برای این درختچه احترام خاصی قائل بودند. به عقیده یونانیان، این درخت نمادی از عشق و محبت است و از آن به منظور تاج نوعروسان استفاده میکردند. در قرون وسطی، از این درخت برای درمان برخی از بیماریها به کار گرفته میشد. بقراط نیز با خواص درمانی این درخت آشنا بود و از آن برای درمان بیماریهای ریوی و مثانهای تجویز میکرد. بوعلی سینا نیز از درخت مورد، به عنوان گیاهی برای درمان عفونت بهره میبرد.
طریقه کاشت درخت مورت
به دو طریق زیر میتوان درخت مورد را تکثیر نمود:
- تکثیر از طریق کاشتن بذر:
یکی از روشهای کاشت و تکثیر درخت مورت از طریق بذر است. برای این امر میتوان بذر درخت مورد را تهیه نموده و در فصل پاییز با دمای 15 الی 20 درجه سانتیگراد کشت نمود. این روش در مقایسه با روش قلمه زدن دیربازدهتر است.
- تکثیر از طریق قلمه زدن:
این روش در مقایسه با کاشت بذر رایجتر است. در این روش، میتوان قلمه چوب نرم را از شاخه درخت مورت گرفت و آن را به گلخانه منتقل نمود. و سپس بایستی شرایط لازم را فراهم آورد تا قلمه ریشه بزند.
شرایط لازم برای نگهداری درخت مورت
این گیاه شرایط نگهداری آسانی دارد و با فراهم آوردن شرایط لازم به راحتی میتوان آن را برای سالهای زیادی نگهداری کرد. همان طور که اشاره نمودیم مورت، درختی است که در مناطق گرمسیری به عمل می-آید از این رو نور آفتاب برای رشد هر چه بهتر آن مفید است و نباید در سایه رشد کند. بهترین خاک برای پرورش، نیز لومی، ماسه و شنی با زهکشی مناسب میباشد.
بیشتر بخوانید : اسید هیومیک
آشنایی با خواص درمانی درخت مورت
گیاه مورد طبعی سرد و خشک دارد و از خواص درمانی بیشماری برخوردار است که در ادامه به بررسی خواص این درخت در درمان برخی از بیماریها میپردازیم:
- خاصیت ضد قارچی و ضد عفونی کنندگی
یکی از مهمترین خواص درخت مورد این است که از خاصیت ضد قارچی و ضد عفونی کنندگی برخوردار میباشد. برخی از قارچها و باکتریها اگر شرایط مناسب همانند چربی پوست برای آنها فعال شود، یکسری مواد حساسیتزا ترشح میکنند که با نفوذ به پیاز مو، موجب تخریب بافت مو میشوند که نتیجه آن ریزش مو و مژه است. درخت مورد دارای یکسری ترکیبات و مواد است که با ضد عفونی نمودن مو به مبارزه با باکتری و قارچها پرداخته و از صدمات وارده به مو جلوگیری میکند. از این رو، مورد به عنوان دارویی مناسب برای تقویت و جلوگیری از ریزش مو به حساب میآید.
- خاصیت ضد التهاب
از دیگر خواص درخت مورد، ضد التهاب بودن است. محلول مورد میتواند حساسیت و خارش پوستی را از بین ببرد. حتی از این محلول نیز میتوان برای درمان جوشهای پوستی استفاده کرد.
- بهبود وضعیت تنفسی
از روغن و یا اسانس این گیاه به منظور رایحه درمانی مورد استفاده قرار میگیرد. روغن این درخت برای آن دسته از افرادی که با مشکلات تنفسی همچون آسم و یا برونشیت دست و پنجه نرم میکنند بسیار موثر است. پاکسازی مجاری تنفسی، درمان سوزش بینی و یا حنجره از موارد رایحه درمانی با مورت میباشد.
- جلوگیری از سرطان
مورت سرشار از آنتی اکسیدانهای قوی همچون کوئرستین، تانن، میریستین و کاتچین است که از خواص ضد سرطان برخوردار میباشند. تحقیقات به عمل آمده نشان میدهد که این آنتی اکسیدانها بر روی کوچکتر کردن سلولهای سرطانی پستان و پروستات بسیار تاثیر گذار هستند.
- درمان آکنه و تبخال
مورت از خواص ضد ویروسی و باکتریایی برخوردار است. تاثیر این گیاه در درمان آکنه و تبخال به اثبات رسیده است. خواص ضد ویروسی و باکتریایی در این گیاه موجب تقویت سیستم ایمنی بدن شده و از دیرباز نیز برای بیماریهایی مانند سرماخوردگی مورد استفاده قرار میگرفت. همچنین ترکیب مورد با گیاه سدر برای شفافیت و روشنی پوست بسیار موثر است.
- درمان دیابت
تحقیقات نشان میهد که وجود ترکیبات فرار و همچنین فلاونولها در گیاه مورد موجب کاهش قند خون میگردد، از این رو در درمان بیماری دیابت میتواند تاثیر گذار باشد.
- دفع سموم و سلامت کلیه
گیاه مورت از خاصیت ادرار آوری برخوردار میباشد و با تحریک نمودن کلیهها و دفع سموم از بدن میتواند موجب سالم ماندن کلیهها گردد. همچنین این گیاه در درمان عفونت مجرای ادراری، درد، تورم و سنگ کلیه نیز موثر است.
از دیگر خواص این گیاه میتوان به از بین بردن بوی تعریق بدن، درمان نفخ معده، درمان اختلالات گوارشی، درمان بواسیر، درمان کمر درد، درمان سرفه، درمان سوختگی و درمان جای زخم اشاره نمود.
کلام پایانی
درخت مورت یکی از درختهای محبوب در سرتاسر دنیاست که دلیل این محبوبیت را میتوان در خواص درمانی بینظیر آن جستجو نمود. همچنین مورت از آن دسته درختانی است که نگهداری آسانی دارد و با فراهم آوردن حداقل شرایط پرورش، میتوان از وجود آن برای سالهای طولانی بهره مند شد.
بدون دیدگاه