گال طوقه انگور

انگور میوه ای شیره دار با پوست نرم می باشد که از درخت مو به عمل می آید؛ مو یکی از کهن ترین درختچه ای است که انسان به کاشت آن اقدام کرد. از فراورده های مختلف انگور می توان به  کشمش، مویز، مربا، شیره، آب انگور، سرکه و شراب اشاره کرد. همانطور که می بینید درخت انگور مصارف فراوانی دارد بنابرین کنترل آفات و بیماری های آن لازمه تولید انگور بیشتر می باشد؛ از بزرگترین و مهم ترین دشمن مو سرطان ریشه یا گال طوقه انگور می باشد که شناخت آن برای تاکستان داران به منزله مرگ و زندگی درختان انگور آن ها می باشد.

بیماری سرطان ریشه و طوقه انگور از خسارت بارترین نوع بیماری مربوط به مو ها می باشد. عامل این بیماری از گونه باکتریایی محسوب می شود که یک تهدید جدی و خطرناک برای تاک های سراسر جهان تلقی می شود.

علائم گال طوقه انگور:

گال طوقه انگور در ابتدا به صورت برجستگی های کوچکی بر روی درخت مو در نواحی شاخه و ریشه نمایان می شود. البته این برجستگی ها می توانند روی سطح درخت در نزدیکی خاک و حتی زیر خاک نیز ایجاد شوند که گاهی اوقات باغدار قادر به دیدن این غده ها نخواهد بود.

تومور ها پس از به وجود آمدن روی سطح درخت در ابتدا به صورت کروی، گوشتی و نرم و به رنگ سفید خواهند بود و بعدا در مراحل بعدی رشد فرورفتگی هایی نیز به آن ها اضافه می شود. در مراحل اولیه رشد، طوقه ها به صورت بافت های متورم و نامنظم و بدون وضوح خوب در زیر پوست به وجود می آیند.

پس از چندی رنگ گال ها تغییر کرده و قسمت بیرونی آن به دلیل فعالیت باکتریایی و فساد رنگ قهوه ای تیره تا سیاه به خود خواهد گرفت و سفت، سخت و متورم خواهند شد طوری که به آسانی قابل رویت نمی شوند.

چرخه و چگونگی آلودگی بر اثر عامل باکتریایی:

بیایید در مورد عامل سرطان ریشه و طوقه انگور کمی بدانیم. عامل این بیماری باکتری A.vistis می باشد که نوع تنفس آن به صورت هوازی اجباری بوده و از گونه باکتری های گرم منفی تلقی می شود. این باکتری بعضی مواقع از گال بیرون می آید و خاک و ریشه های سالم را آلوده می کند و با کمک آن ها توسط آب آبیاری، بارش باران ، تجهیزات و ماشین های کشاورزی مانند تراکتور، باد و حشرات به مناطق جدید انتقال می یابد.

اکثر آلودگی و سرطان های ریشه و شاخه های تاک دلیلی بجز عامل باکتریایی ندارند؛ باکتری از طریق زخم وارد گیاه می شود و شروع به تکثیر سلول های خود می کند. زخم های ایجاد شده از طریق سرمازدگی درخت مو، هرس ناصحیح که منجر به آسیب شده، حشرات و ریشه های فرعی اصلی ترین راه ورود باکتری به درخت انگور تلقی می شوند.

وقتی گیاه دچار زخم می شود، ماده ای خاص از خود آزاد می کند که باکتری را به سمت خود می کشاند باکتری بلافاصله DND_T  خود را به سلول گیاه مو انتقال می دهد و در داخل DNA آن جای می گیرد. نتیجه آن رشد و تولید بیش از حد سلول به دلیل به وجود آمدن بیش از حد هورمون های رشد مانند اکسین و سیتوکینین می شود. سلول های ایجاد شده در نتیجه تقسیمات بدون کنترل در نهایت منجر به تولید گال می شود. سلول های آلوده به شرایطی می رسند که حتی بدون حضور باکتری نیز تقسیم شده و تعداد آن ها بسیار زیاد می شود و به صورت غده روی سطح درخت تجمع می یابند؛ در نهایت رشد درخت متوقف شده و از بین می رود.

غده های به وجود آمده ممکن است اسفنجی باشند و در نهایت از درخت جدا شوند دیگر غده ها سخت و چوبی می باشند و تا مدت ها روی درخت باقی می مانند. گال ها علاوه بر ریشه و ساقه بر روی شاخه ها نیز می توانند در ارتفاع ۱۵۰ متری روی دمبرگ ها تشکیل شوند. حضور باکتری در آوند جریان آب را کند می کند.

گال طوقه انگور

کپک خاکستری انگور

عامل باکتریایی درون گال ها در فصل زمستان زنده می ماند و در فصل بهار فعالیت خود را شروع می کند. وقتی درختی به دلیل آلودگی زیاد از زمین برداشته می شود، در صورتی که به خوبی از زمین کنده نشده باشد و ریشه آلوده به باکتری آن باقی بماند، منبع دوباره سرطان طوقه و ریشه انگور خواهد شد.

خاک، بعنوان راه انتشار عامل گال:

خاک آلوده اصلی ترین منبع انتقال گال تلقی می شود چون از پایه و اساس درخت مو دچار آلودگی می باشد، در صورت کاشت درخت، گال ها روی تنه و ریشه تولید می شوند.

روش های کنترل و مبارزه با بیماری:

۱)اقدامات بهداشتی در این زمینه بسیار ضرورت دارد. قبل از استفاده از ابزارهای باغبانی نظیر قیچی، چاقو و اره جهت هرس کردن آن ها را با الکل و دیگر محلول های ضدعفونی تمیز کنید تا از انتشار آلودگی از درختی به درخت دیگر خودداری شود.

۲)تدابیری جهت جلوگیری از سرمازدگی درختان اندیشیده شود تا درخت از این طریق دچار زخم و متحمل ورود باکتری عامل گال نشود. ریختن خاک پای درخت و تنه تاک های جوان از جمله اقدامات موثر می باشد.

۳) اندام های آلوده به بیماری را قطع کنید و شاخه های مبتلا به گال طوقه انگور را هرس نمایید. حین هرس از وارد شدن هر گونه زخم و آسیب به درخت مراقب باشید.

۴)جهت جلوگیری از گسترش زیاد بیماری حشرات اطراف مو را از بین ببرید.

۵)تاک های سالم را در محل عاری از هر گونه آلودگی بکارید. هم چنین شاخه های آلوده را بسوزانید‌.

۶)در صورت نیاز از تاک های چند تنه ای استفاده کنید. مزیت این گونه کاشت این است که وقتی یکی یا چند تا از تنه ها بر اثر یخبندان یا بیماری از بین بروند، از دیگر تنه ها می توان استفاده کرد.

نتیجه گیری:

بیماری گال طوقه انگور از شایع ترین بیماری های مربوط به تاکستان می باشد که خسارات جبران ناپذیری به بار می آورد. گال ها از راه زخم وارد درخت شده و به کمک سلول های تحت تاثیر عامل بیماری تکثیر می شود و روی تنه یا بخش های دیگر مو به صورت بافت های متورم و نامنظم تجمع می یابد. اگر اقدامات کنترلی به درستی انجام نگیرد، خیلی زود تمام تاکستان آلوده می شود.

با تشکر از توجه شما جهت افزایش سطح علمی و تجربی آل کود ما را از نظرات، پیشنهادات و بخصوص انتقادات سازنده خود بهره مند سازید.

آل کود

3.7/5 - (3 امتیاز)
رضایتمندی شما از این مقاله!
5/5
جستجو
فهرست مطالب

همین‌حالا از مشاوره رایگان آل‌کود استفاده کن

این مطلب را با دوستان خود به اشتراک بگذارید.

بدون دیدگاه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

[vc_row][vc_column][vc_column_text]

مشاوره کود دهی، فروش ریز مغذی

09120807366
[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]