خاک کوکوپیت چیست
خاک کوکوپیت در واقع نوعی بستر کشت تهیه شده بسیار مفید و با اهمیت از پوست میوه نارگیل است که اغلب افراد از آن در کشت هیدروپونیک خانگی استفاده میکنند. افرادی که قصد دارند اقدام به کشت گل و گیاهان آپارتمانی، سبزیجات یا صیفیجات کنند، باید بدانند که تهیه کردن یک خاک مناسب در اولویت قرار دارد زیرا اگر بستر خاک برای رشد گیاه موردنظر مناسب نباشد، نتیجه مطلوبی از آن کار نخواهند گرفت.
کوکوپیت را میتوانید به راحتی جایگزین خاک معمولی کنید و یا آن را با خاک مخلوط نمایید. این خاک دارای قابلیت نگهداری آب بسیار زیادی است و استفاده کردن از آن موجب صرفهجویی در آب خواهد شد. از این رو اگر در مناطقی زندگی میکنید که در آن جا کمبود آب وجود دارد، بهتر است حتما از این نوع خاک بهره بگیرد.
نحوه استفاده از کوکوپیت
کوکوپیت معمولاً به صورت قالبهای فشرده در دسترس است و میتوانید از آن به عنوان بستر کشت استفاده کنید. برای بهره گرفتن از این خاک کافی است آن را خریداری نمایید و سپس برای چند ساعت در آب قرار دهید. دقت داشته باشید که هر 1 کیلوگرم کوکوپیت فشرده، بعد از این که داخل آب قرار بگیرد و رطوبت را به خود جذب کند، تقریبا میتواند به 15 لیتر کوکوپیت تبدیل شود.
بعد از آماده شدن کوکوپیت، میتوانید آن را به راحتی مورد استفاده قرار دهید. برای بهره گرفتن از این خاک باید به سایز گلدان و نوع گیاهتان توجه کنید. شما میتوانید از این خاک به تنهایی و یا به صورت مخلوط با پیت موس، پرلیت، خاک اره، شن و ماسه، خاک باغچه و… استفاده کنید.
خاک کوکو پیت برای چه گیاهانی مناسب است؟
همان طور که گفته شد، خاک کوکوپیت را میتوانید به عنوان بستر کشت برای سیستم هیدروپونیک خانگی استفاده کنید. این خاک برای کشت و پرورش خیار، گوجه فرنگی، گلهای شاخه بریده، فلفل دلمهای، گل و گیاهان آپارتمانی، انواع پیاز و… استفاده کنید.
مزایای استفاده از خاک کوکوپیت چیست ؟
- صرفه جویی در میزان مصرف آب
کوکوپیت میتواند آب را برای مدت طولانی در خود نگه دارد و همین امر نیز موجب میشود در میزان مصرف آب تا حدود زیادی صرفه جویی کنید. خاکی که بتواند آب را برای مدت طولانی در خود نگه دارد، میتواند به رشد بهینه گیاه نیز کمک کند. کوکوپیت تقریباً مانند اسفنج عمل میکند و آب را تا 20 برابر وزن خود در خاک ذخیره میکند. در نتیجه همین امر موجب میشود رطوبت خاک تا حدود زیادی بالا برود و دیگر نیازی به آبیاری بیش از اندازه نداشته باشید.
- از بین بردن بیماریها و آفات موجود در خاک
یکی دیگر از مزایای کوکوپیت، از بین بردن بیماریها و آفات موجود در خاک است. به طور معمول الیاف نارگیل از آلودگیها و بیماریهایی که منشاء خاکی دارند، دور هستند زیرا در بالاتر از سطح زمین و بر روی درخت رشد میکنند.
- جایگزین مناسب
کوکوپیت در واقع بهترین جایگزین برای پرلیت، پیت موس، پشم سنگ، خاک رس منبسط شده، ورمیکو لیت، سنگ خلل و فرج دار است و میتوانید خیلی راحت از آن استفاده کنید.
- تهویه مناسب
خاک کوکوپیت نسبت به خاک معمولی، از قدرت تهویه بسیار بیشتری برخوردار است. الیاف نارگیل هنگامی که از آب اشباع شده باشند نیز تخلیه هوایی بسیار عالی دارند و اگر آن را با خاک ترکیب کنید، خاک مورد نظرتان دچار فشردگی و سفتی نخواهد شد. در نتیجه هوا بهتر به ریشه میرسد و گیاه هم رشد بهتری خواهد داشت.
- نداشتن عوارض برای محیط زیست
کوکوپیت یک ماده کاملاً آلی است و هیچ گونه تاثیر منفی بر روی محیط زیست به جای نمیگذارد و بعد از تجزیه شدن نیز به طبیعت بر میگردد. بنابر این میتوانید با خیال راحت از آن برای حاصلخیز کردن خاک، افزایش کیفیت محصولات یا گل و گیاهان بهره بگیرید.
- ماندگاری بسیار بالا
این بستر کشت ماندگاری بسیار زیادی دارد و میتوانید حدود 4 تا 10 سال از آن بهره بگیرید. طی این مدت نیز، گیاه را تقویت میکند و اجازه نمیدهد عوامل آسیبزا به آن صدمهای وارد کنند.
- کمک به رشد سریع ریشه
کوکوپیت از تهویه مناسبی برخوردار است و سرعت جوانه زنی بذرها و رشد ریشه گیاهان را تا حدود زیادی افزایش میدهد. بنابر این اگر میخواهید ریشه گیاه رشد بهتر و سریعتری داشته باشد، حتما از این خاک بهره بگیرید.
- تنظیم PH مناسب خاک
با کمک کوکوپیت میتوانید PH خاک را به طور مناسب تنظیم کنید و اجازه ندهید ناخالصیهای موجود در خاک یا شوری، موجب از بین رفتن گیاهان شوند.
بیشتر بخوانید : اسید هیومیک
معایب خاک کوکوپیت چیست ؟
- قیمت بالا
بهتر است بدانید که هزینه کوکوپیت بسیار زیاد است زیرا این بستر کشت در ایران بیشتر به صورت وارداتی وجود دارد و همین امر نیز موجب شده است قیمت آن نسبت به سایر بسترهای کشت، بسیار بیشتر باشد. بنابر این اگر میخواهید از آن بهره بگیرید، باید هزینه اولیه نسبتا زیادی را بپردازید.
- کمبود مواد غذایی
یکی دیگر از معایب کوکوپیت، کمبود مواد غذایی موجود در آن است. به همین علت استفاده از آن به تنهایی برای گیاهان توصیه نمیشود. همچنین از آن جایی که کوکوپیت توانایی دوباره خیس شدن را دارد، ممکن است عناصر غذایی از طریق آبشویی هدر بروند.
- احتمال محبوس شدن کلسیم، آهن و منیزیم
این نوع خاک تبادل یونی بسیار بالایی دارد و میتواند مواد و املاح مورد نیاز را در مواقع ضروری، ذخیره یا آزاد کند. اما بهتر است بدانید که امکان نگهداری منیزیم، کلسیم و آهن نیز در آن وجود دارد. یعنی از مواد غذایی مخصوص این بستر استفاده میکند تا با افزایش میزان آهن، کلسیم و منیزیم بتوانید محصول سالمی داشته باشید.
سخن پایانی
دقت داشته باشید که خاک کوکوپیت را باید از فروشگاههای معتبر خریداری کنید زیرا بعضی از کوکوپیتهای بیکیفیت به خوبی تجزیه نمیشوند و نیتروژن موجود را هم مصرف میکنند. کوکوپیتهای بیکیفیت و نامرغوب، شامل مقدار زیادی نمک هستند و باید پیش از مصرف حتما آنها را بشویید. به طور معمول قالبهای کوکوپیت با توجه به نوع یا درصد الیاف و میزان باز شدن، بعد از جذب آب درجه بندی خواهند شد. همچنین اگر میخواهید از کوکوپیت نتیجه مطلوبی به دست آورید؛ باید به نحوه و میزان مصرف آن هم توجه زیادی داشته باشید.
بدون دیدگاه