در باغداری و تولید میوه اندازه و درشتی میوه ها اهمیت زیادی دارد و به نوعی مهم ترین عامل در میزان فروش میوه ها محسوب میشود. برای رسیدن به اندازه مطلوب میوه ها استفاده از کود تاثیر زیادی دارد. در ادامه به معرفی کود برای درشت شدن میوه هلو میپردازیم.
درخت هلو
درخت هلو از آن دسته درختانی است که به شکل درهتچه های کوتاه قامت رشد میکند و باردهی نسبتا بالایی هم دارد. برگ های این درختان سبزرنگ بوده و باریک و نوک تیز هستند. گل های درخت هلو به رنگ های صورتی و قرمز و ارغوانی میرویند و در فصل گلدهی باعث زیبایی چشمگیر درخت میشوند. درخت هلو خود بارور بوده و برای تولید میوه به گرده افشانی نیازی ندارد.
میوه هلو میوه ای گوشتی و آبدار است . پوست این میوه پرزدار است. داخل میوه هسته سفت و سخت قرار گرفته که به عنوان خوراکی ایستفاده ای از ان نمیشود. میوه هلو از نظر نوع هسته به دو نوع تقسیم شده که در یک نوع هسته به قسمت گوشتی میوه چسبیده و در نوع دیگر هسته کاملا جدا است. از میوه هلو علاوه بر تازه خوری برای تهیه نوشیدنی، شربت و لواشک هم استفاده میکنند. این میوه خواص فراوانی داشته و دارای گونه های بسیار مختلف است. در بین میوه ها، هلو و شلیل شباهت بسیار زیادی به هم دارند و اغلب باهم به اشتباه گرفته میشوند. هر دوی این میوه در یک دسته قرار دارند که علت شباهت شان است.
بیشتر بخوانید: کود برای ریشه زایی
رشد و پرورش درخت هلو
تبدیل شکوفه های هلو به میوه حدود ۳ تا ۴ ماه زمان لازم دارد. این زمان در انواع مختلف هلو ممکن است متغیر باشد و گاهی آن را تا ۶ ماه هم ثبت کرده اند. شاخه های درخت هلو سه نوع مختلف ساده، مرکب و کاذب دارد. تفاوت شاخه ها به دلیل وجود جوانه های مختلف است.
روی شاخه های ساده جوانه های رویشی و روی شاخه های مرکب جوانه های زایشی و رویشی رشد میکنند و شاخه های کاذب شاخه هایی هستند که جوانه های غیر بارور روی آن ها رشد میکند.
درخت هلو برای رشد کافی به شرایطی نیاز دارد که فراهم کردن آن ها برای درخت ضروری است.
خاک مناسب: خاک های سنگین و خاک های بدون زهکشی برای رشد درختان هلو مناسب نیستند. خاک های آهکی و خاک با اسیدیته بالا و پایین امکان رشد درخت را فراهم نمیکنند و مناسب نیستند. خاک هایی سبک مثل خاک لومی و شنی که نفوذپذیری بالایی دارد برای رشد درخت هلو بستری مناسب به شمار میرود.
آبیاری: میوه هلو جزو میوه های آبدار است و میتوان گفت نیازآبی بالایی دارد. این نیاز به ویژه در زمان تشکیل میوه ها اهمیت ویژه ای دارد و موجب کیفیت بالای میوه ها میشود. غرقابی کردن درخت هلو ریشه های درخت را پوسیده میکند و از بین میبرد. بنابراین آبیاری باید اصولی و طبق برنامه ریزی انجام شود.
هرس کردن: هرس درختان هلو به منظور فرم دهی، تقویت شاخه ها و جوانسازی درختان و حذف شاخه های خشکیده انجام میشود. اهرس درخت هلو در چند مرحله انجام میشود که برای حذف شاخه های اضافی و خشکیده موثر است.
نور کافی خورشید هم برای رشد درخت هلو اهمیت دارد و این درخت باید روزانه میزان کافی نور مستقیم خورشید را دریافت کند.
کوددهی درختان هلو
درخت هلو باردهی بالایی داشته و در هر دوره رشد میوه زیادی برداشت میشود پس این درخت به مواد مغذی زیادی نیاز دارد. فراهم آوردن این ترکیبات مغذی از مراحل مهم در پرورش درخت هلو است. باغدار باید از نیازهای درخت و کمبودهای آن اطلاعات کاملی داشته باشد در غیر این صورت کوددهی برای درخت ثمری نخواهد داشت.
درخت هلو به همه عناصر ماکرو یعنی فسفر، نیتروژن و پتاسیم نیاز دارد تا بتواند به میزان کافی رشد کرده و محصول تولید کند. هر سه این عناصر در رشد گیاه نقش های موثری دارند. عناصر ریز مغذی هم به میزان کمتری باید استفاده شوند و مهم هستند.
کود برای درشت شدن میوه هلو
عنصر پتاسیم که آن را عنصر کیفیت نیز مینامند تاثیرات مستقیمی روی شاخص های کیفی میوه هلو دارد. مثل رنگ و طعم و حجم و درشتی میوه ها. استفاده از کودهای حاوی پتاسیم از ابتدای مرحله تبدیل گل ها به میوه باعث میشود در انتهای فصل رشد میوه با کیفیتی تولید شود که علاوه بر رنگ و طعم مطلوب از نظر درشتی هم اندازه مناسبی دارد در نتیجه بازارپسندی خوبی خواهند داشت.
به این ترتیب کود برای درشت شدن میوه هلو کودهای پتاسیم دار هستند که انواع مختافی دارند. پتاسیم نیترات، کودهای پتاس بالا، کود k60 و کودهای NPK دارای درصد بالای پتاسیم هستند که این کود برای درشت شدن میوه هلو و کیفیت آن تاثیر زیادی دارند.
بیشتر بخوانید: افزایش قطر تنه درخت صنوبر با کود 10X شوک
عنصر دیگری که روی رشد درخت هلو و میوه دهی آن تاثیر زیادی دارد، نیتروژن است. این عنصر باعث تحریک ریشه ها و افزایش رشد میشوند. نیتروژن باعث میشود تا برگ های درخت فتوسنتز بیشتری انجام دهند و قند و پروتئین بیشتری در میوه ها تولید شود که باعث میشود اندازه میوه درشت تر شود. کودهای حاوی نیتروژن در تامین این عنصر برای درخت کمک کننده هستند.
درشتی میوه ها همواره ازدغدغه های باغداران بوده که امروزه با شناخت بیشتر از درختان میوه و همچنین تولید کودهای مختلف این مهم به راحتی به دست میآید.
بدون دیدگاه