کود درخت

کود درخت

انواع روش های کود دهی به درخت 

1. مخلوط کردن کود با خاک ( چالکود ) :

در این روش کود را در ناحیه نزدیک به ریشه گیاهان که ریزوسفر گفته می شود، با خاک مخلوط می کنند.

این روش بویژه در مورد عناصر کم تحرک ( مانند فسفر و پتاسیم ) و در مواقعی که قدرت خاک در تثبیت عناصر غذایی بالا باشد، کاربرد دارد.

مزیت این روش نفوذ بهتر آب و جذب بیشتر عناصر غذایی توسط اندام های زیر زمینی مثل ریشه و تهویه بهتر خاک اطراف ریشه درخت اشاره کرد.

اما در این روش کود با حجم کمی از ریشه ها در تماس بوده و قسمتی از ریشه ها در مقایسه با بقیه بخش ها رشد بیشتری خواهند داشت.

همچنین در این روش امکان صدمه دیدن و قطع شدن ریشه های درختان وجود دارد.

به علت اینکه اکثر ریشه های جوان و فعال درخت در یک سوم انتهایی سایه انداز درختان قرار دارند، حفر چاله ها در این مناطق باعث آسیب به آنها شده ولی به ریشه های اصلی درخت صدمه ای وارد نمی شود.

روش چالکود بویژه برای مناطق خشک و کم آب مناسب بوده و در صورتی که از چاله ها به خوبی نگهداری شود، حفر آنها یکبار برای چندین سال کافی خواهد بود.

کود درخت
کود درخت

2. کاربرد کود به صورت محلول پاشی ( تغذیه برگی ) :

محلول پاشی روشی تکمیلی برای کاهش مصرف کود بوده و بویژه در مورد عناصر کم مصرف ( آهن ، بر ، روی ، مس ، منگنز ) کاربرد دارد.

این روش بیشتر در مواردی که درخت نیاز فوری به عنصر خاصی داشته و نیز در اوایل بهار که جذب عناصر از خاک بدلیل فعالیت پایین ریشه ها کم می باشد، بکار می رود.

همچنین در مواردی که شرایط خاک برای جذب عناصر مناسب نمی باشد ( پی هاش خیلی بالا یا خیلی پایین ، رطوبت خیلی بالا یا خیلی پایین و تهویه ضعیف خاک ) این روش بکار می رود.

محلول پاشی روشی نسبتآ آسان بوده و جواب دهی آن نیز سریع می باشد. این روش بویژه در مورد خاک های ایران که آهکی و دارای پی هاش بالا می باشند و احتمال کمبود عناصری مانند آهن ، روی و مس در آنها وجود دارد بکار می رود.

در طول مرحله زایشی درخت رقابت بین میوه ها و ریشه ها بر سر جذب مواد غذایی بالا بوده و احتمال اینکه ریشه ها دچار کمبود مواد غذایی شوند افزایش میابد.

در این زمان میتوان با محلول پاشی کود بر روی درخت از رقابت تنگاتنگ بین میوه ها و دیگر اندام های درخت مثل ریشه ها کاسته شده و از عواقب این رقابت که به کاهش باردهی درخت می انجامد جلوگیری کرد.

عوامل مختلفی از جمله نور، دما رطوبت نسبی، سن و سطح برگ، وضعیت تغذیه درخت ، پی هاش کود مورد استفاده و پخش کننده ها  در میزان جذب کود بکار رفته تاثیر گذار می باشند.

کاربرد پخش کننده ها باعث کاهش کشش سطحی آب شده و سطح تماس کود و سطح برگ را افزایش داده و از این طریق به جذب بیشتر کود کمک می کند.

شدت نور پایین، دمای کم و رطوبت نسبی بالا باعث افزایش جذب کود توسط درخت می شوند.

هر چه سن برگ ها کمتر و سطح آنها بیشتر باشد، میزان جذب کود توسط درخت افزایش میابد.

از معایب روش محلول پاشی می توان به سوختن برگ ها در اثر افزایش غلظت کود اشاره کرد که علت اصلی آن عدم تعادل موضعی عناصر غذایی در یک بخش از درخت می باشد.

دلیل دیگر سوختن برگ ها، بالا بودن پتانسیل اسمزی کود برای درخت می باشد.

از معایب دیگر این روش این است که جذب کود توسط برگ های دارای کوتیکول ضخیم کم بوده و ممکن است قسمتی از کود در اثر تابش آفتاب و دمای بالا تبخیر یافته و یا در شرایط بارانی توسط باران کود های درخت پس از محلول پاشی شسته شود.

شرکت آل کود ارائه دهنده انواع کودهای ارگانیک و کودهای شیمیایی مانند : کود npk ، کود کامل ، کود مس و غیره در ایران است ، جهت تهیه کود مورد نیاز خود و دریافت مشاوره با ما تماس بگیرید.

کود درخت
کود درخت

3.  کاربرد کود همراه با آب آبیاری ( کودآبیاری ) :

کودآبیاری روشی مناسب برای صرفه جویی در مصرف آب و کود می باشد. در این روش کود به صورت محلول همراه با آب آبیاری به درخت داده می شود.

میزان مصرف کود در این روش بسته به فصل رشد و میزان خروج مواد غذایی از درخت متفاوت می باشد.

به عنوان مثال درختان در اوایل فصل رشد ( بهار ) که رشد رویشی زیادی داشته و برگ ها و میوه چه های زیادی دارند، به نیتروژن بالایی نیاز دارند، ولی با متوقف شدن رشد در اواسط تابستان نیاز آن ها به نیتروژن کاهش پیدا کرده و دوباره در اواخر فصل رشد نیازشان بیشتر می شود.

همچنین اگر به علت هرس شدید، محصول زیاد و یا عوامل دیگری از جمله آفات و بیماری ها، درخت ضعیف شده باشد، میزان نیاز آن به مواد غذایی بالا می رود.

در این روش میزان تزریق کود به آب آبیاری را بر اساس دبی آب و توصیه کودی تنظیم می کنند.

اگر دبی آب آبیاری بالا باشد و غلظت عناصر در توصیه کودی مقدار زیادی باشد ، پمپ تزریق کننده را طوری تنظیم میکنند که مقدار بیشتری کود در واحد زمان به آب آبیاری تزریق شود.

بطور کلی کودآبیاری بهترین روش کوددهی بوده و از مزایای آن میتوان به دردسترس قرار دادن مواد غذایی در زمان نیاز شدید به مواد غذایی ، کاهش مصرف آب و مواد غذایی، کاهش میزان آبشویی عناصر از خاک، کاهش آفات، بیماری ها و علف های هرز، کاهش میزان مصرف انرژی و زمان، امکان کاربرد سموم همراه با کود، کاهش آلودگی محیط زیستو افزایش کمیت و کیفیت محصول اشاره کرد.

برای استفاده از روش کودآبیاری باید نیاز آبی و غذایی گیاهان در مراحل مختلف رشد، الگوی توسعه ریشه درخت، ویژگی های فیزیکی و شیمیایی خاک و فاکتورهای کیفی آب را مورد مطالعه قرار داد.

کود درخت
کود درخت

4. تزریق مستقیم کود به تنه درخت :

در این روش مواد شیمیایی ( مواد غذایی، حشره کش ها ، قارچ کش ها، هورمون ها و آنتی بیوتیک ها ) را به طور مستقیم در آوند چوبی یا آبکش تزریق می کنند.

در شرایطی که جذب عناصر غذایی از خاک به دلیل آهکی بودن و یا عوامل دیگر به خوبی صورت نمیگیرد، این روش می تواند کارا باشد.

همچنین در این روش علاوه بر تامین مواد غذایی مورد نیاز گیاه میتوان از سموم نیز بر علیه آفات و بیماری ها استفاده کرد.

از مزایای این روش می توان به صرفه جویی در مصرف کود ، آلودگی کمتر محیط زیست و تاثیر سریع آن اشاره کرد.

از معایب عمده این روش می توان به گران بودن آن ونیز صدمه به درخت اشاره کرد.

5/5 - (3 امتیاز)
رضایتمندی شما از این مقاله!
5/5
جستجو
فهرست مطالب

همین‌حالا از مشاوره رایگان آل‌کود استفاده کن

این مطلب را با دوستان خود به اشتراک بگذارید.

بدون دیدگاه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

[vc_row][vc_column][vc_column_text]

مشاوره کود دهی، فروش ریز مغذی

09120807366
[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]