درخت پسته نیز مانند هر درخت دیگری برای باردهی بهتر و باروری بیشتر نیاز به استفاده از مواد مغذی دارد. کوددهی مناسب و به موقع می تواند این مواد را برای درخت تامین کند. کود اوره یکی از این مواد مغذی مورد نیاز برای درخت پسته است. این مقاله زمان و میزان استفاده از کود اوره برای درخت پسته را مورد بررسی قرار می دهد.
مقدار کوددهی مناسب برای درختان پسته
میزان استفاده از هر نوع کود برای زمین پسته به میزان حاصلخیزی بستگی دارد. در زمین های حاصلخیز به طور معمول احتیاجی به عملیات کوددهی نیست. اما در زمین های کمتر خاصلخیز و به ویژه زمین هایی که مدت زیادی از باردهی درختان آن می گذرد، نیاز به استفاده از کود بسیار ضروری است.
در زمینهای پوک و خالی از عناصر ضروری برای رشد و نمو درختان عملیات کود دهی باید هر ساله و به صورت مدام انجام گیرد. کود های مناسب برای درختان پسته به دو دسته کود های آلی و شیمیایی تقسیم می شوند. کودهای آلی نظیر کودهای دامی و کمپوست ها، به کودهایی گفته می شود که از طبیعت نشات گرفته شده باشند. کود های شیمیایی مانند اوره یا سولفات آمونیوم، کودهایی هستند که در کارخانه و توسط انسانها ساخته می شوند.
بیشتر بخوانید: هر درخت پسته چند کیلو بار می دهد؟
کود مناسب برای درخت پسته
به طور حتم درختانی که سن کمی دارند نسبت به درختان با سن بالاتر میزان کود کمتری نیاز دارند. همچنین قبل از استفاده از کود باید با آنالیز خاک میزان مواد مغذی آن مورد بررسی قرار گیرد. بهترین زمان برای استفاده از کود های دامی زمانی است که درختان در خواب زمستانی هستند. بنابراین بهتر است کود های دامی در ماه های نهم و دهم هر سال به خاک اضافه شوند. قبل از بیدار شدن درختان از خواب، باید سه تا چهار بار آبیاری روی کود های دامی انجام شود تا این کود ها به خوبی پوسیده شده و آماده جذب از سوی درختان باشند.
استفاده از کودهای شیمیایی مناسب درخت پسته همچون اوره در زمان خواب درختان در فصل زمستان هیچ سودی نخواهد داشت.
زمان و میزان استفاده از کود اوره برای درخت پسته
کود اوره برای استفاده در خاکهای قلیا و شور مناسب نیست. به علاوه در تحقیقات و پژوهشهای علمی صورت گرفته، نشان دادهشده است که به کارگیری زیاد کود اوره در قیاس با کود سولفات آمونیوم بازدهی و کارایی کمتری در رشد و عملکرد درختان پسته بخصوص گونههای سیاه ریشه دارد.
با توجه به شوری خاک زمینهای کشاورزی در بسیاری از مناطق زیر کشت پسته بهخصوص استان کرمان، مصرف کود سولفات آمونیوم نسبت به اوره و کود نیترات آمونیوم ارجحیت دارد. البته درصورتیکه مشکل شوری زمینهای کشاورزی وجود نداشته باشد، در مرحله سود کود دهی استفاده از نیترات آمونیوم به دلیل وجود هر دو فرم نیترات و آمونیوم نتیجه بهتری دارد. کودهای ازته را باید پیش از انجام آبیاری (1 الی 2 ساعت پیش از آبیاری) به صورت گندم پاش در دو طرف، ردیفهای درختان پاشید.
مواردی که باید در کود دهی ازت درختان پسته مورد توجه قرار گیرند
- در سالهای کم محصول نوبت دوم کود دهی (خرداد ماه) باید حذف و یا کود استفاده شده خیلی کم شود.
- در خاکهای شور و قلیا بهتر است در هر سه مرحله فوق (حتی مرحله سوم) فقط از کود سولفات آمونیوم استفاده کرد. چراکه استفاده از این کود مانع مسمومیت شوری خاک میشود.
- برای کود دهی درختان زیر 8 سال (غیر بارور) باید کودهای ازته را از اسفند ماه تا پایان تیر ماه همراه با هر نوبت آبیاری به مقدار خیلی کم مصرف کرد.
- اگر ازت یا نیتروژن به شکل آلی در اختیار گیاه قرار گیرد نیاز به استفاده در چند نوبت نیست و فقط سالانه با یک نوبت مصرف نیاز گیاه برآورده میشود. چون ازت در اثر سوختوساز مواد آلی و فعالیت میکروارگانیسمهای خاک آزادشده و بهتدریج در اختیار درختان پسته قرار میگیرد.
- میزان مصرف کودهای ازته، به میزان آب مصرفی در آبیاری (دور و عمق آبیاری) بستگی دارد . هرچه میزان آب مزرعه کمتر شود، باید از کود ازته کمتری استفاده کرد.
میزان مصرف ازت مورد نیاز درخت
میزان مصرف ازت مورد نیاز درخت بر اساس سه اصل عمر درخت، میزان آبیاری و پرباری و کم باری درخت در سال تعیین می شود. هر درخت بالغ بارده در طول فصل رشد به میزان ۶۰۰ کیلو گرم ازت خالص احتیاج دارد. مصرف اوره بالای ۷۰۰ کیلو در هکتار به میزان آبیاری مناسب یعنی کمتر از 30 روز نیاز دارد. در باغهایی که میزان آبیاری آنها بالای هر ۶۵ روز یک بار است، کشاورز مجموعا در طی سه مرحله فقط مجاز به مصرف ۳۰۰ کیلو کود اوره در هکتار است.
بیشتر بخوانید: تقویت درخت آلو
مصرف کود ازته برای درختان جوان
در مورد درختان زیر ۳ سال از اسفند ماه تا پایان تیر ماه همراه با هر دور آبیاری مجموعا ۱۰۰ کیلوگرم در هکتار کود اوره توصیه می شود. در مورد نهال های بین ۳ تا ۸ سال به ازای هر سال افزایش سن، ۵۰ کیلو ازت به مقدار اولیه اضافه خواهد شد تا در نهایت به ۴۰۰ کیلو در هکتار در سال هشتم برسد.
بدون دیدگاه